Inledning, så gjorde vi testet
2021-03-25: Testet uppdaterat med tester av Blackview BL6000 Pro och Cat S62 Pro.Vi testar ett femtiotal mobiler varje år, och de flesta är i ärlighetens namn rätt lika varandra. Smartphones med en stor skärm, ett gäng kameror och design för att så lätt som möjligt slinka ned i en ficka. Det finns billiga och dyra, kraftfulla och enkla med varierande i funktionalitet. Men i grund och botten är de variationer på samma tema.
Det finns dock en kategori mobiler som verkligen avviker från detta, både i design och ofta även i funktionalitet. Vi testar dem inte ofta, då det är en typ av telefon som passar färre användare. Vi pratar om så tåliga mobiler, enheter som är byggda för att motstå både vatten, extrema temperaturer, stötar från fall och vibrationer.
Stryktåliga mobiler med mer än ett tufft yttre
Tåliga telefoner är bastant byggda, oftast med ett yttre i stabil metall med stötdämpande gummilister, samt med elektroniken isolerad med ett extra stötdämpande lager. De har kontakter och kortplatser bakom tätade luckor och reptåliga ytor framför skärmen.Den extra tåligheten är vad som definierar dem, men tillverkarna utrustar oftast dessa telefoner även med andra intressanta egenskaper. Till exempel hjälpmedel som är behändiga för hantverkare, ibland även för friluftsliv. Ibland handlar det om appar som på smarta sätt utnyttjar sensorer som många mobiltelefoner har – gyro, accelerometer, mikrofon, elektronisk kompass, gps och barometer.

Ibland har de även särskild hårdvara, från enkla saker som en extra kraftfull led-diod för bättre ficklampa, kraftfullare högtalare, till specialsensorer för till exempel luftkvalitetsmätning eller kamera för uv-ljus.
Det är inte ovanligt att de även har stora batterier. Då mobilerna redan är tjocka och tunga kan man ju lika gärna stoppa in rejält med batterikapacitet. Det gör att du kan gå längre mellan laddningar. Flera av våra testade mobiler har dessutom stöd för trådlös laddning.
Stora, men inte dyra
Trots att det handlar om tåliga specialbyggen och många smarta funktioner är det här generellt sett inga dyra telefoner. De vi har testat kostar ungefär mellan 3 000 till 5 000 kronor, med ett undantag som har prislapp på 9 000 kronor, men den telefonen har också dyra sensorer och kameror. De har inte samma höga prestanda och kvalitetskameror som premiumtelefoner, utan håller sig till processorer och kameror i budget- eller mellanklass.Det är också tyvärr vanligt att telefoner i den här kategorin har äldre mjukvara. Ett par av mobilerna i vårt test dras med Android 8.0 eller 8.1 och utsikterna för en uppdatering är inte ljusa.
Det här är en nischad marknad och tillverkarna släpper inte nya produkter lika ofta. Och med speciell hårdvara i telefonen kan det vara resurskrävande och dyrt för en mindre leverantör att anpassa varje modell för nya operativsystem. Lyckligtvis är flertalet modeller i testet nyare och har Android 9.
Tydlig med vattenskydd, otydligt med annat
Mobiler för hårt användande brukar ange två olika certifieringar för att visa på hur tåliga de är. För det första ip-klassning, vilket vi är vana vid från andra mobiler. Ip står för Ingress Protection och är en skala av olika nivå på täthet mot partiklar och vätska.Ip68, vilket alla mobilerna i testet och även en hel del ”vanliga” mobiler har, innebär att den håller ute det mest finkorniga dammet och att den går att sänkas ned i minst en meter djupt vatten. Utöver det är flera av mobilerna i testet också ip69k-klassade, vilket innebär att de kan spolas av under relativt högt tryck i minst en halv minut utan att det tränger in vatten.
Den andra standarden som flera av mobilerna anger är mil-std-810g. Det är en samling tester framtagna av amerikanska militären för elektronisk utrustning de köper in. Testerna kontrollerar tålighet för temperaturer, lufttryck och luftfuktighet till stötar, slag och vibrationer.
Märkning av stöttåliga telefoner
Att en telefon är märkt med detta innebär inte att den uppfyller alla dessa krav, bara att den är byggd efter specifikationer som ska uppfylla några av dem. Är tillverkaren noga har de också genomfört eller i bästa fall låtit en tredjepartsexpert genomföra tester på modellen, men det är inte ett krav.I vårt test har fem av sex telefoner mil-std-810g-stämpel, och här innebär det ungefär samma sak för alla – framför allt att mobilen lovar vara stöttålig vid fall från normal användningshöjd, ca 1,8 meter, samt tåla höga och låga temperaturer. Det kan dock variera från telefon till telefon.
Så gjorde vi urvalet och testet
Telefonerna prestandamättes med Antutu Benchmark, Geekbench och 3dmark och prestanda bedömdes manuellt med bland annat webbnavigering, strömning av Youtube-video, gps-navigering i Google Maps och textredigering i Word Mobile. Mobilerna har utmanats med enklare dropptest, reptest av ytor och användning i våt miljö. Vi bedömer inte maximal tålighet, utan praktisk hantering som hur lätt den torkar efter bad eller om fall lämnar fula märken i chassit.
