
Mobilspel har kommit långt
Historiskt sett var mobilspel något som levererades med din telefon och du höll dig i de allra flesta fall till dem. Visst fanns det gratisspel att ladda ner till din mobiltelefon via datorn och visst kunde du binda upp dig på dyra prenumerationstjänster via obskyra ringsignalsföretag för att ladda ner spel, men det skedde aldrig speciellt ofta.

Nokia 5110 var den första kontakten med spel på mobiltelefoner som många hade. I det här fallet Snake.
Många drömde om en mobil med uttag för Game Boy-spel för att kombinera underhållningsenheterna. Svaret på detta kom i och med Nokias Ngage, där du kunde köpa spel på minneskort till din telefon. Det tog ungefär fem minuter från dess lansering tills hela branschen och konsumenterna dömt ut systemet. Problemet bestod inte bara i en ganska kass hårdvara, utan det som också dömt ut otaliga spelmaskiner under årens lopp: det fanns inget spelutbud att tala om. Nokia försökte tappert igen med en nedladdningstjänst för ett par av deras mer avancerade telefoner, utan någon större lycka den gången heller.

Just Nokias misslyckande gjorde att de flesta tillverkare och spelutvecklare drog sig för at göra något seriöst på spelfronten. De flesta höll sig till nedladdningsbara mobilspel via prenumerationstjänster och därmed höll kvaliteten en låg nivå, vilket gjorde att Nintendo DS och Sonys PSP kunde fortsätta leva vidare ohotade.

Trendbrottet kom 2008, när Apple öppnade upp programbutiken App Store till Iphone. Trots pekskärm som enda inmatningsmetod var det här som spelutvecklare samlades och faktiskt började utveckla spel mer seriöst. Trenden har sedan spridit sig vidare och numera kan du ladda ner ganska seriösa spel till alla de fyra stora plattformarna med programbutiker, Iphone, Android, Symbian och Windows Phone.
Seriös plattform
Numera är mobilspel hetare än någonsin och vi hör allt oftare att spelutvecklare ser åtminstone Iphone som en lika seriös spelplattform som Nintendos eller Sonys motsvarigheter. Samtidigt finns numera även stöd för OpenGL ES2.0, en standard för avancerad grafik i främst spel i utvecklingskitet för Android. Kommande Windows Phone 7 ska ha fullt stöd för DirectX 9 och tät koppling till Xbox Live. Kvar på startstrecket står Symbian med Nokia i spetsen och stampar, kanske brända av erfarenheterna med Ngage.
Android ligger trots grafikstödet också efter en smula i och med att det fortfarande saknas stöd för betalapplikationer på många av de marknader Android lanserats, vilket gör att utvecklarna väntar med att släppa ”fullängdsspel” till plattformen.

Iphone är enklast att utveckla spel till i och med att det bara rör sig om en enda telefon, vilket betyder att spelet inte behöver anpassas till flera plattformar och hårdvaruspecifikationer.
Mognande marknad
Men genom att lägga in stöd för OpenGL och DirectX tar övriga plattformar ett steg åt samma håll trots dess breda flora av mobiler. Har en telefon stöd för OpenGL exempelvis är chansen stor att den har hårdvara nog att driva resten av spelet också, vilket förenklar en del. Vitt skilda hårdvaror är annars något som satt käppar i hjulet för många utvecklare, vilket gjort att spelen blivit betydligt mindre tekniskt avancerade för att fler ska kunna köpa dem.
En stor anledning till genombrottet är också att programbutikerna har gjort det mycket lättare att komma åt spelen. Skapa ditt konto, koppla ditt kreditkort till det kontot och sedan kan du köpa spel direkt i telefonen utan att behöva gå till en butik eller ge dig ut på några obskyra Internetsajter för att ladda ner det.
Nya möjligheter
Men de flesta mobiler till ovan nämnda system är ju bestyckade med pekskärm och har oftast minimalt med knappar, går det ens att spela på dem då? Faktiskt har det visat sig att pekskärmen i många fall fungerar riktigt bra som ersättning för knappar. Antingen förläggs styrningen ut till figurerna på skärmen, eller så styr du genom skärmkontroller längs med skärmens ena kant.
Med mobilerna uppenbarar sig också helt nya möjligheter som inte finns hos traditionella spelmaskiner. Uppkopplingen med mobilnätet gör att du enkelt kan ladda ner nytt material, spela mot vänner eller jämföra poäng med andra som också spelar spelet. De flesta moderna telefoner har också accelerometrar inbyggda, vilket gör att du exempelvis kan styra en bil genom att luta telefonen. Du kan också använda både den inbyggda gps:en och kamera för att skapa helt nya spelupplevelser som vi inte tidigare sett i det här formatet.

Än så länge är mobilspelen lite i sin linda, men de har vuxit upp enormt mycket på bara ett par år. Fortfarande finns det mängder av skräpspel för varje bra titel. Men de bra spelen är på stark framväxt och allt fler stora spelföretag börjar producera både nytt och gammalt material till de olika plattformarna. Nyligen släppte exempelvis Square Enix ett par tidiga delar av sin Final Fantasy-serie till Iphone.
Det har faktiskt gått så långt att vi på Planet Mobile hävdar att den bärbara spelkonsolen har gjort sitt. Den kan vi begrava bredvid portabla videospelare och mp3-spelare för att centrera all vår underhållning till en maskin. Inom en snar framtid kommer vi inte att prata om vilken bärbar konsol vi spelar på, utan på vilken mobilplattform.
De fem bästa spelen per plattform (utan inbördes ordning)
Android

Bonsai Blast (gratis): Pusselspel som är en direkt kopia av klassikern Zuma
Robo Defense (gratis): Tower Defense-spel med riktigt bra driv.
Abduction (gratis): ”Klättra på en vertikal bana”-spel med en ko i huvudrollen
Gem Miner (gratis): Betalspel med gratisdemo där du jobbar som guldjägare i en gruva.
Doom (gratis): Mobilversion av det klassiska fps-spelet
Symbian (Ovi Store)

Farm Frenzy (30 kr): Bondgårdssimulatorn Harvest Moon i mobilt format.
Tower Bloxx deluxe (30 kr): Beroendeframkallande pusselspel där du bygger hus. Gratisdemo finns.
Heavy Weapon (10 kr): Actionsuccén från Xbox live i billigt och välfungerande format till mobilen.
Zumzum (Gratis): Zumaklon i samma klass som originalet.
Black Shark 2 (gratis): Klassisk helikopteraction.
Windows

Zenonia (72 kr): Klassiskt rollspel för Windows Phone
GemMagic (44 kr): Hetsig version av Bejeweled.
Tower defense (51 kr): Grafiken andas klassisk realtidsstrategi, titeln säger allt.
Spinballs (44 kr): Udda pusselspel som inte liknar speciellt mycket annat i genren.
Frutakia (86 kr): skön korsning mellan enarmad bandit och klassiskt pusselspel.
Iphone

Civilization revolution (49 kr): En förenkling av Civ IV som fungerar alldeles utmärkt på en Iphone
Peggle (22 kr): Ruggigt beroendeframkallande pusselspel i bust a move-genren
Doodle jump (7kr): Kanske det mest beroendeframkallande spelet som gjorts och därmed ett av de mest prisvärda.
The Secret of Monkey Island: Special Edition (55 kr): Den odödliga äventyrsklassikern som funkar lika bra på Iphone.
Beneath a steel sky: Remastered (22 kr): Ytterligare en remake på ett klassiskt äventyrsspel, en genre som funkar utmärkt på pekskärm.