Asus Zenfone 6: Förenklat flaggskepp med unik kamera
Testad produkt: Asus Zenfone 6Pris: 6/64GB: 5 290 kronor hos Webhallen. 6/128GB: 5 790 kr hos Webhallen. 8/256GB: Från 7 199 kr hos Prisjakt.
Asus blev en av förra årets smartphone-överraskningar när de lanserade Zenfone 5z med topp-prestanda och de flesta viktiga premium-funktionerna – fast till ett riktigt vrakpris. Säljsuccén uteblev dock, mycket på grund av brist på marknadsföring och det superröriga gränssnittet Zen UI som knappt uppskattades av någon.
Under hösten och vintern tänkte Asus om och experimenterade lite med Android Pure, deras egna version av ett nästan helt rent Android, i ett par budgetmodeller. Detta verkar ligga som förlaga för Zenfone 6 som har fått en helt ny version av Zen UI. Nu liknar det på ytan nästan helt och håller original-Android, och Asus använder Googles appar i större utsträckning istället för onödiga egna.
Mycket kvar under ytan
Många av systemets forna funktioner finns fortfarande kvar, som maskininlärning för batterioptimering, läge för störfri spelmiljö med funktion för att strömma till Twitch och Youtube, smart volym som justerar ringsignal och media efter omgivningen, prestandaoptimeraren AI Boost och mer därtill. Men det är mycket mer diskret och smakfullt integrerat nu.
Det ger den ett enormt lyft i upplevelse och är något som kanske kan locka användare som varit tveksamma tidigare. En handfull extra appar får vi, bland annat Facebook och Instagram förinstallerade, samt ett eget bildgalleri, väderapp och filhanterare.
Zenfone 6 är precis som föregångaren Zenfone 5z en telefon som levererar flaggskeppsprestanda med senaste hårdvaran till ett konkurrenskraftigt pris. Den är bestyckad med Snapdragon 855, och finns i tre modeller – 6 GB ram och 64 GB lagring för 5 299 kr, eller dubbla lagringen för 5 799 kr, samt en modell med 8 GB ram och 256 GB lagring för 6 299 kronor. Det gör den några hundralappar dyrare än det just nu mest prispressade flaggskeppet Xiaomi Mi 9.
Avskalad design och jättebatteri
Den telefon Zenfone 6 mest liknar till det yttre är Zenfone Max Pro M2, en budgetlur från tidigt i år som också den har rent Android så när som på en handfull extra appar. De har liknande design och mått, avrundad baksida och plant glas framtill med mycket skärmyta och en omärkvärdig design som är mer funktionell än estetiskt tilltalande.En sak den har gemensamt med Zenfone Max Pro M2 är batteriet. Här sitter det största batteriet i en flaggskeppstelefon hittills, hela 5 000 mAh. Det ger telefonen en riktigt lång och trygg batteritid. Tyvärr inte så enorm som vi hade hoppats på; Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10 Plus levererar till exempel mer aktiv driftstid trots mindre batterier. Standby- och samtaltstid i Zenfone 6 verkar dock vara något alldeles extra.

Det leder oss till att tro att det är bildskärmen som agerar energitjuv. Det är inte så överraskande, då det sitter en ips-panel här istället för oled som i konkurrenterna. Det är en snygg, ljusstark och korrekt skärm med stort färgomfång och hdr-stöd, så bildkvaliteten har vi inga klagomål på. Men en amoled med vassare kontrast och svärta, och framför allt lägre strömförbrukning, hade varit pricken över i:et.
Batteriet har god kapacitet, men för att få plats med det har Asus fått kompromissa med två saker – trådlös laddning och snabbladdning. Zenfone 6 stödjer hyfsat snabba Quick Charge 4 med effekt på upp till 15 W, men inte de 30 till 40 W som vi sett i en del konkurrenter. Orsaken till det sägs vara att ett snabbladdningsbart batteri är större och tyngre. Asus valde därför extra kapacitet istället för laddeffekt.
Goda ljudegenskaper
Asus har länge levererat bra ljud, både i sina flaggskepp och i mellanklassen, och Zenfone 6 fortsätter att övertyga på den punkten. Hörlursuttaget finns kvar och Zenfone 6 har riktigt bra da-omvandlare och förstärkare för den som uppskattar det och vill plugga in trådade lurar. Annars stödjer den Aptx HD och, tror vi, LDAC via bluetooth.Vi får ett fylligt, rent och kraftfullt stereoljud från inbyggda högtalare, med bra möjligheter att justera ljudbild på egen hand. Precis som med Oneplus 7 Pro är dock stereobilden sned, med en majoritet av ljudet koncentrerat i högtalaren i botten.
Högtalaren i ovankant är bra, men för svag för detta. Håller vi den till örat för ett samtal så får vi riktigt rent och snyggt ljud. Det finns till och med en funktion som för att vi kan spela media via bara den, om vi inte vill ha hörlurar och inte vill störa omgivningen.

