Det säljs hd-klara skärmar i kubik nu för tiden och priserna på dem sjunker hela tiden. Samsung har till exempel förutspått att deras skärmar kommer att gå ner i pris med 40 procent under 2007 och det finns ingen anledning att tro något annat om konkurrenternas prislappar.
Inte helt förvånande upptäckte vi snabbt att kvaliteten i stort gått upp enormt i den här prisklassen jämfört med för ett par år sedan. Då var en hd-klar tv under tio tusen oftast något som orsakade illamående hos konsumenten rent bildmässigt.
På det stora hela är faktiskt de flesta apparater i testet godkända om vi jämför med hur det såg ut då. Samtliga analoga ingångar ser fortfarande skräp ut i de allra flesta lägen, men över hdmi, komponent och vga håller de flesta rätt bra klass. Problem som eftersläpningar i bilden har nästan helt försvunnit och den generella kvaliteten har ökat en hel del.
Men tro inte att budgetalternativen inte skiljer sig från de dyrare apparater som finns på marknaden idag. Det syns oftast tydligt var de där extra tusenlapparna försvinner och när vi ställer upp skärmarna mot dyrare versioner blir det nästan pinsamt att se kvalitetsskillnaden.
Testade produkter
1 Samsung LE32R73BD
2 Mirai DTL-632V200
3 Atec AV320W
4 Philips Cineos 32PF9631D/10
5 Play V321H
6 Grundig Lenaro LXW 82-7731 IDTV
7 JVC LT-32DA8
8 Northern Star NS-LCD-32
9 Sony KDL-32S2530
10 Diboss 32HLFH
11 Viewpia
Bästa köp, Bästa produkt:
Samsung LE32R73BD
Det var en hård kamp, men Samsungen tog hem båda utmärkelserna då den bjuder på bra bild och smidiga funktioner till ett vettigt pris. Håller du hårt i
plånboken men ändå vill ha en någorlunda vettig bild kan du med gott samvete köpa en R73. dessutom får du en brutalt snygg pjäs i vardagsrummet.
Så här testade vi
Vi använde oss uteslutande av signalkablar från Supra för bästa överföring. Dvd och hd-dvd testades från vår referensapparat från Toshiba och som referensfilmer användes Hitta Nemo och Monsters, Inc för dvd och Million Dollar Baby samt en demoskiva för hd-dvd. Signalen gick över både hdmi och komponent.
För att jämföra med en dyrare apparat använde vi oss av Philips 42-tummare som vann tv-testet i M3 #1/07.
Svartklädd snygging

Testets klart snyggaste skärm. Ganska plastig, men ändå läcker i sin svartglansiga skrud. Det känns ganska mycket som standardarbete från Samsungs sida, men det är kul att se sådant även i de lägre prisklasserna.
Fakta
Produkt:
Samsung LE32R73BD
Tillverkare: Samsung,
www.samsung.se
Rek. pris:
10 995 kr
Bästa pris idag: 8 899 kr
Samsungs skärm passar lätt in i de flesta vardagsrum med dess ganska enkla, men riktigt lyckade design. Den brusar en aning, men på det stora hela ger den här skärmen testets bästa bild, något som gör att den får utmärkelsen som bästa köp av oss.
Bildkvalitet 7
Prisvärde 7
Titta, det spökar

Vi kommer på ond fot med Mirais skärm redan från början när vi måste lägga den ner och skruva fast ett bordsställ. Mindre pilliga metoder med pinnar som placeras i hål var tydligen för simpelt. Speciellt snyggt är inte stället heller. Designen i övrigt är ganska lyckad för prisklassen, om än ganska plastig.
Bilden över analogt är inte mycket att hänga i granen, det saknas mycket skärpa och när vi kollar på digital-tv över scarten uppenbarar sig några klassiska spökskuggor runt rörliga objekt. Tv över antenningången visar bara upp mer av samma problem.
Fakta
Produkt:
Mirai DTL-632V200
Tillverkare:
Mirai, www.mirai.eu
Rek. pris:
6 795 kr
Bästa pris idag: 5 985 kr
Bilden över hdmi räddar skärmen från en testkatastrof, men någon övertygande kvalitet i övrigt syns inte. Ska den bara användas som datorskärm eller för hdmi-signaler kan den kanske vara intressant för det priset, annars gör du bäst i att hålla dig borta från den.
Bildkvalitet 4
Prisvärde 5
Billigt bildmonster

