Det är inget snack om att Samsung var heta på årets Mobile World Congress med lanseringen av sina två nya flaggskepp Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge. Samtidigt kändes det lite avslaget, då de nya modellerna inte alls överraskade på samma sätt som Galaxy S6 och S6 Edge gjorde.
Förra årets lurar var en designrevolution som fick alla att lyfta på ögonbrynen. Glas, metall och en grymt cool dubbelböjd skärm på S6 Edge var ett enormt lyft för Samsung som hade fastnat i plast-träsket med tidigare modeller. De nya lurarna ser, med lite småtweakande här och där, nästan precis likadana ut.
Rakt framifrån är det väldigt likt Galaxy S6 Edge Nu är ju det i och för sig nästan bara bra, eftersom de såg så förbaskat bra ut redan. Först in i testlabbet är nya S7 Edge, och utseendemässigt är det inga enorma skillnader mot föregångaren. Det är lite mer avrundade kanter runtom, speciellt på långsidorna – det som gav Edge dess namn. Själva kanten har fått rundad kant, men framförallt är glaset tydligt böjt även på baksidan, vilket gör det betydligt bekvämare att hålla i än S6 Edge.
Storleksmässigt är nya Edge lite större än föregångaren… eller lite mindre om vi ska jämföra med S6 Edge Plus som dök upp några månader efter S6 Edge. Skärmen går långt ut i kanterna på bägge sidorna och med den böjda formen förstärks känslan av nästan kantlöshet. Det gör också att den trots sina 5,5 tum inte känns otympligt stor, och är ett par millimeter smalare än de flesta andra 5,5-tumsmobiler.
En annan skillnad i utseendet är kameran, vars lins nu knappt sticker ut alls. Å andra sidan är Galaxy S7 Edge nästan en millimeter tjockare än S6 Edge. Och tyngre.
Kanten är rundare och greppvänligare. Fortfarande dock inte lika greppvänlig som en Edge-fri telefon.
Årets flaggskepp har två viktiga nyheter som Samsung tog bort från S6 men som nu gör comeback. För det första är S7-orna vattentäta, klassade till IP68, vilket innebär att du kan tappa dem i diskhon eller i fredagsölen på krogen och de ska fortfarande funka fint. För det andra har de fått sd-kortläsare igen.
Skärmen är fortsatt makalöst cool att titta på, och Samsung har fortsatt några av marknadens bästa mobilskärmar. Amoled med perfekt kontrast, hög ljusstyrka och rejält med lyster i färgerna. De böjda kanterna ger S7 Edge en distinkt look, men precis som i de tidigare modellerna kommer det med ett visst pris, och inte bara i rena pengar.
Plus och minus för kanten
Betraktningsvinklarna är inte lika bra som i andra skärmar vi sett med samma ytglas, Corning Gorilla Glass 5. Böjda kanterna gör att text och linjer ute i marginalerna förvrängs, till och med att titta på en helskärmsvideo som går ända ut i kanterna känns lite märkligt. Vi lyckas också allt som oftast av misstag komma åt med sidan av tummen på skärmkanten, något som Samsung ända sedan första Edge-modellen bedyrat att den är smart nog för att ignorera. Men det gör den uppenbarligen inte i alla lägen.
I Galaxy S6 Edge fick du en telefon med ett coolt yttre, men de funktioner som kom med skärmen var ganska så futtiga. Det har Samsung ny förbättrat rejält med nya Edge-fliken som döljer ett helt gäng insvepbara mini-menyer kallade ”Edge Panels”. App-launcher, snabbkontakter, notifikationer, nyhetsflöden och mini-appar i smalskärmsformat.
Tre av en handfull valbara Edge-appar. Kompass, Yahoos nyhetsflöde och mini-startmeny för appar.
De tar upp mer än bara böjda kantranden utan sträcker sig nu över nästan en tredjedel av skärmen. Eftersom det här är funktioner som du ändå använder när du håller i telefonen så är det bara bra, det finns ingen anledning att snåla på utrymmet. Sedan finns funktionen från tidigare Edge kvar, som gör att du kan få statusmeddelanden och notifikationer mer mera i kanten när skärmen för övrigt är avstängd.
Just den biten är det bästa med Samsungs egna gränssnitt som här ligger ovanpå vad som annars är Android 6.0. Vi får en hel del överväldigande widgets och ett grafiskt ganska tungt formspråk som känns störanmde jämfört med enkelheten i en ren Mashmallow-mobil.
Stora pixlar och supersnabb fokus
I S7 får vi stifta bekantskap med en ny sorts kamerasensor – eller i alla fall en ny sort för Samsung. Den har inte så många megapixlar jämfört med tidigare modeller, bara 12, med de ska å andra sidan vara större till ytan individuellt. Större yta per pixel betyder mer ljus även vid kort slutartid. Det här var vad HTC försökte sig på tidigare med sina ”Ultrapixel”-sensorer med så lite som 4 megapixel. De hade jättebra mörkerseende, men tappade en hel del annat.
Den här bilden togs i riktigt dunkelt ljus. Det märks på låg kontrast och lite brist i fokus, men annars är det riktigt starkt jobbat.Här är samma Gear VR men i betydligt starkare ljus. Då har vi väldigt lite att klaga på. Samsung lyckas hitta en bättre medelväg med sin sensor. Tillräckligt många pixlar för aktiv digital zoom och nerskalning, men fortfarande just väldigt bra resultat i tveksamt ljus. Den plåtar klockrent i utomhusljus och lyfter upp dunkelt inomhus- eller nattljus mycket bra. Vi får däremot en del irriterande brus i bilden vissa lägen där ljuset är sådär halvbra, varken ljust eller mörkt. Men det kan handla om någon inställning som behöver justeras.
