Så var det dags igen att kora bästa mobila os och förbereda sig för åsiktsfloden. Denna gång har vi skippat Windows (sorry) och fokuserar på de två giganterna.
Om du går i köptagen för en ny mobil är kanske den första fråga du ställer dig om du ska välja en Iphone eller en Android-telefon. Samma sak om du vill ha en surfplatta, även om Windows numera känns som ett intressant tredje alternativ – framför allt om du också vill jobba på den som en vanlig dator. För mobilen eller för traditionellt surfplatte-användande är det dock två system som dominerar totalt.
Intresset för rena surfplattor har också dalat medan suget efter nyare och bättre telefoner fortsätter vara lika hett som alltid. Därför väljer vi att kolla just på mobilerna, och hur bra systemen fungerar där. Du gör i princip samma saker på en större telefon och en surfplatta. Plus en massa annat.
Alternativen svagare än någonsin
Hur är det med andra mobila operativsystem då? Inget vidare, visar det sig. Mindre än en procent av marknaden kör i dag något annat än Android och IOS. Blackberry har i princip gått i graven – deras nyaste topptelefonen kör Android, och uppstickare som Firefox OS och Tizen har aldrig fått något genomslag.
I tidigare jämförelser har vi haft med Windows Phone och Windows Mobile (det bytte namn för ett par år sedan), men de skippar vi i år. Microsoft har inte släppt en ny Lumia-mobil på ett helt år, och inget nytt flaggskepp sedan 2015. Endast en större tillverkare har släppt en Windows-lur i Sverige på senare tid, den extremt specialiserade Elite X3 byggd för nischad företagsanvändning.
Det ser också ut som om Microsoft börjar ge upp. När Samsung nyligen lanserade Galaxy S8 (en Android-telefon, givetvis) var Microsoft med på tåget och avslöjade att de varit med och gemensamt tagit fram en speciell Windowsanpassad version av den (men fortfarande Android) som kommer att säljas i USA. Viktiga komponenter för att integrera telefoner till Windows, som mobila Office och Onedrive, finns dessutom till både Android och IOS. Den som vill ha Microsofts ekosystem på sin telefon kommer långt med dessa lösningar.
Så vad är bäst just nu? Vi har ställt senaste versionerna av IOS och Android mot varandra i tio ronder.
1. Mobilutbudet
Vill du köra IOS har du två dyra och en lite billigare Iphone att välja mellan, det är allt. I alla fall om du köper nytt. Även två generationer bakåt av Iphone kan uppgraderas till IOS 10. Men urvalet av modeller är fortfarande väldigt begränsad. En tillverkare, och en handfull alternativ från halvdyr till jättedyr.
Ios-lurar: Hög kvalitet, men liten variation. Android-lurar: I alla stilar, prisklasser och kvalitetsnivåer. Billigaste nya Iphonen kostar i skrivande stund strax under 4 000 kronor, medan du kan få en Androidtelefon i bra kvalitet för så lite som 2 000 kronor, så länge höga prestanda inte är viktigt för dig. I andra änden är det ingen större skillnad, Apple och konkurrenterna har alla snabba, lyxiga och dyra flaggskepp mellan 4,7- och 5,5-tumsformat fullproppade med häftig teknik. Vissa saker gör Apple bättre, och på andra punkter ligger tillverkare som Samsung, LG, Sony och Huawei före.
Nackdelen med Android är att det inte alls är säkert att du får den senaste versionen av systemet när du köper en ny telefon. Därför gäller det att vara extra noggrann som konsument och läsa på om telefonen innan köp, om operativsystemet är en viktig faktor för dig. Gör du det är det dock inget snack om saken, mångfald regerar.
Vinnare: Android
2. Gränssnitten
Android-tillverkarna nöjer sig inte med att bara stoppa in original-Android, utan de bygger för det mesta sina egna anpassade versioner av systemet. De har egen gränssnittsdesign, extrafunktioner och eget utbud av förinstallerade appar. Därför går det inte att säga så mycket om gränssnittsupplevelsen i Android, det kan vara lika stor skillnad på två Android-telefoner från olika tillverkare som det är mellan en Android-lur och en Iphone. Det finns till och med Android-lurar som imiterar IOS i grafisk stil och upplägg.
Android: Google Nu (eller Assistant om du har en Pixel), startskärmen och inställningsmenyn Vi kan dock se att systemen har närmat sig varandra på senare tid. En sak som länge var en nackdel med IOS var avsaknaden av widgetar för startskärmen. Allt du hade var ikoner till dina appar, och inte ens frihet att möblera om bland dem som du själv ville.
