Vad är en HTPC?
En htpc, home theater pc, är en dator som är tänkt att stå i vardagsrummet. Den samlar musik, bilder och filmer på ett ställe. Med ett tv-kort och en stor hårddisk ersätter den också dvd-spelare med inspelning och med funktionen timeshifting kan du till och med pausa och spola tillbaka direkt i tv-sändningar.Eftersom datorn ska stå i vardagsrummet krävs det särskilda program och med tv:n som skärm behövs ett enkelt och tydligt användargränssnitt. Programmen kallas ibland front-ends, men vi kallar dem helt enkelt htpc-program.

För den som redan har en kopia av Windows finns alternativ som GB-PVR, Mediaportal och Dvbviewer, där de två första är helt gratis. För Linuxanvändare finns Mythtv, ett kraftfullt program som även det är gratis.
Vanligaste programmen för htpc
Vi har testat Windows Media Center och Mediaportal (version 0.2.0.0), som är två av de vanligaste programmen på marknaden.
Mediaportal är raka motsatsen till Windows Media Center. Det utvecklas av frivilliga medarbetare enligt öppen källkods-princip. Det återspeglar sig när man jämför programmen. Media Center försöker vara så användarvänligt som möjligt, medan Mediaportal i stället är mer funktionsspäckat och erbjuder en uppsjö av olika tilläggsprogram.
Att Mediaportal bygger på öppen källkod gör att användaren själv kan vara med och skapa tilläggsprogram och påverka utvecklingen. Utvecklarna är delaktiga i programmets forum och lyssnar ofta på användarnas önskemål.
Mediaportal är också under ständig utveckling och nya versioner släpps hela tiden. Programmet har länge haft stora problem med stabiliteten, vilket varit en av anledningarna till att många valt bort det. I de senaste versionerna har utvecklarna jobbat mycket på att förbättra stabiliteten och under vår testperiod upplevde vi inte programmet som instabilt. Det kraschade ett fåtal gånger under testet, men det gjorde även Media Center.

De grafiska användargränssnitten är ytterst lika i Media Center och Mediaportal.
Installation
Att jämföra programmens installationsprocess är inte helt lätt. Media Center installeras automatiskt tillsammans med Windows Media Center Edition, men det innebär att du måste installera om hela Windows på din dator om du vill testa programmet. Mediaportal installeras som ett vanligt program, men kräver att du först installerar Microsoft Dotnet Framework, som går att ladda ned gratis från Microsoft.
När vi startar programmen slås vi av hur grafiskt lika de är. Allt från färger och grafik till menysystem påminner om varandra. Media Center är dock snäppet bättre, med snyggare och mer effektiva animationer. Mediaportal tar betydligt längre tid att starta och hänger inte med lika bra som Media Center när vi bläddrar snabbt mellan menyerna eller om datorn belastas kraftigt.
Inställningar
Det är när vi ska göra inställningar som skillnaderna blir tydliga. Med Media Center görs allting via guider och från programmet, vilket gör att det lämpar sig för mindre kunniga datoranvändare.
Mediaportal använder också guider, men inte i samma utsträckning. De flesta inställningarna görs manuellt utanför programmets grafiska gränssnitt och det påminner mer om ett traditionellt program. Mediaportal har avsevärt fler inställningar och passar bättre för den som vill kunna ställa in allt in i minsta detalj.
Ytterligare en finess som gör Media Center lite mer användarvänligt är hjälpfunktionen. Trycker du på hjälpikonen kommer du till en meny med olika alternativ för att få hjälp, smarta tips och länkar till forum på nätet. Det är bra för den ovane användaren.
En av de saker du får ställa in i början är var programmen ska leta efter bilder, filmer och musikfiler, så kallade shares. Här brister det lite hos Media Center, som inte låter användaren själv namnge sina mappar. Har du exempelvis två mappar med fotografier som båda heter Bilder blir det svårt att hitta rätt inne i Media Center. Med Mediaportal kan du bestämma vad programmet ska kalla mapparna.
Funktioner
I programmens grundutföranden är utbudet av funktioner också förvånansvärt lika. De viktigaste funktionerna, som också är gemensamma för dem båda, är musikuppspelning, film-, dvd- och bildvisning samt möjligheter för att titta på och spela in tv.
När vi jämför varje funktion finns det ingen solklar vinnare, ofta handlar det i stället om vilka krav du har.
Vid musikuppspelning är den avgörande skillnaden hur programmen sorterar och visar musikfilerna. Media Center sorterar filerna efter deras id 3-taggar och visar antingen artisterna i en lista som bara rymmer nio namn åt gången eller albumen som stora ikoner, vilket gör det svårt att bläddra genom musiken om man har ett stort arkiv.
Med Mediaportal kan du i stället välja om musiken ska sorteras efter id 3-taggar eller den mappstruktur filerna ligger lagrade i. Vidare kan du även välja om du vill se stora ikoner eller om musiken ska visas i en lista.

Mediaportal kan sortera ditt musikbibliotek på flera olika sätt.
