Tillverkarna har kommit på något: Folk vill gärna ha en surfplatta, men många vill också ha en lätt bärbar pc!
Nu när tekniken är så kompakt att vi kan få in allt – processor, grafik, minne, wifi, disk med mera i skärmen, varför inte bygga små bärbara datorer som är det bästa av två världar?
Redan innan Ipad och Galaxy Tab gjorde entré och gjorde surfplattan till en riktigt populär pryl fanns det en handfull sådana datorer, fast med kompakt pc-hårdvara och Windows i.
Även sedan operativsystemen IOS och Android blev populära har en del tillverkare fortsatt att försöka göra plattor med ”riktig” pc-teknik under skalet. Det finns om inte annat en viss användning för sådana på företag där program och säkerhet kan vara Windows-baserade.
Pc-tekniken fungerade alltså riktigt dåligt i det formatet och Intel och Microsoft hade inget att sätta emot ARM, Apple och Google när det gällde kompakt och lätt design, strömsnål prestanda och smarta gränssnitt i det här formatet.
Tre viktiga krav uppfylls
Under 2012 hände något som ändrade på det. För det första kom det till slut Intel-processorer, senaste generationen av Atom, som uppfyllde tre viktiga krav.
De var snabba nog för att driva Windows och enklare program, som webbläsare, mediespelare och Word, de var strömsnåla nog för att driva en tunn, kompakt maskin med litet batteri i flera timmar, och de var så svala att datorer med dem inte behövde fläktkylning.
För det andra lanserade Microsoft Windows 8, som designats just för surf-plattor, med ett helt nytt menysystem baserat på pekskärmsstyrning, pekbaserade appar, webbläsare med mera.
Andra tillverkare hängde på konceptet: Sätt allt det viktiga i skärmen och gör den löstagbar, med underdelen som komplement när du hellre vill sitta vid ett bord med riktigt tangentbord och muspekare.
Det här är samma datoridé som i Microsofts Surface RT, som har ARM-processor och Microsofts nya surfplattesystem Windows RT, eller Asus Transformer Pad som gör det samma fast med Android. Frågan är, vad kan de nya Windows 8-hybriderna göra som inte dessa två kan?
System i ny kostym
Svaret på den frågan är enkel, datorerna i det här testet är vanliga bärbara pc med vanliga Windows, och allt du kan göra på en annan liten notebook kan du göra här. Kör samma program, koppla in samma tillbehör, anslut till nätverk och dela media, mappar och filer på precis samma sätt. Detta samtidigt som den även har ett smidigt surfplatteläge för att peta i appar, spela lite Angry Birds eller surfa i sängen.
Windows 8 har blivit något av ett irritationsmoment för många som är vana vid Windows 7 eller Vista, men det är i den här sortens datorer det kommer till sin rätt.
Det som kan ställa till bekymmer är prestanda. Förvänta dig inte att du ska kunna köra massor med program parallellt, eller krävande saker som 3d-spel och fotoredigering. Det är samtidigt inte något som så många vill göra på en så pass kompakt skärm, här är arbetsytan på mellan tio och tolv tum.
Räkna dessutom inte med att installera massor med program. Med bara 64 gigabyte disk får du precis plats med Windows, kanske Office och en handfull program till.
I stället har alla enheterna plats för minneskort för att få plats att lagra sådant som foto, musik och film. Vissa har till och med plats för två kort, ett i plattan och ett i dockan.l
Direkt från testlabbet
Fågel, fisk eller mittemellan?
Mitt uppe i detta test hörde en av er läsare av sig via mejl, som ni gör då och då, och ville ha mitt råd inför ett nytt datorköp. Det är alltid trevligt och ofta lärorikt att höra direkt från läsarna vad de har för behov och funderingar när det gäller teknik, så även denna gång.
Han hette Lars, jobbade med mekaniska konstruktioner i CAD och behövde en ny kraftfull jobbdator att ta med sig ut till kunder.
Problemet var att han inte var nöjd med skärmarna på datorerna han hittade – de var alldeles för små.
Minst 20 tum hade varit bra, men den största han hittade var på futtiga 17,3, ett nedköp från den Acer-dator med 18,4 tum han hade och som började kännas slö. Efter att ha letat runt lite hittade jag ett par lite udda modeller med 18-tumsskärm som såldes i Sverige, men större än så finns inte.
Samtidigt satt jag med bedömningen av dessa datorer och dividerade fram och tillbaka om för- och mackdelar på 10 och 11 tum.
Det kändes helt plötsligt lite bagatellartat. Kanske är det dags att lyfta blicken, konstatera att det är i stort sett samma format – surfplattestuket, och tacka Lars för perspektivet.
Det fanns en tid då 13 tums bärbar dator var något extra litet, och nu börjar elva till tolv tum bli det nya normala. Då kan det vara nyttigt att bli påmind om att ens egna perspektiv inte alltid är allmängiltigt och att andra letar efter helt andra egenskaper.
Mattias Inghe,
testredaktör
HP Envy X2
Högklassig kombination

