Test: LG G5 – lysande prestandamonster som vågar tänka nytt
LG G5 har en mer traditionell design än föregångarna, men är i själva verket mer innovativ än någonsin.
Av M3 Redaktion
M3
LG gillar verkligen att experimentera och variera sin design från telefon till telefon. Ser vi på premium-lurarna i G-serien (eller från början Optimus G) har de gått från slimmat rätblock till plastig rundad tvålkopp, vidare till plast med metallglans, och sedan plast kombinerat med läderytor.
LG G5 är så till slut deras minst plastiga smartphone hittills, med stadig aluminiumkomposit i skalet och en rak baksida i stället för en böjd.
Den är dock fortfarande lätt avrundad mot kanterna, vilket ger ett skönt grepp. Ett par vassa kanter runtom telefonen – en avfasad kromglansände rand och en skarp, nästan 90-gradig vinkel fram mot skärmen – stör dock det intrycket lite.
Med en skärm på 5,3 tum kan den vara i största laget för en del användare. För LG är det faktiskt ett steg nedåt i storlek – G3 och G4 var på 5,5 tum. Skärmen är en ips-panel på 2560×1440 bildpunkter med rejält skarp bild och hög ljusstyrka. Även kontrasten imponerar med bra svärta för att inte vara en amoled-skärm.
Som alltid finns det telefoner i en handfull färger. Och som alltid ser utbudet av dessa ut att bli begränsat i Sverige. Hittills har vi bara sett en mörkgrå. Så som alltid hoppas vi på fler med tiden.
Böjt glas även här
Den här gången leker LG lite med designen även på framsidan och en svart Gorilla Glass-yta täcker ända upp i framkant där den böjer av svagt bakåt. Inte egentligen särskilt nödvändigt, men snyggt, precis som baksidan på en Samsung Galaxy S7. LG har flyttat tillbaka volymkontrollerna till sidan av telefonen. De satt tidigare mitt baktill tillsammans med på/avknappen.
Den knappen sitter kvar på baksidan av telefonen och är numera också fingeravtrycksläsare. Det här är en av de snabbaste fingeravtrycksläsarna vi testat, både när det gäller att registrera fingrar och att låsa upp telefonen med dem. Synd bara att själva ytan för fingret är lite irriterande liten.
Batteriet är lite mindre än i LG G4, men lyckligtvis är det både snabbladdat och tack vare en unik löstagbar botten även utbytbart,
G5 drivs av nya Snapdragon 820, som trots färre kärnor (2+2 mot 4+4 i Snapdragon 810) är ett rejält lyft i prestanda. Det är den snabbaste mobilprocessorn just nu för flertrådade operationer, men ligger lite efter Apple A9 på en processorkärna. Vilken som i verkliga livet är snabbast är svårt att säga, det beror mycket på hur Android och IOS är uppbyggda och utnyttjar skillnaderna i arkitektur. Oavsett var kan vi lugnt konstatera att det går undan. Speciellt nya grafikkretsen Adreno 530 övertygar.
Krympt batteri och aktiv skärm
Med stor skärm, många pixlar och hög prestanda är batteritiden ett litet orosmoment, men LG utnyttjar sitt 2800 mAh batteri bra. Det är ett mindre batteri än i LG G4. Processorn är dock energisnål när den inte pressas hårt och systemet har effektiva strömsparningsfunktioner. G5 presterar lite sämre än de allra bästa premium-telefonerna just nu, kanske just tack vare den stora och ljusstarka skärmen.
Men bara lite sämre, den får fortfarande väl godkänt, och vi kan utan problem jobba på en lång arbetsdag. Med snabbladdning via usb c går det kvickt att fylla på extra timmar med bara några minuters laddning.
Däremot kanske det kan vara en idé att stänga av “alltid-på-funktionen” Den gör att skärmen alltid visar klocka och notifieringar, även om skärmen är avslagen. LG säger att alltid-på-funktionen drar 0,8 procent av batteriet per timme. Det kan låta lite, men det är 24 timmar på ett dygn, vilket innebär drygt 19 procent av batteriet går till denna funktion på ett dygn.
Always on. En behändig funktion som kan slås på om du vill.
Det beror lite på vilken typ av användare du är. Hör du till de som halar upp telefonen för att kolla klockan tre gånger i minuten? Då hade du tidigare fått tända mobilskärmen varje gång. Då spar nog den här funktionen batteri. Men har du telefonen i fickan, och har smartklocka eller vanligt armbandsur för att kolla klockan, så kan du spara ytterligare batteri på att skippa den funktionen.
Två kameror i ett
Det är framförallt två saker som gör att LG G5 sticker ut i mängden. Låt oss börja med kameran på baksidan. Eller ska vi säga kamerorna? För G5 har två separata linser och sensorer bredvid varandra, en ”normal” huvudkamera på 16 megapixel och brännvidd på f/1.8, och en 8 megapixels vidvinkelkamera med brännvidden f/2.4, och du kan enkelt växla mellan kamerorna i kameraappen. Det ger en synvinkel på hela 135 grader, och bilder vi tar med den kameran får en väldigt speciell känsla, komplett med påtaglig fisheye-effekt i kanterna.
Är vidvinkelkameran särskilt användbar? I vissa lägen ger den oss en möjlighet att ta coola landskapsbilder som man annars hade behövt använda panoramafunktion i appen för, men det är i stort sett allt.