Fjärrkontroller brukar i allmänhet vara ganska fula, men Atecs historia är rent ut sagt äcklig. Hela skalet är gjort i en blank och snorhal plast som nästan känns oljig när vi håller i den. Skärmen i sig är troligen testets näst fulaste efter JVC:s, så designbiten är i klart behov av översyn.
Produkt:
Atec AV320W
Tillverkare:
Atec,
www.atech.co.kr
Rek. pris:
6 495 kr
Bästa pris idag: Ingen uppgift
Omdöme Atec AV320W
Testets billigaste och fulaste skärm saknar hdmi-ingång men tar igen det på bildkvaliteten. Fjärrkontrollen är riktigt äcklig, men vi glömmer snabbt bort det när skärmen visar upp en förvånande bra skärpa över ett antal ingångar.
Bildkvalitet 6
Prisvärde 6
Ojämn tungviktsskärm
tv-test
Dubblar du priset mot testets billigaste skärmar ser du direkt vart pengarna går någonstans. Här får vi en bastant pjäs som erbjuder ”alla anslutningar utom dvi”, vilket manualen nästan verkar be om ursäkt för. Här får vi digital tv-mottagare med helt okej bild och uttag för ci-modul. Dubbla hdmi-kontakter återfinns också, och de sköter sig exemplariskt, bortsett från en svag pixelgloria som omger rörliga objekt när det spelas dvd-filmer. En usb-kontakt för enklare uppspelning av musik och för att visa bilder erbjuds också.
Fakta
Produkt:
Philips Cineos 32PF9631D/10
Tillverkare: Philips,
www.philips.se
Rek. pris:
14 990 kr
Bästa pris idag: 12 045 kr
Dyrast i testet och inte helt klockren över alla ingångar. Men anslutningarna och bildkvaliteten över främst hdmi- och komponentingångarna gör det till en riktigt trevlig apparat att ha att göra med.
Bildkvalitet 7
Prisvärde 5
Ljudlös lågbudget

Det som fått stryka på foten i första hand när det gäller billigare skärmar är nog designen. Testlabbet fylldes av fyrkantiga klossar utan några spännande detaljer alls. Plays tv följer samma mall och har dessutom en löjligt stor logga på framsidan som gör den ännu lite fulare.
Komponentingången gav riktigt bra färger men med rejält dålig svärta. Hd-dvd-signalen över komponent hade problem med omskalningen och blev ganska brusig som följd. Även med ljud över dvd hade den inte riktigt kunnat räddas.
Produkt:
Play V321H
Tillverkare: Play, www.playhd.se
Rek. pris:
7 490 kr
Bästa pris idag: 6 995 kr
Utöver en rätt ful design håller Play ungefär samma standard som övriga apparater i den här prisklassen, det vill säga inte speciellt övertygande men fungerande om du inte ställer några direkta krav på upplevelsen.
Bildkvalitet 4
Prisvärde 4
Trött tysk tv-kloss

Testets andra skärm med uttag för digital-tv och CI-modul, vilket vi uppskattar mycket nu när den analoga signalens dagar är räknade. Bilden via den interna mottagaren är i vanlig ordning rejält mycket skarpare än vad vår scartbestyckade digitalbox kan åstadkomma, om än med lite för vassa kanter. Scartutgången har problem med ljudtrycket och vi måste skruva upp volymen en hel del innan något händer. Bilden har ganska mycket problem att hantera svärta och är lite väl brusig.
Produkt:
Grundig Lenaro LXW 82-7731 IDTV
Tillverkare: Grundig, www.grundig.se
Rek. pris: 10 500 kr
Bästa pris idag: 8 784 kr
Grundigs apparat är absolut ingen vacker historia, men i funktionsväg känns den representativ för vad vi tycker att du kan vänta dig av en tv i den här klassen. Bildkvaliteten är inte testets bästa men står sig hyggligt i konkurrensen.
Bildkvalitet 5
Prisvärde 6
Åttiotalet slår tillbaka

Synd att inte Huyndai fick in en tv till testet. För sett till hur deras skärmar brukar se ut hade vi kunnat ha en duell mot JVC:s bidrag om vilken som ser mest åttiotal ut. Nu vinner JVC på walk over.
Hade det inte varit för eftersläpningarna så skulle det ha varit en helt okej skärm som skulle kunna få stå för vad som är medelvägen för budgetskärmar år 2007.
Produkt:
JVC LT-32DA8
Tillverkare:
JVC,
www.jvc.se
Rek. pris:
11 495 kr
Bästa pris idag: 8 953 kr
Ful som stryk är den, men den är inte direkt dålig på att visa bild från någon ingång utan den gör sitt jobb utan större missöden. Hade det inte varit för eftersläpningarna som dyker upp lite överallt så hade vi nog gillat den lite mer.
Bildkvalitet 5
Prisvärde 6
Anslutningsgalningen