Blackview BL6000 Pro (betyg: 4)
Testad produkt: Blackview BL6000 ProPris: 6 499 kr hos Cdon
Tåliga telefoner brukar för det mesta innebära en kompromiss. De är tungt bepansrade och kan byggas för att motstå mycket. Men oftast till priset av sämre användbarhet. De som vi gillar mest är de som lyckas kombinera att vara styktåliga med att också vara bekväma och bra mobiler. En sådan var Blackview BV9700 Pro som vann vårt senaste stortest av tåliga mobiler. Nu är det dags att testa uppföljaren, Blackview BL6000 Pro.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Vill du ha en tålig telefon, men inte vill kompromissa prestanda, moderna funktioner och uppkoppling, då har Blackview BL6000 Pro vad du behöver, till samma pris som en bättre mellanklassmobil. Du får dock nöja dig med en medelmåttig skärm, en kamera som inte är dålig, men som lovar mer än den kan hålla samt yttermått som kräver en rejäl hand.
Positivt
- Rätta tåligheten.
- Bra mellanklassprestanda.
- 5g-stöd, snabb även på 4g.
- Behändiga bonusfunktioner.
Negativt
- Relativt ljussvag skärm.
- Något svag wifi-mottagning.
- Mycket onödig bloatware.
Men det var för ett och ett halvt år sedan, även om den fortfarande finns att köpa har utvecklingen gått framåt. Därför spanar vi nu in Blackview BL6000 Pro, en ny och uppdaterad mobil från tillverkaren. Den bjuder på ny design, uppgraderad kamera, snabbare processor och snabbare uppkoppling.
Det mest uppenbara är att den fått stöd för 5g, med de viktigaste frekvenserna för användning i Sverige. Det är något som behöver understrykas med mobiler och även 4g- och 5g-modem, från mindre tillverkare, då en del kommer via direktimport och kan vara byggda för andra marknader.
Även wifi är uppgraderad, men bara till wifi 5. Wifi 6-uppkoppling får vi klara oss utan. Wifi 5-mottagningen verkar dock få svagare signal i vår testlokal, där andra telefoner klarar sig utmärkt. Det kan eventuellt innebära problem i vissa nätverk eller lokaler.

Raka linjer, tuffa material
BV9700 Pro har stram design för ett vara en tålig telefon. Dessa har ofta kantiga vinklar och utstickande detaljer. Här får vi en slät fram- och baksida sammanhållen av en bastant aluminiumram, med stora tydliga knappar och en skyddande list runtom skärmen. Baksidan är täckt av en matt gummiyta som gör den stadig att greppa, även om en del vassa kanter runtom irriterar.En telefon i denna klass är alltid tjockare och tyngre än icke tåliga motsvarigheter. BL6000 Pro är dock inte överdrivet massiv för att vara sådan telefon. Men visst, 275 gram i vikt, extra breda skärmkanter på sidorna och 1,3 centimeters tjocklek faller kanske inte alla i smaken.
En del av vikten kan härledas till ett bastant batteri på 5 280 mAh. Batteritiden är bra om än inte jätteimponerade. En lång och aktiv dags användande ska inte vara något problem, men räkna med att behöva ladda en gång om dagen. Vi får med en snabbladdare på med 18 Watts effekt. Enligt Blackviews specifikationer ska telefonen också stödja trådlös laddning, men det är inget vi har haft tillfälle att testa.
Rätta tåligheten
Sedan får du givetvis utmärkt tålighet. Den har inte bara ip68-klassning för vatten- och dammtäthet, utan även ip69K. Du kan både bada med den ned till 1,5 meter i 30 minuter och tvätta ren den med högt vattentryck. Den är testad för fallskador från 1,5 meters höjd, har extra tjockt Gorilla Glass med repskyddsfilm och ska tåla temperaturer ned till -30 grader utan att ta skada.Telefonen drivs av en ny Mediatek-krets, Dimensity 800. Den har en åttakärnig processor som levererar prestanda i klass med till exempel en Oneplus Nord eller Samsung Galaxy A42. Med åtta gigabyte ramminne och generösa 256 gigabyte lagring upplever vi den som snabb och smidig i de flesta situationer.

Vi upplever dock ett problem med skärmens pekrespons. Det är inte ett tekniskt problem, utan verkar bero på den repskyddsfilm skärmen är täckt med vid leverans. Den gör att vi får trycka hårt för att skärmen ska reagera. Vi testar att tillfälligt ta bort den och får då en mycket smidigare upplevelse. Så det är lite av en avvägningsfråga om du vill ha kvar den eller inte.
Ljusstyrkan saknas
Skärmen är en 6,36 tum stor ips-panel med hål för selfiekameran i ena hörnet. Den har 1080p-upplösning, vilket räcker gott och väl för en snygg, skarp bild. Vi hade gärna sett högre ljusstyrka, då det här är en telefon byggd för strapatser och utomhusbruk. Nu får vi vissa problem med läsbarheten i direkt solljus. Kontrasten är dock god och färgåtergivningen neutral, även om färgmättnaden är låg.Telefonen har en högtalare i botten som kan ge ifrån sig riktigt kraftfullt ljud. Framförallt i mellanregistret, den passar utmärkt som högtalartelefon i bullriga miljöer. Basen är dock tunn och detaljåtergivningen bara halvbra, vilket gör den inte optimal för medieuppspelning.
På baksidan hittar vi vad Blackview kallar ”bästa kameran i en tålig mobil”. Här sitter tre kameror, ett standardobjektiv med en erkänt bra 48 megapixel Sony IMX-sensor, en vidvinkellins med 13 megapixel-sensor. Den tredje kameran är en enkel djupsensor med 0,3 megapixlars upplösning för att hjälpa till med skärpdjupeffekt.
