Design, prestanda och kamera
Testad produkt: Motorola Moto Z3 Play (64 GB)Pris: 4 990 kronor hos Netonnet.
Mellanklassmobilen Moto Z Play var en av våra absoluta favoritmobiler 2016, med sin snygga skärm, höga byggkvalitet, lockande prislapp och sin tid exceptionella batteritid. Uppföljaren Z2 Play tappade lite av de fördelarna, med sämre batteritid och en kamera med en del påtagliga problem. Nu försöker Motorola återfinna magin från första generationen med Moto Z3 Play, en lur som sätter batteritiden i centrum på ett lite eget sätt.
Alla Moto Z-modeller är mer eller mindre låsta vid en viss form – de har alla samma rejält tilltagna höjd och bredd och kommer med stor kamerapuck på baksidan. Vi får också löstagbara och utbytbara bakstycken, så kallade Moto Mods, som antingen är enbart skal eller har ett gäng olika funktioner.

Motorola har följt trenden med blanka ytor överallt och det är Gorilla Glass både fram- och baktill och en snygg och stadig metallram runtom. Vi har alltid stört oss på Moto Z-seriens pluttiga små på- och volymknappar på sidan, och det är fortsatt ett minus i kanten här. Moto Z3 Play är inte helt vattentät men har ytbehandling som ger den stänkskydd. Så lite regn ska till exempel inte vara något problem. Men bada inte med den.
Prestandamässigt hamnar Moto Z3 Play lågt för att vara en mellanklassmobil. Processorn är en Snapdragon 636, men den underpresterar jämfört med andra mobiler vi har testat med samma krets. Kanske beror det på den extra tunna formen och problem med att avleda värme? Chassit blir i alla fall aldrig obekvämt varmt, på sin höjd ljummet. Telefonen finns i två versioner, med 32 eller 64 GB lagringsminne, men enbart den större ser ut att säljas i Sverige. Vill du ha mer minne finns också plats för ett extra sd-kort.
En sak vi alltid gillat med Motorolas mobiler är deras rena Android-installation med originalstil på gränssnittet, kompletterat med en handfull egna svepgester och andra praktiska tillägg. På senare tid har tillverkaren frångått detta och börjat lägga in appar vi inte bett om, men här är det precis så rent från extra tjafs som vi vill ha det. Android 8.1 och nästan ingen annat.

Avlång amoled som övertygar
Motorola har förlängt skärmen till 18:9-format med lätt rundade hörn. Det gör att fingeravtrycksläsaren som tidigare satt nedtill på framsidan nu flyttat till kanten av luren. Den funkar bra och gör jobbet pålitligt rent tekniskt, men den kan vara lite bökig att hitta och träffa rätt med fingret.Skärmen är en bra men enkel amoled-panel på 1 080 x 2 160 bildpunkter och sex tum tvärs över. Som alla amoled-panelen har den utmärkt kontrast, stuns i färgerna och är rent allmänt mycket trevlig at titta på. Den ger oss också ett fint färgomfång, nära Adobe rgb-standard och klart över srgb, vilket gör den exceptionell för att visa film på.
Moto Z3 Play har en inbyggd monohögtalare, som sitter framåtriktad ovanför skärmen. Den ger klart ljud med tydliga toner över hela registret, men maxvolymen lämnar en del att önska. För hörlursljud behöver vi usb-c-högtalare eller adapter. Vi får med handsfree-lurar på usb-c och även en adapter till 3,5 millimeters audio. Det låter inte fantastiskt, men klart godkänt. Någon möjlighet att justera ljudbilden hittar vi inte.
Duglig kamera, inte mer
Kameran är fortfarande inte någon vinnande punkt för Motorola. Det är visserligen ett dubbelkamerasystem på baksidan, men extra sensorn är på fem megapixlar och används mest för bokeh-foto.