Testets absolut dyraste tv. Den delar visserligen prisklass med Philips modell, men där har en del av priset gått åt till högtalare, något som inte inkluderas här. Detta för att Northern Star, enligt dem själva, ska kunna fokusera på bilden, medan de som kan ljudet får sköta den avdelningen. Trots bristen på högtalare är det en massiv apparat vi ställer upp. Inte tyngst, men då den är i stort sett helt gjord i aluminium blir det ändå en massiv känsla av det hela.
Produkt:
Northern Star NS-LCD-32
Tillverkare: Northern Star, www.northernstar.se
Rek. pris: 14 990 kr
Bästa pris idag: 13 900 kr
Ganska snygg och med hög kvalitetskänsla och fler ingångar än vi kan räkna till. Lite överdrivna färger i utgångsläget och rätt mycket problem över datoringångarna. Annars är det en riktigt trevlig bekantskap.
Bildkvalitet 6
Prisvärde 5
Trist yttre, skönt inre

Sonys burk är den enda som inte beskär bilden över vga… de första tio sekunderna i alla fall, för efter att deras autojustering jobbat klart är vårt skrivbord mer beskuret än hos någon annan skärm. Tjoho. Bildkvaliteten i stort över ingången är däremot testets bästa.
Produkt:
Sony KDL-32S2530
Tillverkare: Sony,
www.sony.se
Rek. pris:
12 000 kr
Bästa Pris idag: 9 995 kr
Vi hittar några mindre detaljer som vi stör oss på, men det är sådant som inte syns under vanlig användning. Sonys skärm är lite tråkig men den gör sitt jobb så som vi vill att den ska. Men var de tvungna att lägga till autojustering av bild över vga?
Bildkvalitet 7
Prisvärde 6
Lättviktig på alla plan

När vi packar upp den här skärmen börjar vi fundera på om någon glömt stoppa in elektroniken innanför skalet, den känns nämligen alldeles för lätt. Uppenbarligen fungerar den, men vart de där extra kilona tagit vägen förstår vi inte, även om vi snart fattar misstankar. Skärmens lätthet gör att känslan av plastighet infinner sig fort, men den har i alla fall begåvats med ganska fina former. Något som saknas genomgående är funktioner. Den har ett vettigt utbud av anslutningar på baksidan, men inget utöver standard.
Bilden lider av problem, olika sådana beroende på ingång dessutom. På det stora hela är det någorlunda okej bildkvalitet, men det finns otroligt mycket bättre, även i detta test. Över hdmi blir bilden väldigt kall och när vi kör en dvd-film över den ingången uppenbarar sig ett rätt störande brus.
Produkt:
Diboss LT-32HLFH
Tillverkare:
Diboss,
www.diboss.se
Rek. pris:
6 995 kr
Bästa pris idag: 5 975 kr
Omdöme Diboss LT-32HLFH
Diboss-skärmen visar upp olika problem med bilden beroende på signalkälla. Troligen försvann det någon bildprocessor i den vikt som verkar saknas från skärmen. Funktionsfattigdom och framför allt skruttig bild placerar skärmen långt ner på topplistan.
Bildkvalitet 3
Prisvärde 5
Skräckexemplet

Viewpia visade sig snabbt vara den typ av skärm vi sätter som exempel för hur skärmar inte ska visa upp bild. Över hdmi och hd-dvd fick vi ut en hyfsad färgskala, men skärmen drabbades istället av stora problem med att hålla bildkvalitet så fort den kom i närheten av panorering. Bilden hackade även rätt rejält när det högupplösta formatet spelades upp. Dvd över samma signaltyp gav rätt bra detaljer, men så gott som alla färger slog över extremt i ljusa scener. Pälsbollen i Monsters Inc. såg nästan självlysande ut i utomhusmiljö, hiskeligt.
Produkt:
Viewpia
Tillverkare:
Viewpia,
www.viewpia.com
Rek. pris:
8 595 kr
Bästa Pris idag: ingen uppgift
Delade vi ut utmärkelsen ”Sämsta produkt” skulle Viewpia få den. Färgerna slår över konstant och bildkvaliteten överlag är väldigt kladdig. Det finns verkligen inte mycket som gör att vi kan motivera skärmen, för även i den allt annat än överväldigande konkurrensen känns den genomrutten.
Bildkvalitet 2
Prisvärde 3
Vi bad ett gäng tillverkare skicka över billiga skärmar med en övre prisgräns på 15 000 kronor, för att undersöka både kvaliteten på utbudet i budgetsegmentet och det hur stor skillnaden är mellan de billigaste och dyraste skärmarna.
Högre kvalitet…
Inte helt förvånande upptäckte vi snabbt att kvaliteten i stort gått upp enormt i den här prisklassen jämfört med för ett par år sedan. Då var en hd-klar tv under tio tusen oftast något som orsakade illamående hos konsumenten rent bildmässigt.
…men allt är relativt
På det stora hela är faktiskt de flesta apparater i testet godkända om vi jämför med hur det såg ut då. Samtliga analoga ingångar ser fortfarande skräp ut i de allra flesta lägen, men över hdmi, komponent och vga håller de flesta rätt bra klass. Problem som eftersläpningar i bilden har nästan helt försvunnit och den generella kvaliteten har ökat en hel del.
Något som stör oss lite är att tillverkarna tycks ignorera att det analoga tv-nätets dagar är räknade, på många håll redan stendött. Fler än hälften av skärmarna saknar någon form av digital tv-mottagare. Okej, det rör sig om budgetapparater. Men ska det sparas kan man ju lika gärna strypa den analoga mottagaren då den är värdelös numera, om du inte har kabel-tv och kör analogt utan digitalbox. Tänk på det om du ska köpa en ny tv, annars krävs en separat digitalbox om du vill se på tv utan att drabbas av nedsläckningen.
Testade produkter
1 Samsung LE32R73BD
2 Mirai DTL-632V200
3 Atec AV320W
4 Philips Cineos 32PF9631D/10
5 Play V321H
6 Grundig Lenaro LXW 82-7731 IDTV
7 JVC LT-32DA8
8 Northern Star NS-LCD-32
9 Sony KDL-32S2530
10 Diboss 32HLFH
11 Viewpia
Bästa köp, Bästa produkt:
Samsung LE32R73BD


