Expertbetyg
Fördelar
- Stabila cpu-prestanda
- Läcker ny design
- Kvalitets-skärm
- Lång batteritid och bra snabbladdning
Nackdelar
- Ingen vidare grafikprestanda
- Monohögtalare
- Ojämn kamera
- Inte påtagligt billigare än Nord 2
Omdöme
Core Edition-versionen av Onelus Nord 2 är egentligen ingen dålig mobil, med bra skärm, lysande batteritid och godkända prestanda i mellanklassen. Men det är svårt att bli imponerad när den bantar bort kvalitet, prestanda och funktioner, utan att hyvla av mer i pris. En cool ny design räcker inte riktigt då. Köp Nord 2 istället, den går att få för samma pris eller bara marginellt mer, och är mycket bättre.
Stort test: mobiler med 5g – alla under 4 000 kronor
Tanken bakom Oneplus Nord CE-mobiler, där CE är kort för Core Edition, är att ta mellanlassmobilen Nord, banta bort lite onödigheter och ytterligare hyvla av priset utan att förlora viktiga kärnvärden. Det fungerade bra med första Nord CE som kom våren 2021. Vi är inte lika säkra på att Nord CE 2 lyckas med uppgiften riktigt lika bra.
För det första är det en ytterst måttlig avhyvling av priset. Nord 2 finns i två versioner, och den med åtta gigabyte ram-minne och 128 gigabyte lagring kostade 4 490 kronor när den kom. Nord CE 2 kostar bara 500 kronor mindre med samma minneskonfiguration, och Nord 2 säljs numera även den i många butiker för precis under 4 000 kronor. Så det är inget argument i sig att välja CE-modellen.
För det andra har den mycket att leva upp till. Nord 2 är en riktig flaggskeppsdödare och en av våra absoluta favoritmobiler från förra året. Nord CE 2 behöver därför hålla toppklass för att inte bli en besvikelse. Och visst, det är ingen dålig telefon. Men i direkt konkurrens med Nord 2 kommer den till korta. Det är också tuff konkurrens i prisklassen från andra tillverkare.
Formatet är i stort sett oförändrat från Nord 2, en medelstor Android-mobil med 6,43 tum stor skärm och i stort sett samma yttermått och vikt. Den ligger bekvämt i handen, så när som på att den helblanka baksidan och lika blanka plastramen kan bli svettiga att greppa efter ett tag. Vill du ha bättre grepp och extra tålighet medföljer det ett transparent skal. Den kommer också i liknande färgtoner, en turkos och en grå.

Snyggt inramad kamera
Baksidan har dock en ny och riktigt tilltalande design, med kamerahuset i ena hörnet inbyggt i en mjukt sluttande del av baksidan istället för med en dammsamlande kant. Det är riktigt läckert, och det faktum att baksidan är i plast istället för i glas som i Nord 2 tycker vi inte innebär någon direkt nackdel. Den typ av plast som även sitter i en del premiummobiler numera ger en gedigen känsla.
Skärmen är en högklassig amoled med 1080p-upplösning, och alla de goda egenskaper vi som minst förväntar oss i mellanklass och uppåt nu för tiden. Dci-p3-matchning för färgomfånget, hög färgkorrekthet, perfekt kontrast och betraktningsvinklar och god ljusstyrka. Det är inte samma extrema ljusstyrketopp som i en del av till exempel Samsungs och Xiaomis mobiler, men med strax under 600 cd/m2 hanterar den del flesta ljusförhållanden utan större problem. Skärmen har en bildfrekvens på 90 Hz, vilket är godkänt i prisklassen, men det finns många alternativ med 120 Hz-skärm som ger ett ännu bättre flyt.
Om 90 Hz-läget är adaptivt eller inte framgår inte tydligt, men vi tycker att du tryggt kan köra på det oavsett, för batteritiden i Nord CE 2 är lika bra som i Nord 2, det vill säga bland de bästa i sin prisklass. Vi strömmar 1080p Youtube-video i över 20 timmar med skärmen på 60 Hz, och kan surfa och mejla i 90 Hz-läge aktivt nästan lika länge, fast då med dämpad ljusstyrka. Med snabb laddare på 65 watt fyller vi batteriet på under 40 minuter.

