Missa inte: Superguide – så kopplar du dina prylar direkt till tv:n
Tecken på det här skiftet har varit tydliga ganska länge, inte minst från tv-tillverkarna själva. De har på senare år begåvat sina apparater med nya uppkopplade funktioner. Systemen går som bekant under namnet smart-tv – men de lyckas sällan göra skäl för det namnet. Tv-tillverkarnas system tenderar istället att vara klumpiga att använda och begränsade i sitt utbud.
Apple och Google i strid om vardagsrummet
Även de amerikanska teknikjättarna har gett sig in i leken. Google har redan gjort ett flertal försök att erövra vardagsrummet, men har hittills bara lyckats med Chromecast. Samtidigt har Apple i flera år rönt framgångar med Apple TV, även om maskinen på senare har börjat framstå som ganska bedagad.Nu tycks det dock vara skarpt läge. Googles Chromecast har vid det här laget sålt i miljontals exemplar, och nu har en ny version kommit. Google lanserade nyligen också sin satsning Android TV. Det är ett system som dels kan köras i separata mediaenheter, och dels är inbyggt i vissa tv-apparater. Apple har å sin sida slutligen uppgraderat sin Apple TV, och den nya lådan innehåller en mängd nyheter, bland annat ett helt nytt operativsystem.
Missa inte: Filmerna på Netflix du inte får missa
Därför ska du koppla upp dumburken
Vad vinner du då på att koppla upp ditt tv-tittande med något av de här systemen? Ganska mycket, ska det visa sig. Om du fortfarande tittar mycket på tablålagd tv ska du för all del inte klippa kabeln i första taget. Inget av de här systemen fungerar med tablå-tv (även om appen Magine, som finns till alla dessa plattformar, kan strömma en hel del av det tablålagda utbudet).Däremot kan det vara väl värt att komplettera dumburkens inbyggda utbud genom att koppla in en smart maskin i en av hdmi-portarna på din tv. När du gör det får du plötsligt tillgång till hyrfilmer över nätet, spel, och massor av appar med strömmande video.
Äpplen och päron – men ändå svårt val
Att jämföra Chromecast och Apple TV är ingen självklarhet i och med prisbild och andra funktioner.Trots svårigheterna finns dock goda skäl att ställa systemen mot varandra. Marknaden för smarta tv-enheter växer trots alla snabbt just nu, och det val som vid en första anblick kan framstå uppenbart är inte alltid det bästa.
En enhet är bäst på appar, en annan är bra för dig som helst strömmar från telefonen, eller ger många funktioner för pengarna. Vilken av dem är bäst för just dina behov?
För att gå till botten med den frågan har vi satt Apples och Googles visioner om framtidens tv på prov. I den här artikeln testar vi två maskiner som representerar de olika systemen: Den nya modellen av Apple TV och Googles senaste strömningssticka Chromecast Ultra.
Chromecast Ultra – 4K-puck för mobilentusiasten

Chromecast Ultra är Googles tredje modell av den populära streamingpucken för videotjänster. I sitt utförande påminner den mångt och mycket om föregångaren Chromecast 2 – den är liten, smidig och levereras helt utan egna appar. Allt material streamas från antingen din IOS-enhet eller din Android-pryl. Den största skillnaden, och som är till dess stora nackdel, är att till skillnad från Chromecast 2, får Chromecast Ultra inte ström via en usb-port i din TV. Nej, den kräver en helt egen strömkälla.
Kräver egen strömkälla
Detta gör så klart att själva installationen av enheten, och placeringen för den sakens skull, blir lite krångligare. En extra sladd behöver ta upp ett eluttag och istället för att kunna gömma kabeln snyggt bakom din tv, behöver den dingla neråt. Om du inte äger en kabellist förstås. Detta kan säkert förklaras med att Chromecast Ultra stödjer såväl det nya tv-formatet 4k och den bredare färgskalan som uppnås med hdr, men likväl är det ett störningsmoment.
Allt är dock inte dåligt med strömkabeln till Chromecast Ultra. I adaptern som kopplas till vägguttaget finns nämligen även en ethernet-port som skickar ultrahögupplöst material enklare än via ditt trådlösa nätverk. Om du vet med dig att du har mycket trafik via wifi-nätverket hemma är detta att föredra då tv-serier och filmer laddas mycket, mycket snabbare och utan att upplevelsen störs av med irriterande buffring.

