Tre actionkameror i stenhård kamp – vi utser en vinnare
Tre actionkameror med maxad prestanda ställs mot varandra i fem tuffa ronder – en av dem går vinnande ur striden.
Av Evelina Galli
M3
Dags att dokumentera solsemestern, skidbacken eller snorklingen? Mobiltelefoner i all ära, men ibland räcker inte deras kameraresurser till när vi vill få ett snyggt resultat även under lite krångligare omständigheter. Så vad gör vi då när vi inte vill kånka med oss en stor systemkamera?
De så kallade actionkamerorna är precis rätt fotoutrustning i det här läget. De är kompakta, lätta, tåliga och mångfunktionella. Inte nog med det – trots den lilla storleken erbjuder senaste modellerna dessutom riktigt kraftfulla prestanda. Samtliga kameror vi har testat kan till exempel filma i 4k-upplösning med 60 bilder per sekund, någonting som krävde svindyra proffsgluggar för inte så länge sedan.
Länge var Gopro de enda spelarna på marknaden, men faktum är att de numera har flera intressanta konkurrenter på marknaden, alla som har sina egna unika funktioner. Här är kamerorna som är med i testet:
Sony RX0 II: Dyr doldis
Sony står för den kanske minst kända kameran av de tre vi har testat – och den dyraste. Med en prislapp på 8 000 kronor sätter Sony ribban högt när det kommer till förväntningar.
På pappret har den även många specifikationer som de andra inte har. Förutom större sensor med fler pixlar har vi här en skärm som går att vika upp, en funktion som framför allt är användbar för vloggare. RX0 II erbjuder också flest möjligheter för proffsfotografen att anpassa sin fotografering med i princip samma gränssnitt och möjligheter som i alla Sonys kameror. Istället för pekskärm navigerar du gränssnittet med sju fysiska knappar. Produkt: Sony Cybershot DSC-RX0 II Tillverkare: Sony Anslutningar: Wifi, bluetooth Iso: 80 till 12 800 Skärm: 3,8 cm lcd (inte pekskärm) Sensor: 1-tumssensor ,15,4 megapixlar Upplösning: 4k, 60 fps (1 000 fps i full hd) Mått: 59,0 × 40,5 × 35,0 millimeter, 132 gram Batteri: 30-60 minuter. Övrigt: Vattentät ner till 10 meter Rek. Pris: 9 000 kronor Pris: Från 8 990 kronor hos Prisjakt.
Gopro Hero 8: Veteranen i gemet
Åttonde generationens actionkamera från rutinerade actionkameratillverkaren Gopro har en ny design, med integrerade ”pinnar” och mer slimmat objektiv. Man har lagt till ytterligare kräm på den elektroniska bildstabiliseringen hypersmooth som introducerades med föregångaren Hero 8, och vi kan nu välja mellan att inte använda stabiliseringen, aktivera hypersmooth eller pumpa upp det hela med nya hypersmooth 2.0.
För vloggaren har vi nu fått en helt ny lins, Narrow, som passar bra för dig som tycker fisheye-looken inte är den mest smickrande. Vi kan alltså välja mellan tre olika linser numera. Nytt för den här generationen är även möjlighet att applicera så kallade moddar för att ge kameran fler funktioner. Produkt: Gopro Hero 8 Black Tillverkare: Gopro Anslutningar: Wifi, bluetooth Iso: 100 – 3 200 Skärm: 2 tums lcd touchskärm (färg) Sensor: 12 megapixlar, 1/2.3 tums sensor Upplösning: 4k, 60 fps (120 fps i full hd) Mått: 66,3 x 48,6 x 28,4 millimeter, 126 gram Batteri: 1,220 mAh, cirka 60 min aktiv filmning Skärmar: 2 tum lcd pekskärm Övrigt: Vattentät ner till 10 meter Rek. pris: 4 990 kronor Pris: Från 3 890 kronor hos Prisjakt.
DJI Osmo Action: Uppstickare från drönarjätten
Många blev exalterade i fjol när DJI, mest kända för sina Mavic-drönare, lanserade sin första actionkamera. Det här är den äldsta och också den billigaste kameran i testet.