Blandad kamerakvalitet
Just den hade vi klarat oss utan, då kamera-appens porträttläge både har svårt att fokusera och behålla skärpedjup. Den övertygar inte heller med kantdetektering och lägger ofta oskärpefilter fel. Struntar vi i den funktionen är det här annars en väl godkänd mobil för vardaglig fotografering som ger skarpa och snygga utomhusbilder med fin dynamik.
Utan riktig optisk zoom är zoomfunktionen i appen begränsad, men här finns ett 2x-läge som faktiskt levererar fin skärpa i dagsljus. I mörka miljöer får vi däremot ett rätt mediokert resultat vare sig vi zoomar eller inte. Det blir mycket brus, svajig fokus, och ett långexponerande nattläge som inte riktigt verkar träffa rätt.
Vidvinkelkameran ger en murrig bild och kräver mycket ljus. Den har ingen linskorrigering och det blir konstant fiskögeeffekt, men i gengäld får vi större brännvidd än vad många dyrare mobiler har.
Smart knapp och extra sensor
Tåliga mobiler brukar ofta komma med en knippe extra funktioner och appar för aktiv användning. Så är även fallet här. För det första har den en extra programmerbar knapp på sidan. Den kan ställas in att öppna valfri app eller utföra en handfull funktioner, som att starta en ljudinspelning, öppna kameran i undervattenläge eller ta en skärmdump. Du kan ha tre funktioner inställda som aktiveras med ett kort, långt eller ett dubbeltryck.För övrigt har telefonen, förutom de vanligaste sensorerna som gyro och accelerometer, även en inbyggd barometer. Något vi ofta ser i smartklockor, men ovanligare i telefoner. Den gör att du kan få höjddata för att komplettera platsdata från gps:n. Denna, och ett knippe andra behändiga verktyg, som vattenpass och kompass, nås från en separat app.

Blackview har också en handfull andra appar installerade, från ett eget systemunderhållsvertyg, ljudinspelare till tredjepartsappar som WPS Office och Opera samt en handfull spel. Flera hade vi gärna varit utan, då vi kan installera dessa på egen hand.
Bland liknande telefoner håller Blackview hög klass och BL6000 Pro innehåller de rätta uppgraderingarna och funktionerna. Det är dock inte en lika greppvänlig och smidig mobil att använda som den tidigare modellen vi testade från tillverkaren. En kamera som bara är godkänd och en skärm som inte riktigt håller den klass vi hoppats på, gör att det inte blir samma fullträff denna gång, trots trimmade prestanda.
Specifikationer
Produktnamn: Blackview BL6000 ProTestad: Februari 2021
Tillverkare: Blackview
Systemkrets: MediaTek Dimensity 800 MT6873
Processor: 4st Cortex A76 2 GHz + 4st Cortex A55 2 GHz
Grafik: Mali-578 MC4
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,36 tum ips, 1 080 x 2 300 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.0, gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, trådlös laddning, vattentät (IP68, IP69K), stöttålig, köldtålig till -30°, pulsmätare
Batteri: 5 280 mAh, 11h 30min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 15h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 31h samtal
Storlek: 16,7 x 8,1 x 1,3 cm
Vikt: 273 gram
Rek. pris: 6 499 kr
Pris: 6 499 kr hos Cdon
Prestanda
Antutu Benchmark: 339 921 poängGeekbench 5: 2 214 poäng, 545 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 3 380 poäng
Läshastighet, lagring: 877,41 MB/s
Blackview BV9700 Pro (betyg: 5)
Blackview BV9700 Pro: Behändig tuffing håller hög lägstanivå
De flesta fullt ruggade mobiltelefoner är tunga, tjocka och kantiga byggen som verkar överdriva grov industridesign lite för sakens skull. Det är även Blackview BV9700 Pro, men bland de vi testat med sådan design är det den som är absolut mest bekväm att hålla i. Tillverkaren har valt en lite kompaktare skärm på 5,82 tum och med sluttande kanter på baksidan och inga särskilt vassa kanter där vi greppar luren.Betyg 5 av 5
Omdöme
Blackview BV9700 Pro är en tuff och tålig mobil, med bra ruggade egenskaper och hög kvalitet i detaljerna, samt en knippe extra funktioner och appar som kan tilltala en och annan användare. Men samtidigt glömmer den inte bort att också vara en stabilt bra smartphone för det vardagliga, och lyckas med allt det till ett överkomligt pris.
Positivt
- Goda prestanda.
- Överraskande bekväm.
- Mycket lagring.
- Smarta extra funktioner.
Negativt
- Något begränsad batteritid.
- Måttlig kamera.
Däremot kan det innebära att det finns en risk att smuts, sand och till exempel lera smyger sig in där om du har telefonen i miljöer där det är en risk. Då får du helt enkelt spola ren den och lägga den på tork ett tag innan du pluggar in en laddare.
Stöttålig mobil med trådlös laddning
Telefonen har även stöd för trådlös laddning så du behöver kanske inte använda porten annat än för att plugga in hörlurar. Batteriet på 4 380 är inte stort för denna kategori av telefoner, men räcker för en arbetsdag av intensivt användande eller ett par sparsamma dagar mellan laddningar.
Ett par in-ears för usb-c medföljer, likaså en udda adapter som går från usb-c till en usb-c till. Vi vet inte vad den är till för och telefonens knapphändiga manual avslöjar det inte. Annars hör det här till testets mer välljudande telefoner, med en kraftfull monohögtalare som levererar fylligt ljud med bra balans. Det är ingen toppkvalitet på någon av lurarna, men det här duger fint för lite videotittande.