IOS hade sedan tidigare begränsad åtkomst till widgetar i notifikationsfältet, och i IOS 10 går det även att få widgetfunktioner på sökskärmen. Det gör att den numera ser ut ungefär som sökskärmen på Google Nu i Android. Nytt är också en widget-möjlighet även på startskärmen med Iphones 3d Touch-funktion. Trycker du lite extra på en ikon så poppar den upp, tillsammans med de snabbaktioner du tidigare kunde få i vissa appar.
Ios: Sökskärm, startskärm och inställningsmeny Vad du föredrar kommer givetvis främst handla om vad du är van vid sedan tidigare. I ren funktionalitet för gränssnittet har dock Android länge legat före, och har med Nougat-versionen sprungit ifrån lite till, trots en del bra nyheter i IOS.
Android 7 har fått enklare tillgång till stör ej-läge (här kallat tyst läge), vilket vi länge gillat i IOS, och gör det dessutom bättre, med möjlighet att ställa in olika tidsperioder du vill vara ostörd.
Nya möjligheten att snabbt hoppa mellan de två senast öppnade apparna genom ett snabbt dubbelklick på appväxlingsknappen uppskattar vi också stort. Vi föredrar också Androids tangentbord med enklare väg till siffror och specialtecken och möjlighet att skriva med swipe-gester.
Vinnare: Android
3. Systemfunktioner
Bägge systemen har i senaste versionerna blivit mer anpassade för multitasking. Mest tydligt är det i Android, där alla Android 7-telefoner numera har ett så kallat split screen-mode. Det innebär att skärmen delas upp i två, och vardera halva kan köra varsin app. IOS har inte split screen för hela gränssnittet och tekniskt sett inte äkta multitasking i systemet, men i webbläsaren Safari kan du se två flikar samtidigt. I bägge fallen är det kanske främst användbart i telefoner med stort format eller i surfplattor.
Delad skärm med dubbla appar, än så länge en Android-specialitet. Apple har något de kallar “split screen” men det är bara en horisontell design av vissa appar. En stor fördel med IOS är att det finns utmärkt och välintegrerad koppling om du också kör en Mac-dator. Med smart synkning mellan systemen både i upplevelse och för information så att du kan flytta dig och ditt jobb mellan datorn, en Iphone eller en Ipad mer eller mindre sömlöst. Mycket av den funktionen får vi också med olika molnsynkningstjänster som Google Drive och Microsoft Onedrive och Office. Det fungerar dock inte lika smidigt som Apples väl genomarbetade ekosystem.
Android har dock en hel del andra fördelar. Speciellt uppskattar vi den kontroll över enskilda appar och vad de kan göra i systemet. Effektiva Doze, som sätter telefonen i strömsparläge så fort du stoppar den i fickan, är en annan riktigt bra Android-funktion. Apple gör dock en hel del intressant på hårdvarusidan med sina A10-kretsar i Iphone som också gör dem riktigt strömsnåla.
Vinnare: Android
4. Assistenterna
Systemens röststyrning kanske borde räknas som delar av gränssnittet, men vi tycker de är så unika och centrala att de ska ses som separata tjänster. Det handlar om så mycket mer än att bara diktera sms, göra en webbsökning eller ge korta kommandon till luren.
Apple låg länge steget före med Siri, som både kan ta emot röstkommandon och svara på direkta frågor, plus att ge skräddarsydda svar som beror på din plats, din tidigare sökhistorik, och mycket mer. Googles motsvarighet hette tidigare Google Nu, och kunde ge samma typer av sökresultat och kontextbaserad information om väder, trafik och liknande, men hade inte samma smarta röststyrda kompanjon i luren att snacka med. Du kunde tala in sökfrågor, men det är allt.
Siri- och Assitant-loggorna Det blir det ändring på i Android 7, där Google Assistant introducerats. Det är en röststyrd assistent mer i stil med Siri, med naturligare konversationsliknande kommandon och överträffar till och med Siri med sin förmåga att hålla längre konversationer och ställa motfrågor för att få bästa möjliga resultat.
Men tyvärr är det inte alla Nougat-mobiler som har Assistant, utan de flesta (förutom Googles egna Pixel, som inte säljs i Sverige) får nöja sig med gamla Google Nu. En av tillverkare som inte vill vänta på det är Samsung, som i nya Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus istället introducerar Bixby, deras egna röststyrda ”butler” i telefonen. Vårt första intryck av den är bra, men än så länge har vi inte haft möjlighet att testa den på allvar.
