Trimma bilen själv – så funkar motoroptimering (och så säger försäkringsbolagen)
Hur fungerar egentligen chiptrimning, och vad är tillåtet? M3 har pratat med två av de större aktörerna på marknaden och även hört vad försäkringsbolagen har att säga.
Att trimma bilen är ett väldigt brett begrepp och det är inte lätt att läsa sig till vad som ger effekt och vad som mest handlar om styling eller coolare ljud ur motorn. Samtidigt råder en del förvirring kring vad du får göra, och vad riskerna är med att trimma din bil. Gäller garantierna fortfarande? Måste du ombesiktiga din bil? Och hur mycket extra effekt får du egentligen av en liten dosa för 4 000–5 000 kronor? Vi har pratat med ett par av de största aktörerna inom olika typer av chiptrimning och mjukvaruoptimering samt kollat vad försäkringsbolagen säger.
Chiptrim ger fler hästar och lägre bränslekostnad
Vi åkte till Promotech, ett företag utanför Bromma, som sysslat med chiptrimning sedan 2003 och som erbjuder både trimboxar och mjukvarulösningar till personbilar och tyngre bilar och maskiner.
– Folk kommer till oss för att de vill ha en piggare personbil, eller för att de vill få ned bränsleförbrukningen, till exempel på husbilen, säger Jens Hellström som sedan starten jobbat som säljare på Promotech.
– Svensk diesel är väldigt effektsvag, vilket gör att man får ut färre hästkrafter än tillverkaren utlovat, något som i sin tur också leder till att förbrukningen blir högre. När det gäller lastbilar och grävmaskiner kan det vara så att man köper en nyare maskin som är starkare på pappret, men för att få ut den förbättrade prestandan ur motorn behövs en motoroptimering. Jens Hellström på Promotech Det finns i huvudsak två olika sätt att optimera, eller trimma motorn. Effektmodulen är en liten box som kopplas in under motorhuven och som sedan förenklat manipulerar sensorerna. På så sätt tror bilen att bränsletrycket är lite för svagt, vilket gör att den kompenserar för det. Den här lösningen anpassas till det specifika fordonet och det kopplar man enkelt in själv.
Så länge man gör det här på rätt sätt är det ingen fara, menar Jens Hellström.
– Fördelen med en effektbox är att du när som helst kan koppla ur den och då syns inte ett spår av att du har trimmat bilen.
Det andra alternativet är att trimma bilen genom att byta ut mjukvaran. På så sätt lurar man inte fordonet.
Mjukvara eller box för motoroptimering
Magnus Persson, försäljningschef på BSR, ett företag som var först i världen med att trimma bilar genom OBD-uttaget, förklarar varför han ser mjukvaruoptimering som det bästa alternativet.
– Det är stor skillnad på att optimera programvaran och att koppla in en dieselbox. Om du vill ha högre effekt och vridmoment i din dieselbil utan att störa bilens inbyggda säkerhets- och hållbarhetsfunktioner för till exempel motor, växellåda och antisladdsystem, så är det bästa alternativet att optimera mjukvaran i motorns befintliga styrsystem. På så sätt undviker du att automatlådan får felaktiga värden på vridmoment, säger Magnus Persson.
BSR erbjuder trimsatser som består av hårdvara för att ansluta till bilen (PPC-enhet) och mjukvaruuppgradering till din specifika bil. Därefter ingår fria uppdateringar i två år, den tiden då risken är störst att billeverantören uppgraderar mjukvaran i samband med service, och därmed skriver över trimfilen. Därefter får du betala en slant per år för att få tillgång till löpande uppdaterade trimfiler. Så här ser kurvorna ut på en Audi A1 1.4 liter från 2013, före och efter motoroptimering med BSR:s lösning.
Men vad är då tillåtet att göra?
När du ändrar bilens effekt ska den registreringsbesiktigas, vilket kräver ett intyg från din billtillverkare om att bilen är godkänd för det högre effektuttaget. Det är väldigt svårt att få, och det är en orsak till att exempelvis BMW nu erbjuder en egen motoroptimeringstjänst.
Det är inte olagligt att sälja eller lämna in bilen för motoroptimering, men det är ditt ansvar att bilen är laglig att köra. Vilket den med största sannolikhet inte är om du trimmat den på det här sättet.
Vad säger då försäkringsbolagen om det här, gäller bilförsäkringen om bilen skulle gå sönder och du har lagt in en annan mjukvara än original?
Försäkringen kan sluta gälla
Dan Björk, ansvarig för maskinskador på If försäkringar är tydlig med att maskinskadeförsäkringen inte gäller för skada på bil som är trimmad/optimerad.