Så här testade vi
Vi använde oss uteslutande av signalkablar från Supra för bästa överföring. Dvd och hd-dvd testades från vår referensapparat från Toshiba och som referensfilmer användes Hitta Nemo och Monsters, Inc för dvd och Million Dollar Baby samt en demoskiva för hd-dvd. Signalen gick över både hdmi och komponent.
Tv kördes via kabelnät och över en digitalbox från Sagem. Högupplöst video från datorn hade några demotrailers för Windows Media hd-formatet som källa.
För att jämföra med en dyrare apparat använde vi oss av Philips 42-tummare som vann tv-testet i M3 #1/07.
Svartklädd snygging

Testets klart snyggaste skärm. Ganska plastig, men ändå läcker i sin svartglansiga skrud. Det känns ganska mycket som standardarbete från Samsungs sida, men det är kul att se sådant även i de lägre prisklasserna.
Men utsidan är inte allt och skärmens bild lämnar en del övrigt att önska. Vi får brus oavsett bildingång, märkligt nog även via hdmi och komponent om än mindre påtagligt.
Komponentbilden är också ganska kall i färgåtergivningen och ger väldigt mycket pixelklegg runt rörliga objekt när vi kör en dvd-film. De problemen försvinner när vi kör över hdmi och där får vi se vilken detaljrikedom skärmen är kapabel till. Filmen Hitta Nemo har sällan haft lika mycket detaljer som den har via Samsungs hdmi-ingång. Även färgskalan är bättre, men fortfarande inte klockren över den digitala kontakten. De analoga ingångarna och den digitala antenningången håller en godkänd nivå, men inte så mycket mer. Vi hade gärna sett en kortplats för att göra digital-tv-satsningen mer tydlig. För det här priset är det ändå en riktigt trevlig produkt som vi inte har något emot alls att utse som testvinnare. Ett bra val för budgetköparen.
Fakta
Produkt:
Samsung LE32R73BD
Tillverkare: Samsung,
www.samsung.se
Rek. pris:
10 995 kr
Bästa pris idag: 8 899 kr
Omdöme Samsung LE32R73BD
Samsungs skärm passar lätt in i de flesta vardagsrum med dess ganska enkla, men riktigt lyckade design. Den brusar en aning, men på det stora hela ger den här skärmen testets bästa bild, något som gör att den får utmärkelsen som bästa köp av oss.
Funktioner 6
Bildkvalitet 7
Prisvärde 7
Totalt 7
Titta, det spökar

Vi kommer på ond fot med Mirais skärm redan från början när vi måste lägga den ner och skruva fast ett bordsställ. Mindre pilliga metoder med pinnar som placeras i hål var tydligen för simpelt. Speciellt snyggt är inte stället heller. Designen i övrigt är ganska lyckad för prisklassen, om än ganska plastig.
Bilden över analogt är inte mycket att hänga i granen, det saknas mycket skärpa och när vi kollar på digital-tv över scarten uppenbarar sig några klassiska spökskuggor runt rörliga objekt. Tv över antenningången visar bara upp mer av samma problem.
Komponentingången är inget att hylla den heller, utan ger en rejält randig bild med alldeles för överdrivna färger. Vga-ingången ger lite småmurriga färger och en lite kladdig bild, men är annars ganska så okej. Över hdmi blir bilden som allra bäst, där imponerar dvd-signalen faktiskt stort, åtminstone i jämförelse med hur övriga anslutningar skött sig. Kör vi hd-dvd så spelar dock vita partier över ganska rejält och påminner lite om ett lager grädde.
Det är definitivt inte någon toppskärm, men heller inte testets sämsta.
Fakta
Produkt:
Mirai DTL-632V200
Tillverkare:
Mirai, www.mirai.eu
Rek. pris:
6 795 kr
Bästa pris idag: 5 985 kr
Omdöme Mirai DTL-632V200
Bilden över hdmi räddar skärmen från en testkatastrof, men någon övertygande kvalitet i övrigt syns inte. Ska den bara användas som datorskärm eller för hdmi-signaler kan den kanske vara intressant för det priset, annars gör du bäst i att hålla dig borta från den.
Funktioner 5
Bildkvalitet 4
Prisvärde 5
Totalt 4
Billigt bildmonster