Just det klarar den övertygande, men generell vardagsfotning ger oss bara dugliga bilder, inte mer. Digitalzoom ger oss suddiga bilder på nära håll, höga kontraster och motljus förvirrar hdr-funktionen. Inomhus och i kvällsfoton får vi ett vagt men konstant brus i bakgrunden.
Det är inte en direkt dålig kamera, men under åren har vi sett bättre och bättre resultat även i mellanklass. Jämfört med en del konkurrenter har Motorola halkat efter. Selfie-kameran framtill håller däremot bra klass jämfört med andra konkurrenter i mellanklass, med åtta megapixlar, pålitlig ljus- och färgåtergivning samt rapp respons.
Batteri, specar och omdöme
Ny lösning för maxad batteritid
Poängen med Moto Z Play var dess batteritid. I Moto Z2 Play missade de målet, men i Mot Z3 Play har Motorola återigen träffat mer rätt. Med 3 000 mAh batteri (imponerande för en mobil som bara är strax under sju millimeter tjock) klarar du av en hel dag utan att behöva ladda. Play-serien har dock tappat sitt försprång, och det finns många andra mobiler numera som gör samma sak, en del med större batteri, en del med smarta strömsparfunktioner och nya processorer.Motorolas lösning för att få batteriförsprång är att skicka med en powerpack-mod. Vanligen får du med ett bakstycke till en Moto Z-mobil som bara är ett bakstycke för ökad greppvänlighet, men med Moto Mods-systemet kan flera extrafunktioner läggas till, allt från miniprojektorer till extra högtalare och ett extra batteri.
Just ett sådant har vi fått här. Det extra batteriet heter Power Pack, är på 2 200 mAh, och lägger mycket riktigt till ungefär en tredjedel extra i batteritid. Det laddas upp tillsammans med telefonens batteri, och laddas sedan ut först under användning, innan telefonens inbyggda batteri tar över.

Det låter superpraktiskt – och visst, med Power Pack på går batteritiden från ganska bra till jättebra. Men problemet är bara att med en extra batteriklump blir Moto Z Play fånigt tjock, tung och klumpig. En Moto Z-mobil med enkelt bakstycke är superbekväm, och extra Mods är till för att tillfälligt öka funktionaliteten. En stor ryggsäck som denna är inget vi vill ha på dagligen.
Vi hade nog hellre sett att Motorola följde tillverkare som Huawei och Samsung lagt in ett större inbyggt batteri istället. Med tanke på att telefonen är så tunn som den är, och att tunnheten inte ger någon direkt praktisk fördel utan bara gör fingeravtrycksläsaren pillig, hade de lätt kunnat göra luren en millimeter tjockare och fått plats med mer batteri.
Omdöme
Motorola missar målet även denna gång. Det extra batteripacket blir mest en nödlösning och Motorola hade vunnit på ett större internt batteri istället. I övrigt är Moto Z3 Play en duglig men inte alltför imponerande mobil. Bäst är den fina bildskärmen, men måttliga prestanda och ett allt för för högt pris drar ner omdömet.Fakta Moto Z3 Play 64 GB
Testad: Augusti 2018Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 636 SDM636
Processor: 4st Kryo 260 Gold 1,8 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,6 GHz
Grafik: Adreno 509
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd (2 TB?)
Bildskärm: 6,01 tum amoled, 1080×2160 bildpunkter (402 ppt)
Kameror: 12+5 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ag, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim (dual standby), stänktålig, stöd för Moto Mods, medföljande batteri-mod, adapter till 3,5 mm audio
Batteri: 3 000 mAh + 2 200 mAh i löstagbar Moto Mod.
Batteritid, endast inbyggt: 10h webbvideo (wifi), 11h blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Batteritid, inbyggt+extra: 17h 20min webbvideo (wifi), 17h 20min blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 15,6 x 7,6 x 0,7-0,9 cm (1,2 cm tjock med extra batteri)
Vikt: 156 g (227 g med extra batteri)
Pris: 4 990 kronor hos Netonnet.
Prestanda
Antutu Benchmark: 114 880 poängGeekbench 4: 4 910 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 19 239 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 943 poäng

Bra bildskärm.
Medföljande reservbatteri.
Snyggt, rent system.
Bra batteritid med extrabatteriet.

Stor och bred.
Pilliga små knappar.
Kamera som inte imponerar.
Något dyr för klassen.