MWC 2019: Vikbart, 5g och prispress – mobiler är kul igen!
Efter ett sällsynt intetsägande fjolår har mobiltillverkarna börjat ta ut svängarna igen. Det blev uppenbart på årets största mobilmässa, MWC, där innovationslust och vågade experiment präglade lanseringarna.
Mobile World Congress är över för i år, och vi satte oss på planet hem med en betydligt bättre känsla i kroppen än året innan. 2018 års mässa dominerades av gäspframkallande diskussioner om flärpar, hörlursuttag och svårgreppbart pr-lingo om tvivelaktiga ai-funktioner som skulle låta användaren ta bättre bilder med mobilkameran. Ordet “bättre” visade sig dessutom vara högst godtyckligt.
2019 blir i stället året när mobiltillverkarna slutar leka “följa Apple” och börjar ta ut svängarna avseende såväl form som funktion. 2018 visade att feghet straffar sig. När tillverkarna sprang efter exakt samma bollar blev det svårt att hitta vettiga köpargument för specifika modeller – och användarnas sug efter uppgraderingar mattades av. Som en följd gick försäljningen åt fanders för de allra flesta.
Två tydliga trender – vikbara telefoner och 5g – gjorde snacket på mässgolvet oändligt mer intressant att följa i år. Men samtidigt fick vi alltså flera lanseringar som visar att tillverkarna lagt ett identitetslöst 2018 bakom sig för att i stället följa egna spår och göra det man är bäst på. Här följer ett par exempel på vad som ser ut att göra 2019 till ett av de mest spännande smartphone-åren på länge:
Äntligen spretar det lite
Sony lanserar det ultrabreda skärmformatet 21:9 i tre nya mobiltelefoner, bland annat Sony Xperia 1. Nokia visar äntligen något som liknar en flaggskeppstelefon i Nokia Pureview 9, som dessutom har sanslösa fem kameror på baksidan. LG kommer dragandes med en 5g-mobil och LG G8 Thinq som använder infrarött ljus för att skanna handflator och låta dig styra telefonen med gester i luften. Xiaomis Mi 9 pressar priset till surrealistiskt låga 5 000 kronor – och då får du specifikationer värdiga en toppmobil 2018. Sony satsar på avlångt 21:9-format i tre nya Xperia-mobiler. Och då har vi inte ens vidrört den vikbara fronten. Både Samsung och Huawei har nu spelat ut sina flexibla kort med Galaxy Fold och Mate X. Båda telefonerna fanns att beskåda bakom glasmontrar på MWC, och det var otroligt synd att vi inte fick någon chans att klämma på dem. Båda kommer att kosta runt 20 000 kronor när de släpps, vilket givetvis är på tok för dyrt för de allra flesta användare.
Men skärmtekniken som låter dig veckla ut telefonen till en surfplatta är äntligen här – nu återstår bara att se om det bär eller brister.
Alla ovanstående satsningar lär inte lyckas, men det är glädjande att se mobiltillverkarnas nyfunna vilja att differentiera sig och erbjuda något unikt till användaren. Alla har inte samma behov. Även budget- och mellansegmenten representerades med Xperia 10/10 Plus, lyxiga överraskningen Galaxy A50 och ett gäng nya Nokia-mobiler. Nokia 9 Pureview har hela fem kameror på baksidan. Det enda vi egentligen saknar är vettiga kraftpaket av kompakt-snitt, alltså mindre telefoner. Tyvärr lyckades inte ens kompaktvänliga Sony leverera här på MWC.
5g – Frågetecken för Sverige
Xiaomi, LG, Huawei och Samsung hör till de mer Sverigerepresenterade företag som nu visat upp sina första enheter med stöd för nästa generations mobilnät. Oneplus tog med sig en topphemlig prototyp och flera kinesiska företag med mindre förankring i vårt hemland har också nya lurar på väg.
Läs även: 5g i Sverige – frågor och svar om tekniken ZTE:s 5g-telefon Axon 10 Pro är inte Sverigeaktuell i dagsläget, men kommer till Finland. Ingen av de stekheta 5g-mobilerna är Sverigeaktuella för närvarande. Tekniken är inte tillräckligt utbyggd här, men Finland ska däremot få tillgång till ZTE:s nya Axon 10 Pro – med 5g och allt – som ett resultat av att finska operatören Elisa kommit längre än sina svenska motsvarigheter. Även nästa Oneplus-mobil kommer att släppas med 5g i grannlandet.
Men det finns ingen anledning att vara avundsjuk. 5g-tekniken är fortfarande i sin linda, och enligt de experter vi pratade med på mässan lär det dröja 1,5-2 år innan det blir blir relevant att ta 5g i beaktande när vi köper ny mobiltelefon. Oneplus visade upp en superhemlig 5g-prototyp tillsammans med Qualcomm. Snabbare nedladdningar och lägre fördröjningar (latens) på internetuppkopplingen blir de initiala fördelarna, men med tanke på hur snabba 4g-näten faktiskt är i dag känns det bättre att skynda långsamt.
Vem ska vika luren?
Alla tappade hakan när Huawei släppte sin vikbara telefon-bomb i form av Huawei Mate X, som till råga på allt stöder 5g med egna chippet Balong 5000. Med nära på heltäckande skärmar på utsidan ser telefonen långt mer sofistikerad ut än Samsungs nyligen presenterade Galaxy Fold, men än så länge har de vikbara telefonerna gett upphov till en mängd olika frågor. Huawei väckte störst uppmärksamhet av alla på MWC med sin vikbara 5g-mobil Mate X. För det första; vem är egentligen villig att lägga mer än 20 000 kronor på en telefon, uppbyggd av framtidsteknik som inte satts på några hårdare prov eller fått sin funktionalitet granskad? Den breda massan lär (och bör) vänta in ordentliga utvärderingar innan det är dags för ett köp. Kanske blir det till och med läge att hoppa över den första generationen med vikbara telefoner för att undvika eventuella barnsjukdomar?
I fallet med Mate X, som täcks av skärmar på alla sidor, blir frågan om panelens tålighet mot smuts och slitskador dessutom högaktuell. Mobilernas skärmpaneler är lätta att krossa eller repa redan i dag. Andra frågetecken rör hur moget Android kommer att vara för utvecklingsbara skärmar inom bara ett par månader, när de första vikbara mobilerna släpps.
De första demonstrationerna ser lovande ut, men samtidigt var de ganska grundläggande. Vi vet dock att Google jobbar hårt med anpassningen, och att nästa Androidversion med stor sannolikhet rätar ut en del frågetecken vi har kring gränssnittet.
2019 kittlar fantasin
Alla innovativa mobilsatsningar, pådrivna av två tekniker som vända upp och ned på hur vi använder våra smartphones i framtiden, har dock gett 2019 en riktig kickstart på mobilfronten. I backspegeln ser det trötta fjolåret – med tokhöga mobilpriser och anonym konformitet – mest ut som ett nödvändigt ont för det som komma skulle.
På den obligatoriska MWC-frågan “Vad är ni mest imponerade av?” som vi fick ta emot oräkneliga gånger, blev svaret “Allt!” följt av ett ivrigt skutt till nästa monter med ny, vågad teknik.