Den smarta staden – så lever vi (och transporterar oss) i framtiden
Effektiva energikällor och en högteknologisk vardag – men knappast bilfritt. Vi har tagit reda på vad vi kan förvänta oss när våra städer blir allt smartare.
Av Anders Wollner
M3
Det är svårt att spekulera kring hur framtiden kommer att se ut, men om det är en sak som de flesta kan enas om är det att vi går mot ett mer urbaniserat samhälle. Därför blir det också allt viktigare att försöka förstå hur vi egentligen ska leva i våra framtida städer. Och det är inte helt lätt att reda ut. Forskare och framtidsexperter är förvisso överens om att storstäderna kommer bli betydligt smartare än de är nu, men exakt vad det innebär tvistas det om i expertkretsar.
– Det är mycket som pågår just nu och som kommer att förändra hur vi lever i ständerna, säger Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare på KTH i Stockholm och vd på företaget Spacespace.
Tillsammans med kollegan Noah Raford från MIT i Boston startade han 2012 Postcar(d) Urbanism, ett projekt där experter fick skicka in bidrag på vad de hade för förhoppningar om framtidens städer. Utifrån det utformades tre olika scenarion för ett framtida Stockholm: ekostaden (brist på energi), fristaden (energi för de som har råd) och technostaden (gott om energi).
Det fortsatte med konferensen Citymove i Stockholm, där ledande forskare och politiker samlades för att förklara sina framtidsvisioner. Stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle har varit med och tagit fram visioner över hur framtidens storstad kommer se ut.
Knappast en bilfri tillvaro
Alexander Ståhles främsta fokus är hur vi kommer ta oss fram i den smarta staden – och blir det som han tror kommer superavancerade transportmedel vara vardagsmat framöver. Samtidigt är det inte en friktionsfri fråga att arbeta med. För även om han, bland annat genom arbetet med Postcar(d) Urbanism, märkt av att människor hellre vill ha ett bilfritt samhälle om de får skissa upp framtidsstaden är det inte ett särskilt troligt scenario.
– Få vill ha en framtida stadsmiljö som fylls upp av bilar, men många av de politiska besluten som fattas i dag går mot det. Våra ekonomiska möjligheter är så knutna till den bilburna staden och genom lagstiftning anpassar vi all bebyggelse till bilen. Exempelvis har vi de senaste 20, 30 åren byggt mängder av affärscentrum knutna till våra motorvägar.
Stora förändringar att vänta
Men Alexander Ståhle är ändå övertygad om att det kommer hända stora saker på området. Bland annat förklarar han att behovet av att själv äga en bil drastiskt lär minska i takt med att vi får mer avancerad teknik i våra städer, vilket i sig lär leda till omfattande förändringar. Framöver ser han nämligen en stad där självkörande fordon av olika slag är en självklarhet i stadsbilden.
– Det kommer gå att beställa en bil på samma sätt som man beställer en Ubertaxi i dag. Det blir en otrolig revolution. Och om alla bilar dessutom är självkörande kommer man kunna ta bort 90 procent av alla fordon. Då försvinner behovet av parkeringsplatser, och vi kommer på så sätt få mer yta över till annat. I dag står en genomsnittlig bil still 96 procent av sin livstid, det är ett extremt dålig sätt att äga bil. Futuristiska bilar och smarta taxiflottor i ett framtida Bromma? Det är knappast något otänkbart scenario om vi får tro experterna. Fördelarna med en taxiflotta bestående av självkörande bilar är enligt Alexander Ståhle många. Framför allt kommer det gå snabbare att ta sig fram – och eftersom opålitliga människor inte sitter bakom ratten kommer antalet olyckor vara betydligt färre.
– Det är rimligt att tänka sig att framtidens fordon är bättre på att prata med varandra. Om varje enhet vet hur trafiksituationen ser ut vid en given tidpunkt kommer man kunna optimera framkomligheten med snabba beräkningar. Om det är kö på Essingeleden i Stockholm försvinner kön om trafikkapaciteten sänks med bara fem, tio procent. Det lär en självkörande bil snabbt kunna räkna ut, säger Alexander Ståhle.
Han fortsätter:
– Jag var i New York nyligen och då passade jag på att testa Uber Pool (Ubers samåkningstjänst). Systemet räknade ut att jag skulle åka från punkt A till punkt B och att en annan passagerare som skulle vidare kunde följa med på samma rutt. Om tusentals taxibilar gör så hela tiden har man ganska snabbt halverat antalet taxiresor.
Lägre boendekostnader?
Det kan vara svårt att förstå vad ett dylikt scenario skulle kunna leda till. Om vi spekulerar kring att en statligt finansierad självkörande taxiflotta ser till att du kan ta dig överallt i staden utan större problem kommer det få effekt på hela samhällsplaneringen. Det mest uppenbara är att du kommer få mer pengar över till annat.
Och om den framtiden inträffar kommer den göra boendefrågan än mer aktuell än vad den är i dag. För om behovet att äga bil helt raderas för de som bor i storstäderna är det också rimligt att tänka att det blir billigare att bo på platser där det inte är nödvändigt att äga bil.