Osmo Action har onekligen hämtat inspiration från Gopros Hero-serie när det kommer till design och gränssnitt, men de har även adderat några egna funktioner. Mest nämnvärt är den främre skärmen, som hos Osmo Action är i färg och fungerar utmärkt för att se vad som filmas även framifrån.
Produkt: DJI Osmo Action Tillverkare: DJI Anslutningar: Bluetooth, wifi ISO: 100-3200 Sensor: 12 megapixlar, 1/2,3 tum CMOS Upplösning: 3840x2160p pixlar, 60 fps, upp till 240 fps i full hd Mått: 65x35x42 millimeter. 124 gram Batteri: 1300 mAh, cirka 60-135 min aktiv filmning Skärmar: 2,25 tum lcd pekskärm + 1,4 tum lcd Övrigt: Vattentät ner till 11 meter Rek. pris: 379 euro (cirka 4 040 kronor) hos DJI.com Pris: 2 990 kronor hos Webhallen.
Så gjorde vi testet
Förutom att utföra enskilda tester av samtliga modeller har vi även tagit in dem under samma tidpunkt. Detta delvis för att kunna jämföra dem sida vid sida när det kommer till funktioner och fotografering i olika situationer, men även för att kunna utvärdera om några senare mjukvaruuppdateringar skulle få oss att omvärdera det ursprungliga betyget.
För att göra en så rättvis bedömning som möjligt har vi delat upp testet i olika kategorier och sedan utnämnt en slutgiltig vinnare som vi tycker är bäst på marknaden överlag.
Samtliga bilder i testet är oredigerade, dock har de beskurits och komprimerats något av praktiska skäl.
Klicka här för att komma direkt till kategorin du är mest intresserad av:
Vi börjar med att jämföra det absolut mest basala: funktionerna. Det här är även ett tydligt sätt för oss att bena ut vilken typ av användare de olika kamerorna vänder sig till.
Vi börjar med Gopro Hero 8 Black. Förutom de funktionerna vi har sett i tidigare generationer, såsom hdr-fotografering, elektronisk bildstabilisering, möjlighet att välja mellan olika linser, 4k-filmning och timelapse, kommer såklart den senaste generationen med ytterligare utvidgad funktionalitet.
En stor del av den handlar om uppgraderingar av vad vi redan sett. Hdr-bilderna gafflas nu snabbare för att undvika distortion, och vi kan filma med ännu fler bilder per sekund även i högra upplösningar. Men vi har även fått helt nya möjligheter.
Framför allt handlar det om Gopros moddar: ett litet paket attiraljer som kan fästas på kameran för att till exempel ge en extra display, blixt eller mikrofonuttag. Vi kan nu även fota i raw-format och ta så kallade live burst-foton, där Gopro spelar in en liten filmsnutt för varje fototillfälle så att vi sedan kan välja vilken bildruta som blev bäst.
DJI:s Osmo Action ger onekligen mycket för pengarna, och kan precis som de dyrare konkurrenterna fota i raw, filma i 4k och 60 fps samt få fram det coola timelapse-alternativet hyperlapse där vi gör en timelapse samtidigt som kameran rör sig för ett riktigt coolt resultat. Inte nog med det, Action är även enda kameran i testet som låter oss spotmäta, det vill säga klicka på den punkt på motivet utifrån vilken ljusinställningarna ska anpassas till. Från vänster: Gopro, DJI och Sony. DJI är den enda kameran som låter oss spotmäta, som i det här fallet där vi anpassat ljusstyrkan efter bilar och hus.
Sist men inte minst har vi Sony RX0 II. Här finns alla funktioner du förväntar dig att hitta i vilken digitalkamera som helst, och lite till. Här får du full kontroll på bländare, slutare, bilder per sekund, fokuspunkter och mycket mer. Det finns såklart även smarta film- och fotolägen där kameran anpassar sig själv.
