Husqvarna 415X: Robotgräsklipparen som är lätt att tycka om
Husqvarna har varit med länge och det märks, Automower 415X saknar just inget och trädgården hålls riktigt fin. Klipparen gör sitt jobb riktigt tyst – nästan så att du inte ens märker att den är där.
Husqvarna Automower 415X gör det mesta rätt, den klipper tyst och smart så att du kan göra annat och ändå få beröm för din fina gräsmatta. Om vi ska klaga på något är det att den kör hårt mot hinder, men efter de första dagarnas drift har du undanröjt eventuella problem med virtuella kör ej-zoner. Fler robotgräsklippare hittar du här
Bland årets utförda tester av robotgräsklippare hör Automower 415X till premiumsegmentet med den högsta prislappen. Den ska klara gräsmattor på upp till 1 500 kvadratmeter och levererar över förväntan i praktiken.
Kabel sätter gränserna
Under testerna av Gardena och Robomow skötte vi själva installationen med en del driftstopp som följd. Husqvarnan levererades och installerades av ett proffs som snabbt for runt trädgården med en maskin som grävde ner den begränsningskabel som krävs runt ytan roboten ska klippa. Värt att notera är att den här modellen säljs utan installationskit, det får du köpa till och finns i tre storlekar för att passa olika trädgårdar.
Oavsett om du vill installera själv eller anlita någon kan vi varmt rekommendera att gräva ner kabeln så du slipper att roboten själv råkar klippa av kabeln. Se bara till att komma ihåg var du grävt vid framtida trädgårdsarbeten så du inte hackar av den med en spade. Installationen blir klart bättre gjord med en sådan här kabelnedläggningsmaskin som fräser upp ett spår och lägger ned begränsningskabeln. Installatören fixade också med den guide-kabel som gör så att klipparen enklare hittar hem för laddning. Vid manuella inställningar kan den också användas för att se till att klipparen verkligen tar sig an hela trädgården. Vi har dock kört helt med klipparens smarta funktioner som ska sköta klippningen bäst.
Vi har testat den här klipparen i en villaträdgård på cirka 1 000 kvadratmeter med en övre plan yta och en smal passage ner till en mer kuperad del med lutningar, stubbar och buskar med mera.
Klipparen klarar rejäla lutningar, upp till 40 procent enligt specifikationerna. Klippbredden är 22 centimeter och du kan ställa klipphöjden elektroniskt mellan 2–5 centimeter (appen och klipparen använder underligt nog en skala mellan 1–9).
Den kan vara ute och klippa 24 timmar om dygnet (den har Led-belysningen i fronten), men du bör låta bli att göra det för djurens skull (finns ockå en smart funktion för detta, mer om det längre ned). En normal klippning varar i 50 minuter och så laddar den i cirka en timme innan den kör ut igen.
Tar sig fram – nästan överallt
Tack vare hjälpen med installationen behövde vi inte lägga någon tid på att justera begränsningskabeln de första dagarna som vi fick göra när vi själva skötte installationen vid tidigare tester. Roboten tar sig an nästan hela gräsmattan vi normalt skulle klippt med en bensindriven klippare. Endast en liten snutt vid trappen ner till garaget blir utan klippning för det är för smalt mellan plattorna och rabatten.
Automower 415X har tagit sin an utmaningarna i trädgården med bravur. Den har fått jobba med gps-stödd navigering. Det betyder att den använder gps för att se till att alla delar av trädgården blir lika mycket klippta. Det här är inställningen som Husqvarna rekommenderar, men vid behov kan du ställa in klippytor och passager själv. Sällan har väl gräsmattan varit snyggare med mindre ansträngning från människorna i huset, men några bekymmer stötte roboten ändå på i trädgården.
Vid en buske stack det upp en längre sluttande stenyta och där fastnade klipparen vid några tillfällen. Istället för att backa och köra någon annanstans grävde den underligt nog ner hjulen djupt i sina försök att klättra upp över hindret.
Generellt tycker vi att den går på olika hinder relativt hårt. Vid ett tillfälle klättrade den upp på en cykel som ramlat omkull. Har du känsliga rabatter eller buskar bör du lägga begränsingskabel som skydd runt. Du kommer också behöva vara noga med att det inte ligger exempelvis barnleksaker spridda i trädgården för de riskerar att gå sönder eller för all del skada bladen på klipparen i förtid.
