Ny stil som överraskar och en ny systemkrets som gör det förväntade. Det är huvudnyheterna i Galaxy S21, som är mer en estetisk uppgradering än funktionsmässig sådan. Vi gillar utseendet och batteritiden, men en del av magin från föregångaren har försvunnit då denna telefon ökat i både mått och vikt. Bästa smartphone just nu – vi testar mobilerna i toppsegmentet
Tidigare år har vi fått vänta några månader in på det nya året innan det första stora mobilsläppet. Nu är det Samsung som är först ut. Redan den 14 januari presenterades nya Galaxy S21-serien. Vi har börjat med att testa minstingen, Galaxy S21. S21-serien bjuder på den kanske största designförändringen från Samsung på flera år. Den har en blankpolerad metallram som viker sig bakåt och kapslar in kamerahuset. Det finns också fler färgalternativ än tidigare generationer, både för ramen och bakstycket.
Mobilerna har även fått samma matta baksida som flera av höstens Samsung-mobiler. Just för Galaxy S21 innebär det samma plastyta som i Galaxy Note 20 och Galaxy S20 FE som kom i höstas. Vi var först lite tveksamma till det, men den har visat sig leverera i stort sett samma kvalitetskänsla som mattslipat glas. Bygger man rätt blir känslan gedigen och Samsung vet uppenbarligen hur man gör det. Det är toppkvalitet i alla detaljer och telefonen är givetvis vattentät och ip68-klassad.
Bye-bye till välvd skärm
Den mest intressanta förändringen hittar vi på skärmen. Samsung var först med att introducera välvda skärmkanter, men på årets Galaxy S21 och även S21 Plus är den ett minne blott. Vi saknar inte den välvda skärmen som mest var ett irritationsmoment hanteringsmässigt. Plattskärmen är tillbaka. Galaxy S21 är ett par millimeter bredare än Galaxy S20 och känns inte alls som en anmärkningsvärt liten mobil längre, vilket är trist. Samsungs minsta telefon i S-serien har hittills varit en av de mest kompakta Android-mobilerna i toppklass. Vi hade kanske hoppats på lite inspiration från Apple och Iphone 12 eller Sonys Xperia 5-serie.
Spar på krafterna
Å andra sidan gör de större måtten att det får plats ett rejält batteri på 4 000 mAh. Det hade i och för sig även föregångaren, men skillnaden är att Galaxy S21 gör ett bättre jobb med att utnyttja det. Vi får markant längre driftstid i alla våra testmoment och kan använda den flitigt i två dygn innan det blir dags att ladda. Då har vi dock fotograferat, filmat och spelat spel mycket sporadiskt – tre sysslor som utan tvekan drar mest batteri.
Precis som Apple gjorde med senaste omgången Iphones skickar inte Samsung med någon laddare. Telefonen kommer i en extra kompakt kartong, med en usb-sladd och inget mer. Laddare får du köpa separat. Samsung uppger att de har dragit av priset för laddaren, men det är marginellt för en mobil som kostar runt 10 000 kronor.
Har du en inte alltför gammal Samsung-mobil sedan tidigare kommer din gamla laddare att fungera. Samsung har inte gjort några uppgraderingar av vare sig snabbladdning eller trådlös laddning i Galaxy S21. Det är 25 Watts effekt vis usb-kontakten, 15 Watt trådlöst och omvänd trådlös laddning på 4,5 Watt. Foto: SamsungGalaxy S21 i sina fyra färgalternativ. Vi gillar den lila färgen!
Ny systemkrets, bekanta Exynos-egenskaper
Nya systemkretsen Exynos 2100 är Samsungs första med 5 nanometers-teknik. Cpu-delen består av åtta kärnor, varav en är extra snabb, tre halvsnabba och fyra lite enklare tänkta för icke krävande bakgrundsoperationer. Den är högre klockad än Qualcomms Snapdragon 888, som sitter i den amerikanska versionen av telefonen, och är snäppet snabbare på flerkärniga operationer.
Varken Samsungs, Qualcomms eller Huaweis nya kretsar slår Apples A14 Bionic i ren processorprestanda, men ett påtagligt prestandalyft jämfört med förra generationen gör att de hänger med tillräckligt bra. I våra benchmarktester av grafikprestanda verkar Exynos hamna på efterkälken jämfört med konkurrenterna, men när vi faktiskt kör spel på den flyter alla på utan problem.
Allt vi försöker oss på med mobilen går rappt och laggfritt. Till och med med en skärm ansluten, det grafiskt krävande Windows-liknande gränssnittet Dex, ett par webbläsare och Office-appar igång upplever vi ingen seghet. Det är faktiskt överraskande, då vi hade trott att de åtta gigabyte internminne som ingår kunde vara i snålaste laget för just den typen av arbete. Men systemet ser ut att vara väl anpassat för det. Lagringen är även den snabb, av ufs3.1-typ och du har två storlekar att välja mellan, 128 eller 256 gigabyte.
Det kan möjligen kännas snålt för den som är en intensivkonsument av media, filmar mycket själv och spelar tyngre Android-spel. Det är därför synd att plats för minneskort rationaliserats bort i årets generation av Galaxy S-mobiler. Du får dubbla sim-kortplatser – dessutom stöd för esim! – men kan inte längre expandera minnet. Galaxy S21 har blivit större och tyngre, men är absolut inte en bastant telefon.
