Test: Oneplus 7 Pro
Artikeln uppdaterad: 2019-06-07 med test av Oneplus 7
Oneplus 7 Pro
Testad produkt: Oneplus 7 ProPris: 8 395 kronor (med 256 GB) hos Webhallen | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!
Oneplus har haft en riktigt intressant resa sedan debuten för fem år sedan. De började som en nischad nördfavorit för en liten skara entusiaster, och har nu växt till en av de största leverantörerna av premiumtelefoner. Men de har lyckats hålla kvar entusiasterna med smarta lurar med rätt prioriteter – kvalitetsdesign, höga prestanda och strömlinjeformat system.
Läs även: Skal och fodral till Oneplus 7 Pro
Nu släpper de sjätte generationen, som heter 7 (de hoppade över 4) och nytt i år är att den kommer i två utföranden – precis som de tre jättarna Apple, Samsung och Huawei gör – en standard Oneplus 7 och en Oneplus 7 Pro med lite extra i form, funktioner och lyxfaktor.
Mer premiumpris än någonsin
Och också en högre prislapp. Den finns i lite olika minnes- och lagringskonfigurationer, och har rekommenderat pris på mellan 7 895 och 9 195 kronor. Det är inte vansinnigt dyrt och fortfarande bra jämfört med Iphone och Galaxy, men det var ett tag sedan en Oneplus kunde kallas unikt prisvärd.
Vi har spenderat några dagar med Oneplus 7 Pro innan dess officiella lansering. Det är mycket som är sig likt från föregångaren, höstens Oneplus 6t, med nästan heltäckande skärm och mjukt rundade hörn, centralt placerad kameramodul på baksidan och fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen.
Telefonen har böjt glas baktill, varav en modell har fått frostat glas i stället för helblankt, något som gör att Oneplus helt klart sticker ut lite jämfört med alla helblanka konkurrenter. Dess fysiska switch för ljudlöst och stör ej-läge på sidan, som är ytterligare ett av Oneplus kännetecken, finns också kvar.
Pro med extra böj
Två designdetaljer är dock nya. För det första är detta den första Oneplus-luren med böjd skärm framtill, något som vi gissar att användare antingen kommer älska eller hata. Det kan göra att en och annan Galaxy-användare får upp ögonen för den, men frågan är om det uppskattas av tillverkarens mer inbitna fans.Det ser läckert ut och ger en lite extra kantfri känsla utmed långsidorna, men det går inte att undvika en viss påverkan av bilden precis i sista millimetrarna. Ett vagt tapp i ljusstyrka och lite förvrängning får vi. Men bara lite, det är ingen direkt kraftfull böj. Vill du inte ha det så har standardmodellen av Oneplus 7 traditionellt plan skärm.

För det andra har skärmen i Pro-modellen ingen flärp alls, utan det är heltäckande skärm upptill. Detta har Oneplus åstadkommit genom att gömma selfiekameran på ovansidan av telefonen, och den poppar automatiskt upp när den används med ett litet motorsurr. Det tar ungefär en halv sekund för den att komma fram. Oneplus säger att de jobbat extra på att få denna mekanik tyst, men vi tycker faktiskt det är lite charmigt med ett ”bzzt” när vi flippar till selfieläge i kameraappen.
Kul men inte så smart egentligen
Är det här coolt? Ja. Är det snyggt byggt och designat? Ja. Är det särskilt nödvändigt? Nja, vi stör oss inte nämnvärt på den mikroflärp som Oneplus 6t, nya vanliga Oneplus 7 och många andra mobiler just nu har. Och slutligen, är det särskilt smart? Nej, det är tyvärr inte helt utan problem och irritationsmoment.För att ta ett självporträtt funkar det hyggligt. Den kommer upp pålitligt i alla appar vi testar som använder kameran framtill. Den drar också in sig pålitligt när den inte används, dessutom om vi råkar tappa telefonen, så att den inte råkar landa på och skada en utstickande kamera.
Men även om Oneplus bedyrar att den ska hålla för hundratusentals rörelser och är testad för 150 resor upp och ner om dagen så känns den som en onödig slitage-risk. Det stora problemet med den är för ansiktsupplåsning. Vi har kollegor på redaktionen som säger sig låsa upp sin telefon med ansiktet över 200 gånger per dag, och uppskattar när det går blixtsnabbt och helautomatiskt.