Fjärrkontroller brukar i allmänhet vara ganska fula, men Atecs historia är rent ut sagt äcklig. Hela skalet är gjort i en blank och snorhal plast som nästan känns oljig när vi håller i den. Skärmen i sig är troligen testets näst fulaste efter JVC:s, så designbiten är i klart behov av översyn.
Tittar vi på baksidan så börjar vi snabbt att klia oss i huvudet. Vi trodde att tiden då hdmi-anslutning är standard var här sedan länge, men här hittar vi bara en dvi-ingång som representant för det helt digitala. Bilden över dvi väger dock nästan upp för det faktum att hdmi saknas. Skärpa, detaljåtergivning och kontrast är förvånansvärt bra. Även vga-ingången är över förväntan, även om vi upplever den som aningen flammig och ostadig i vissa partier.
Komponentingången ger däremot en ganska grådaskig bild med väldigt hårda kanter. När vi kör dvd via komponent blir bilden dessutom väldigt pixlad. Scartingången ger rätt okej skärpa även den, även om bilden är lite darrig.
Atec kommer inte i närheten av de dyrare skärmarna i testet, men med tanke på att priset ligger en bra bit under 10 000 är den förvånansvärt bra.
Fakta
Produkt:
Atec AV320W
Tillverkare:
Atec,
www.atech.co.kr
Rek. pris:
6 495 kr
Bästa pris idag: Ingen uppgift
Omdöme Atec AV320W
Testets billigaste och fulaste skärm saknar hdmi-ingång men tar igen det på bildkvaliteten. Fjärrkontrollen är riktigt äcklig, men vi glömmer snabbt bort det när skärmen visar upp en förvånande bra skärpa över ett antal ingångar.
Funktioner 4
Bildkvalitet 6
Prisvärde 6
Totalt 6
Ojämn tungviktsskärm
tv-test

Dubblar du priset mot testets billigaste skärmar ser du direkt vart pengarna går någonstans. Här får vi en bastant pjäs som erbjuder ”alla anslutningar utom dvi”, vilket manualen nästan verkar be om ursäkt för. Här får vi digital tv-mottagare med helt okej bild och uttag för ci-modul. Dubbla hdmi-kontakter återfinns också, och de sköter sig exemplariskt, bortsett från en svag pixelgloria som omger rörliga objekt när det spelas dvd-filmer. En usb-kontakt för enklare uppspelning av musik och för att visa bilder erbjuds också.
Över scarten bjuds vi på en okej bild. Signalen från vår digitalbox ser ut att ha drabbats av värmeslag, för det påminner starkt om värmevågor över hela skärmen. Vga-ingången beter sig också skumt, hela skärmen är pixelerad, flammig och lider av riktigt dålig svärta.När vi slår över till komponentingången blir vi däremot glada igen. Här får vi testets absolut bästa kontrast- och ljusförhållande och ruggigt bra färgåtergivning.
Fjärrkontrollen är också testets snyggaste, vilket vi inte direkt kan säga om utseendet på själva skärmen. Visserligen är den inte ful, bara standardiserat Philipstråkig utan några spännande detaljer.
Fakta
Produkt:
Philips Cineos 32PF9631D/10
Tillverkare: Philips,
www.philips.se
Rek. pris:
14 990 kr
Bästa pris idag: 12 045 kr
Omdöme Philips Cineos 32PF9631D/10
Dyrast i testet och inte helt klockren över alla ingångar. Men anslutningarna och bildkvaliteten över främst hdmi- och komponentingångarna gör det till en riktigt trevlig apparat att ha att göra med.
Funktioner 8
Bildkvalitet 7
Prisvärde 5
Totalt 6
Ljudlös lågbudget