Sökfunktionen är i gengäld bättre hos Media Center, där det går riktigt snabbt att hitta rätt låt. Båda programmen kan skapa och redigera spellistor och visa effekter i takt till musiken.
Media Center har även extra finesser som att kunna redigera id 3-taggar, kopiera en cd-skiva till hårddisken i wma-format eller bränna cd-skivor direkt från programmet. Återigen märks hur Media Center är anpassat för att även kunna användas av någon med mindre datorvana.
Mediaportal erbjuder i stället stöd för Audioscrobbler och Last.fm, en sida där en profil skapas utifrån vilken musik du lyssnar på. Du kan sedan hitta ny musik baserad på vad andra med liknande musiksmak lyssnar på.
Bildvisning
Vid bildvisning är återigen den största skillnaden hur programmen väljer att visa och sortera bildarkivet. Här är det Mediaportal som drar det längsta strået.
I Mediaportal kan du välja mellan ikoner eller en lista för alla bildmappar, där den sistnämnda är bra om du har många bilder och långa namn på mapparna. Du kan även välja om du vill visa mapparna i stigande eller fallande ordning. Det är nödvändigt om mapparna har döpts med datum och du vill kunna visa de senaste bilderna först.
I Media Center finns ingen av dessa möjligheter. Du är låst till de stora ikonerna som inte visar långa filnamn. Om du exempelvis har döpt dina bildmappar enligt strukturen ”2004-07-18 – Resa till Tibet” blir det svårt att hitta. Det är inte mycket mer än datumet som får plats på skärmen. Det går inte att välja stigande eller fallande ordning och eftersom det dessutom inte går att vandra från första till sista mappen i listan blir det onödigt jobbigt att hitta de senaste bilderna om man sorterar efter mapparnas namn.
snabbare bildhantering
Media Center är dock märkbart snabbare på att hantera bilder och att skapa miniatyrbilder. Det går också att bränna cd- och dvd-skivor från programmet.
Båda programmen kan utan problem rotera bilder och visa bildspel. Det går dessutom bra att lyssna på musik samtidigt som man tittar på ett bildspel.
Videofunktioner
Även vid filmvisning skiljer det i hur programmen visar filerna. I Mediaportal har du många möjligheter att bestämma hur filerna ska sorteras och de kan visas i en lättöverskådlig lista. I Media Center är det ikoner som gäller. Eftersom hela filnamnet inte syns och det inte går att hålla in en knapp för att bläddra igenom alla filer blir det återigen mindre överskådligt. Sökfunktionen räddar Media Center och det är bara att börja skriva på tangentbordet så hittar man snabbt rätt fil.
Något vi saknar med båda programmen är möjligheten att välja var man vill titta i en film genom att klicka på en tidslinje, som med ett vanligt videoprogram för datorer. I stället är man begränsad till att enbart spola fram och tillbaka. Media Center hade dessutom problem med att spola i några av videofilerna vi testade med. Båda programmen har stöd för undertexter.
Mediaportal kommer ihåg var du slutade titta på en film och frågar nästa gång du öppnar den om du vill återgå till den platsen. Det är en funktion vi saknar i Media Center. Mediaportal kommer dessutom ihåg i vilken mapp du var senast, vilket gör det lättare när man bläddrar fram och tillbaka mellan olika mappar.
Att titta på tv med din htpc
En htpc med ett tv-kort erbjuder ett helt nytt sätt att titta på tv. Med tv-kortet kan du pausa eller spola tillbaka mitt i ett program du har råkat slå på och med den elektroniska programguiden är det mycket enkelt att spela in program. För många är därför tv-delen en av de viktigaste funktionerna i ett hptc-program.

Den elektroniska programguiden gör det enkelt att se vad som går på tv.
På ytan skiljer sig tv-delen av programmen ovanligt lite åt och gränssnitten är lika. Skillnaderna ligger främst i olika inställningsmöjligheter och stödet för tv-kort.
Med Media Center görs som tidigare nämnts alla inställningar via en guide, vilket gör det lätt att komma igång. Med Mediaportal har du avsevärt fler möjligheter, men samtidigt är det lite krångligare och att exempelvis få den elektroniska programguiden att fungera som den ska kräver en del arbete. I Media Center sker det i princip med automatik. Samtidigt är Media Centers programguide lite mer begränsad vad gäller kanalval, eftersom det är Microsoft som bestämmer vilka kanaler som ska finnas tillgängliga.
Med allting färdiginställt fungerar programmen lika bra och det är enkelt att titta i programguiden, bläddra mellan kanaler och välja när och hur du vill spela in. Möjligheten att spela in en serie med automatik varje gång den visas är mycket uppskattad.
Har du bara ett tv-kort visar programmen varningsmeddelanden om du försöker byta kanal när du samtidigt spelar in ett program. Programmen använder samma filformat vid inspelning, vilket betyder att program du spelat in med Media Center även kan öppnas med Mediaportal.
