Under vintern glömmer man gärna bort det vidrigaste, äckligaste och mest skybara fenomenet med sommaren: knotten och myggen. Dessa vidriga varelser som inte sprider något annat än sjukdomar, skräck och kliande bett – med reservation från att de är viktiga i ett hållbart ekosystem som mat åt andra djur. Det är väl kanske okej att få ett myggbett eller hundra om du är ute och plockar svamp, eller rör dig i områden som myggen kontrollerar. Men när de tar sig in bland sommarstugorna eller över huvud taget nära folk bör de, precis som för tama grizzlybjörnar i USA, skrämmas iväg eller ännu hellre avlivas (fast inte björnarna, de är ju så söta så länge de inte dödar människor).

Utrotar populationer
Så hur gör man då? Den klassiska lösningen är ju myggspray, spiraler, våtservetter och nu på sistone lite mer avancerade maskiner som kan hålla myggen stångna genom att utsöndra för myggen otrevliga lukter. Men har du tillräckligt stora problem, och då pratar vi att det inte går att vara utomhus för att knotten eller myggen attackerar likt Stukabombare så fort du visar dig, så krävs det större maskiner.
Och här kommer Mosquito Magnet in i bilden. Det är en serie maskiner som på ett förvånansvärt effektivt sätt håller mygg och knott på avstånd, genom att helt enkelt utrota populationer. Ja det låter grymt, och det är det också. Men någon risk för att stickmyggorna eller idiotknotten dör ut finns nog inte eftersom maskinerna täcker områden på upp till mellan 2000 och 4000 kvadratmeter beroende på modell.
Sprider luktlös doft av svett
Maskinen fungerar genom att du ansluter en gasolflaska till den. Gasolen omvandlas genom en kemisk process till koldioxid som släpps ut och lockar till sig mygg och knott. Dessutom för du in en tablett med ämnet oktenol som ytterligare lockar till sig de stickande och bitande insekterna. Oktenol är ett ämne som människor utsöndrar genom andning och svett, och förmodligen luktar som nybakat bröd eller något annat gott för insekterna.
När de sedan kommer nära maskinen och oktenolutsöndringen sitter det fiffigt nog en fläkt som suger in odjuren i maskinen där de fastnar i ett filter och helt sonika till slut torkar ut och dör. Ja det må vara hemskt, men har du uppehållit dig i ett mygg- eller knotthål så kan du helt enkelt inte längre känna empati med dessa oskyldiga insekter.

En av massgravarna för knott och mygg.
Börja i tid
Tanken är också att du ska börja med användningen innan populationerna har tagit sig. De första knotten och myggen ska således fastna i maskinen och dö innan de hinner etablera årets nya population. Vi testade maskinen under två tillfällen där den första gången var förra året mitt under brinnande mygg- och knottsäsong. Efter ett par dagar var filtret fyllt med en kompott av mygg och knott, men helt fritt från flygfän blev det inte. När vi detta år satte igång maskinen i början av maj gick det desto bättre. I början fångade vi en hel del enormt stora mygg, de som övervintrar för att sätta igång årets myggfamilj. Men efter några veckor började knotten istället ta över som det största innehållet i filtret. Som mest kunde vi tömma ett par deciliter knott per dygn. Dessa deciliter tömde vi givetvis i massgravar på strategiska ställen för att visa knotten vad de hade att vänta sig om de närmade sig.
Enkel konstruktion
Att sätta ihop maskinen är busenkelt eftersom den kommer färdigmonterad sånär som på ställningen. Det som dock blir ett ganska svårt avgörande är om den är prisvärd. När själva maskinen går på runt 4 000 kronor är det inte speciellt roligt att inse att tillbehör såväl som gasol är dyrt. Det går ungefär en flaska gasol per månad, och du kan säkerligen räkna med minst två månader, ibland tre. Den drivs via en medföljande transformator med tillräckligt lång sladd för att placeras på ett bra sätt. Dessutom ska du enligt tillverkaren byta oktenoltablett vid varje gasolbyte, samt rengöra den med specialgaspatroner. Med dagens pris innebär det uppemot 1600 kronor för två månaders drift (el eller maskinköp ej inräknat), eller drygt 25 kronor per dygn. Ett tips är att titta på sajter som Ebay för att hitta billigare tillbehör.
Är det då värt det? Ja, faktiskt. Om du inte kan sitta ute på kvällarna i sommarstugan, eller lider allmänt av oerhörda mängder knott och mygg kan detta innebära en rejäl minskning av stickande insekter. Men du kommer säkerligen få komplettera med myggspray och kanske de billigare myggskrämmarna från Thermacell som går att få tag på för 300-400 kronor. Det är dyrt, men det är värt att spara in på något annat för att kunna få lindring i myggplågan.
Men det ska också förtydligas att det knappast är lönt om du bara råkar ha lite mygg på gården ibland. Då bör du kunna nöja dig med en billigare lösning och vanlig myggspray. Här pratar vi mygg och knott som ett hot mot det psykiska välmåendet.
+
Tar mängder med knott
–
Går inte igång automatiskt vid strömavbrott
Dyr i drift
=
En lösning som mildrar extrema myggproblem, men priset på maskinen och tillbehören gör att det ska till ett ordentligt problem innan det blir prisvärt. Men den lindrar och fungerar utan tvekan.
BETYG
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7

Totalt: 8
Pris: 4 000 kr
Information från: Acreto, www.acreto.se
Täckningsyta: upp till 2000 m2
Anslutning: 220 volt
Drivmedel: Gasol
Alternativen
Om du tycker att priset är för högt kan den ekologiska varianten vara intressant att titta närmare på. En fladdermus kan äta uppemot 7000 mygg under en natt, och det går att bygga holkar för just fladdermöss. Se http://bit.ly/ay1bzT för mer information.