Både Google Assistant och Samsung Bixby är dock prövade system med tveksam lokalisering för Sverige. Därför är etablerade Siri fortfarande bästa valet. Det har också fått en viktig förbättring i IOS 10. Numera kan Siri även styra tredjepartsappar, så länge de utvecklas eller uppdateras för att stödja det.
Vinnare: IOS (tills vidare)
5. Smarta hem-funktionerna
Få saker skapar så mycket hajp just nu som smarta hem och ”sakernas internet”. Här har både Apple och Google varsitt system integrerat, Apple Homekit och Google Home, som användare kan köpa kompatibla prylar till – lampor, sensorer, termostater med mera.
Google Home. Snygg, central, svår att få tag på. De är dock inte helt jämförbara. Google Home är en fysisk enhet som krävs för att styra anslutna enheter. Den tar också emot röstkommandon och har Google Assistant inbyggd. Den app som heter Google Home i Android 7 är i själva verket gamla Google Cast-appen (den du kontrollerar Chromecast med), som utökats med möjlighet att konfigurera och kontrollera Google Home-hubben och dess anslutna prylar i hemmet. Om du har en. Och det har du inte om du inte importerar en själv, för precis som Pixel-telefonen så säljs inte Home-hubben i Sverige ännu.
Apple Homekit är istället en helt mjukvarubaserad lösning. Här kommunicerar du direkt med kompatibla uppkopplade enheter i ditt smarta hem via en Iphone, Ipad eller Apple TV. Och det finns redan i dag en gedigen samling Homekit-kompatibla prylar, däribland lampor, en övervakningskamera och switchar.
Apple Homekit behöver du ingen specialhårdvara för. Förutom en Ios-pryl och tillbehören du vill ansluta. Och sådana finns det gott om. För en gångs skull verkar det som om Apple har det öppnare och enklare systemet. Istället för att kräva extra hårdvara, är det bara att plugga in och köra. Google Home verkar lovande och har en hel del riktigt intressanta funktioner. Men då Apple ligger före i tillbehörsutbud och tillgänglighet är Homekit det bättre valet för dig som vill börja med smart hem här och nu. Sen finns det ju också bra tredjepartslösningar funkar fint med både Android och IOS.
Vinnare: IOS
6. AR och VR
När det gäller ar och vr, alltså “förstärkt verklighet” (augmented reality) och “virtuell verklighet” (virtual reality) ligger IOS i dagsläget ligger rejält efter Android. Google har storsatsat på egna vr-plattformen Daydream och ar-standarden Tango, medan det har varit väldigt tyst från Apple på de punkterna. Flera tillverkare av Android-telefoner gör också på med sina egna vr-system, främst då Samsung med sina Gear vr-headsets och egen 360-kamera.
Google Daydream, tygbeklätt vr-headset. Visst, grundläggande vr-upplevelser går att få tillgång till även i en Iphone. De flesta tredjeparts-headsets funkar, och det finns en hel del riktigt bra appar för vr-video och andra upplevelser att köra. Med Iphones relativt låga pixeldensitet blir vr dock en tveksam upplevelse jämfört med de bästa Android-telefonerna. Det ryktas om en storsatsning på detta till nästa generation av Iphone, men tills vi sett det går den här ronden tveksamt till Android.
Vinnare: Android
7. Wearables
För en del användare är en kompanjon till telefonen på armleden numera en viktig del av det mobila livet. Därför blir utbudet och kompatibiliteten för smarta klockor och även träningsarmband en extra punkt.
Av de stora smartklockorna fungerar numera de flesta åtminstone hjälpligt till både Android och IOS, med undantaget av de två kanske bästa. Samsung Gear S2 och Apple Watch stödjer bara varsin plattform. Klockorna med Android Wear fungerar också inte så överraskande lite bättre till just Android-lurar.
Ser vi till fitnessarmband, halvsmarta klockor och navigerings-ur så är det ett litet övertag för IOS. Det allra mesta har likvärdig kompatibilitet för Android, men det finns enstaka prylar som är IOS-exklusiva.
Vinnare: Oavgjort
8. Musiktjänster
Vi är många som sedan länge har skrotat mp3-katalogen, och numera har mobilen som främsta och kanske enda musikspelare. Vi kör strömmade tjänster som Spotify och Tidal istället för en hylla med plastskivor. Sådana tjänster funkar givetvis utmärkt till bägge systemen.