Första intrycket är annars att det är en ovanligt stor och klumpig lur, men det beror kanske främst på att den är millimetern tjockare än många konkurrerande flaggskepp. Precis som med Zenfone Max Pro M2 är det faktiskt överraskande slimmat och lätt med tanke på dess mäktiga batteri. Faktum är att den är kortare, smalare och lättare än till exempel Oneplus 7 Pro eller Iphone XS Max. Och bara marginellt tjockare.
Kamera, specifikationer och omdöme
Heltäckande skärm och flippkamera
Det som istället gör att Zenfone 6 sticker ut är dess totala avsaknad av flärp i skärmen, och den unika lösningen för att dölja selfie-kameran. I själva verket har den ingen selfie-kamera, utan använder samma huvudkamera som baktill. Hela kamerauppsättningen, två linser och en blixt, sitter monterade i ett rörligt kamerahus som kan flippas 180 grader och vikas upp så att den tittar ut över kanten mot dig istället.Läs också: Kameramobilerna som är bäst för foto
Vi petar oss helt enkelt över till selfie-läge i kamera-appen (eller i valfri annan app som fotar) och istället för att växla kamera surrar en motor till och flippar upp huvudkameran. Det tar ungefär en sekund, och sedan kan du ta din selfie.

Precis som med Oneplus 7 Pro känns det här som en väldigt klumpig lösning på ett minimalt problem. Vi har ingenting emot en liten flärp som vi sett på många nyare mobiler, eller ett par millimeter extra i marginal ovanför skärmen. Och att ha en motoriserad kamerakloss är visserligen spektakulärt, men ingenting som känns särskilt elegant.
Både plus och minus
Det gör också ansiktsupplåsningen ännu mer opraktisk än vad den är på Oneplus 7 Pro. Det tar en sekund för kameran att svänga fram, och den gör det inte automatiskt när vi plockar upp telefonen. Upplåsning måste i stället aktiveras med ett klick eller en svepning. Det är också helt omöjligt att låsa upp om du har telefonen liggandes på ett bord, eftersom kameran inte kan svänga upp då. Vi föredrar därför fingeravtrycksläsaren, som är en snabb och stabilt fungerande traditionell enhet placerad på baksidan.Men till skillnad från Oneplus 7 Pro så får vi med Asus lösning en fördel också. Eftersom vi använder den bakåtriktade kameran, med Sonys utmärkta 48-megapixelsensor som huvudenhet och en kompletterande vidvinkelkamera och led-blixt som också svänger upp, så får vi här utan tvekan branschens mest avancerade selfie-kamera.
Vi får i princip alla fotofunktioner som vi får i normalläget, inklusive vidvinkel, porträttläge med bra bokeh, ai-assisterad nattfoto och tvåtonsblixt, laserguidad autofokus och full zoomfunktion. Kameran håller i allmänhet hög klass och tar bra foton i både dagsljus och inomhus.
Vi saknar sådant som optisk bildstabilisering, telefotolins och extra bra hantering av mörker som några av de bästa mobilkamerorna har fått på senare tid, men det här är en solid kamera med tanke på priset. En extra bonus är ett automatiskt panoramaläge där telefonen svänger runt kamerahuset jämnt och snyggt. Allt du behöver göra är att hålla luren stilla.

Omdöme
Zenfone 6 kryssar inte i alla flaggskepps-boxar, vi hade framför allt uppskattat en amoled-skärm för att få ut mer av både bildskärm och batteri. Specificerad vattentålighet hade också uppskattats. Nu får vi nöja oss med att Zenfone 6 sägs klara ”lite regn”. Den flippade kameran är inte en lösning som vi tror på i längden, även om en superavancerad selfie-kamera kan vara kul.Men det är onekligen mycket telefon för ett bra pris. Batteritiden om du dämpar skärmljusstyrkan och dess utmärkta ljudegenskaper uppskattas. Så trots en del irritationsmoment så blir det en rekommendation. Men med en del reservation.
Specifikationer
Produktnamn: Asus Zenfone 6 ZS630KLTestad: Maj 2019
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6/8 GB
Lagring: 64/128/256 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,4 tum ips, 1080×2340 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 13 megapixel vidvinkel med led bak, flippbar
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med ZenUI 6
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), snabbknapp för Google Assistent
Batteri: 5 000 mAh, 13h 20min webbvideo (wifi), 17h blandad användning (4g), ca 31h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,55 x 0,9 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: 5 299 kr (6/64GB), 5 799 kr (6GB/128GB), 6 299 kr (8GB/256GB)
Pris: 6/64GB: 5 290 kronor hos Webhallen. 6/128GB: 5 790 kr hos Webhallen. 8/256GB: Från 7 199 kr hos Prisjakt.
Prestanda
Antutu Benchmark: 361 178 poängGeekbench 4: 10 827 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 63 256 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 673 poäng

Höga prestanda
Mycket bra ljud
Renare, snyggare gränssnitt
Bra batteritid
Priset

Anonym design, utöver kameran
Saknar en del premium-egenskaper
Omöjlig ansiktsupplåsning