På ett annat ställe nära begränsningskabeln blir det rätt djupt ner mot häcken och där tippade fronten ner och klipparen lyckades inte alltid backa tillbaka (och kunde inte köra fram på grund av begränsningskabeln och häcken). En lösning kanske kunde ha varit att ändra hur långt utanför kabeln klipparen får köra (standard är 32 centimeter, går att ställa mellan 25–40 centimeter), men vi gjorde en röd zon i appen istället.
Rita zoner på kartan
I appen får du efter någon veckas drift en karta utritad ovanpå en satellitvy av området och på den kan du rita ut gröna och röda zoner. Med de gröna kan du dela upp trädgården i mindre delar för att styra var klipparen rör sig och när. Med de röda säger du logiskt nog åt klipparen att hålla sig borta från vissa ytor – och det var med två röda zoner som vi löste problemområdena ovan. Det var dock lite onödigt krångligt att få till så här små zoner då det som bekant finns en rätt stor felmarginal med gps. Enklast visade sig vara att fysiskt bära klipparen till problemområdet, se var positionspricken hamnade på kartan och försöka få till rätt placering.
Det finns tyvärr ingen testfunktion, så vi fick göra en mindre grön zon runt och be vår Automower (som vi döpt till Robocut) klippa i den och försöka justera den röda zonen tills det mesta av gräset runt om blev klippt utan att roboten fastnade. Efter några försök verkar vi ha lyckats med uppdraget.
Smarta funktioner
Husqvarna kan anslutas till Google Home så du kan sitta vid köksbordet och ge klipparen kommandon. Det fungerar fint, men vi hade sällan anledning att lägga oss i klipparens arbetsschema. Kanske hade en del uppskattat att kunna göra automationer i stil med att klipparen bara kör när man själv är på jobbet, men den möjligheten finns inte än vad vi kunde se.
Automower 415X ska själv kunna lägga märke till om den behöver spiralklippa någon del av gräsmattan där gräset växt sig högre än på andra ställen. Kanske har du flyttat på trädgårdsmöblerna eller studsmattan för att klipparen ska komma åt. Under hela testperioden såg vår gräsmatta mycket jämn och fin ut.
Vi aktiverade en vädertimer i appen som gör så att roboten anpassar hur mycket den klipper baserat på hur gräset växer. I början av säsongen brukar gräset behöva klippas oftare än under de varmaste och soligaste dagarna senare under säsongen. Vår klippare åkte flera gånger hem tidigare än sluttiden på schemat och hänvisade till vädertimern vilket ju är bra. Minskar slitaget på maskinen och gräsmattan. Så här ser det ut inloggad hos IFTTT. Våra aktiverade “applets”. Via IFTTT kan du ställa in smarta funktioner som att den åker och parkerar automatiskt mellan skymning och gryning för att skydda de vilda djuren. Om vädret bjuder på frost eller hårt regn kan du också avbryta klippschemat med en automatiskt funktion. Om du är bortrest och klipparen kör fast eller liknande kan du också skicka mail till en snäll granne som kan göra en utryckning.
Det som är värt att känna till om IFTTT är att tjänsten kan innebära en ny månadskostnad för hushållet. Upp till 5 så kallade ”applets” ryms inom gratiskontot, mer än det kostar pengar.
Smidig app
Med appen Automower Connect behöver du sällan fysiskt gå fram till klipparen, med den här kan du göra i stort sett allt utom att byta bladen när det är dags. På en karta ser du var klipparen är och du får notiser när det händer något. Du får också massa kul statistik, som hur många gånger den krockat med något (i skrivande stund 4 752 gånger). Klipparen har pinlås och tidslås och en inbyggd siren om du vill att den ska låta om någon försöker bära iväg på den. Med den här prislappen vore det ju verkligen surt om någon obehörig tog med sig maskinen.
En annan bra grej med den här modellen är att den kan få uppdateringar trådlöst.
Specifikationer
Tillverkare: Husqvarna Testad: Juni–juli 2022 Klippyta: Upp till 1 500 m2 Klippbredd: 22 cm Klipptid/laddning: 50 min Laddtid: 60 min Klipphöjd: 2–5 cm Max lutning: 40% Ljudnivå: 62 dB(A) Uppkoppling: gps, bluetooth Skärm: 2,8”-skärm, monokrom Övrigt: en guidekabel, antistöldskydd, frostsensor, zonklippning Pris:Från 28 300 kronor via Prisjakt