Här får vi några tiondelars fördröjning i väntan på en kamera. Dessutom går det inte att bara att titta på telefonen för att låsa upp. Fingeravtrycksläsaren aktiveras bara genom att du lyfter luren, men för kameran måste du trycka på på-knappen eller svepa på skärmen först.
Skarp skärm med extra flyt och snabb läsare
Fingeravtrycksläsaren är fortfarande en optisk modell, men en mycket bättre och snabbare än i Oneplus 6t. Den är i klass med de bästa läsare i skärm vi testat – Samsung Galaxy S10 och Xiaomi Mi9. Så vi övergav snabbt ansiktsupplåsning och förlitade oss på tummen istället.Det grundläggande med Oneplus 7 Pro är annars i absoluta toppklass. Skärmen är högklassig, en amoled-pamel med hög ljusstyrka, fina färger och dynamik med stort färgomfång och stöd för HDR10 och HDR10+. Det är också Oneplus första skärm med extra skarp 1440p-upplösning. Det ger lite extra för upplevelsen. Inte egentligen för att se mer detalj, om du inte är väldigt nära skärmen. Men för sådant som kantutjämning och färgtoningar ger det fördelar.

Den viktigaste nyheten i panelen är annars att den levererar 90 Hz bildfrekvens, där de flesta ligger på 60. Det ger oss en snyggare och jämnare upplevelse vid svepningar, när vi scrollar i dokument, och så vidare. Det kan också ge bättre flyt i en del spel.
Tunga specifikationer
Vi får blixtrande snabba prestanda med Snapdragon 855, och ska dessutom få extra kraft i spel och andra långvarigt krävande sysslor genom effektiv kylning som leder ut värme i chassits metallram. För den som spelar mycket ska systemet dessutom ha blivit extra optimerat för att reservera systemresurser för spelet, både prestanda och uppkoppling, och dämpar störande notifikationer.Telefonen har hela 12 GB ramminne och 256 GB lagring med snabb UFC 3.0-teknik. Den går också att få med 6 GB ram och 128 GB lagring eller 8 GB ram och 256 GB lagring. I åtminstone både 8 och 12 GB-versionerna används det extra minnet delvis för att förladda de appar och funktioner som du använder oftast, för en extra rapp upplevelse.
Den nya skärmen kan dra lite extra batteri, och både upplösning och frekvens går att ställa ner om du vill spara några procent ström. Men det tycker vi inte behövs. Vi kör den på standardinställningar, 90 Hz och dynamisk upplösning som växlar till 1080p när fler pixlar inte behövs. Med ett nytt 4 000 mAh-batteri får vi klart respektabel batteritid. Inte allra bäst i klassen, men väl godkänd.
Blandade nyheter
Som vanligt skippar Oneplus sd-kortläsare, så den plats du har får du hushålla med. Dubbla sim-kort kan vi dock stoppa in. Oneplus skippar också fortfarande trådlös laddning. I stället får vi en ny version av tillverkarens egna snabbladdningsteknik, Warp Charge 30, med en biffig laddare som mer ser ut att höra hemma hos en mindre laptop, och som ska ladda batteriet till 50 procent på bara 20 minuter. Och ja, det ser ut att stämma.Nytt i 7 Pro är också att Oneplus nu äntligen fått stereohögtalare och Dolby Atmos-stöd. Åtminstone på pappret. Bottenhögtalaren får sällskap av ljud från högtalaren i ovankant som tidigare bara användes för telefonsamtal. Det är bara det att stereobalansen blir sned, då högtalaren upptill inte levererar någon bas och mycket tunt mellanregister, så tre fjärdedelar av allt ljud kommer från ena sidan.

Men, det är klart bättre än ingen stereo alls, och vi tycker att den totala fylligheten i ljudet är bättre än förr, så det här är ett klart lyft. Bara inte så bra som en del konkurrenter. Vill du lyssna i hörlurar är det adapter från usb c eller bluetooth-lurar som gäller. I bägge fallen är kvaliteten god utan att vara lysande.
Jättesensor och stabil zoom
Slutligen tar vi oss en titt på kameran. Här har det hänt saker, både med uppgraderad hårdvara och förenklat gränssnitt. Oneplus 7 Pro, och även Oneplus 7, har som huvudkamera Sonys nya jättesensor IMX586 med 48 megapixlar, samma som i Honor 20 View och Xiaomi Mi9. Oneplus förvaltar den snäppet bättre än dessa två, tycker vi. Kameran har stor bländaröppning, relativ vidvinkel och optisk bildstabilisator.I Oneplus 7 Pro får vi två kameror till, en 16 megapixels ultravidvinkel, och en 8 megapixels telefotokamera med 3x optisk zoom, även den med optisk bildstabilisering. I samtliga lägen övertygar hantering och kvalitet med låga brusnivåer och distinkt, korrekt och snabb autofokus.
Kameran imponerar stort. Vi kan ta skarpa bilder med fin detaljering, får god ljushantering i blandade miljöer, enkel automatik som gör att det sällan blir direkt fel, och bättre egenskaper vid mörkerfoto än tidigare. Det är inte riktigt i klass med Huaweis färg, ljus, och bruskontroll i ett mörkt rum, eller Samsungs välbalanserade resultat i nattljus utomhus, men den ligger inte långt ifrån.
Vi ser inte av någon ai med objektigenkänning och liknande i appen, men det är inget vi känner att vi saknar. Vi hade dock gärna sett lite mer mättnad i färgerna, men annars har vi inte något nämnvärt negativt att säga om den, och det kan mycket väl vara en fråga om personlig smak. Oneplus visar här att de hänger med i kameraracet, och definitivt kan vara med och konkurrera.