Tack vare nya sensorn som även har något kallat ”dual pixel”-teknik är den extra snabb med autofokusen. Exceptionell prestanda hjälper också upp fotograferingen, Seriebildtagning är toksnabb med pålitlig autofokus hela vägen, och hdr-funktionen övertygar. Men den var redan riktigt bra i Galaxy S6, så om den förbättrats här är svårt att säga.
Precis som i Galaxy S6 så är hdr-läget övertygande.Går vi lite närmare ser vi dock påtagligt brus i de mörkare partierna.
Mongoose sätter rekord
I Galalxy S7 Edge (och vanliga S7 som vi ska testa strax) debuterar Samsung sin nya systemkrets Exynos 8 Octa 8890. Det är många åttor där och den har just åtta processorkärnor, i en så kallad ”little big”-konfiguration. Det innebär fyra långsammare och strömsnåla kärnor, i detta fall Cortex A53, och fyra prestandamaxade. Här gör nu Samsung som Apple och introducerar sin första egna ARM-baserade processordesign.
Den kallas Mongoose, och är i alla fall i våra tester ruggigt imponerande, med cpu-prestanda nästan 40 procent bättre än det bästa vi sett i förra generationens mobiler. Grafikprestanda med nya kretsen Mali-880 ser inte ut att vara ett lika stort steg framåt, men slår även den allt vi hittills sett, dock inte med lika hög marginal.
Samsung Galaxy S7 Edge i svart och vit modell.
Våra grafik-benchmarks fokuserar dock på spel på ”vanlig” platt skärm med 720p och 1080p-upplösning. Det nya och heta är ju givetvis vr, och Mali-880 sägs vara extra nbra på just de utmaningar som vr innebär – hög skärmupplösning, steroskopisk 3d, och så vidare.
Förfinad VR
De nya S7-lurarna funkar bägge med Samsungs headset Gear VR, som tidiga kunder dessutom får på köpet. (Det kostar annars en tusenlapp att köpa separat.) Och jodå, när vi trycker in S7 Edge i ett Gear VR så upplever vi definitivt skillnaden mot en S6:a. Bättre flyt i bilden och bättre rörelserespons.
Det här är fortfarande ingen Oculus Rift eller HTC Vive kopplad till en monster-pc direkt, men för enklare vr-applikationer, framförallt film, men också enklare småspel, är det en utmärkt lösning som ger mycket upplevelse för en totalkostnad långt under vad en VR-klar pc plus headset kommer kosta. Det känns lite märkligt att tänka på en mobil för över åtta tusen som prisvärd, men är du vr-intresserad är den faktiskt det.
Ladda snabbt eller trådlöst, men sällan
En liten irriterande nackdel som vi tror går att skylla på Gear VR-kompatibiliteten är att även denna års omgång av Galaxy-flaggskepp har fått gamla usb-kontakten istället för nya och mycket mer praktiska usb c. Å andra sidan kanske det är dags att investera i en trådlös laddare, Galaxy S7 och S7 Edge stödjer bägge trådlös laddning enligt Qi- och PMA-standarderna.
Trots tunga prestanda, stor ljusstark skärm och massor av funktioner under huven är Galaxy S7 Edge riktigt imponerande när det kommer till batteritiden. Vi spelar upp högupplöst strömmad film i över tio timmar och jobbar i appar, surfar och till och med spelar småspel ännu längre. Även det mest energikrävande vi kan tänka oss, vr-appar, kan den köra i åtminstone en tre, fyra timmar. Efter ett tag kan den dock bli obekvämt varm av det.
Samsung släpper ny trådlös laddare till S7-modellerna. Med den utlovas “Fast Charge”. Vi misstänker att vanlig usb fortfarande dock är snabbare.Omdöme Som vanligt är priset för en ny topp-Galaxy inte direkt skonsamt för plånboken, så det vill verkligen till att du ligger helt rätt i timingen för att det ska vara värt en uppgradering. Stod du över förra årets Edge-lur kan det vara dags denna gång. Samsung har filat bort en del (men inte alla) irritationsmoment som kom med den unika skärmdesignen, och har för övrigt förbättrat det mesta.
Brutal prestanda, smart kamera, utmärkt batteritid, bättre komfort och förbättrade Edge-funktioner i gränssnittet. Det är svårt att tycka illa om det här, och det gör vi inte heller. Bättre komfort betyder dock inte perfekt komfort och böjda skärmen är fortfarande en gimmick med nackdelar, istället för att vara något avgörande användbart. En galet cool gimmick, men likväl en gimmick.
Fakta Samsung Galaxy S7 Edge SM-G935F Tillverkare: Samsung Funktion: Smartphone Systemkrets: Exynos 8 Octa 8890 Processor: M1 Mongoose, 2,3 GHz quad core + Cortex A53, 1,5 GHz quad core Grafik: Mali-880 MP12 Minne: 4 GB ram Lagring: 32 GB, plats för mikro sd Bildskärm: 5,5 tum amoled, 1440×2560 bildpunkter (534 ppt) Kameror: 12 megapixel (dual pixel) med led bak, 5 megapixel fram Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat9), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc Operativsystem: Android 6.0.1 Övrigt: Fingeravtrycksläsare, pulsmätare, trådlös laddning, vattentät (IP68) Batteritid: 10h 30min webbvideo (wifi), 11h blandad användning (4g) Storlek: 7,3 x 15,1 x 0,77 cm Vikt: 157 g Pris: ca 8 300 kr