Det är inte heller några som helst problem att trycka på paus för att sedan återuppta tv-tittandet, även om det inte är något program du aktivt har valt att spela in. Har man exempelvis pausat en tv-sändning i tio minuter är det ett rent nöje att kunna spola förbi reklamen när man sätter sig för att titta igen.
Återigen imponerar Media Centers sökfunktion och vi gillar möjligheten att kunna söka genom hela programguiden efter favoritskådespelare eller olika intressanta ämnen. Guiden innehåller titlar och beskrivningar av program flera dagar framöver. Även här finns möjligheten att från programmet bränna filer till dvd-skiva.
En stor nackdel med Media Center är att programmet saknar stöd för betalkanaler från början. Microsofts tanke är att du ska använda en digitalbox, exempelvis från Boxer, och sedan ta in bilden via en analog kabel till tv-kortet. Det är inte någon särskilt lockande tanke. Det finns vägar runt det här och det tv-kort vi har valt till vår htpc, Firedtv, kan med hjälp av ett program få Media Center att tro att betalkanalerna är helt vanliga kanaler.
Vi upptäckte dessutom att det med båda programmen var en fördröjning på några sekunder vid tv-tittandet, jämfört med en tv som är kopplad direkt till antennuttaget.
Tilläggsprogram
Ytterligare något som verkligen gör vardagsrumsdatorn intressant och otroligt flexibel är alla tilläggsprogram som finns tillgängliga. Saknar du en finess är chansen stor att någon redan har tänkt på det och skrivit ett eget program för just det. Det finns till exempel tilläggsprogram för att automatiskt spola förbi reklamen i inspelade program, ändra hur listan på musik- eller videofiler ska se ut och skapa ett webbgränssnitt.
Eftersom Mediaportal är ett öppen källkodsprogram har det en ovanligt entusiastisk användarskara i form av en community och det släpps hela tiden nya och intressanta tilläggsprogram.
Även Media Center har en stor community, men mängden extraprogram är inte riktigt lika omfattande.
För att göra testet så rättvist som möjligt har vi valt att testa programmen i sina grundutföranden utan extra program installerade.
TechWorld MikroDatorns slutsats
Vårt test av Media Center och Mediaportal har varit otroligt jämnt och det är svårt att utse en vinnare. Programmen har egentligen lite olika målgrupper. I sina grundutföranden erbjuder de i stora drag samma finesser och alla de grundläggande funktioner vi vill ha finns där.
Media Center är med sina guider ett utmärkt val för den som vill ha ett lite enklare program som är lätt att sköta och göra inställningar i.
Mediaportal är däremot ett bättre val för dig som vet vad du håller på med och vill kunna ändra bland inställningarna. Programmet utvecklas ständigt och det stora utbudet av tilläggsprogram samt den entusiastiska användarskaran gör det bara ännu bättre.
Att det dessutom är gratis gör att det kammar hem vinsten i vårt test av htpc-program.
Missat första delen i vår serie?
Läs om hur du väljer rätt hårdvara och bygger din htpc här.
I första delen av vår htpc-guide går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer delar, samt hur du bygger din htpc.
Klicka här för att läsa del ett i htpc-guiden!
Klicka här för forumet – tema htpc!
Klicka här för att läsa del ett i htpc-guiden!
Klicka här för forumet – tema htpc!
I en vanlig dvd-spelare som kopplas till en tv behöver inte dvd-skivan snurra särskilt snabbt och spelaren arbetar mycket tyst.
En dvd-spelare för datorer är byggd för att läsa en skiva så snabbt som möjligt. Det innebär att trots att man bara ska titta på en dvd-film med en htpc kommer vissa spelare ändå att snurra på fullt varvtal och därmed låta onödigt mycket.
Det finns program som kan tala om för spelaren hur snabbt den ska snurra skivan och därmed sänka ljudnivån. Ett exempel på ett sådant är Nero Drivespeed. Andra program är Anydvd och Cdbremse.
En dvd-spelare för datorer är byggd för att läsa en skiva så snabbt som möjligt. Det innebär att trots att man bara ska titta på en dvd-film med en htpc kommer vissa spelare ändå att snurra på fullt varvtal och därmed låta onödigt mycket.
Det finns program som kan tala om för spelaren hur snabbt den ska snurra skivan och därmed sänka ljudnivån. Ett exempel på ett sådant är Nero Drivespeed. Andra program är Anydvd och Cdbremse.
www.minhembio.com – Ett svenskt forum där allt från val av tv-apparat och hifi-utrustning till htpc diskuteras.
www.team-mediaportal.com – Mediaportals officiella webbplats med ett välbesökt forum där det finns lösningar på de flesta problem som har med Mediaportal att göra.
www.thegreenbutton.com – En webbplats för Windows Media Center med forum där du kan få svar på dina frågor och ladda ned olika tilläggsprogram.
www.team-mediaportal.com – Mediaportals officiella webbplats med ett välbesökt forum där det finns lösningar på de flesta problem som har med Mediaportal att göra.
www.thegreenbutton.com – En webbplats för Windows Media Center med forum där du kan få svar på dina frågor och ladda ned olika tilläggsprogram.