Det som fått stryka på foten i första hand när det gäller billigare skärmar är nog designen. Testlabbet fylldes av fyrkantiga klossar utan några spännande detaljer alls. Plays tv följer samma mall och har dessutom en löjligt stor logga på framsidan som gör den ännu lite fulare.
Tv-mottagningen, både över antenn och scart, är rätt hyfsad bortsett lite väl vassa kanter över scarten.
Någon dvd över hdmi lyckades vi inte testa. Bilden var i och för sig okej, men oavsett film uppenbarade sig ett smattrande brus i högtalarna istället för ljud. Samma film funkade klockrent till alla andra skärmar och hd-dvd från samma spelare med samma kabel fungerade utmärkt, men ingen dvd-film ville ge ljud ifrån sig. Över hd-dvd laggade ljudet rejält, men hördes åtminstone. Bilden var okej utan att imponera.
Komponentingången gav riktigt bra färger men med rejält dålig svärta. Hd-dvd-signalen över komponent hade problem med omskalningen och blev ganska brusig som följd. Även med ljud över dvd hade den inte riktigt kunnat räddas.
Fakta
Produkt:
Play V321H
Tillverkare: Play, www.playhd.se
Rek. pris:
7 490 kr
Bästa pris idag: 6 995 kr
Omdöme Play V321H
Utöver en rätt ful design håller Play ungefär samma standard som övriga apparater i den här prisklassen, det vill säga inte speciellt övertygande men fungerande om du inte ställer några direkta krav på upplevelsen.
Funktioner 5
Bildkvalitet 4
Prisvärde 4
Totalt 4
Trött tysk tv-kloss

Testets andra skärm med uttag för digital-tv och CI-modul, vilket vi uppskattar mycket nu när den analoga signalens dagar är räknade. Bilden via den interna mottagaren är i vanlig ordning rejält mycket skarpare än vad vår scartbestyckade digitalbox kan åstadkomma, om än med lite för vassa kanter. Scartutgången har problem med ljudtrycket och vi måste skruva upp volymen en hel del innan något händer. Bilden har ganska mycket problem att hantera svärta och är lite väl brusig.
Både över komponent och hdmi blir bilden ungefär likadan. Färgerna är i allmänhet ganska kalla och svärtan vill inte hänga med överallt. Kör vi dvd över hdmi blir färgerna lite varmare, men då verkar skärmen få svårare att hänga med. På det stora hela är det ändå en rätt okej bild.
Fjärrkontrollen slår rekord i fulhet däremot. Det var en sådan där tingest vi fick stå ut med på budgetapparater i början av nittiotalet. Måste det vara fult bara för att det är billigt? Skärmen i sig är rätt tillbakadragen och anonym i sin design, men inte direkt ful. Snarare alldaglig, precis som skärmens egenskaper.
Fakta
Produkt:
Grundig Lenaro LXW 82-7731 IDTV
Tillverkare: Grundig, www.grundig.se
Rek. pris: 10 500 kr
Bästa pris idag: 8 784 kr
Omdöme Grundig Lenaro LXW 82-7731
Grundigs apparat är absolut ingen vacker historia, men i funktionsväg känns den representativ för vad vi tycker att du kan vänta dig av en tv i den här klassen. Bildkvaliteten är inte testets bästa men står sig hyggligt i konkurrensen.
Funktioner 6
Bildkvalitet 5
Prisvärde 6
Totalt 5
Åttiotalet slår tillbaka

Synd att inte Huyndai fick in en tv till testet. För sett till hur deras skärmar brukar se ut hade vi kunnat ha en duell mot JVC:s bidrag om vilken som ser mest åttiotal ut. Nu vinner JVC på walk over.
Uttagen är dock mer nutida, CI-modul och digital-tv-stöd ger en rätt okej bild som varken utmärker sig eller gör bort sig. Däremot syns det vissa eftersläpningar i bilden, vilket är genomgående för alla ingångar i olika grad. Värst i det avseendet är scartingången, annars är den rätt hyfsad sett till övrig bildkvalitet. Även svärtan är bättre än väntat över den ingången, trots eftersläpningarna.
Komponent och hdmi ger alldaglig färgrikedom som varken imponerar eller är direkt dålig. Detaljrikedomen är okej och vi har inget att klaga på när det gäller kontrast. Det är något hack över godkänt rätt igenom, varken mer eller mindre.
Hade det inte varit för eftersläpningarna så skulle det ha varit en helt okej skärm som skulle kunna få stå för vad som är medelvägen för budgetskärmar år 2007.
Fakta
Produkt:
JVC LT-32DA8
Tillverkare:
JVC,
www.jvc.se
Rek. pris:
11 495 kr
Bästa pris idag: 8 953 kr
Omdöme JVC LT-32DA8
Ful som stryk är den, men den är inte direkt dålig på att visa bild från någon ingång utan den gör sitt jobb utan större missöden. Hade det inte varit för eftersläpningarna som dyker upp lite överallt så hade vi nog gillat den lite mer.
Funktioner 5
Bildkvalitet 5
Prisvärde 6
Totalt 5
Anslutningsgalningen