– Om motoreffekthöjande åtgärder vidtagits av generalagent eller av denne utsedd återförsäljare så gäller normalt maskinskadeförsäkringen. Skada på bil som är trimmad/motoroptimerad av annan ersätts således inte, säger Dan Björk.
Originaltrimning är med andra ord okej medan du kommer att få betydligt svårare att få ut på försäkringen om du anlitat ett annat företag.
– Vid varje skada görs en bedömning om aktuell skada kan ha påverkats av en trimning eller optimering. Kan skadan under inga omständigheter ha påverkats så kan den vara ersättningsbar. Exempel på skada som inte sannolikt har påverkats av trimning eller optimering, och som då kommer att ersättas, är en skada på en generator som inte laddar.
Karin Lutz, pressekreterare på Folksam, berättar att de också godtar originaloptimering från biltillverkarna själva, medan andra former av trimning kan påverka ersättningen du kan få ut.
– Om det använts komponenter som avviker från bilens seriemässiga utförande, som är trimmade eller på annat sätt inte uppfyller biltillverkarens krav så kan vi sätta ner ersättningen. Nedsättningen görs beroende på konsekvensen av bristen, från 25 till 100 procent. Våra tekniker gör bedömningen om motoroptimeringen orsakat aktuell skada, tillsammans med sakkunniga på aktuell verkstad samt med generalagenten för aktuellt bilmärke, säger Karin Lutz.
Mattias Arreflod, teknikchef på motor på Moderna Försäkringar, säger att det är mycket ovanligt med skador direkt kopplade till motoroptimering, och att det ska mycket till om detta ska påverka ett ärende i praktiken.
– Det är vanligt att bilar är optimerade i dag och generellt gäller inte maskinskadeförsäkringen där motoreffekthöjande åtgärder vidtagits. Vi bedriver dock ingen häxjakt av trimmade bilar genom att läsa data ur styrenheter eller leta efter effektboxar. Det innebär att en optimerad bil vanligen behandlas som en otrimmad bil.
– Det är klart, ser vi att bilen har en tretums downpipe, gröna spridare och ett annat insug där maskinskadan kan kopplas till effekthöjning, då uteblir ersättning rätt omgående. Mattias Arreflod på Moderna Försäkringar. Folksam och If Försäkringar är samtidigt tydliga med att det är kundens ansvar att visa att en eventuell trimning inte orsakat skadan.
Både BSR och Promotech erbjuder egna försäkringar för att täcka upp den här risken.
– Så länge din bil är max fyra år gammal och inte har mer än 12 000 mil på mätarställningen så har du ett års kompletterande garanti som gäller om du får avslag på din vanliga försäkring, säger Magnus Persson på BSR.
Den här garantin kan även förlängas. Magnus Persson på BSR.
Promotech erbjuder också en maskinförsäkring som gäller upp till det att bilen gått 8 000 mil eller är max fem år gammal, till en kostnad av 790 kronor per år.
Liten risk för upptäckt
Både Promotech och BSR menar att risken att bli upptäckt med den här typen av trimlösningar nästan är obefintlig.
– Besiktningen kan ju aldrig kontrollera om du inte har originalmjukvara i bilen, säger Magnus Persson på BSR.
Jens Hellström på Promotech är inne på samma linje, men lägger ändå in en liten varning.
– Även om det inte syns i besiktningen går det att avläsa i loggar att någon föränding skett vid en viss tidpunkt. Det kan vara nog för att till exempel ett försäkringsbolag ska fatta misstankar om det skulle visa sig.
Trots att det är väldigt svårt att få sin bil omregistrerad och laglig efter ett sådant här ingrepp har marknaden för den här typen av trimning ökat en hel del de senaste åren.
– Det finns många oseriösa mindre aktörer där ute, och oavsett vad det erbjuds för extra garanti så bör du fundera på hur mycket den är värd om du har anlitat en liten enskild firma och inte ett etablerat och större företag, menar Jens Hellström.
Både BSR och Promotech utvecklar sin egen mjukvara, något som Magnus Persson vill trycka lite extra på.
– Det är få som utvecklar sin egen programvara, något som är väldigt viktigt om du vill vara säker på att få ett bra resultat. Vem som helst kan erbjuda hårdvaran som krävs för att koppla upp sig mot bilens dator och mjukvaran för att föra över den. Och det cirkulerar en hel del trimfiler på nätet. Men det gäller att den som tagit fram mjukvaran vet vad han eller hon håller på med.
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!