Smart val av skärm
Skärmen håller toppklass i både skärpa och färgkvalitet. Även om konkurrenterna i fjol kom ikapp på många punkter visar Samsung att de hanterar sina amoled-paneler bäst. Med fint tryck i färgerna, till synes neutral färgåtergivning och hög maximal ljusstyrka finns det inte mycket att klaga på. Du får två färglägen att välja mellan, Naturligt, som ser ut att troget matcha srgb, och Intensivt, som maxar färgpaletten och dessutom ger dig manuell färgtemperaturkontroll
Skärmen har 120 Hz bildfrekvens och ger en jämn bildupplevelse. Den körs antingen i adaptivt läge som skalar upp frekvensen när det behövs och faller tillbaka till 60 Hz när det inte behövs, eller så kan du välja att köra i 60 Hz för att spara batteri.
På en punkt är det en nedgradering jämfört med Galaxy S20. Det här är en 1 080p-panel istället för en 1 440p. Vi kan dock inte säga att vi märker någon skillnad. I den här skärmstorleken är 1 080p fullgott och ger knivskarp bild. Det kan också vara en bidragande orsak till den extra batteritiden och därmed inget att klaga på.
Galaxy S21 har fylligt stereoljud, med Dolby Atmos påslaget och lite personlig trimning av equalizer får den både rätt tyngd i basen, krispig diskant och bra rumskänsla. Med hörlurar anslutna, förslagsvis med bluetooth, kan du dessutom göra en analys av din hörsel och få en ljudprofil anpassad efter det. Ny kamera-inramning. Samma kamera.
Blygsamt med nyheter i kameran
Såvitt vi kan se är kamerahårdvaran exakt den samma som i Galaxy S20. Det innebär en 12-megapixel huvudkamera med fin skärpa och dynamik, men utan de där extra mörkeregenskaperna som konkurrenterna kan leverera. Med bra långexponeringsrutiner i appen och utmärkt bildstabilisering kan kameran dock kompensera för det.
Utöver det har Galaxy S21 en 12-megapixel vidvinkel, med ungefär samma egenskaper som huvudkameran samt en 3x optisk zoom, som även kan digitalzooma riktigt bra tack vare extra högupplöst 64-megapixelsensor. Den kommer inte upp i samma kvalitet som förra årets Ultramodell, men upp till ungefär 15x inzoominng ser acceptabelt snyggt ut. Även maxnivån på 30x levererar detaljer, men då med en hel del artefakter.
Nyheterna sitter i mjukvaran, som förbättrad digital bildstabilisering vid zoomfoto, nya variationer på upplägg och utsnitt i Single Take, funktionen från Samsung som tar ett gäng olika bilder och videor samtidigt, så att du sedan kan välja den som blev mest lyckad. Framförallt finns här ett par nya intressanta videofunktioner.
Regissörsvy låter dig byta mellan kameror och zoomlägen live medan du filmar. Du kan även fånga högupplösta foton från inspelad 8k-film. Alla de nyheter som följsam zoom och smarta val av ljudkällor som kom med höstens Galaxy Note-modeller är givetvis inkluderade här.
Samma gamla Samsung-system
Operativsystemet är föga förvånande Android 11 med Samsungs egna OneUI-gränssnitt, som nu är uppe i version 3.1. Den som är van vid Samsung kommer inte att ha några problem, men den som köper en Galaxy för första gången kan behöva en inlärningsperiod. Det är fullmatat med smarta funktioner, extra gränssnittslägen och en drös egna appar som är riktigt bra.
Galaxy S21 med 128 gigabyte minne kostar 9 490 kronor, vilket är billigare än vad Galaxy S20 kostade vid lansering. Det känns i alla fall bra med ett alternativ som kryper under 10 000-kronorsstrecket i det nya sortimentet.
De stora förändringarna sitter i designen, inte i prestanda eller nya funktioner. Den är inte lika kompakt som förra årets modell och vi är inte förtjusta i att förlora möjligheten att bygga ut minnet. Men kvalitet har den. Skaffade du inte en ny Galaxy förra året kan årets toppmodell vara rätt val. Och den förbättrade batteritiden är ett plus i kanten.
Specifikationer
Produktnamn: Galaxy S21 SM-G991 Testad: Januari 2021 Tillverkare: Samsung Systemkrets: Exynos 2100 Processor: Cortex X1 2,9 GHz + 3st Cortex A78 2,8 GHz + Cortex A55 2,2 GHz Grafik: Mali-G78 MP14 Minne: 8 GB Lagring: 128/256 GB Bildskärm: 6,2 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 64 megapixel 3x telefoto med led bak, 10 megapixel fram Anslutningar: Usb 3 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, agps, Galileo, nfc, ant+ Operativsystem: Android 11 med One UI 3.1 Övrigt: Dubbla sim, esim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (IP68), trådlös laddning Batteri: 4 000 mAh, 15h 50min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 22h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 32h samtal (3g) Storlek: 15,2 x 7,1 x 0,8-0,9 cm Vikt: 171 gram Rek. pris: 9 490 kr (128 GB), 10 190 kr (256 GB) Pris: 9 490 kr på Webhallen