Påtagligt svagare grafik
Så långt har vi inga klagomål. Men här börjar sedan listan på nedgraderingar. Stereohögtalare, som Oneplus äntligen introducerade i Nord-serien med Nord 2 är borta, och den högtalare som sitter i botten är bara genomsnittligt duglig. Den låter inte dåligt, men tappar en hel del diskant-detaljer och bas. Lyckligtvis har vi fortfarande hörlursuttag och bra alternativ för bluetooth-ljud.
Systemkretsen är Mediateks Dimensity 900, en enklare och billigare variant än Dimensity 1200 i Nord 2. Det innebär ett visst steg bakåt i prestanda, men i de flesta situationer är det inget som märks. Den driver 90 Hz-skärm utan problem, hanterar webbsidor och de flesta populära appar vi testar på den rappt, och klarar multitasking bra. Däremot är det ett stort stag bakåt för grafikkretsen, som bara är hälften så kraftfull. Medan Nord 2 är en mobil som kan tackla de flesta Android-spel med godkänt resultat, kan inte det samma sägas om Nord CE 2.
Kamerauppsättningen är på pappret mycket snarlik, tre linser där en högupplöst huvudkamera och en åtta megapixels vidvinkel står för det huvudsakliga. Där den tredje kameran i Nord 2 var en monokrom kamera som gav extra ljusinformation till huvudkameran är den här en makro av samma typ som vi ser i otaliga andra mellanklassmobiler.

Tappar detaljer i mörker
Vanliga foton i dagsljus blir skarpa, detaljrika och med bra dynamik och färgbalans, men i dunklare ljus har den en tendens att tappa en hel del detaljer. Samma kan sägas om vidvinkelkameran, förutom att den börjar lägga till brus i bilden och tappar detaljer ännu tidigare än huvudkameran som har större sensoryta. Makrokameran är en typisk enkel historia med fast fokus, som du kan få en snygg om än lågupplöst närbild med. Men bara på exakt rätt avstånd, vilket kan vara svårt att hitta.
Kamera-appen är adopterad från Oppo och har mer fokus på extra effekter och ai-automatik än Oneplus egna tidigare hade, men för det mesta håller vi oss undan från dessa, då de mest lägger till antingen artificiell skärpa eller överdriven färgmättnad.
En orsak att föredra en ny Oneplus istället för den äldre Nord 2 hade varit nyare Android. Men här är det fortfarande inte Android 12 från början utan Android 11 med Oxygen OS 11, och med samma två utlovade generationsuppgraderingar som tidigare. Utöver det utlovas tre år säkerhetsuppdateringar. Godkänt för en mellanklass-Android, men det finns bättre erbjudanden om det är lång livslängd du är ute efter.

Specifikationer
Produktnamn: Oneplus Nord CE 2
Testad: Februari 2022
Kontakt: Oneplus
Systemkrets: Mediatek Dimensity 900
Processor: 2st Cortex-A78 2,4 GHz + 6st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G68 MC4
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,43 tum amoled, 1080×2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med OxygenOS 11
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 500 mAh, 21 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 hz), ca 19 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90 Hz), ca 30 tim samtal
Storlek: 16,1 x 7,3 x 0,8 cm
Vikt: 173 gram
Rek. pris: 3 990 kr
Aktuellt pris: 3 990 kr hos Oneplus
Prestanda
Antutu Benchmark: 430 798 poäng
Geekbench 5: 2 103 poäng
Geekbench 5 en kärna: 725 poäng
3dmark Wild Life: 1 999 poäng
Lagring, läsning: 1 025,2 MB/s
Lagring, skrivning: 847,3 MB/s