Snabb och enkel användning
I övrigt är Chromecast Ultra samma enkla enhet som lillebror Chromecast 2. Via Home-appen kan du leta upp appar som är kompatibla med tekniken, och dessa laddar du sedan ner via Play Store eller App Store. Därefter är det enda du behöver se till är att din telefon och din Chromecast Ultra är uppkopplade mot samma nätverk. Ett knapptryck på Chromecast-ikonen och du är igång, vare sig det handlar om att se på Netflix eller spela ett spel.
Detta är också den stora nackdelen med Googles lösning jämfört med konkurrenten Apple. Där Apple erbjuder en dedikerad appbutik till sin mediaspelare Apple TV, där utbudet dessutom växer så att det knakar, är vi ganska låsta till att ha en telefon eller dator tillhands när det vankas tv-tittande via Chromecast Ultra. Vi upplever också ett visst lagg – förvisso via wifi – vilket är en stor nackdel i konkurrensen, speciellt då Chromecast Ultra går lös på 800 kronor.
Läcker bild med 4k och hdr
Chromecast Ultras stora fördel är dock just 4k och hdr. Bilden är bländande skarp och hdr via Netflix ser makabert bra ut. Just bildkvaliteten är något Chromecast Ultra presterar förvånansvärt bra på och efter ett par timmars tittande på serier och film som stödjer tekniken, känns allt annat suddigt och urvattnat ut. Problemet är bara bristen på material. Även om utbudet av 4k och hdr blivit mycket bättre, till stor del tack vare Netflix som satsar stenhårt på formatet i sina egna produktioner, går mängden serier och filmer nästan att räkna på handens tio fingrar. Addera på det att det krävs en tv som har stöd för både den högre upplösningen och den bredare färgrymden, och det framgår snabbt att Chromecast Ultra inte riktigt är en mainstreamprodukt än.
Slutsats
Om du äger en 4k-tv med hdr kommer du älska Chromecast Ultra. Det är en smidig pryl, trots den irriterande strömsladden, med framtiden med sig. Fördelen är just den högre upplösningen som slår ärkerivalen Apple på fingrarna. Google bör dock fundera på en dedikerad appbutik inför nästa version.
Fakta: Google Chromecast Ultra
Tillverkare: Google
Kommunikation: Wifi 802.11 ac
Anslutningar: hdmi, mikro-usb (endast för strömadaptern)
Bild: Upp till 4k med hdr (HDR10 och Dolby Vision)
Ljud: Upp till Dolby 5.1 surround
Övrigt: Strömma från Android eller IOS med Google Cast
Pris: Ca 780 kr
Mer info: Google


4k och hdr
Funkar bra med både Android och IOS
Många appar har stöd för Google Cast

Saknar egna appar
Ingen fjärrkontroll
Mindre stabila strömmar
Lite dyr
Betyg 7 av 10