I kameraappen går det även att kombinera de två kamerorna och ta bild-i-bild-foton, eller collage som också använder selfiekameran framtill (som också den är på 8 megapixlar). Men det är kul i ungefär tio minuter innan vi tröttnar. Bildkvaliteten är inte heller lika bra som i huvudkameran, och färger verkar lite urvattnade.
Här tar vi en “bild-i-bild”-bild. Vidvinkelkameran runt om (här förstärkt med lite extra fisheye-effekt i appen, så här mycket förvränger den inte bilden, men lite), och vanliga kameran i mitten.
Till skillnad från dubbel-kameran i nya Huawei P9, där den extra linsen faktiskt används för att ge bildprocessorn extra information om luminans, djupseende för skärpedjupeffekter och extremt bra svartvit foto, känns extralinsen i LG G5 mer som en kul, men onödig gimmick.
Kameraappen verkar annars ha de flesta funktioner man kan tänkas behöva, inklusive ett detaljerat manuellt läge. Och huvudkameran imponerar i sig. Den hanterar olika ljusförhållanden övertygande, har bra bildstabilisator och utmärkt HDR.
Vitbalansen i autoläge är lite väl varm, men det går att justera om du kör manuellt. G5 matchar en Samsung Galaxy S7 på de flesta punkter, förutom att vi inte ser ut att ha samma blixtsnabba autofokus och saknar några av de mer avancerade objektspårningsfunktionerna.
Mobil i delar
Det andra som gör LG G5 unik, är att botten på den, alltså nedre centimetern under skärmen, inte baksidan, är löstagbar och går att byta ut. Här sitter för det första telefonens batteri, som därmed är utbytbart trots att bakstycket är solitt. Men framför allt så går hela nederdelen att byta ut mot externa moduler. Du tar loss batteriet, sätter fast det i den externa modulen och skjuter ihop det hela underifrån. Dessa moduler kan innehålla allt från extra funktioner till nya anslutningar och reservbatteri.
Här sitter batteriet i LG Cam Plus-modulen, redo att skjutas in i telefonen.
Vi fick med en sådan modul till vårt testexemplar av telefonen, LG Cam Plus. Den ger telefonen ett mer ”riktigt” kamera-grepp, extra kontroller för zoom och fokus, samt ett extra 1200 mAh batteri. Det känns lite märkligt att en så här pass bullig pryl inte också innehöll en bättre kamera. G5 har inte en dålig kamera, men större optik och större sensor gör att de flesta ”vanliga” kompakta digitalkameror är bättre. Men visst, det hade blivit en dyr historia då. Nu är det en smart kompanjon, speciellt om du vill filma, vilket annars kan äta batteri ganska snabbt.
Än så länge finns bara ett sådant tillbehör till, LG Hifi Plus som ger telefonen bättre ljud tack vare en så kallad DAC av bättre kvalitet än vad som sitter i de flesta mobiler. Det känns lite märkligt att LG G5 inte har en kvalitets-DAC inbyggd redan, för det hade ju LG V10 som kom i vintras. Kanske blev det för dyrt, eller för påfrestande för batteriet. Vi har inte fått tag på en Hifi Plus så vi kan inte säga hur bra det låter (och om den till exempel slår en Marshall London eller LG V10) , men på pappret är det mycket bra hårdvara och det faktum att det står B&O på den är betryggande.
LG kör Android 6.0 med ett avskalat gränssnitt. Precis som Huawei och ZTE har de numera skippat separat appmeny, utan alla appar ligger på startskärmarna. Det är en smaksak vad man tycker om den saken. Vi är lite tveksamma.
Omdöme
LG G5 är en riktigt ambitiös telefon med sin moduldesign, sitt nya metallchassi och sin unika kamera. Frågan är om ambitionerna funkar lika bra i praktiken som på ritbordet. Modul-idén är rolig, men det behövs kort och gott en mängd moduler för att det ska börja bli intressant. Fett batteri, trådlös laddare (för det stödjer inte G5), ir-kamera, wigig-antenn, qwerty-tangentbord… möjligheterna är oändliga, och det krävs nog just en bredd på prylar för att det ska börja kännas spännande.
Bortser vi från allt som är nytt och udda är G5 fortfarande en solid kvalitetstelefon med höga prestanda, hög nivå på allt från skärm till ljud, uppkoppling och samtalskvalitet, och gör oss inte besvikna på någon punkt. Det enda som vi är tveksamma till är om kameran är rätt tänkt. Den extra linsen med vidvinkel är kul, men vi undrar om den verkligen kommer att användas så flitigt.
Fakta LG G5 H850
Tillverkare: LG Funktion: Smartphone Systemkrets: Snapdragon 820 MSM8996 Processor: Kyro, 2,2 GHz dual core + 1,6 GHz dual core Grafik: Adreno 530 Minne: 4 GB Lagring: 32 GB Flash, plats för mikro sd Bildskärm: 5,3 tum ips, 1 440 x 2 560 bildpunkter Kameror: 16 megapixel + 8 megapixel + led bak, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc, ir Operativsystem: Android 6.0 Övrigt: Utbytbart batteri, fingeravtrycksläsare, stöd för tilläggsmoduler Batteritid: 6 h 20 min webbvideo (wifi), 6 h blandad användning (4g), ca 13 h samtal (3g) Storlek: 14,95 x 7,4 x 0,8 cm Vikt: 159 g Pris: 6 500 kr