Omdöme
Det här är inte Oneplus som vi en gång lärde känna den. Med Oneplus 7 Pro har de fullbordat resan från prispressat prestandaalternativ till lyxlur med spektakulära finesser, och en prislapp därefter. Vi är inte övertygade av rörliga selfiekameran, försöket till stereohögtalare faller lite platt, och trådlös laddning samt extra vattentålig trygghet hade gett plus i kanten.Med prestanda, design, kamera, bildskärm och gränssnitt fortsätter Oneplus att övertyga. Oneplus 7 Pro är tveklöst bra. Men kanske är standard-7:an ett smartare val? Vi hoppas få testa den snart och ta reda på det.
Oneplus 7 Pro börjar säljas 21 maj, med enstaka förköpstillfällen från 15 maj. Oneplus 7 börjar säljas 4 juni.
Specifikationer
Produkt: Oneplus 7 ProTestad: Maj 2019
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6/8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1440×3120 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 48 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 8 megapixel telefoto med med bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9 med Oxygen OS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, 30 W snabbladdning
Batteri: 4 000 mAh, 13h 20min webbvideo (wifi), 14h blandad användning (4g), ca 26h samtal (3g)
Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,88 cm
Vikt: 210 gram
Pris: 7 690 kronor (128 GB/6 GB) hos Proshop till 8 395 kr (8GB/256GB) hos Webhallen, 9 195 kronor (12GB/256GB) hos Webhallen.
Prestanda
Antutu Benchmark: 373 563 poängGeekbench 4: 10 978 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 64 302 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 573 poäng

Prestanda i topp.
Snygg, ljusstark skärm.
Högklassig kamera.
God batteritid.

Popupkameran irriterar mer än charmar.
Saknar enstaka funktioner som andra flaggskepp har.
Fast nu med premiumprislapp.
Test: Oneplus 7
Oneplus 7
Testad produkt: Oneplus 7Pris: 6 195 kronor hos Webhallen (6/128 GB) | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!
När vi testade Oneplus 7 Pro var det uppenbart att Oneplus tagit klivet från prispressat alternativ till en leverantör av fullfjädrade lyxlurar med premiumpris, med innovation och funktioner utöver vad vi är vana vid från tillverkaren. Men de hade faktiskt en till telefon i bakfickan – den lite enklare och billigare Oneplus 7. Den finns nu att köpa i ett flertal butiker.
Det är en mer naturlig uppföljare till Oneplus 6T från i höstas, med design och funktioner som mer liknar den. Här får vi inte Oneplus 7 Pros flärpfria skärm utan istället samma droppformade kameradel som i Oneplus 6T, och därmed inte heller någon popup-selfiekamera.
Skärmen är också plan där Oneplus 7 Pro har böjda kanter. Det kan nog tilltala en och annan Oneplus-entusiast som tyckte att nya toppmodellen stack iväg lite väl från Oneplus tidigare designval. Det är också en enklare skärm. Fortfarande en riktigt snygg amoled med bra ljusstyrka och utmärkt färgrymd, men med 1080p-upplösning och vanliga 60 Hz bildfrekvens istället för 90.