Skärmen är en 1080p ips-panel med en relativt liten flärp i ovankant och rundade hörn. Den ger oss distinkt hög maxljusstyrka och jämna klara färger, men rätt så tydlig gråton i svarta ytor, även när vi dämpar ner skärmen från fullt ljus. Framför skärmen sitter ett extra repskydd påmonterat och ett i reserv medföljer.
Prestanda
Blackview BV9700 Pro håller god mellanklassprestanda med Helios P70 från Mediatek som systemkrets. All vardaglig användning – från kartor och webb till fotning och användning av de flesta typer av appar – går utmärkt. Den klarar till och med att spela spel på.Telefonen ska klara både regn, ett dopp i diket och en kraftig avspolning. Och att tappa den i backen ska inte innebära någon risk. Som alltid med reservation för att en direkt träff på skärmytan innebär högre risk för skada. Alla externa ytor verkar rejält rep- och slitagetåliga, och vi lyckas inte sätta synbara märken i den.
Helt okej kamera
Baktill sitter en dubbellinskamera som fotar rättframt och pålitligt utan att varken briljera eller göra oss besvikna. Extralinsen är bara till för djupseende, men bokeh-foto ger ett rätt så mediokert resultat. Däremot gillar vi hur stabil den är i dunklare ljus inomhus. Bilderna blir småmurriga, men vi har inget stort problem med fokus eller brus.
Utöver detta har den utrustats med pulsmätare samt en sensor på baksidan som mäter luftkvaliteten. Det kan vara bra om du jobbar i miljöer med kemikalier, eller helt enkelt om du målar väggarna hemma. Då kan den varna för att det är dags att vädra innan det blir ohälsosamt. Det finns också en separat mörkerseendekamera som ansluts med usb, men det är ett tillbehör du får köpa till.
Specifikationer

Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Blackview
Systemkrets: Mediatek Helio P70
Processor: 4st Cortex-A73 2,1 GHz, 4st Cortex-A53 2 GHZ
Grafik: Mali-G72 MP3 900 MHz
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 5,84 tum ips, 1080×2280 bildpunkter
Kameror: 16 MP + 8 MP med led bak, 16 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11b/g/n (wifi 2-4), bluetooth 4.1, gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0, eget UI
Övrigt: Dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, programmerbar extra knapp, pulsmätare, luftkvalitetsmätare, trådlös laddning (qi), extern nattkamera (tillval)
Intrångsskydd: IP68, IP69K
Stöttålighet mm: MIL-STD-810G
Batteri: 4 380 mAh, 9h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 12h blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 16,6 x 8,1 x 1,64 cm
Vikt: 283 gram
Pris: 4 349 kr på E-ville
Prestanda
Antutu Benchmark: 148 403 poängGeekbench 5, cpu: 1 431 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 19 954 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 282 poäng
Cat S61 (betyg: 3)
Cat S61: Påkostad och tålig mobil – men börjar bli gammal
Cat Phones är ett varumärkessamarbete mellan Caterpillar som gör sådant som grävskopor och bulldozrar, och teknikföretaget Bullitt Group, för att just leverera smarta telefoner till samma typ av användare som opererar Caterpillar-maskiner, och för alla oss andra som uppskattar en smart och stadig mobil som är mycket mer än bara en ruggad smartphone.Betyg 3 av 5
Omdöme
Cat S61 har den snyggaste designen för att vara en helruggad mobil, och är ett paket med några riktigt intressanta egenskaper. Vi längtar dock efter en efterföljare med uppdaterat format och bättre prestanda. I dagsläget är det svårt att motivera dess höga prislapp.
Positivt
- Kompakt för att vara ruggad.
- Bra extra verktyg.
- Ljusstark skärm.
- Flir-kameran.
Negativt
- Ligger efter i prestanda.
- Liten skärmyta.
- Medioker vanlig kamera.
- Dyr.
Att den har ett drygt år på nacken märks bland annat på designen. Den har en 16:9-skärm och ingen flärp i skärmkanten ovantill som dess mer avlånga konkurrenter i testet. Skärmen täcks av Gorilla Glass 5 och har en upphöjd skyddande plastlist runtom. Det gör dock att den är extra bra på att samla på sig damm.
Skärmen i sig är en ips-panel med 1080 pixlars bredd och överlag snygga färger, även om det drar lite åt varma toner. Den utmärker sig genom att vara en av de ljusstarkare, och vi finner inga situationer där det blir läsbarhetsproblem.

Högtalaren i botten ger kraftfullt ljud med tydlighet i basen, men inte direkt någon finess i detaljerna. Den är klart anpassad för att lyfta fram röster, vilket kan vara bra för högtalartelefon i bullriga miljöer men blir mindre njutbart för musik och film. Cat S61 har också hörlursuttag, vilket flertalet av de nyare helruggade mobilerna har skippat.
Det yttre gillar vi stort. Den har inte samma grovhuggna och kantiga stil som andra i samma tålighetsklass, och är därför lite extra bekväm att greppa. Den ska tåla både nedsänkning till så mycket som tre meter, att utsättas för kraftfull vattenstråle, fall från 1,8 meter och ett stort temperaturomfång. Pekskärmen fungerar bättre än de flesta när den är fuktig, men inte felfritt.
