Samsung Q90R: Oled-dödaren övertygar – kan vara årets bästa tv
Samsungs nya tv kombinerar det bästa med oled och andra fördelar som led-teknik kan erbjuda, i en smidig och funktionsrik enhet. Det är långt kvar på 2019, men hittills är detta årets bästa tv.
Att en av årets bästa bildupplevelse på en tv skulle komma från en led-tv hade vi inte gissat för ett par år sedan. Men Samsung visar att man vet vad man håller på med, och lyckas här komma så nära oled att vi inte märker skillnaden, samtidigt som dynamiken och hdr-stunsen är något alldeles speciellt. Test: Bästa 4k-tv på 65 tum
Q90R är Samsungs nya flaggskepps-tv, förutom den extrema 8k-modellen Q900R som kom i höstas. Den säljs i storlekarna 55, 65 och 75 tum, varav vi har fått in och testat mittenmodellen. Det är en rätt så bastant pjäs. Den har tunna ramar runtom och en överlag diskret design, där det som sticker ut mest är en liten Samsung-logga i nederkant.Skärmfoten som medföljer ser tunn och ostabil ut, bara en böjd plåtbit som skrivas fast på baksidan, men den visar sig vara rejält tung och mycket mindre svajig än vi befarat. Q90R har en halvtjock skärmpanel jämfört med många andra premium-tv just nu, delvis tack vare dess täta led-matris baktill med lokal dimning.
Smidigt med anslutningar separat
Baktill sitter bara en anslutning, Samsungs One Connection-port som med en minimal kabel går till en separat dosa med alla anslutningar, inklusive ström. Det gör det enkelt att till exempel väggmontera tv:n och dölja kabeln från den. Baktill har den givetvis stöd för vesa-fäste på 400 x 400 millimeter. Samsung Q90R har rejält hög maximal ljusstyrka, men utnyttjar den bara fullt ut när den hanterar hdr-innehåll. Här hittar vi fyra hdmi-ingångar, alla antenn-anslutningar du kan tänkas behöva, cf-kortplats, en handfull usb-portar och fast nätverksport. Hdmi-portarna är officiellt hdmi 2.0, men ska ha stöd för en del egenskaper från hdmi 2.1, som 4k-video i upp till 120 Hz, samt adaptiv bildfrekvens med hdmi vrr, något som är extra intressant för dig som spelar spel och vill koppla upp din tv till en dator – och troligen till nästa generation av konsoler. Q90R har också AMD Freesync hdmi-stöd, vilket Xbox One stöder redan idag.
Samsungs val att hålla sig kvar med led-teknik och inte gå över till oled i sina toppmodeller har ifrågasatts av många, inklusive oss. Därför har de fått kämpa i uppförsbacke med den allmänna uppfattningen att oled är den bättre tekniken som har framtiden för sig.
Men med nya toppmodellen visar de att deras egna tv-paneler med led och kvantpunktsteknik, qled som Samsung kallar dem, har potentialen att vara lika vassa på de saker som gör en oled-skärm så bra. Nu är det inte bara namnet qled som är förvillande likt oled, utan också bildupplevelsen. One Connect-dosan är en smart lösning på sladdkaoset.
Oled-klass på svärtan
Problemet med tidigare led-skärmar är att de inte har samma möjlighet att släcka ner pixlarna som en oled, och därmed inte få samma djupa svärta och klockrena kontrast. En del led-skärmar har kommit nära, men det har då skett på bekostnad av antingen lokalt ljusläckage, det vill säga att en ljus punkt ”färgar av” sig på en mörk punkt precis intill, eller med snävare betraktningsvinklar än en tv normalt har.
Dessa problem har Samsung lyckats bygga bort i Q90R. Vi får samma skarpa svärta och utmärkta luminanskontroll som i en bra oled-tv, eller åtminstone så pass nära att vi inte kan säga att vi upplever någon vidare skillnad. Och vi får det med fortfarande nästan hundraprocentig bild i alla betraktningsvinklar.
Det enda vi har att anmärka på i bilden är en viss förlust av ljusstyrka precis sista centimetrarna utåt kortsidorna, Det märks i enstaka tillfällen till exempel med en helvit testbild, men tittar vi på en film så är det ingenting som stör.
Uppskalning i toppklass
En annan sak som är exceptionellt bra är uppskalningsfunktionen. Nya bildprocessorn Quantum Processor 4K levererar övertygande ai-baserad uppskalning både snabbt och snyggt. Från 1080p till 4k är resultatet väldigt övertygande.
