Playlink: Så bra är Sonys nya sociala spel till Playstation 4
Glöm batteritorsk och synkroniseringskaos – med spelen i Sonys satsning Playlink används mobilen som handkontroll. Men är spelen något att ha?
Av P-A Knutsson
M3
Playlink är Sonys satsning på, mestadels, familjevänliga spel som kontrolleras med en smartphone eller surfplatta istället för en vanlig handkontroll. På så sätt är det både enklare och billigare att samla vänner och familj för en stunds flerspelarunderhållning. Men är själva Playlink-spelen något att ha – och hur bra fungerar egentligen en mobil som handkontroll?
Frantics
Frantics är en minispelssamling för upp till fyra spelare – eller en minispelssamling för fyra spelare rättare sagt. Om du inte lyckas skramla ihop vänner fyller nämligen datorstyrda karaktärer upp de vakanta platserna; och det räcker med att 1–2 datorstyrda karaktärer fyller ut deltagarlistan för att spelglädjen ska minska drastiskt.
När fyra vänner tar sig an de 14 minispelen kan det däremot bli riktigt, riktigt roligt. I alla fall stundtals. Vissa minispel är både svårstyrda och röriga, medan andra faktiskt är ruskigt underhållande och skulle stå starkt på egna ben om de fick mer innehåll. Vår favorit är kontorsstols-curlingen där luriga fällor kan framkalla lika mycket ilska som skadeglädje.
Att kontrollera minispelen med mobilen fungerar överraskande bra, även om precisionen inte är lika bra som en vanlig handkontroll. Men för de som inte vill lägga över 1500 kronor på tre extra kontroller är det ju inte helt fel att styra filurerna på skärmen med en smartphone istället. Om ni vill ha ett billigt, lättspelat och underhållande familjespel är Frantics helt enkelt värt en titt. Det hade dock inte suttit fel med fler och lite matigare minispel.
Betyg 6 av 10
Knowledge is Power Hos många familjer är brädspel av olika slag ett klassiskt inslag på julafton. Under storhetstiden för Playstation 2 var det många som rotade fram Buzz istället – frågesportsspelet som förgylldes av pajkastning och Felix Härngrens härligt smådryga lekledarstämma.
Tyvärr lades Buzz-serien ner för många år sedan, men med Knowledge is Power får vi i alla fall en stabil ersättare – även om denna spirituella efterföljare kanske inte når upp till riktigt samma nivå som Buzz. Det är framför allt inramningen som luktar lite lågbudgetproduktion och vi saknar verkligen Felix Herngren som programledare.
Bakom den lite trista inramningen väntar däremot en mängd kluriga, roliga och varierade frågor. Om vi ställer in Playstation 4-konsolen på svenska får vi inte bara svenskt text och tal, utan även ett antal frågor baserat på svenska tv-program, städer och kungligheter. Vanligtvis sker spelandet på ett typiskt frågesportsmaner, men med jämna mellanrum ska spelarna även dra ihop rätt yrke med rätt namn, rätt stad med rätt turistattraktion med mera. För att ställa till det för motspelarna kan olika föremål användas för att till exempel gegga ner svarsalternativen eller frysa fast knapparna.
Att koppla samman telefonerna med spelet är enkelt och det är skönt att slippa trassla med sladdar och batterier som i de gamla Buzz-dosorna. Som en liten bonus kan vem som helst spela en kort frågesportsrunda enbart med hjälp av appen som finns att ladda hem från Appstore och Google play.
Betyg 7 av 10
Singstar När familjen har tröttnat på quizzande (och varandras fulspel) kan det passa bra att sjunga bort den dåliga stämningen med hjälp av Singstar. För vem kan motstå att yla med i allt ifrån Modern pop och klassiska rocklåtar till Disney-musik och tysk afterski?
När Singstar får en nystart i och med Playlink ingår som vanligt 30 låtar i baspaketet. Låtlistan består av en salig blandning av nyare låtar och gamla klassiker. Bland annat finns Elle King, Shawn Mendes, Abba och Oasis representerade. De låtar som ingår är emellertid bara en liten del av upplevelsen, istället är det tänkt att nya låtar ska köpas från Singstore. När detta skrivs finns det en runt 900 låtar att inhandla och även om utbudet är stort så saknas mängder med klassiker som har funnits på skivor tidigare.
Sedan är ju frågan hur det blir om någon ringer och du råkar svara precis när refrängen i Zara Larssons Lush Life drar igång.
Rent spelmässigt har det inte hänt mycket med Singstar sedan Playstation 2-premiären för 13 år sedan. Det går att sjunga ensam, i duett eller tävla mot varandra. Höjdpunkten är partyläget där tempot är högt och skratten många när mikrofontelefonerna skickas mellan alla deltagare.
Att använda mobilen som mikrofon fungerar oväntat bra – även om en viss fördröjning uppkommer. Eftersom kopplingen sker via wifi spelar kvalitén på hemmets trådlösa nätverk stor roll. Sedan är ju frågan hur det blir om någon ringer och du råkar svara precis när refrängen i Zara Larssons Lush Life drar igång. Det kanske är ett bättre alternativ att strunta i appen och rota fram de gamla mikrofonerna till Playstation 2 eller 3 istället? För Singstar är fortfarande riktigt kul, trots den totala bristen på nyheter.
Betyg 6 av 10
Hidden Agenda När de yngre spelarna har gått och lagt sig kan det vara dags att plocka fram det filmiska mordmysteriet Hidden Agenda – ett spel som är utvecklad av samma studio som även låg bakom det utmärkta Until Dawn.
Hidden Agenda innehåller dock ännu färre spelinslag och liknar mer de gamla FMV-spelen som var populära när cd-rom var nytt och häftigt. Och nej, de spelen var aldrig särskilt bra och tyvärr gäller detsamma till viss del Hidden Agenda. Allt som ska göras är att dra en prick på mobilskärmen för att antingen välja olika svarsalternativ, hitta ledtrådar eller undvika hinder. Om flera spelare spelar tillsammans gäller det att komma överens om den bästa vägen framåt, men varje spelare har också en egen hemlig agenda att försöka uppnå.
Huvudmålet med Hidden Agenda är dock att nå de bästa sluten. För att nå dessa ska många val göras rätt och något enstaka misstag för att skapa både vettiga och helt ologiska händelseförlopp. Just det sistnämnda irriterar stort och under vår tredje genomspelning får vi till exempel ett slut som helt ignorerar både alibi och flera starka bevis som vi hittar under utredningen. Att det dessutom inte går att spela om specifika scener gör att vi måste börja om helt från början om vi vill rätta till ett misstag. Irriterande som sagt, inte minst med tanke på att kontrollen via telefonen inte är helt tillförlitlig.
Men med tanke på den låga prislappen är Hidden Agenda ändå värd ett par genomspelningar för filmintresserade gamers. Handlingen är överlag spännande och det är kul att se vilka konsekvenser ens val får. Sett som ett partyinspirerat flerspelarspel faller Hidden Agenda platt, men för ensamma eller ett fåtal spelare som samarbetar är det ett intressant koncept som förhoppningsvis får en chans till.