Tyvärr märks det att det är en telefon som börjar bli lite till åren när det kommer till prestanda. Cat S61 drivs av en Snapdragon 630-krets, som vi redan vid lansering tyckte var lite i underkant, och sedan dess har utvecklingen rullat ifrån den ytterligare. Den gör allt vardagligt vi förväntar oss, men allt som oftast med lite irriterande lagg och fördröjningar.
Framför allt hade ett par av dess egna appar med specialfunktioner mått bra av mer datorkraft. Och Cat S61 har verkligen de mest intressanta sådana i startfältet. Den har för det första en komplett inbyggd värmekamera från Flir, med en smart och mångsidig app som gör den lätt att använda för allt från att hitta elledningar i väggen till att hitta en katt bakom soffan.

Den har utöver det en partikelsensor av en snäppet mer avancerad version än den som sitter i Blackview-telefonen. Grundfunktionen är densamma, den mäter hur ren luften är, men den ger dig mer detaljerad information. Slutligen har Cat S61 försetts med avståndsmätare byggd på laserteknik. Tillsammans med vanliga kameran och telefonens gyro kan du mäta avstånd och ytor i rummet med riktigt bra precision på upp till åtta meters avstånd, bara genom att peka på punkter i sökaren.
Vanliga kameran är ingen särskilt märklig sak, en 16-megapixlare med godkända egenskaper för en budget- eller mellanklassmobil, men även den börjar kännas lite omodern. Speciellt i dunklare ljus märks det att det finns bättre kameror idag, då den tappar både färger och fokus, och blir brusig.
Specifikationer
Produktnamn: Cat S61Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Cat Phones
Systemkrets: Snapdragon 630
Processor: 4st Cortex-A53, 2,2 GHz + 4st Cortex-A53, 1,8 GHz
Grafik: Adreno 508
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1920×1080 bildpunkter
Kameror: 16 MP med led bak, 8 MP fram, Flir värmekamera
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0, eget UI
Övrigt: Dubbla sim (standby), programmerbar extra knapp, luftkvalitetsmätare, laser-avståndsmätare
Intrångsskydd: IP68
Stöttålighet mm: MIL-STD-810G
Batteri: 4 500 mAh, 12h 10min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 14h 45min blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 35h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,8 x 1,3 cm
Vikt: 250 gram
Pris: 8 990 kr
Pris: Från 8 570 kronor hos Prisjakt.
Prestanda
Antutu Benchmark: 90 203 poängGeekbench 5, cpu: 903 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 17 022 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 994 poäng
Cat S62 Pro (betyg: 4)
Cat Phones har under flera år levererat några av marknadens bästa robusta telefoner. Senaste flaggskeppet hette Cat S61 och hade förutom utmärkt tålig konstruktion en hel del intressanta verktyg, som värmekamera från Flir, laserbaserat mätverkytg och sensor för luftkvalitetsmätning. Men det var 2018 och den börjar kännas gammal, såväl i design som prestanda.Betyg 4 av 5
Omdöme
Cat S62 Pro har de rätta egenskaperna en tålig mobil ska ha, utan att bli för stor eller obekväm. Det gör Cat bäst av alla. Dessutom kompromissas det inte för mycket med prestanda, bild och ljud. Den har inte funktionsrikedomen hos föregångaren, men det viktigaste, Flir-kameran, har förbättrats både hårdvaru- och mjukvarumässigt.
Positivt
- Bekväm trots tålig design.
- Förbättrad värmekamera.
- Bra som vanlig smartphone.
- Ett par smarta bonusfunktioner.
Negativt
- Två sensorer bortplockade.
- Tung.
Testad produkt: Cat S62 Pro
Pris: 6 000 kronor hos Prisjakt.
Nu kommer Cat S62 Pro, med uppgraderad hårdvara, moderniserad designen och framför allt förbättrad värmekamera, med en ny sensor som har högre upplösning och hanterar ett större temperaturomfång.
På en punkt är Cat S62 Pro ett steg bakåt. Tillverkaren har valt att plocka bort ett par bonusfunktioner och fokusera helt på värmekameran. Borta är den lasersensor och luftmätare som föregångaren hade. Cat menar att de tog upp för mycket plats, kostade extra och inte användes av så många att det var värt att behålla dem i denna modell.
Det gör också att S62 Pro säljs till ett attraktivare pris, runt 7 000 kronor, mot 9 500 för S61. Två år efter lansering kostar S61 fortfarande snäppet mer än den nya S62 Pro. Ser man bara till telefonspecifikationer är det givetvis en rejäl slant att hosta upp.
Äldre men stabil processor
Här får vi pålitlig men inte hög mellanklassprestanda tack vare Snapdragon 660-krets. Men en durabel telefon som denna är ofta byggd på äldre kretsar. Det tar tid att utveckla, bygga specialchassi och så vidare, de kan inte hoppa lika snabbt på senaste hårdvaran.
Då är 660 ett bra val, med åtta kärnor och kraft som räcker för pigg hantering av det mesta i vardagen. Sex gigabyte ram-minne hjälper också till för smidig multitasking och en för det mesta laggfri upplevelse. Du får också rejält med lagring, 128 gigabyte internt och möjlighet att bygga ut med micro sd-kort. Det är dock inte snabbaste typen av flashminne, att ladda en och annan tyngre app kan ta några sekunder extra.
Du får 4g och wifi 5 för uppkoppling, och såvitt vi kan se är signalen bra och anslutningen stabil. Det är ibland ett problem med tåliga telefoner som har ett massivt metallchassi och inte placerat antennerna med omsorg, men här verkar de har gjort det. Du får dubbla sim-platser, där en kan bytas ut mot ett sd-kort.
