
När Nintendo Wii släpptes slog det knock på spelvärlden. Även om alternativa sätt att styra spel på alltid funnits var det första gången en hel spelkonsol var byggd runt det. Succén hos spelare, men kanske främst bland folk som aldrig spelat förut, är välkänd vid det här laget och givetvis vill både Sony och Microsoft tjäna en hacka på Wiis framgångar.
Sony glömde bort all erfarenhet med kamerastyrda spel och släppte den raka Wii-kopian Move istället, men Microsoft tänkte utanför mallen.

Kräver lokal
Med Kinect uppställd och grundinställd behöver du bara vinka åt kameran för att komma in i den Kinectanpassade delen av Dashboarden. Utöver videochatt kommer du även åt dina nedladdade filmer och Zune. Det senare är helt vansinnigt coolt och fungerar ruskigt bra, även om det är lite bökigt att skriva text genom att veva med händerna. Att spola, pausa och på annat sätt sköta uppspelningen av video med händerna är däremot allt annat än bökigt, det känns naturligt på en gång och samtidigt ruskigt sci-fi.
Just Dashboard-styrningen kräver inte mycket mer än en viftande hand, men spelen kräver desto mer, främst rejält med utrymme. Det medföljande spelet Kinect Adventures rekommenderar att du står 1,6 till tre meter ifrån sensorn, men för det mesta blir igenkänningen sämre om avståndet understiger två meter. Dessutom krävs det rätt mycket bredd i rummet, särskilt om det står två personer framför skärmen.
Storlekskravet på spelrummet är dock Kinects största nackdel rent tekniskt. För när det fungerar känns det som en precis lika stor revolution som Wii var på sin tid. Vi säger ”när” eftersom releasespelen vittnar om att alla utvecklare inte är jämnkompetenta på att programmera spel för enheten ännu.

Minority Report
Precis som styrningen av video blir styrningen av spel väldigt mycket tryckande på virtuella knappar med dina händer, vilket bara där gör det riktigt häftigt. Väl inne i spel erbjuds vi helt andra möjligheter till interaktion än vad de egentligen rätt begränsade rörelsemönstren hos Wii och Move erbjuder. Mest uppenbart är att hela kroppen är med, vilket inte bara berikar tennis och boxning exempelvis, utan även fotboll.
Spelet Your Shape ger dig en vänlig påminnelse om att du inte rör dina armar rätt när du utför benträningar, så det är en helt annan dimension på styrning i och med Kinect. Beroende på spel är det dessutom inga större problem att spela med en vän bredvid dig heller, men fler än två spelare samtidigt går tyvärr inte. Samtidigt ska det sägas att rörelseigenkänningen inte är perfekt, men precis som till Wii är den tillräckligt bra för att fungera.
I likhet med Move finns dock speltillbehörens förbannelse i bakgrunden. För även om Microsoft plöjer ner pengar i lanseringen som om det vore en ny spelkonsol kräver det fortfarande att du köper både en Xbox 360 och en Kinect-kamera. Samtidigt ska intresset vara så stort att spelutvecklare hakar på och släpper stortitlar till systemet, vilket det i ärlighetens namn inte riktigt finns i dagsläget. Därmed är Kinect långt ifrån en självklar succé. Men själva tekniken och utförandet gör att både coolhetsfaktorn och prylbegäret slår i taket.
+
Oerhört coolt. Oväntat välfungerande. Grym filmstyrning.
–
Kräver rejält utrymme. Högt pris. Tunt spelutbud än så länge.
=
Kinect är definitivt ett fantastiskt coolt tillbehör som gång på gång förvånar oss hur bra det fungerar och vi hoppas verkligen att det etableras bland både spelare och utvecklare.
BETYG
Form/design: 6
Ergonomi: 7
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6
Prylfaktor: 10

Totalt: 8
Pris 1 499 kr
Tillverkare Microsoft, www.microsoft.se
Tillverkare Microsoft, www.microsoft.se