Men även om RX0 II må ha flest funktioner erbjuder den inte nödvändigtvis de funktionerna vi vill ha i en actionkamera. Såsom smidiga sätt att göra timelapse direkt i kameran, möjligheten att växla mellan olika linser eller bara filma i slowmotion längre än några sekunder. Vi har svårt att se vem som prioriterar zebrafilter framför dessa funktioner. Därför tar Hero 8 hem den här ronden, med flest funktioner som vi tror de flesta användarna kommer uppskatta.
Vinnare: Gopro Hero 8
Mörker
Vi har redan i tidigare tester konstaterat att Hero 8 stundtals stöter på patrull i mörker. Framför allt handlar det om bildstabiliseringen, som skapar störningar på bilden när den är aktiverad i mörkare miljöer. I och med att bilden dessutom beskärs upp till 20 procent med hypersmooth på blir resultatet helt enkelt för grynigt i kombination med det höga iso-talet.
Hero 8 lyckas trots allt leverera ett relativt ljust resultat i dunkla miljöer i jämförelse med Osmo Action. Även om resultatet inte blir lika grynigt blir det svårt att se vad materialet föreställer i under sämre ljusförutsättningar. Test av fotografering i dolt ljus. Från vänster: Gopro, DJI och Sony. Notera även skillnaden på brännvidd. Klicka på bilden för att se i större format. Det är inte konstigt att både Gopro och DJI har problem vid mörkerfilmning; det som primärt krävs för att få in så mycket ljus som möjligt vid fotografering med mindre ljus är en stor sensor. Både Hero 8 och Action har samma storlek på sin sensor, närmare bestämt. 1/2,3 tum. De har även lika högt iso-maxtal.
Här skiljer sig Sony RX0 II från konkurrenterna, med en entums-sensor. Kombinerat med ett fantastiskt högt iso-tal, hela fyra gånger högre än konkurrenterna, är det inte konstigt att Sony levererar det mest klara, tydliga och ljusa materialet av de tre kamerorna.
Vinnare: Sony RX0 II
Smidighet
Hela poängen med en actionkamera är att leverera riktigt högkvalitativt material utan att vi ska behöva bära med oss massa kringutrustning. Samtliga kameror har väldigt lika yttre mått, både i storlek och vikt, men smidighet handlar inte bara om det fysiska utan även om hur lätt kameran är att använda på språng – helst ska vi kunna komma åt de viktigaste funktionerna med vantar på oss. Kamerorna har utåt sett liknande design och passar utmärkt att ta med sig på språng.
Och det är när vi kommer in på den här typen av smidighet som framför allt ett av alternativen i det här testet utmärker sig som extra usel. RX0 II har ett gränssnitt som är direkt taget från Sonys större kameror. Utan en behjälplig pekskärm och endast med hjälp av sex pyttesmå knappar längs skärmens sidor ska vi försöka navigera oss fram genom de lika mikroskopiska och evinnerligt komplexa menyerna.
När vi för femtiolefte gången klickar fel eller missar en fin filmsekvens då vi måste byta från fotoläge är frustrationen minst sagt påtaglig. Det här är synd då RX0 II trots uppumpad prestanda har i princip identiska mått som konkurrenterna, och dess uppfällbara skärm är utmärkt på språng då du inte behöver några extra moduler, likt Hero 8.
Hero 8 är Gopros smidigaste produkt hittills och de inbyggda ”pinnarna” gör att vi dessutom slipper ett extra skal för att kunna montera kameran. Det märks att Gopro genom åren har fått möjlighet att finslipa gränssnittet och de olika knapparnas funktioner, då knapparna kan användas för att navigera gränssnittet om till exempel vantar eller vatten kommer i vägen för pekskärmen.
Trots detta är DJI Osmo Action kameran som är smidigast att ta med på språng. Inte nog med att den parkopplar snabbast med mobilen och att den tillhörande appen är överlägset enklast i testet – även gränssnittet i själva kameran tycker vi är mest intuitivt. En extra fysisk knapp jämfört med Hero 8 ger också det en fördel. I och med att vi här får två skärmar utan att behöva koppla en extra modul till kamerahuset är det även den fysiskt mest smidiga actionkameran, oavsett användningsområde.