Apple TV – Apple vinner appmatchen

Den fjärde generationen av Apple TV är till det yttre snarlik sin föregångare, även om denna senaste modell av Apples svarta låda är något större. En viktig skillnad är dock att Apple TV nu kör operativsystemet TVOS. Det är en variant av det operativsystem som även driver Iphone och Ipad.
På baksidan kan du ansluta ethernet- och hdmi-kabel. Apple har dock fått kritik för att maskinen saknar stöd för video i upplösningen 4K (något som även Nexus Player). Med Apple TV får du nöja dig med video i full hd. Där ligger Apple efter Googles Chromecast Ultra och Android TV, som kan visa video i såväl 4k som hdr.
Android TV är redan frånsprunget
Trots att konkurrenten Android TV lanserades tidigare har Apple TV redan en större appmarknad. Här finns i dagsläget bra versioner av SVT Play, Netflix, Youtube, HBO Nordic, TV4 Play och Viaplay samt Viafree. Apple TV har även ett stort utbud av appar för att strömma video lokalt över nätverket, däribland Plex, Infuse Pro och VLC. Hyrfilmer finns via Itunes, och även kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen är med på tåget. De har båda skapat appar som samlar deras videomaterial.
Apple TV-appar
Videoappar är förstås viktigast i en tv-box, men Apple TV erbjuder också ytterligare ett tusental appar som täcker allt från väder och träning till shopping och spel.Om du saknar någon videotjänst kan du strömma till Apple TV med tekniken Airplay. Det fungerar bäst från Iphone, Ipad och Mac. Dessa Apple-enheter har Airplay inbyggt och kan strömma både ljud och video från i princip alla appar. Det finns även nödlösningar som ger Android och Windows Airplay-möjligheter, men de tenderar att vara begränsade och instabila, och är inte att rekommendera.
Gott om småspel, ont om storspel
Om du vill spela Apple TV-spel med en riktig handkontroll måste du köpa en ”Made for Iphone”-märkt kontroll separat. Det finns dock ett hyggligt utbud av enklare spel som är anpassade för den medföljande fjärrkontrollen. Majoriteten av apparna till Apple TV är just spel, varav de allra flesta är omgjorda varianter av Iphone-spel.Apple TV-spelen är i regel enklare skapelser som ursprungligen har utvecklats till IOS. Jetpack Joyride (bilden) är ett exempel på ett sådant spel, även om större titlar som exempelvis Lara Croft Go och Minecraft hittat till plattformen den senaste tiden.

Här finns alltså gott om enkla tidsfördriv, men utbudet kommer inte att tilltala dig som föredrar påkostade storspel.
Smart och mångsysslande fjärrkontroll
Apple TV levereras med en liten fjärrkontroll utrustad med sex knappar samt en pekyta som används för att välja objekt på skärmen. Genom att svepa på ytan kan du även exempelvis spola i filmer. Fjärrkontrollen är ett gediget bygge och är riktigt trevlig att använda. Dessutom kan den programmeras till att stänga av och sätta på din tv, samt reglera volymen.Siri pratar svenska
Sökningar på Apple TV är inte helt optimalt, åtminstone än så länge. I vissa länder har Apple TV stöd för röstassistenten Siri, Sverige inkluderat. Detta innebär att du kan söka efter material, öppna appar och navigera runt med din röst, på svenska. Siri aktiverar du genom att hålla inne den knapp som har en mikrofonikon tills dess att Siri syns på din skärm. Det fungerar faktiskt riktigt bra och Apple har lovat att bygga på stödet ännu mer i framtiden.
Men för den som hellre är tyst, går det även att knappa in sökningar i det virtuella skärmtangentbordet, i den ena appen efter den andra. Saken underlättas dock något av IOS-appen Fjärrkontroll, som frammanar ett tangentbord på Iphone- eller Ipad-skärmen, eller genom att ansluta ett externt bluetooth-tangentbord.
Slutsats
Apple TV är bäst där det räknas. Det breda apputbudet gör att vi i princip aldrig behöver strömma video från telefonen. Den video vi vill se finns ju redan i Apple TV. Det betyder att nya Apple TV faktiskt kan vara ett alternativ även för dig som använder en Android-telefon.Vi gillar även att Siri finns på svenska, att det enkelt går att ansluta ett bluetooth-tangentbord för snabbare navigering. Det är dock apputbudet, den sköna fjärrkontrollen och ett rimligt pris som gör att det här är den bästa mediaenheten just nu.
Fakta: Apple TV (fjärde generationen)
Tillverkare: AppleSystemkrets: Apple A8 med två kärnor
Lagring: 32/64 GB Flash
Video: Upp till 1080p
Ljud: Upp till Dolby Digital 7.1
Anslutningar: HDMI 1.4, ethernet, usb-c (endast för service), IR-mottagare
Kommunikation: Wifi 802.11a/b/g/n/ac, 10/100 BASE-T ethernet, bluetooth 4.0
Övrigt: Appbutik, fjärrkontroll med pekyta, stöd för handkontroller, Airplay-strömning, stöd för bluetooth-tangentbord, röststyrning på svenska
Pris:
32 GB: 1 695 kr
64 GB: 2 295 kr
Mer info: Apple


Bäst apputbud
Snabbt och användarvänligt gränssnitt
Bra fjärr
Siri på svenska

Begränsat Airplay-stöd från Android
Ej 4k eller hdr
