Project Cars 2: Lysande racingspelet är tillbaka – och bättre än någonsin
Vissa klassar fortfarande bilspelsgiganterna Gran Turismo och Forza som realistiska körsimulatorer. En benämning som Slightly Mad Studios hånflinar åt.
Av P-A Knutsson
M3
För lite mer än två år sedan släppte Slightly Mad Studios sitt gräsrotsfinansierade drömprojekt Project Cars. Även om det inte slog världen med häpnad möttes det av fin kritik och bjöd på en realistisk körkänsla som konsolspelare inte var bortskämda med. Uppföljaren fortsätter i samma spår och låter dig ratta allt från gamla klassiska F1-monster till moderna rallykärror och ilsnabba banracingbilar.
Ford Mustang ’66, Toyota GT-One ’98, Porsche 911 GT3R ’16, McLaren P1 ’14, Lotus Type 98T ’86. Med cirka 200 bilar från 38 märken, indelade i 55 olika klasser är det inte svårt att hitta flera favoriter i Project Cars 2. Inte heller är det några problem att hitta banor att köra runt de klassiska bilmodellerna på, då de det digra utbudet är fyllt med favoriter som Laguna Seca, Silverstone, Nürburgring och Monaco.
Ställ in inställningarnas inställningar
Det är emellertid inte den stora bredden av racingklasser, bilar och banor som får oss att höja på ögonbrynen – utan alla inställningsmöjligheter som finns. Att navigera rätt i de lite sega menyerna är inte alltid helt enkelt, men när vi har lärt oss att hitta rätt är det omöjligt att inte bli imponerad av den enorma mängd med inställningar som kan ställa in efter eget behag.
För den som vill går det bland annat att ändra placeringen av kameravinklar, ändra layouten på displayen och finjustera kontrollen, för att inte tala om anpassningar av körhjälp, motståndarnas intelligens och aggressivitet, däckslitage, depåstrategier, väderalternativ och mycket mer.
Inget för nybörjare
Den stora mängden inställningar till trots så finns det inget som gör Project Cars 2 till en lättspelad och förlåtande racingupplevelse som passar nybörjare. Även om det går att stänga av alla former av plåtskador och mekaniska fel, aktivera hjälpmedel som håller bilen på vägen och sänka svårighetsgraden är det ändå knepigt att nå målflaggan med en framskjuten placering. Det kan räcka med en enda avåkning för att du ska tillbringa resten av loppen på en hopplös sistaplats.
Ett problem som ställer till det lite extra för nybörjare är att många av de långsammare bilarna är helt hopplösa att kontrollera. En Renault Clio är inte världens bästa racingbil, men nog ska den kunna ta en enkel sväng i 60 km/h utan att tappa greppet?
Övning ger pallplats
Men det är inte med långsamma bilar och med all körhjälp på max som Project Cars 2 ska upplevas; det ska avnjutas med snabba bilar som kräver att du måste kämpa mot bilen och banan lika mycket som motståndarna. Där minsta misstag är kostsamt och där det inte finns någon tillbakaspolningsfunktion som kan rätta till avåkningar och kollisioner. Att öva på både körandet och att hålla huvudet kallt är ett måste för att nå mållinjen.
Med rätt förutsättningar och förväntningar är Project Cars 2 en otroligt underhållande upplevelse. De flesta bilklasser bjuder på en körkänsla som hör till den bästa i genren och banornas utmärker sig med ojämnheter och nivåskillnader som är långt mer märkbara än i liknande titlar.
Vädret är ingen lek
Något annat som utmärker Project Cars 2 är det genomarbetade vädersystemet. Där många andra racingspel brukar nöja sig med att erbjuda solsken, mulet och regn, får vi här ta full kontroll över vädrets makter.
Dels går det att skifta mellan samtliga årstider, samt sjutton(!) olika väderlekstyper där allt ifrån strålande sol till kraftig snöstorm finns representerat. Dels går det att välja vilken tid på dygnet som racet ska starta och hur snabbt tiden ska gå. Varje tävling har dessutom plats för fyra väderlekar, så det är fritt fram att skapa en tävling som börjar med solsken och slutar i fullständig storm – eller varför inte skapa ett nattlopp på en isbeklädd Nürbugring.
En läcker väderfiness är att det kan komma olika mängder nederbörd på banans sträckor, så det kan vara torrt vid målrakan men dyblött på den motsatta sidan. Regnet torkar dessutom undan långsammare i skuggan och utanför racinglinjen, vilket gör att farliga vattenpölar kan gömma sig på banan.
Ingen vidare karriärstege
När så mycket imponerar i Project Cars 2 är det extra trist att karriärläget inte fått mer kärlek. Karriären inleds med att en racingklass ska väljas, exempelvis gokart eller banracing. Valet är i stort sett helt fritt så det finns inget krav på att harva runt med långsamma personbilar från 80-talet innan de roliga bilarna blir tillgängliga.
Så långt allt väl, men ganska snart kryper sig tristessen fram. Det finns nämligen inte ett dugg att göra i karriärläget förutom att träna och tävla. Inget team att ta hand om och inga poäng att samla.
När Codemasters med sin F1-serie har levererat ett ypperligt karriärläge två år i rad är det tråkigt att Slightly Mad Studios inte ens har försökt. Visst, det är realistiskt med tidsträning, kvalificering och race – men det är inte speciellt kul.
Teknisk briljans
Avslutningsvis förtjänar grafiken ett omnämnande. Välmodellerade fordon är något som vi förväntar oss av bilspel i dagsläget, men Project Cars 2 lyckas ändå imponera. Både bilmodeller och miljöer är fyllda med detaljer som ökar inlevelsen och det lyckade hdr-stödet lyfter presentationen ytterligare en nivå.
Den som letar fel kommer snart att hitta genvägar i form av statisk publik (som ibland står vänd åt fel håll, av någon underlig anledning), suspekta träd och en del lågupplösta texturer. Å andra sidan är det knappast något som märks i höga farter
Glöm karriärläget, där finns det inte mycket att hämta. Gå istället till snabbrace-menyn och välj en bil som är rolig att köra, en favoritbana och mixtra med inställningar som väderlek och motståndarnas kunnande och aggressivitet. Sedan är det bara att trycka gasen i botten och njuta av det kanske bästa racingspelet någonsin sett till körkänslan.
Även om vi saknar ett bättre karriärläge är ”bara ett race till”-känslan oerhört stark tack vare den utmärkta körkänslan och de stora anpassningsmöjligheterna. Att egentliga belöningar inte existerar gör faktiskt inte så mycket.
Det är helt enkelt resan som är målet i Project Cars 2 – och när resan är så välkontrollerad, snygg, intensiv och utmanande är det svårt att stänga av motorn och lägga ner handkontrollen. Gran Turismo Sport och Forza Motorstport 7 har mycket att bevisa om de vill knipa trofén som årets bästa racingspel. För just nu står den i säkert förvar hos Slightly Mad Studios.
Fakta Project Cars 2
Utvecklare: Slightly Mad Studios Genre: Racing Format: Playstation 4, Xbox One, PC Testat format: Playstation 4 Pro Pris: 599 kronor
Körkänslan imponerar stort i de flesta bilar Flera vitt skilda racingklasser Stort utbud av verkliga banor Utmärkt vädersystem Många av de sämre bilarna är helt hopplösa att köra Bökiga menyer som gör det svårt att få en bra överblick Långa laddningstider Oengagerade karriärsläge