Expertbetyg
Fördelar
- Bra sugförmåga
- Kommer åt bra i hörn tack vare formen
- Husdjursanpassad
Nackdelar
- Fastnar lätt
- Problem med no-go-zoner
- Begränsat med funktioner i nya appen
Omdöme
Neato D10 är lite av en besvikelse. Inte för att den inte gör rent, den gör den verkligen. Men konkurrenterna har hunnit ifatt och några har gått förbi samtidigt som D10:an vi testar har sämre framkomlighet än tillverkarens egna föregångsmodeller. Och för 6 000 kronor får du faktiskt en modernare städrobot med både tömningsstation, 3d-sensor och som även torkar golvet.
Läs vårt test av robotdammsugare
Neato Botvac D10
Pris: 3 990 kronor hos Amazon Sverige
Vi har tidigare hyllat ett antal Neatomodeller, men nu var det ett tag sedan sist. Den amerikanska tillverkarens dammsugare utmärkte sig med bra framkomlighet, en smidig app och tack vare den D-formade designen kom den åt bra i hörnen. Nya D10 bygger på samma grunddesign som föregångarna men den nya roboten är lite smidigare och betydligt lyxigare utseendemässigt.Förutom formgivningens fördelar skryter tillverkaren bland annat med ett nytt Hepa-filter, större dammbehållare, lång driftstid och en lättanvänd app. Vi installerar dammsugaren i ett hem med både hund och katt för att utmana städegenskaperna ordentligt då den här modellen har ett “husdjursläge”.

Med två äldre Neatomodeller inne som referens blev första utmaningen att gå över till en helt ny app under installationen. Nya My Neato hittar vår robot utan problem, men den gamla modellerna vill den inte identifiera och koppla upp. Så det blir till att parallellköra med två appar om du har en gammal Neatorobot som du vill fortsätta att köra. Neato har bytt till en ny mjukvaruplattform vilket säkert är bättre på sikt, men som sagt, vill du använda D10 tillsammans med en äldre/enklare Neatomododell är det dubbla appar som gäller.
Fördelaktig design
Väl igång ger sig den nya dammsugaren ut på kartläggningsfärd, och efter en bra stund har den ritat upp hela bottenplanet i villan. Inför första färden är vi snälla mot maskinen och plockar undan alla hinder (vi till och med viker in mattfransarna som Neato rekommenderar). Liksom flertalet kompetenta konkurrenter använder roboten laser för att skanna av rummet. Den låga designen gör att de utan problem tar sig under möbler som tv-bänkar och byråer, och den breda borsten under är ett plus då D10 täcker upp mycket yta när den far fram.
När vi väl kör igång Neatos robot skarpt på städuppdrag notierar vi snabbt att det finns sugförmåga så det räcker i D10. Den har inga problem med att fånga upp fint grus och riskorn, för att nämna några exempel som vi brukar utmana städrobotar med. Den kommer visserligen upp på vår tjocka matta, men den har helt klart lite problem att ta sig fram även om den aldrig fastnar.

Svårt med hinder
Värre är det med fåtöljfötter och höga trösklar. Neato D10 har ingen smart hindersensor utan den känner sig fram. Vilket betyder att den stöter i (lätt) det mesta i sin väg och att den inte fattar att den där trääfoten till tv-fåtöljen inte går att bestiga förrän det är för sent.
Den fastnar helt enkelt lite för ofta för att det ska vara roligt. Och den blir förvirrad när den har för många hinder omkring sig, exempelvis när den hamnar under köksbordet med stolsben runt omkring. Trots att det finns en väg ut (den tog sig ju in…) hittar den inte ut utan börjar snart varna. Där står du på bussen på väg in till jobbet och förhoppningen om att komma hem till en fräscht och nystädat hem krasas. Inte kul. Vi upplever att nya D10 faktiskt är sämre än den D7:a vi kör parallellt, både när det gäller framkomlighet och att hitta hem till basstationen.

Appen ger dig möjlighet att märka upp no-go-zoner där du inte vill att dammsugaren ska städa, men detta funkar inte alltid helt och hållet. Under testet hade D10:an ut vovvens vattenskål en gång, och vid ett annat tillfälle körde den rätt in i skokaoset i hallen och fastnade, trots att vi gränsat av området. Om det är appen som inte fungerar hundraprocentigt eller om det är robotens navigationssystem som strular vet vi inte, men det är inte hållbart.
Läs även: Test av robotdammsugarna som tömmer sig själva
Med både hund och katt i testhuset körde vi naturligtvis med husdjursläget aktiverat. Här ska Neato D10 i teorin kunna fånga upp partiklar så små som 0,3 mikrometer vilket tillsammans med det nya Hepa-filtret bådar gott för dig med allergier. Detta har vi inte kunnat mäta upp, men vi konstaterar att den fångar hund- och katthår väldigt effektivt. Och maskinen kommer åt ovanligt bra i hörnen vilket vi tackar D-formen för.
Vi håller dock inte med Neatos beskrivning av att D10 har en stor dammbehållare – du lär få tömma den väldigt ofta. I alla fall om du har ett stort hem, vilket också är målgruppen för den här maskinen då den har ett väl tilltaget batteri under skalet. Den har inga problem med att täcka 60 kvadratmeter utan att behöva ladda under städpasset vilket är positivt.
Med tanke på hur bra konkurrentermodeller från exempelvis Dreame och Roboroc (Xiaomi) blivit, då har Neato helt klart hamnat på efterkälken med D10. Den här städroboten har en del fördelar, men den ligger långt efter betydligt billigare konkurrenter när det gäller både funktionalitet och navigering/framkomlighet.
Specifikationer Neato Botvac D10
Tillverkare: Neato
Testad: Januari 2022
Körtid: 300 minuter
Dammbehållare: 0,7 liter
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Tillhörande app: Ja
Hepa-filter: Ja
Kartfunktion: Ja
Rumsindelning: Ja
Mått: 330 x 340 x 100 mm (BxHxD)
Övrigt: Husdjursläge, no-go-linjer i appen
Pris: 3 990 kronor hos Amazon Sverige