Guide: Så redigerar du bilder som ett proffs – i mobilen
Råkade du fotografera lite snett? Eller blev färgerna fel? Kanske vill du fått bort något oönskat som fastande i bilden? Inga problem, allt det här kan fixas till i efterhand!
Av Evelina Galli
M3
Om du inte får till det perfekta fotografiet på första försöket så finns det ingen anledning att gräma sig över det. Riktigt snygga fotografier föds ofta inte i ögonblicket de tas, utan senare i redigeringen. Det här gäller både för proffsen och hobbyfotografen som knäpper några bilder med mobilen.
I den här guiden går vi igenom enkla tips och knep hur du kan rätta till färger, optimera ljuset och andra funktioner som tar din bild till nästa nivå, direkt i mobilen. Det finns massor av smidiga appar inom olika prisklasser som gör detta och som går att ladda ner till mobilen.
I den här guiden har vi utgått ifrån Adobe’s Lightroom, eftersom den finns till såväl IOS som Android. Det är lätt att komma igång med och har de flesta funktioner vi kan tänka behöva. I slutet av artikeln tipsar vi om våra favoritappar bildredigering.
Går färgtonerna i grönt, gult, eller en annan färg? Det här sker lätt vid till exempel lysrörsbelysning. Att rätta till tonen i bilden kallas i fotosammanhang för att ställa in vitbalans, eftersom målet för en realistisk återgivning är att vitt ska vara just vitt och inte gult till exempel.
I Lightroom kan det här rättas till med ett klick. Klicka bara på färger och välj pipetten. Ställ markören på ett område i bilden som ska vara vitt eller grått och låt programmet korrigera färgerna automatiskt. Ibland kan du behöva testa lite olika punkter för att få fram en naturlig vitbalans. Så här rättar du snabbt upp en alldeles för gul matbild genom att placera pipetten på en vit tallrik.
Om du inte lyckas få till rätt färg hur du än gör kan du istället redigera färgbalansen manuellt. Det finns flera sätt att göra det. Det enklaste är att i samma meny testa att dra i reglagen som heter Temperatur och Färgton. Testa även under Gradering att redigera skuggor, mellantoner och högdagrar, det vill säga ljusa områden, var för sig.
Att enbart ställa in vitbalansen är bara en liten del av färgredigering, det finns mängder av kreativa sätt att ställa in färger. I Lightroom går det att välja varje färg individuellt för att korrigera nyans, mättnad och luminans.
Med nyans får vi kontrollen att ändra färgens ton radikalt om vi så vill, från varm till kall. Vi kan till exempel göra blått grönt eller grönt till gult. Med mättnad ställer vi in hur stark färgen ska vara, det här är perfekt om du till exempel vill ta bort rödtoner i hud eller göra det gröna i naturen ännu mer prunkande. Luminans ställer in hur hur ljus den valda färgen ska vara. Det kan vara användbart om du vill rädda en överexponerad himmel genom att dra ned den blå regeln.
Ljus
För att få till en bra bild är det ofta viktigt att tänka på ljussättningen i själva fotoögonblicket, men mycket kan även rättas upp i efterhand. Här finns några olika element att hålla ordning på.
Ett foto är uppdelat i tre typer av områden: Lågdagrar, det vill säga de mörkaste delarna, högdagrar, som är de ljusaste områdena, och mellantoner där emellan. Ofta försöker vi redigera för att få bra balans mellan dessa.
Om lågdagrarna blir för mörka eller ljusdagrarna för ljusa kommer de bli utfrätta, vilket leder till förlorad information i de områdena. Ju större skillnad det är mellan låg- och högdagrar. desto mer dramatiskt resultat med mer kontrast kommer bilden ha. Välj mellan att redigera ljuset i din bild via reglage eller på en kurva.
I övrigt är den flesta terminologin rätt uppenbar när det kommer till att redigera ljus. Vill du bli riktigt avancerad kan du klicka på Kurva och redigera exponeringen här istället. Dra kurvan upp för att ljusa upp och ned för att mörka ner. Längst till höger redigerar du lågdagrar och längst till vänster högdagrar, medan mellantonerna finns i spektrumet i mitten. Det här är dock oftast någonting vi inte behöver bry oss om särskilt mycket, det räcker oftast att hålla sig till de ordinarie reglagen.