Ljud och bild över förväntan
På den undre kanten sitter en usb-c-kontakt och en monohögtalare som ger ett fullt godkänt ljud för en mellanklassmobil. Det saknas djup i basen, men annars är det bra balans, detaljering och hög maxvolym. Vill du ansluta hörlurar är det usb-c-kontakten eller bluetooth som gäller. Separat hörlursuttag får du klara dig utan.Skärmen är en ips-panel med 1080p-uppösning i 18:9-bildformat. Den har hög, om inte direkt bländande, ljusstyrka. Vi kommer upp i en bit över 500 cd/m2, vilket räcker för att göra användbar i solsken, men lite till hade varit bra. Försöker vi till exempel fota kan det vara svårt att se vad som visas i sökaren. Men text och gränssnittselement är läsbara.
Skärmen är täckt av ett extra tjockt lager Gorilla Glass 6 för att skydda mot sprickor. En reptålig plastfilm framför glaset ökar tåligheten. Trots det har skärmen bra betraktningsvinklar och vi upplever inga problem med reflexer. Den har neutrala färger och bra kontrast, men är lite blek i svartpunkten om vi inte ställer ned ljusstyrkan till ungefär 50 procent. Det kan vara bra att göra ändå, en ips-panel är en strömbov och kortar batteritiden.

Utmärkt tålig på flera sätt
Telefonen har breda skärmkanter på sidorna och framför allt har den rejäla centimeterbreda paneler både över och under skärmen. Där vi tidigare hittat fysiska navigationsknappar sitter nu inget mer än en blank glasyta – det är navigering på skärmen som gäller.Då skärmytan inte är extremt stor är telefonen trots det inte obekvämt bred eller hög. Den har behagligt rundade kanter som gör den greppvänlig. Som en extra hållbar telefon är den inte heller överdrivet tjock med sina 12 millimeter. Och med tanke på den tålighet som levereras är det imponerande.
Telefonen har testats för att klara fall från 1,8 meters höjd på hårt golv, tål intensiva vibrationer samt ett stort temperaturspann från -25 till 55 grader. Den är både ip68 och ip69-klassad. Det innebär att den tål att sänkas ned i vatten, enligt tillverkaren ned till 1,5 meters djup i 35 minuter och att den tål att spolas av med vattenstråle med högt tryck.
Vi testar telefonen genom att ”tappa” den i diskhon till att släppa den i backen i olika utomhusmiljöer. Det enda vi kan se som resultat är ett par små repor i plastfilmen framför skärmen. Och den går att byta ut själv.
Fota med och utan Flir
Telefonens vanliga kamera är en högst ordinär men inte för den delen dålig 12-megapixelkamera med sensor från Sony. Den tar bra bilder i dagsljus, faktiskt med bättre resultat än vi först tror, då bilden i sökaren är utfrätt, men med hdr-funktion på eller ställt till Auto blir slutresultatet desto bättre.
Kamerans digitalzoom är också den skarp, men över 2x i inzoomning börjar det kännas skakigt då bildstabiliseringen inte är något vidare. Kameran gör ett dugligt jobb inomhus, men med viss brusnivå i dunklare belysning och hoppig autofokus.
Men det är givetvis specialkameran som är huvudgrejen med Cat S62 Pro. Den har uppgraderats till en sensor med högre upplösning och större temperaturomfång. Värmesensorn är Flir Lepton 3.5 med 160 gånger 120 pixlar. Det kan låta lite, men en värmekamera behöver stora pixlar. Högupplösta Flir-kameror har därför väldigt stora sensorytor. Det är så bra kvalitet du kan få in i det här kompakta formatet.
Som en jämförelse är den sensor som sitter i Cat S61 ungefär hälften så högupplöst. Det här ger fortfarande en bra nog bild av temperaturer för användning på korta och medelstora avstånd, i exempelvis ett rum. Du kan se tydliga temperaturskillnader på längre håll, men givetvis utan detaljer. Nya sensorn är inte bara mer högupplöst, utan mäter också högre temperaturer och visar nyanser upp till 400 grader.
Nya funktioner i appen
Appen som är framtagen av Cat och Flir tillsammans kombinerar den vanliga kameran och värmekameran, så att du kan få kompletterad tydlighet och detaljer med vanlig fotosensor som ett lager ovanpå värmebilden. Det gör värmesensorn extra praktisk och brukbar i fler situationer.
Nytt i S62 Pro är att du kan blanda så kallad alfa-kanal, mixa in full fotoinformation för extra detaljering. I S61 kunde du bara se detaljerade konturer i ett så kallad msx-lager, men detaljer med lägre kontrast gick förlorade. Appen har också ett par andra praktiska verktyg, som möjlighet att markera flera punkter i en bild och få temperaturen utskriven i rena siffror, och manuellt ange temperaturomfång på färgskalan, andra ”larmfärger” vid vissa intervaller, och mycket mer.
På ena sidan sitter en stor orange knapp. Den kan användas tillsammans med ptt-app för typisk walkie-talkie-funktion. En app för det ingår om du registrerar dig och den kan användas gratis. Annars fungerar den som kommandoknapp med långtryck och dubbeltryck för att utföra en del standardoperationer i en mobil, som att svara på samtal, tända ficklampa eller starta valfri app.