Testets absolut dyraste tv. Den delar visserligen prisklass med Philips modell, men där har en del av priset gått åt till högtalare, något som inte inkluderas här. Detta för att Northern Star, enligt dem själva, ska kunna fokusera på bilden, medan de som kan ljudet får sköta den avdelningen. Trots bristen på högtalare är det en massiv apparat vi ställer upp. Inte tyngst, men då den är i stort sett helt gjord i aluminium blir det ändå en massiv känsla av det hela.
Ännu lite gladare blir vi när vi ser baksidan, för i vanlig ordning har Northern Star inte snålat på kontakterna. Det enda vi saknar är en mottagare för digital-tv, för i övrigt finns allt representerat.
Bortsett byggkvaliteten så har vi däremot inte mycket till övers för prislappen. Oavsett ingång är färgerna överdrivna, även om det mesta går att få bort med inställningarna. Tv via antenn ser hyggligt ut men både den och scarten har problem med alldeles för skarpa kanter. Svärtan tar lite stryk över vga-ingången men är utan anmärkning över dvi. Där blir det istället lite kladdigare bild. På det stora hela har vi däremot inte mycket negativt att säga om kontrast och detaljrikedom och över hdmi har vi inget att anmärka på alls.
Fakta
Produkt:
Northern Star NS-LCD-32
Tillverkare: Northern Star, www.northernstar.se
Rek. pris: 14 990 kr
Bästa pris idag: 13 900 kr
Omdöme Northern Star NS-LCD-32
Ganska snygg och med hög kvalitetskänsla och fler ingångar än vi kan räkna till. Lite överdrivna färger i utgångsläget och rätt mycket problem över datoringångarna. Annars är det en riktigt trevlig bekantskap.
Funktioner 7
Bildkvalitet 6
Prisvärde 5
Totalt 6
Trist yttre, skönt inre

Sonys burk är den enda som inte beskär bilden över vga… de första tio sekunderna i alla fall, för efter att deras autojustering jobbat klart är vårt skrivbord mer beskuret än hos någon annan skärm. Tjoho. Bildkvaliteten i stort över ingången är däremot testets bästa.
Hdmi ger rätt hård bild och det känns inte riktigt som om den hänger med i svängarna, oavsett om vi använder hd-dvd eller dvd som bildkälla. Släpproblemet är inte allt för framträdande däremot utan bilden är riktigt fint uppbyggd.
Komponentingången är riktigt bra, även om den har lite problem med brus. Och med hd-dvd som bildkälla skiljer den lite sämre på färgnyanser men inte så att det blir alltför störande vid lite längre avstånd. Antenningången är redo för den digitala framtiden och har en godkänd bild, men vi saknar en kortplats för att vara helt nöjda. Scartingången ger lite för skarp bild men får godkänt. Sonys fina reklamfilmer med färgglada bollar ljuger inte, färgåtergivningen är, utöver hd-dvd över komponent, riktigt bra.
Något vi blir lite fundersamma på är designen. Sony brukar leverera snygga apparater, men den här modellen känns överdrivet förenklad och rätt trist. Fjärrkontrollen är uppe med Grundig och Atec i kampen om fulast i testet. Men ger en skärm bra bild kan vi gärna bortse från sådana detaljer.
Fakta
Produkt:
Sony KDL-32S2530
Tillverkare: Sony,
www.sony.se
Rek. pris:
12 000 kr
Bästa Pris idag: 9 995 kr
Omdöme Sony KDL-32S2530
Vi hittar några mindre detaljer som vi stör oss på, men det är sådant som inte syns under vanlig användning. Sonys skärm är lite tråkig men den gör sitt jobb så som vi vill att den ska. Men var de tvungna att lägga till autojustering av bild över vga?
Funktioner 5
Bildkvalitet 7
Prisvärde 6
Totalt 7
Lättviktig på alla plan

När vi packar upp den här skärmen börjar vi fundera på om någon glömt stoppa in elektroniken innanför skalet, den känns nämligen alldeles för lätt. Uppenbarligen fungerar den, men vart de där extra kilona tagit vägen förstår vi inte, även om vi snart fattar misstankar. Skärmens lätthet gör att känslan av plastighet infinner sig fort, men den har i alla fall begåvats med ganska fina former. Något som saknas genomgående är funktioner. Den har ett vettigt utbud av anslutningar på baksidan, men inget utöver standard.
Bilden lider av problem, olika sådana beroende på ingång dessutom. På det stora hela är det någorlunda okej bildkvalitet, men det finns otroligt mycket bättre, även i detta test. Över hdmi blir bilden väldigt kall och när vi kör en dvd-film över den ingången uppenbarar sig ett rätt störande brus.
Komponentingången ger väldigt flammig bild och en ganska grå färgskala. Skärpan blir bäst över vga-ingången, men lite titt som tätt buggar färgsättningen ut fullständigt i mindre partier. En kind blir för ett ögonblick ljuslila och vi tror knappast att det beror på någon dold påssjuka som bara skärmen upptäckt.
Över scart försvinner mycket svärta och bilden blir ganska kladdig. Ljudet är i allmänhet väldigt ihåligt, men på det stora hela godkänt, vilket vi tyvärr inte riktigt kan säga om skärmens egenskaper i övrigt.
Fakta
Produkt:
Diboss LT-32HLFH
Tillverkare:
Diboss,
www.diboss.se
Rek. pris:
6 995 kr
Bästa pris idag: 5 975 kr
Omdöme Diboss LT-32HLFH
Diboss-skärmen visar upp olika problem med bilden beroende på signalkälla. Troligen försvann det någon bildprocessor i den vikt som verkar saknas från skärmen. Funktionsfattigdom och framför allt skruttig bild placerar skärmen långt ner på topplistan.
Funktioner 5
Bildkvalitet 3
Prisvärde 5
Totalt 4
Skräckexemplet