Masker
För den som är ny i redigerandet kan användandet av masker tyckas skrämmande, men i själva verket är de faktiskt fantastiskt lätta att komma igång med och möjliggör nya, roliga funktioner. En mask låter dig välja ut ett område där du kan applicera en viss inställning som skärpa, särskild färgbalans eller ljusstyrka. Genom att maska ut till exempel en överexponerad himmel kan du snabbt och lätt rätta till exponeringen.
I Lightroom-appen markerar vi områden med en pensel. Ju fler gånger vi går över samma område, desto starkare kommer de förändringar vi gör att påverka området. Området blir rött när det markeras, men det här är bara för att vi ska se var masken ligger. Råkar du bli lite för ivrig när du målar på masken? Inga problem, du kan sudda bort den i efterhand. Det går att flytta masken senare genom att dra i den lilla blå pluppen. Om vi har flera masker i samma bild kommer de dyka upp som olika blå pluppar.
Värt att nämna är att masker används flitigt även i Photoshop och andra datorprogram, och att masker här istället markeras som vitt där de är aktiva och svart där de inte appliceras.
Beskär och rätta upp
Vilken del av din bild du väljer att behålla kan göra all skillnad. Som tur är tar många av våra mobiler numera tillräckligt stora bilder för att vi ska kunna beskära dem rejält innan de blir pixliga.
Börja med att fundera om stående eller liggande utfall passar bäst för den här bilden. Se upp för att inte beskära allt för mycket, då det kommer leda till en gryning bild. I och med att många mobilkameror kan fotografera stora bilder finns ofta plats att beskära bilden generöst, förutsatt att de är tagna med bra ljusförhållanden och enbart ska publiceras på sociala medier, där upplösningen inte kommer att spela någon roll. Att hitta rätt linje att utgå efter är inte alltid det lättaste när det kommer till att rätta upp en bild.
När du har bestämt dig för hur bilden ska beskäras, leta upp en horisont eller annan rak linje som du vill förhålla dig till. Det kan till exempel vara ett golv, hörnet på en vägg eller en pelare. Räta upp bilden genom att se till att rutnätet går parallellt med linjen du har valt. Det här kan vara lättare sagt än gjort, då perspektivet ofta gör att bilden kan uppfattas sned även när bilden är upprätad efter en av linjerna.
Vinjett i fotografisammanhang innebär att applicera mörker eller ljus längs med kanterna på ditt fotografi. Det här är någonting som skedde automatiskt på äldre kameror, som vi numera inte behöver bry oss om. Men precis som mycket annat har vi insett att det kan bli en cool effekt om vi lägger på det i efterhand. I rätt sammanhang gör det att bilden får ett helt annat djup och att vår blick dras mot mitten av bilden. Notera skillnaden mot originalbilden i mitten och de två olika vinjetterna på var sida.
Välj intensitet på hur mörk eller ljus din vinjett ska vara. Justera mittpunkt för att välja hur långt in i bilden den ska sträcka sig. För en mjukare övergång, som inte känns för uppenbar, välj inte för mörk vinjett och en mittpunkt långt in i bilden. I Lightroom kan vi även dra i regeln Ludd för att avgöra hur skarp vinjetten ska vara.
Retuschering
Blev din selfie inte riktigt som du tänkte dig? Att retuschera porträtt är en hel vetenskap och har fått en hel del kritik för att det stöder orealistiska skönhetsideal. Sådant håller vi inte på med här, däremot finns det verktyg som kan vara bra att hålla koll på om du till exempel vill ta bort ett enstaka vilt växande ögonbrynshår eller rätta till en fläck på kläderna.
Har du något irriterande moment i bilden som du vill ta bort? Välj Lagning, markera det område du vill ta bort, och sedan vad i bilden området bör ersättas med. Ett tips är att ta små områden i taget, då det resultatet annars kan bli onaturligt. Har du en störande planta som fotobombar dina selfies? Inga problem, sudda bara ut den i ett nafs! Vill du ta bort textur på till exempel kläder på ett diskret sätt? Lägg en mask runt områden du vill göra mjukare och dra ned textur, klarhet och skärpa. Det här kan även användas för att till exempel göra ögon mindre röda eller tänder vitare. Markera då området och dra istället ned mättnad.