Telefonen kör Android 10 utan större gränssnittsförändringar. Den är klassad av Google som Android Enterprise Recommended, vilket ger två oss snabba säkerhetsuppdateringar och framtida uppgradering till åtminstone Android 11.

Du får med med en handfull appar, på gott och ont. Dels för Flir-kameran och ptt-appen Zello, dels tredjepartsappar. Här finns utöver Googles appar även Skype, Instagram, Twitter och Whatsapp, och även en prova på-version av ett officepaket förinstallerat. Dessa hade vi lika gärna kunnat vara utan, då vi lätt kan ladda ned allt vi vill ha från Google Play. Är du påpasslig kan du under första uppstart välja bort de flesta av dem från att installeras, dock inte office-programmet.
Specifikationer
Produktnamn: Cat S62 ProTestad: September 2020
Tillverkare: CAT Phones
Systemkrets: Snapdragon 660
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2,2 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,84 GHz
Grafik: Adreno 512
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 256 GB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 1080 x 2160 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel + FLIR värmekamera bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Vattentålig (IP68 + IP69), stöttålig (Mil-Spec 810H), dubbla sim, fingeravtrycksläsare, programmerbar knapp
Batteri: 4 000 mAh, 10h 30min webbvideo (wifi), ca 13h blandad användning (4g), ca 24h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,7 x 1,2 cm
Vikt: 248 gram
Rek. pris: 7 490 kr
Pris: Från 6 000 kronor hos Prisjakt.
Prestanda
Antutu Benchmark: 161 434 poängGeekbench 5: 1 435 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 223 poäng
Androbench, lagring: 296,58 MB/s
Oukitel WP2 (betyg: 2)
Oukitel WP2: Tålig jättetelefon med jättebatteri – men inte så mycket mer
Oukitel WP2 är utan tvekan den största och tyngsta telefonen i en samling av stora och tunga telefoner. Den är bredare, tjockare och framför allt tyngre än alla andra i testet med en vikt på över ett halvt kilo, och det är verkligen något du behöver vara beredd på om du bestämmer dig för att slå till. Den är dock relativt billig, med en prislapp på cirka 3 400 kronor.Betyg 2 av 5
Omdöme
Oukitel WP2 kunde ha varit en maxad best till mobil, men nu blir den en besvikelse. År 2019 förväntar vi oss högre lägstanivå på prestanda och ett bättre uppdaterat system. Det här är nu en dyr bepansrad powerbank med en halvdan mobil inbyggd.
Positivt
- Mycket bra batteritid.
- Rent gränssnitt.
- Lågt pris.
Negativt
- Kantig, tung och obekväm.
- På tok för långsam.
- Trist skärm och ljud.
Vattentät – men bara ett dopp
När det gäller vattentäthet är den dock IP68-klassad. Så den klarar ett dopp, men är inte certifierad för kraftfull vattenstråle som några av konkurrenterna. Du ska dock inte ha några problem med att rengöra den under rinnande vatten.Telefonen har en del egenskaper som vi gillar, som en extra kraftfull led baktill som gör ficklampsfunktion extra användbar, överraskande bra gps för prisklassen, snabb fingeravtrycksläsare på sidan av luren och stora, lättjobbade knappar. Den har dock inte den extra programmerbara snabbknapp som flera liknande mobiler har.

Det som gör Oukitel WP2 unik, och extra tung, är dess jättebatteri på hela 10 000 mAht, som ger den en driftstid på mellan 20 och 30 timmar, beroende på vad vi utsätter den för. Du får med en enklare snabbladdare, men får ändå räkna med att det tar tid att fylla på batteriet. Telefonen stödjer inte trådlös laddning, så det blir till att pilla upp luckan i botten och plugga in. Usb-porten stödjer också extra spänning ut, så du kan använda WP2 som powerbank om det skulle behövas.
Blek skärm
Så långt imponerar WP2, men tyvärr tar det slut där. Skärmen är blek, grynig och inte så ljusstark som vi hoppats på. Framför allt har den en störande flammighet på nära håll. Ljudet ur högtalare är tunt och burkigt och väldigt skränigt på hög volym. Ljudet vid samtal med mobilen vid örat låter inte mycket bättre, så headset på bluetooth lär behövas.Framför allt brister det i prestanda. Dess Mediatek MT6750-krets levererar ungefär hälften av vad de bättre lurarna i testet ger oss, och det är tyvärr så måttligt att det märks direkt, på allt från webbnavigering och så enkla saker som svepningar i gränssnittet. Allt går lite extra segt och är frustrerande att använda.
Seg Kamera
Det går igen i kameran, som är släpig i sökaren, har seg och instabil autofokus även i dagsljus och inte klarar av att leverera bild utan brus ens i ett väl upplyst rum. Telefonen har en extra sensor baktill, men vi är inte säkra på vad den gör, skärpedjupfunktionen vid bokeh-foto verkar inte fungera.
En sak vi uppskattar är ett relativt rent Android-gränssnitt. Förutom tillverkarens egna extra-appar – kalkylator, egna kameran, några geststyrningsfunktioner och samma enkla verktygslåda som flera konkurrenter också har – är upplägget oförändrat. Synd bara att den kör riktigt gamla Android 8.0.