Även här sitter fingeravtrycksläsaren inne i skärmen. Av någon anledning är den dock inte lika rapp på att känna igen en tumme när vi testar, utan det blir konstant ett par tiondelar extra i väntetid. Det är lite irriterande. Tur då att ansiktsupplåsningen är snabb.
Prestanda utan problem
Givetvis har Oneplus 7 nya Snapdragon 855 och maxad prestanda därefter. Den har också ufc 3.0-lagring precis som Oneplus 7 Pro, vilket är ett rejält lyft i läs- och skrivhastigheter till flash-minnet. Det är Oneplus ännu ensamma om.Oneplus 7 finns i två utföranden: med 6 GB ram och 128 GB flash, eller med 8 GB ram och 256 GB flash. Den senare säljs i skrivande stund bara på Oneplus webb, medan den första och lite billigare finns i ett flertal stora butiker. Den vi fått in för test är 8 GB-modellen.
Prestandamässigt verkar de inte skilja sig åt, men med extra ram-minne får du givetvis en mer problemfri hantering av många aktiva appar och stora dokument. Oneplus funktion ram-förstärkning, som förladdar appar du använder ofta för blixtsnabb uppstart, fungerar givetvis också bättre ju mer ram-minne du har.

Bättre balans
Precis som sitt storasyskon har Oneplus 7 även den försetts med stereohögtalare och Dolby Atmos-stöd. Och den låter faktiskt snäppet bättre. Oneplus 7 Pro har vissa problem med sned stereobalans, med majoriteten av ljudet koncentrerat till bottenhögtalaren.Det slipper vi nästan här. Ljudet är bättre fördelat på höger och vänster sida i horisontellt läge. Topp-högtalaren är samma som för samtal och vid örat får vi både tydligt och fylligt ljud. För hörlurar får vi plugga in adapter via usb-c, och får då relativt snyggt ljud, men inget exceptionellt. Trådlöst har den stöd för både aptx hd och ldac via bluetooth.
Oneplus 7 är lite mindre än 7 Pro i skärmstorlek, och snäppet mindre i alla mått. Det innebär också att Oneplus inte fått plats med ett riktigt lika stort batteri. Här får du nöja dig med 3 700 mAh stället för 4 000.
Det är fortfarande helt klart respektabelt, och med tanke på att skärmen både är mindre, lägre upplöst och har lägre bildfrekvens så räcker den ungefär lika länge. Faktum är att vi i våra mätningar får ut någon timme extra ur batteriet här. Här får vi inte heller den extrema snabbladdning som Oneplus 7 Pro erbjuder, utan samma Dash Charge som i Oneplus 6T.

Zoom in och ut bortbantad
Kamerauppsättningen består egentligen bara av en kamera, samma 48-megapixlars Sony-sensor som i Oneplus 7 Pro, även här med optisk bildstabilisator, men med en lite mindre bländaröppning. Den andra kameran baktill är en 5-megapixlare som bara ser ut att användas för djupseende vid bokeh-fotning.I normalläge fotar kameran ungefär lika bra som Oneplus 7 Pro, vilket är ett gott betyg. Vi får knivskarpa foton med fin dynamik både utomhus och inomhus, men i mörkare miljöer märker vi av att kameran inte har samma laserguidade autofokus som Oneplus 7. Och i riktigt mörka rum är den inte riktigt lika bra på att lyfta upp ljuset.
Vi får alltså inte heller någon optisk zoom eller vidvinkellins. I kameraappen finns ett ”2x”-läge, men det är bara ett utsnitt ur den stora sensorn. Precis som Oneplus 7 Pro är dock Oneplus 7 en stabil och pålitlig videokamera med möjlighet att filma i upp till 4k och 60 Hz. Vi gillar också den nya och förenklade kamera-app som bägge de senaste Oneplus-modellerna har.

Omdöme
Oneplus 7 känns mer som en traditionell Oneplus-lur. Plan skärm, kompaktare format och selfie-kamera som gör ansiktsupplåsning användbar uppskattas.Och priset är visserligen lågt, men inte lägst i klassen. Konkurrenter som Asus och Xiaomi har ännu högre prispress, dessutom med mer fullfjädrade kameror, och riktigt vassa ZTE Axon 10 Pro ligger i samma prisnivå. Nöjer du dig med en bra men mindre mångsidig kamera är den ett bra val.
Specifikationer
Produktnamn: Oneplus 7Testad: Juni 2019
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6/8 GB
Lagring: 128/256 GB
Bildskärm: 6,4 tum amoled, 1080×2340 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 5 megapixel djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 16/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 9 med Oxygen OS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 3 700 mAh, 14h 25min webbvideo (wifi), 15h 10min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 182 gram
Rek. pris: 6 195 kronor (6/128GB), 6 795 kronor (8/256 GB) på Oneplus.com
Pris: 6 195 kronor hos Webhallen (6/128 GB) | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!
Prestanda
Antutu Benchmark: 370 187 poängGeekbench 4: 11 254 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 67 230 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 697 poäng

Prestanda i topp.
Bra skärm och ljud.
God batteritid.

Kameran ligger efter.
Något långsam fingeravtrycksläsare.
Inte längre mest prisvärd i klassen.