Plattan i mattan

Du behöver inte på något sätt skippa vare sig penna, papper, duk, pensel eller något annat instrument, men en ritplatta är lika fullt ett fantastiskt tekniskt verktyg som låter dig utforska ditt målande på ett helt nya sätt. Vare sig det handlar om att putsa upp dina fysiska verk i digital form eller att jobba med datorn från grunden. Det finns i princip lika många ritplattor som det finns konstnärer. Instinktivt vill vi förstås tipsa om de som är så stora att du kan måla direkt på dem, men eftersom dessa kostar ett par månadslöner nöjer vi oss istället med den mindre men nog så sofistikerade Wacom Intous Pro.
Wacom Intous Pro Medium
Cirkapris: 2989 kr på Inet
Färg på pappret, luft i lungan

Det finns ju inget som är så sexigt att inhandla som en luftrenare… Men faktum kvarstår att använder du dig av färger kan det vara lämpligt att satsa på ren luft. Så vida du förstås inte vill bli bäng i huvudet, äta färg och skära av dig ditt öra. Och även om du må ha romantiska företällningar kring dylikt beteende lovar vi dig att både du och din konst mår bättre av att vara klar i knoppen. Eftersom det finns försvinnande få riktigt bra luftrenare är det desto enklare att rekommendera bara en, Coway AP-1008CH.
Cirkapris: 2995 kr på Webhallen
Vilken retrovässning

Blev du lite nostalgisk nu? I en tid av pekskärmar och möjligen kulspetspennor känns pennvässaren som en pryl som hör hemma på museum bredvid dinosaurieskeletten. Om det nu inte vore för att vässade blyertspennor klår i princip allt när det handlar om att skissa. Den här elektriska rackaren är lite som pennvässarnas Rolls Royce och ställer automatiskt in sig efter pennans diameter. Ser ut som ett tåg gör den också, alternativt ett stolpiller. Men även om den inte är särskilt vacker är den i alla fall liten till storleken och går enkelt att gömma.
Pennvässare, elektrisk
Cirkapris: 880 kr på Office Depot
Koll med kamera

Ibland vill du måla av saker. Tyvärr är det sällan vi har lyxen att på traditionellt renässansmanér ta vårt pick och pack ut i naturen. Och hur någon ska orka stå modell för ett porträtt utan att kunna kolla sin smartphone varannan minut, nej det går ju bara inte. Till sin hjälp bör konstnären istället ha en bra kamera som i alla fall kan åstadkomma lite referensbilder att studsa kreativteten mot. Här vill vi faktiskt slå ett slag för en hederig digitalkamera av det lilla formatet. Du behöver inte en hel smartphone som ändå stör och skrämmer bort musan.
Canon Powershot SX260 HS
Cirkapris: 4090 kr på Scandinavian Photo
Kalla på kreativiteten

Buddha Board resulterar inte i tavlor som du hänger upp på vägen. För det du målar på den kommer att försvinna. Och det är okej. Istället handlar Buddah Board om att leva i nuet och föra ut dina tankar på en yta för att sedan se dem försvinna och göra plats för nytt. Inget bläck eller färg behövs, bara vatten. Perfekt för kreativt sketchande, idébollande samt stunder då du behöver locka upp kreativiteten från ditt djupa inre. Zen som attan är det också.
Buddha Board
Cirkapris: 299 kr på Amuletten
Rita i virtual reality…

Okej, vi tjatar om virtual reality. Men det är rätt fräckt vad ett vr-headset som HTC Vive kan göra när det kommer till konst. Med de medföljande kontrollerna och lämplig mjukvara, så som Tilt Brush, kan du plötsligt måla i 3d utan att behöva bekymra dig om utrymme eller utrustning. Och inte bara det. Du kan kliva in direkt i målningen. Den behöver inte ens vara platt utan kan sträcka ut sig i rymden och skapa helt nya ritupplevelser. Det bästa är nog egentligen att se det i rörelse. Låt Disneylegendaren Glen Keane visa vägen.
HTC Vive
Cirkapris: 9490 kr på Mediamarkt
… eller kör 3d på riktigt

I avdelningen konstigt men roligt hittar vi 3doodler. Tänk om du kunde rita i lufen? Alltså den riktiga luften. Inte något himla virtual reality-tjafs. Här ritar du i luften ovanför pappret med plast. Tänk dig en 3d-skrivare fast som en penna helt enkelt. Resultaten är rentav svindlande, förutsatt att den som ritar i alla fall besitter lite talang, alternativt mycket träning. Senaste varianten 3Doodler Create är dessutom lättare och smidigare än någonsin och som bonus finns ett växande communtiy att hämta inspiration ifrån. För dig som saknat att pyssla med piprensare säger vi, välkommen hem.
3Doodler Create
Cirkapris: 1099 kr på Coolstuff
Varde ljus med en naturlig glödlampa

En ljus idé kräver en bra lampa. Det kan tyckas som en småsak men en ordentlig ljuskälla med naturligt ljus är a och o för konstnären eftersom det ger ett fullare spektrum av ljus och därmed färg och kontrast. Ott-lite dagsljus-lampa är inte gratis och inte heller vidare miljövänlig, men efter att ha använt en kommer du i princip bli allergisk mot de ilskna lysrör som förpestar svenska kontorsmiljöer. Nej, öppna ögon och plånbok och varde ljus över din skapelse.
Ott-lite dagsljus 20 Watt
Cirkapris: 219 kr på Pastellen