Specifikationer
Produktnamn: Oukitel WP2Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Oukitel
Systemkrets: Mediatek MT6750
Processor: 4st Cortex-A53, 1,5 GHz + 4st Cortex-A53, 1 GHz
Grafik: Mali-T860 MP2
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6 tum ips, 1080×2160 bildpunkter
Kameror: 13 MP + 2 MP djupseende med led bak, 8 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n (wifi 1-4), bluetooth 4.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0, original UI
Övrigt: Dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, powerbank-funktion
Intrångsskydd: IP68
Stöttålighet mm: Stöttålig, ej i skärmen
Batteri: 10 000 mAh, 20h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 27h blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 38h samtal (3g)
Storlek: 17,65 x 8,55 x 1,66 cm
Vikt: 530 gram
Pris: 3 399 kr hos E-ville
Prestanda
Antutu Benchmark: 54 764 poängGeekbench 5, cpu: 631 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 9 254 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 377 poäng
Samsung Galaxy Xcover 4s (betyg: 4)
Samsung Galaxy Xcover 4s: Stryktålig mobil i behändigare format
Samsungs bidrag till testet är till för dig som inte vill släpa runt på en pansarmobil och en massa extra vikt, utan vill ha en mer normal lur. Xcover-serien har länge funnits som ett halvruggat alternativ till Samsungs budget- och mellanklassmobiler. Den senaste heter Xcover 4s och släpptes i somras.Betyg 4 av 5
Omdöme
Det här är den tåliga telefonen för den som inte vill ha en superruggad pansarlur. Visst, den är inte lika tålig som de tyngsta byggena, men den erbjuder en hel del extra trygghet ändå. Vi bara önskar att Samsung inte hade byggt den på sådan budget-bas, utan satsat på att göra en kraftfullare och bättre mobil istället. Det hade vi glatt betalat för.
Positivt
- Extra tålighet i ”vanligt” mobilformat.
- Bra ljud och bild.
- Stabil kamera.
- Utbytbart batteri.
Negativt
- Måttliga prestanda.
- Inte lika ruggad.
- Inga extra funktioner.
- Batteritid lite i underkant.
Den har också något så ovanligt nu för tiden som öppningsbart bakstycke och utbytbart batteri. Här hittar vi också dubbla sim-kortplatser och separat plats för extra minneskort. Det kan du behöva skaffa, för telefonen har bara blygsamma 32 GB egen lagring.
Den har ett skönt, bekvämt grepp, med räfflad plast baktill och matta gummiaktiga ytor i en ram runtom. Den har inte tjock stötabsorberande gummi på utsidan, utan kanterna känns rätt så stumma. Samsung uppger dock att den uppfyller MIL-STD 810G-krav, men är lite förtegna med exakt vilka.

Vi testar lite fräckt att tappa den från huvudhöjd ned i ett golv, och det klarar den i alla fall av, till och med utan synliga repor. Men då landade den inte på skärmsidan som är täckt av Gorilla Glass 3 men inte har något ytterligare skydd.
Skärmen har 720p-upplösning och gammaldags 16:9-format, men ser annars riktigt bra ut, med fin kontrast och rena, klara färger. Panelen ser ut att vara av pls-typ, vilket innebär lite kontrastskiftningar i snäva betraktningsvinklar, men bara måttliga. Ljusstyrkan räcker bra för alla sorters miljöer, men i solljus kan reflexer bli ett problem.
Som alltid levererar Samsung riktigt bra ljud, från flaggskepp till budget, och Xcover 4s är inget undantag. Den har en monohögtalare, men med bättre klang än konkurrenterna, och pluggar vi in hörlurar har den till och med Dolby Atmos-stöd. En 3,5 millimeters hörlursport sitter på ovansidan. Både den och usb-c-porten i botten sitter helt öppna. Telefonen har IP68-klassning och ska tåla ett dopp, men du lär behöva låta den torka ur ordentligt innan du pluggar in laddare eller hörlurar efteråt.
Prestanda i telefonen är godkända, men ligger lite efter en del mer kraftfulla konkurrenter. En lite nyare och piggare Exynos-krets än den som sitter här hade vi inte sagt nej till, och också betalat lite extra för. Det här är testets billigaste deltagare med pris på strax under 3 000 kronor.

Kameran baktill är på 16 megapixlar och fotar det mesta stabilt och problemfritt. Vi får ingen vidare bokeh-funktion då den inte har extra lins för det, men för övrigt håller den den höga lägstanivå vi förväntar oss av en enklare Samsung-mobil.
Xcover 4s kommer med Android 9 och Samsungs vanliga egna gränssnitt, vilket innebär snabbnavigerat men lite bakvänt upplägg om du är van vid andra Android-telefoner, egna assistenten Bixby, extra säkerhet med Knox, och en drös extra appar, från användbara till helt onödiga.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Galaxy Xcover 4sTestad: Oktober 2019
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 7 Octa 7885
Processor: 2 st Cortex-A73 2,2 GHz, 6st Cortex-A53 1,6 GHz
Grafik: Mali-G71 MP2
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 720×1280 bildpunkter
Kameror: 16 MP med led bak, 5 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0, eget UI
Övrigt: Dubbla sim (standby), programmerbar extra knapp, bytbart batteri
Intrångsskydd: IP68
Stöttålighet mm: MIL-STD-810G
Batteri: 2 800 mAh, 7h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), 8h 50min blandad användning (4g, medelljusstyrka), ca 17h samtal (3g)
Storlek: 14,6 x 7,35 x 1 cm
Vikt: 172 gram
Pris: 2 790 kr
Pris: Från 2 322 kronor hos Prisjakt.
Prestanda
Antutu Benchmark: 102 383 poängGeekbench 5, cpu: 980 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 13 649 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 653 poäng