Apple och Google har också sina egna som är förinstallerade på IOS respektive Android. Men eftersom Google Play Music och Apple Music, de två strömmande Spotify-motsvarigheterna också finns till konkurrentens plattform och är fritt fram att installera så är det fortfarande dött lopp.
Itunes, digital butik för musik (och mer). Lite av en revolution när den en gång lanserades, och fortfarande en killer app, även om strömmande tjänster (även Apples egna) till stor del har tagit över. Apples lilla ess i rockärmen är dock Itunes, där du inte prenumererar på en tjänst för att strömma musik (och annan media, här finns även poddar, ljudböcker och film) utan köper låtar och album digitalt och laddar ner lokalt eller strömmar. Den finns inte till Android, och Google har inte någon motsvarande köptjänst för musik. Däremot för film.
Vinnare: IOS
9. Säkerheten
Säkerheten har länge varit en orsak att välja IOS över Android. Det faktum att det går att installera appar från okända källor gör att dessa kan gå runt Googles appbutiks egna skydd mot skadliga program, och länge var också Googles rutiner i appbutiken väldigt bristfälliga. En annan orsak har varit att Android-uppdateringar rullats ut väldigt långsamt.
Bägge dessa problem är numera mindre. Kontrollen i Google Play Butik är skärpt och Google har också börjat bygga Android så att uppdateringar av systemets kärna ska kunna ske oavsett hur gränssnittet ser ut. De gjorde samma sak tidigare med Google Play-tjänster, ett gemensamt ramverk för alla Google-appar i mobilen. I Pixel och kommande lurar byggda för Android 7.1 kan Google kontinuerligt mata på med säkerhetspatchar i bakgrunden, och som träder i kraft vid omstart av systemet.
Android är fortsatt en mer utsatt plattform för skadlig kod och attacker. Kanske främst på grund av alla de tveksamma appar som redan finns där ute. Men vi har också sett en del malware och attacker drabba IOS på senare år. Är du försiktig bör du dock inte ha problem med en ny telefon oavsett om den kör Android eller IOS.
Vinnare: Oavgjort
10. App- och spelutbudet
När det gäller appar lär du inte lida brist i varken Android eller IOS. Allt viktigt finns till bägge systemen, och i de väldigt sällsynta fall som en enstaka app saknas på den ena plattformen så vägs det upp av att det saknas en enstaka app på den andra.
Apparna är dock en orsak att absolut välja bort allt annat förutom just Android och IOS. Varenda uppkopplad pryl i hemmet, från routern till smart-tv:n, kan nås och styras med appar. Snart också kaffebryggaren, lamporna och torktumlaren. Och dessa appar finns bara till just Android och IOS.
Android växer som spelplattform. Men nej, det är IOS – Iphone och kanske framför allt Ipad – som har flest och bäst spel. På spelsidan är det fortfarande ett visst övertag för IOS. Det är utvecklarnas favoritplattform, i alla fall de större kommersiella, då det är mycket lättare att ta betalt via App Store, och problemet med piratkopiering är mindre. Även om inte utbudet av kvalitetsspel till Android är direkt skralt så är det klart bättre på IOS.
Vinnare: IOS
Slutsats
Det är som alltid svårt att jämföra operativsystemen på detta sätt. De flesta användare har redan bestämt sig, eller gjorde det dagen de skaffade sin första smartphone, och har inga tankar på att byta. Det viktigaste du behöver veta är egentligen om någon av plattformarna är oacceptabelt dålig på något som är viktigt för dig. Och för närvarande kan vi inte säga att det skulle vara fallet.
Men ska vi ändå till att utse en vinnare (och dra till oss fanboy-ilska i sedvanlig ordning), så är det just nu Android som är det lite vassare systemet. Smart multitasking, hög nivå av kontroll på system, appar och gränssnitt, i täten i vr- och ar-racet, och ett kul brett utbud av telefoner smäller högt. IOS har dock ett par trumfkort. Smartare ekosystem med egna produkterna, och genomslaget för Homekit är klara pluspoäng.
Att Google inte vill sälja sin egna Pixel i Sverige är givetvis en plump i protokollet. Men när det finns flera bra andra modeller med ren Android från både budget till absolut premiumklass, framför allt Moto-telefonerna och snart också Nokias lurar, så är det inget vi lider stor brist på. Och Samsungs, Sonys, Huaweis och de andras Android-versioner är inte så illa de heller.