Viewpia visade sig snabbt vara den typ av skärm vi sätter som exempel för hur skärmar inte ska visa upp bild. Över hdmi och hd-dvd fick vi ut en hyfsad färgskala, men skärmen drabbades istället av stora problem med att hålla bildkvalitet så fort den kom i närheten av panorering. Bilden hackade även rätt rejält när det högupplösta formatet spelades upp. Dvd över samma signaltyp gav rätt bra detaljer, men så gott som alla färger slog över extremt i ljusa scener. Pälsbollen i Monsters Inc. såg nästan självlysande ut i utomhusmiljö, hiskeligt.
Komponentbilden är väldigt brusig och detaljerna kladdar ihop, precis som över hdmi. I mörkare partier ser bilden nästan bränd och sotig ut, vilket visserligen är en snygg effekt men inget du vill ha konstant.
Vga-bilden har grym detaljförmåga… när bilden står stilla. Vid minsta rörelse kladdar bilden ihop. Analogsignalen är även den väldigt kladdig och färgerna är oroliga. Det finns dock en fördel med skärmen, nu vet vi vilken vi ska sätta som sämst i testet och möjligen ordna fram varningsetiketter också.
Fakta
Produkt:
Viewpia
Tillverkare:
Viewpia,
www.viewpia.com
Rek. pris:
8 595 kr
Bästa Pris idag: ingen uppgift
Omdöme Viewpia LC-32IEB2
Delade vi ut utmärkelsen ”Sämsta produkt” skulle Viewpia få den. Färgerna slår över konstant och bildkvaliteten överlag är väldigt kladdig. Det finns verkligen inte mycket som gör att vi kan motivera skärmen, för även i den allt annat än överväldigande konkurrensen känns den genomrutten.
Funktioner 5
Bildkvalitet 2
Prisvärde 3
Totalt 2
Köper du en ny tv vill du nog inte gå ner i storlek, snarare tvärtom. Men i ett litet tv-rum är det inte säkert att en jätte-tv kommer till sin rätt. Bildstörningar blir tydligare, särskilt om du ser på lågupplöst tv eller dvd. Lämpligt tittavstånd brukar vara omkring en decimeter per tum, eller lite mindre. Har du soffan 4-5 meter från din tv kan alltså 32 tum i stället vara i minsta laget.
Innan du handlar, se till att din nya platt-tv är hd ready-märkt, så att den klarar nästa generations tv-system och högupplöst film. En del nya modeller skryter med ännu högre upplösning, ofta betecknat full hd eller true hd (1920×1080 pixlar). I teorin kan du alltså få ut ännu högre bildkvalitet, men om du inte sitter extremt nära tv:n, eller skaffar ett monster i 60-tumsklassen eller större, lär du inte se någon skillnad. Framöver blir säkert full hd standard, men idag är en bra 720p-modell ett bättre köp än en svindyr full hd-tv.
Kolla upp kontrast och ljusstyrka innan du väljer tv. Ljusstyrkan anges i candela per kvadratmeter. Det kan ge dig en bild av hur olika modeller skiljer sig åt, men tänk på att högre inte alltid är bättre, då tv:n samtidigt måste kunna återge mörka nyanser. Kontrasten är skillnaden mellan svärta och ljus. Värdet kan anges på två sätt, ansi-kontrast eller full on/off-kontrast. Det senare används ofta när tillverkarna marknadsför sina produkter, då det ger ett högre värde, men en mindre realistisk bild av verkligheten än ansi-konstrast som även tar hänsyn till läckande ljus från intilliggande pixlar. Många tv-apparater kan anpassa ljusflödet efter bilden som visas, men maximal svärta och maximalt ljus kan inte visas i en och samma bild, vilket komplicerar siffrornas värde. Du kan alltså inte bara jämföra olika apparater rakt av på papperet, då siffrorna inte säkert speglar verkligheten.