– I dag står en genomsnittlig bil still 96 procent av sin livstid, det är extremt ineffektiv resursanvändning. Den genomsnittliga kostnaden för att äga och köra sin egen bil i dag är 5 000 kronor i månaden. Tänk att du får en minskning på hyran på 5 000 i ett svep, det är jättestora pengar, säger Alexander Ståhle.Framöver lär människor i allt högre grad välja att bosätta sig på platser där de inte behöver ha tillgång till egen bil.
Fler alternativ
I framtidens smarta stad lär heller inte enbart bilar snurra runt på gatorna. Beroende på vart du behöver ta dig kommer du kunna välja mellan en rad olika alternativ.
– Du kommer kanske kunna välja mellan att ta en elcykel, en självkörande buss eller kanske en robottaxi till ditt möte. Utbudet kommer vara så mångsidigt, och då kanske inte den traditionella bilen som den ser ut i dag är det smartaste. Särskilt inte i en stadsmiljö.
Nackdelen med ett sådant här samhälle är att det krävs en hel del data för att få det att fungera optimalt. Redan i dag är frågor kring den personliga integriteten i det digitala samhället brinnande heta, och det lär knappast bli mindre relevant framöver.
– För att de här systemen ska fungera på bästa sätt behövs det information om vad medborgarna gör och var det befinner sig. Det finns så klart en konflikt där. Men min personliga reflektion är att det här just för sådana här saker vi behöver stat och kommun. Det kommer ställa höga krav på lagstiftningen, för att se till så att inte kriminella utnyttjar systemet.
Fem andra områden som kommer påverka framtidens stad
Det är naturligtvis inte bara biltrafiken som står i centrum när den smarta staden ska planeras. Här är fem andra exempel där teknik kommer leta sig in i våra framtida storstadsliv.
1. Drönare fixar både huvudvärk och posthantering
Många är vi som har svurit över att pizzaleveransen dröjer mer än normalt. I framtidens stad är det dock högst sannolikt att bakfyllebudet helt ersätts av robotik och då i form av självflygande drönare.
– Hela drönarområdet är under utveckling nu och det kommer bli ett sätt att leverera mindre varor som mat och medicin. Vaknar du mitt i natten med huvudvärk kommer du kunna få direkt utkörning av huvudvärkstabletter, säger Alexander Ståhle.
Även om det fortfarande återstår en del (inte minst på det juridiska planet) innan vi kan få se drönarbud häkta runt med kebabrullar och Amazon-beställningar börjar saker hända. Experter menar att vi möjligen kan komma att få se de första redan om fem år. Effektivare sophantering är något som blir allt vanligare i dag. Framöver kommer det förhoppningsvis bli renare i våra storstäder. Foto: Envac.
2. Sophanteringen sköter sig själv
I takt med att världen blir allt mer urbaniserad blir det också svårare att hålla rent på gatorna. Men frågan är om det ens är något problem i den fullt utvecklade smarta staden. Bland företagen som laborerar med avancerade tekniker för avfallshantering finns svenska Envac. Deras system bygger på att papperskorgarna tömmer sig själva – vilket blir möjligt eftersom de är kopplade till ett rör i marken, som i sin tur slussar vidare skräpet till närmaste terminal. Det här är tänkt att helt ta bort behovet av sopbilar. I ett framtida Årsta har taken utrustats med solpaneler. Tekniken används redan i dag, bland annat i japanska Fujisawa.
3. Bostäder får egen energiförsörjning
Det är inte någon vågad gissning att det kommer gå åt energi i våra framtida samhällen. Redan i dag har kan vi få en försmak för hur det kan komma att se ut. I den japanska staden Fujisawa utrustas alla hus med solpaneler på taken för att på så sätt kunna sköta sin egen energiförsörjning. Om husen genererar mer el än nödvändigt säljs överskottet vidare till det lokala energibolaget. 4. Shoppingrobotar håller koll på dina vanor Exakt hur vi kommer att handla våra varor framöver tvistar experterna om, men en sak är klar – det lär inte se ut som i dag. Shoppingcenter, i den mån de fortfarande existerar, kommer vara ännu mer inriktade på upplevelser. På det lite mer högteknogiska planet tror affärsmarknadskonsulten Paco Underhill att robotar kommer kunna assistera vår konsumtion i långt högre utsträckning än vad de gör i dag. Han målar upp en bild där en robot har koll på din garderob, din vikt och dina vanor – och sköter shoppingen åt dig. Ett dylikt scenario är heller inte helt otänkbart. Några av dagens mer avancerade shoppingcenter är utrustade med utrustning som scannar din kropp och därefter ber en robot skräddarsy kostymen du vill köpa. Framöver kan våra motorvägar vara så högteknologiska att de kan ladda bilen medan du kör. Foto: Highway England.
5. Laddstationer är ett minne blott
Huruvida elbilen kommer dominera gatorna framöver låter vi vara osagt, men om den nu skulle göra det lär det bli bra mycket enklare att ladda den än vad det är nu. Faktum är att det redan i dag har hänt en hel del på området. I Storbritannien är man i full gång med planeringen av uppladdningsbara spår på motorvägen, där kablar skickar el till särskilda noder på elbilen.
Amerikanska forskare håller också på att se över möjligheterna att utveckla enheter som kan lagra energin i elektriska fält, och föra över den till bilens batteri vid behov.