Koll på formaten
När vi fotograferar sparas filerna i olika format. Om du bara ska fotografera, redigera och ladda upp bilden på din mobil behöver du förmodligen aldrig bry dig om det här, men om du ska dela med dig av bilderna eller flytta dem mellan dator och mobil kan det vara bra att ha koll på vad de olika formaten har för egenskaper. Här listar vi upp några av de vanligaste formaten du kommer att stöta på när du fotograferar med mobilen:
JPG: Ett format optimerat för webben, som inte kräver för mycket minne. Är idag standard i de flesta sammanhang.
PNG: Ett filformat som du förmodligen kommer stöta på om du sparar ned bilder från nätet eller tar skärmdumpar. Här kan vi få in mer information, till exempel transparenta lager.
PSD: Photoshops egna filformat. Här sparas alla lager, så du kan öppna filen igen och fortsätta jobba med den vid ett senare tillfälle. Den går dock oftast inte att användas utanför Adobes Creative Suit-sviten, men vissa program, exempelvis Pixelmator, kan läsa psd-filer.
MOV: Apples format på filmfiler. Har du laddat ned bilder från din mobiltelefon och plötsligt ser en .MOV-fil i mappen? Det här beror förmodligen på att du har tagit fotot med en Iphone, som med Live-läget aktiverat, spelar in en några sekunders videosnutt när du fotograferar. På mobilen sparas därför både en JPG-fil, och en .MOV-fil.
GIF: Ett format primärt tänkt för webben där vi kan inkludera små, rörliga videosekvenser i låg upplösning så att de inte tar allt för mycket utrymme.
RAW: RAW är ett speciellt format. Det här är inget filformat du väljer att spara ett fotografi i, utan ett bildformat du fotograferar med. Det som är speciellt med raw är att de innehåller ovanligt mycket information, vilket innebär att du med rätt program kan redigera på ett helt nytt sätt. De flesta mobiler på marknaden kan inte fotografera i raw, men Iphone 12 Pro och Pro Max kommer att få möjlighet till det senare i år. De här filerna heter också olika beroende på vilken kamera du fotar med. Med Canon slutar de till exempel på .CRW, .CR2 eller .CR3, eller med Sony .ARW, .SRF eller SR2. Du kan behöva specifika applikationer för att öppna den här typen av filer.
Våra bästa redigeringsappar
Lightroom Självklart måste vi ta med Photoshops fotoredigeringsapp, som vi också utgått från i den här guiden. Här får vi med de viktigaste reglagen från Adobes Creatvie Suit, från lager till kurvor och objektivkorrigering. Allt presenterat på ett användarvänligt och tydligt sätt. Här finns även en jättebra flik med guider med redigeringstips för dig som vill lära dig ännu mer om redigering. Du kan testa Lightroom gratis under en vecka. Efter det kostar programmet 50 kronor i månaden.
VSCO Cam Succéappen som fick en hel stil döpt efter sig! Här kan vi lägga på lager, redigera färgtoner och ljussättningar, lägga till vinjetter och det har till och med ett separat reglage för att korrigera hudtonen. VSCO är perfekt för dig som inte har särskilt stor erfarenhet av att redigera. Den här appen har mängder av förinställda filter att applicera och det oftast blir ett snyggt resultat i slutändan. Här finns även ett eget communty för dig som vill dela med dig av dina bilder.
Ladda ner till IOS eller Android här! Ultralight Letar du efter ett gratisalternativ till Lightroom? Ultralight låter dig få full koll på nivåer, vitbalans, skärpa och annat. Här kan vi till och med lägga på filter i olika blandningslägen. Finns i en fullt fungerande lightversion som är gratis. Vill du låsa upp alla funktioner behöver du betala 99 kronor. Tyvärr finns Ultralight enbart tillgängligt till IOS i nuläget.