Vinnare: DJI Osmo Action
Stabilitet
En actionkamera ska följa med på alla våra äventyr och ge oss fantastiskt material även under svåra omständigheter. Därför behövs riktigt bra bildstabilisering, så att materialet ser proffsigt ut i allt från skidbacken till korallreven, trots att vi egentligen bara har med oss en pyttleliten kamera.
Sony’s RX0 II ska enligt utsago ha inbyggd bildstabilisator, men det är knappt att det ens märks på resultatet. Det blir väldigt skakigt och vi måste istället rätta upp resultatet med hjälp av mjukvara i efterhand.
DJI:s elektroniska stabilisering som går under benämningen Rock Steady är riktigt hjälpsam och gör jobbet bra. Vi stör oss inte på några distortioner i materialet, oavsett förutsättningarna. Dock leder den till att vår skärm laggar i några sekunder, vilket såklart är retligt när vi vill fånga ett specifikt ögonblick. Vi kan heller inte anpassa till hur stor del vi vill implementera bildstabiliseringen, utan det är ett läge som gäller.
Gopro har gått ut hårt när det kommer till just bildstabilisering. Det hela började redan under förra generationens Hero-kamera och den nya bildstabiliseringen ”hypersmooth”. I det här läget kan vi bestämma vilken grad av stabilitet vi vill ha, och får även alternativ för att rätta upp materialet efter horisonten – därför är Gopro en självklar vinnare.
Vinnare: Gopro Hero 8
App
Sony har två tillhörande appar till sina kameror – en för att enbart ladda ner bilder och den andra för redigering. I den sistnämnda kan vi bland annat addera bildstabilisering i efterhand på videoklipp. I ärlighetens namn är de här apparna ganska värdelösa. På grund av kamerans otympliga gränssnitt är det krångligt att synka enheterna med varandra och funktionerna är minst sagt begränsade.
Eftersom Sonys alternativ riktar sig till en mer professionell målgrupp misstänker vi att användarna redan har ett program de föredrar att redigera med på datorn, och helt enkelt för över bilderna dit istället.
Gopro har arbetat på sin app och den har blivit bättre. Framför allt uppskattar vi de nya mallarna för att redigera, inklusive ett relativt omfattande musikbibliotek. Vi tappar dock kontakten med kameran och ibland kraschar appen helt.
Men trots det är det ändå DJI som är den solklara vinnaren på den här fronten. Det tar inte många sekunder från att vi startar appen tills vi är ihopkopplade med kameran, nästintill helt utan krångel och tjafs.
Vinnare: Osmo Action
Sammanfattning och vinnare
Det är ett svårt att säga vilken av dessa kameror som egentligen är universellt bäst. Trots att de alla tillhör samma kategori och på pappret ser snarlika ut, har de helt olika fokusområden och målgrupper. Vi kan se att samtliga kameror kan vara helt fel och samtidigt helt rätt val beroende på användaren.
Även om Sony erbjuder den bästa kameran när det kommer till specifikationer, är priset för tok för högt för att vi ska kunna rekommendera den som kamera. Dessutom gör det klumpiga gränssnittet att vi drar oss från att använda den och den saknar vissa funktioner som de andra har, såsom smidig timelapse och slow motion. Dessutom saknar vi möjligheten att växla till vidvinkelobjektiv. Tre väldigt olika actionkameror.
Kampen om förstaplatsen står därför mellan DJI och Gopro, och det är jämnt på upploppet. Osmo Action har nästan alla rätt, med extra skärm och rimlig prislapp. Som vanligt glänser DJI när det kommer till mjukvaran, med ett intuitivt gränssnitt och en fantastiskt smidig app.
Men ingen av dessa kameror kan slå Gopro på fingrarna. Hero 8 bjuder på en uppsjö nya, coola funktioner, obegripligt stadigt resultat och nyfunnen möjlighet att utöka funktionaliteten ytterligare med hjälp av moddar. Vi har samtidigt möjlighet att fota i mer vidvinkel än med Osmo. Vi höjer dock ett varningens finger mot Gopro då nästa generations Osmo står för dörren, och därmed även nya funktioner.