Stor guide: Så väljer du rätt Fitbit för träningen
Det börjar finnas en hel del olika modeller av Fitbit, vilken är egentligen rätt för dina behov? Vi jämför priser, funktioner, storlek, vattentålighet, batteritid och allt annat vi behöver tänka på innan köpet.
Fitbit säljer många olika modeller av träningsarmband och inom kort är det säljstart för ytterligare två modeller. Vilken du ska välja beror på vad du anser vara det viktigaste med produkten. Är det priset, funktionerna, storleken, batteritiden eller något annat?
Allra billigast är Fitbit Zip och Fitbit Flex som kostar omkring 500 kronor styck. Därefter följer Fitbit One och Fitbit Charge som kostar mellan 700 och 800 kronor styck, samt Fitbit Charge HR som kostar dryga tusenlappen. I den högre prisklassen återfinns Fitbit Alta som kostar omkring 1 300 kronor, Fitbit Charge 2 på drygt 1 300 samt Fitbit Blaze och Fitbit Surge som kostar omkring 2 000 kronor styck. Fitbit Zip är den allra billigaste modellen.
Vilka funktioner erbjuds?
Föga förvånade erbjuder de dyrare modellerna fler funktioner än de billigare. Vill du ha samtliga funktioner är det alltså Fitbit Surge som gäller, men du klarar dig långt med någon av mellanmodellerna.
Fitbit Zip, den billigaste modellen, kan endast användas för att hålla koll på tiden, antal steg, kaloriförbränning, tillryggalagd sträcka och aktivitetsminuter. Väljer du Fitbit One, Flex eller Charge kan du även hålla koll på sömnen och några saker till. I tabellen syns vilka funktioner som erbjuds i de olika modellerna. Klicka på bilden för större version.Vilka funktioner som erbjuds beror på vilka komponenter som ingår i träningsarmbandet. För de grundläggande funktionerna krävs inte mycket mer än en accelerometer, medan övriga funktioner kräver komponenter som vibrationsmotor och höjdmätare.
I Fitbit Surge finns totalt åtta olika sensorer som håller koll på acceleration, rörelse, vibrationer, höjd, omgivande ljus, plats, riktning och hjärtfrekvens. Klarar du dig utan gps kan du spara några hundralappar genom att välja Fitbit Blaze i stället.
Uppdatering: Nyligen har även Fitbit Charge 2 släppts, en modell som med bland annat pulsmätning bör ses som en efterföljare till Charge HR. Hela testet av Charge 2 kan du läsa här. Fitbit Surge är den dyraste modellen, men också den mest välutrustade. Vill du hålla koll på pulsen är det Fitbit Charge HR, Charge 2, Blaze eller Surge som gäller. Tekniken som används kallas för Purepulse och allt sker automatiskt, med andra ord behöver du inte fippla med inställningar och liknande.
Tänker du koppla ihop ditt armband med en smartphone kan du få nummerpresentation om du väljer Fitbit Charge, Alta, Charge HR, Blaze eller Surge. De två sistnämnda modellerna visar även textmeddelanden och låter dig spela upp musik. Genom att ladda ner Fitbits app kan du få full koll på dina uppgifter i mobilen eller datorn.
Utformning och storlek
Fitbit One och Fitbit Zip är egentligen inga träningsarmband utan träningsklämmor. Med andra ord klämmer du fast dem i bältet eller något annat klädesplagg. Eftersom det rör sig om väldigt små prylar får du vara på din vakt så att du inte råkar slänga in dem i tvättmaskinen när du byter om.
Övriga modeller är utrustade med ett armband och är alltså avsedda att placeras på handleden. Flex, Charge, Alta och Charge HR har en relativt tunn design, medan Blaze och Surge mer påminner om traditionella armbandsur. Fitbit Alta har en tunn och stilren design. Vanligtvis får du med armband i två olika storlek när du köper en Fitbit-modell, men väljer du Charge, Charge HR eller Surge måste du redan från början välja rätt storlek.
Vilken modell har bäst batteritid?
Är du ute efter riktigt lång batteritid är Fitbit Zip det bästa valet. Du kan nämligen använda produkten i 4-6 månader, sedan behöver du skaffa ett nytt batteri. Den långa batteritiden hänger samman med valet av skärm och att funktionerna är så få.
Fitbit Charge HR är ett bra val för sig som vill ha lång batteritid. Övriga modeller är utrustade med ett uppladdningsbart batteri som behöver laddas om efter 5-7 dagar. Fitbit Charge och Charge HR klarar sig uppemot 10 dagar, därav namnet som betyder laddning.
Hur mycket vatten tål de olika modellerna?
Fitbit Zip, Force och One klarar av regn och vattenstänk, men inte att sänkas ner i meterdjupt vatten. Fitbit Force är inte gjord för bad och simning. Fitbit Flex, Charge och Charge HR ska enligt specifikationerna klara ett vattendjup på uppemot tio meter, men att regelbundet bada och simma med armbanden rekommenderas ändå inte. Allra bäst vattentålighet har Fitbit Surge som klarar av ett vattendjup på uppemot 50 meter.
Vilka färger erbjuds?
De flesta Fitbit-modeller finns tillgängliga i flera olika färger. Till exempel kan du välja att få din Fitbit Zip i blått, magenta, vitt, svart eller limegrönt. Flex å sin sida finns i tio färger, närmare bestämt svart, grått, orange, turkos, marinblått, lila, blått, limegrönt, rosa och rött. Gillar du färger erbjuder Fitbit Flex det största utbudet. Fitbit Surge finns endast i tre färger, svart, blå och orange. Allra minst valmöjligheter har du med Fitbit One som enbart finns i rödbrunt och svart.
Vilken modell är bäst?
Om din plånbok är tunn klarar du dig långt med Fitbit Zip, One eller Flex. Men har du råd att avvara ytterligare några hundralappar får du en produkt som klarar betydligt mer och som därmed får en något längre livslängd.
En produkt som vi rekommenderar är Fitbit Charge, inte minst på grund av en bra skärm och lite längre batteritid. Storebror Fitbit Charge HR har några fler funktioner och ett mer lyxigt armband, men om det är värt prisskillnaden är upp till dig att avgöra.
Om pengar inte är något problem är det lika bra att slå till på dyrare modeller som Fitbit Blaze eller Surge. Den förstnämnda har en färgskärm, medan den sistnämnda har inbyggd gps. Fitbit Blaze erbjuder många funktioner, däribland en färgskärm. Vilken modell av Fitbit du än väljer är det viktigaste att du faktiskt använder den och att den inte ligger hemma och skräpar. Trots allt är det ju tänkt att vara ett hjälpmedel för att förbättra din hälsa.