Vi får även överraskande skarpa och korrekta kanter även från 720p-material, även om en del detaljer och ifyllning i ytor blir lite utsmetade. Men det kan också bero på hur nära vi sitter, och det finns gott om parametrar att trixa med. Foten i Samsung Q90R ser inte mycket ut för världen, men är överraskande stabil. Enskilda detaljer, som solglitter i vågor ger en del tydliga artefakter vid uppskalning, men överlag är Q90R en av de bästa tv-apparaterna när det gäller uppskalning just nu.
Vi är dock lite tveksamma till hur den hanterar rörelseoskärpa och rörelseutjämning. Vi får ett Auto Motion Plus-läge som ska sköta det dynamiskt, men som vi tycker är lite väl aggressivt och som orsakar mer artefakter än det hjälper. För en del bildmaterial kan det vara bra, men för det mesta ser bilden bättre ut med funktionen avstängd eller parametrarna kraftigt reducerade i det anpassningsbara Personligt-läget.
Få justeringar behövs
För övrigt tycker vi att Samsungs standardinställningar gör ett utmärkt jobb. Intelligent Mode ställer dynamiskt in sig efter olika typer av media, bildkällor och även ambient ljus i rummet, och för det mesta känner vi inget behov av att justera något. Möjligen kan det vara skönt att växla till Cinema-läge när vi tittar på en del filmer utan hdr, även om färgtemperaturen blir lite märkligt varm.
Färger är annars neutrala, ljusstyrka och kontrast välbalanserade. Men vill du in och meka med inställningarna är det relativt enkelt, även om vi inte får extremt mycket detaljkontroll. Q90R stödjer hdr i formaten HLG, HDR10 och HDR10+.
Med upp mot 2 000 cd/m2 i ljusstyrka går det att få den där riktigt gnistrande hdr-upplevelsen, och med panelens utmärkta svartfilter och aktiva led-matris kan rätt filmmaterial se fantastiskt bra ut. En del inbitna cineaster kanske blir besvikna på avsaknaden av Dolby Vision-stöd, men för de flesta användare räcker det befintliga lägena alldeles utmärkt. Bekväm fjärrkontroll med det viktigaste, men inte mycket mer.
Snyggt ljud, men utan tryck
Vi får distinkt och rent ljud från inbyggda högtalare, väl dolda i underkant. Men den står sig rätt slätt mot några av konkurrenterna med riktig soundbar inbyggd. Den där riktiga fylligheten och volymen saknas. Tanken är nog snarare att den som vill kan skaffa en separat soundbar. Q90R har som de flesta nyare smarta tv-apparater från Samsung stöd för Smartthings, och du kan konfigurera Samsung wifi-högtalare från Q90R som surround-enheter.
Samsung smart-tv-plattform Tizen OS är ett av de snyggaste och mest lättnavigerade. Vi kan antingen styra det med en fjärrkontroll eller med Samsungs Smartthings-app. Det rekommenderas för en första installation, då den automatiskt hittar tv:n med bluetooth och sedan direkt konfigurerar nätverksuppkoppling åt dig.
Vid vardaglig användning föredrar vi dock den behändiga lilla fjärren. Den har skön kvalitetskänsla i knapparna, minimalt med onödigheter och snabbknappar för Netflix, Prime Video och även Rakuten TV, en tjänst som inte är så het i Sverige som den är till exempel Asien. De flesta andra stora videotjänster finns givetvis tillgängliga i systemet, antingen förinstallerade eller lätta att ladda hem. Vi får också inbyggt stöd för Google Assistent, Alexa och Apple Airplay 2.
Specifikationer
Testad: April 2019 Tillverkare: Samsung Tv-typ: Led (Samsung Qled) Storlek: 65 tum Upplösning: 4k (2160p) Hdr: Ja (hdr10, hdr10+ och hlg) Operativsystem: Tizen OS Ljud: Tvåkanal (Stereo) Bildingångar: 4 st hdmi 2.0, Övriga anslutningar: 3 st usb 3.0, e-link, lan, s/pdif ut Energiklass: B Mått (med stativ): 145,2 × 28,5 × 92,3 cm Vikt: 27,8 kg (utan stativ) Rek. pris: 36 990 kronor Pris: Från 36 990 kronor hos Prisjakt.