HP visar med Envy X2 att Windows-plattor kan se ut och kännas som en Galaxy Tab eller Ipad, trots att det är pc-teknik hela vägen. Skärmen är på 11,6 tum och därmed är plattan lite större än konkurrenterna med Android och IOS, men formen och hanteringen är i stort sett likadan.
Jämfört med de bästa plattorna är skärmen inte direkt högupplöst. Ljusstyrka och färger är utmärkta i ips-panelen, men vi hade gärna sett en 1 920 x 1 080-display som i till exempel Dell XPS 12, i stället för 1 366 x 768 pixel.
Det är samma skärmupplösning på alla hybrid-datorerna i testet. Kanske är det så att grafiken i dessa (det är samma processor och grafikkort i alla fyra) inte riktigt klarar av att driva en större skärm.
Envy X2 har ett slimmat bakstycke i borstad metall och heltäckande Gorilla-glas fram. Dock inte senaste versionen Gorilla Glass 2, vilket gör att den är lite sämre på att hantera reflexer än vissa konkurrerande surfplattor. På baksidan hittar vi en diskret på-knapp, volymkontroll och en 8-megapixel-kamera med led-blixt.
Ena långsidan av plattan är platt och har dockningsportar, vilket påverkar greppvänlig-heten en aning. Men trots de stora måtten är den bara marginellt tyngre än en Ipad.
Docka med tangentbordet
HP Envy X2 har läsare för micro sd, men förutom kombinerad hörlurs- och mikrofonkontakt finns inga externa anslutningar. Tanken är att du ska docka i det medföljande tangentbordet för fler funktioner. Med dockan får du usb och hdmi, extra batterikapacitet, tangentbord och musplatta. Använd som surfplatta räcker batteriet i datorn ungefär sex timmar.Med tangentbordet lika länge till. Envy X2 är lätt att docka med tangentbordet. Hörlurs-uttaget sitter dock i vägen och lurarna måste pluggas in i en kontakt på sidan av dockan istället. Det känns som en lite onödig lösning.
HP:s docka är inte lika flexibel som Acers och Samsungs. Du kan inte vända skärmen till fotoramsläge eller trycka dit plattan med skärmen utåt. Den gör ändå det den ska på ett utomordentligt sätt. Plugga in och plattan blir en slimmad 11 tums notebook av högsta klass, och inte lika benägen att tippa bakåt som Acers och Samsungs modeller. Ryck ut och du har en riktigt lyckad surfplatta, själva växlingen är sömlös.

Nu är det fläktfritt, tyst och för det mesta fortfarande svalt. Pc-spel är fortfarande en utmaning, men det kan vi leva med. HP har fattat vad det här går ut på. Surfplattor är en väl etablerad formfaktor, liksom ultratunna 11 tums notebook. Tack vare att HP fokuserar på just dessa lyckas de klockrent med plattan, den vanliga bärbara och förvandlingen mellan dessa.
+ Design och bygg-kvalitet. Klockren dockning. Batteritiden.
– Inte så mångsidig som en del andra. Något dyr.

Acer Iconia W510
Kantig Acer med möjligheter

Utseendemässigt följer de flesta plattorna i Galaxys och Ipads spår, men Acer vill gå sin egen väg och den kantiga formen och färgvalet i mjölkvitt och silver sticker ut i mängden. Iconia W510 har en 10,1 tums ips-skärm som precis som de andra i testet bjuder på utmärkta betraktningsvinklar, rena färger och hög nog ljusstyrka för att bekvämt kunna användas även utomhus. Dess kantiga form, med räta vinklar på sidorna i stället för avsmalnande kanter gör att Acer får plats med lättåtkomliga portar och tydliga knappar, vilket vi gillar.
Skärmen går att böja tillbaka extra långt, så att du kan vända datorn ut och in och få tangentbordets knappar neråt med skärmen liksom en digital fotoram. Smart om man till exempel ska kolla film i ett trångt flygplanssäte. Tyvärr gör formen samtidigt att W510 inte känns lika skön att bära runt på som de andra tre. Om du gillar eller ogillar designen är en smaksak, men den är definitivt inte diskret.
Tangentbordsdockan går i samma stil. Inte särskilt strömlinjeformat slimmad, men å andra sidan med en del praktiska detaljer. Vi är däremot tveksamma till utformningen av tangentbordet. Det beror på tio-tumsformatet i netbookstorlek, vilket aldrig är optimalt. Acer har dessutom klämt ihop en del knappar på ett inte så smart sätt.
Skärmupplösningen på 1 366 x 768 pixlel gör att det blir en liten fördel med tiotumsskärm, då du får högre punkttäthet. Det är märkbart just mellan 10,1 tum och 11,6. Nackdelarna är ett trångt och opraktiskt tangentbord och liten musplatta.
Slutligen får Iconia W510 ett litet minus för de inbyggda högtalarna, som låter som något man kunde hitta i en medel-måttig mobiltelefon. Här klarar sig ett par av de andra datorerna bättre, men ljud som motsvarar en bättre surfplatta. Hörlurar rekommenderas.
+ God skärmkvalitet. Flexibel dockning. Lång batteritid.
– Kantig och plastig. Halvdana högtalare. Trångt tangentbord.

Asus Vivotab Smart
Bekväm platta med bökigt tangentbord

Asus Vivotab Smart är en lite annorlunda lösning jämfört med de andra datorerna i testet. I stället för en tangentbordsdocka som du trycker fast plattan i får du ett löst tangentbord med musplatta inbyggt som kopplas till plattan med bluetooth. Plattan har sedan ett skyddande lock som fästs med magnet längs ena långsidan, och som också kan vikas bakåt och fungera som ställ.
Så i stället för att trycka fast plattan i tangentbordet dukar du upp allting i lösa delar på bordet framför dig. Effekten blir i princip den samma. Stället är lite bökigt att hantera, men man lär sig snabbt hur det är tänkt.
Tangentbordet är en tunn och stadig metallbit med knappar av hög klass. Den ger så bra arbetsyta som det är möjligt på den bredd du får med en tiotums-dator. Vivotabs skärm är på just 10,1 tum, precis som Acer Iconia W510, och har i princip samma allmänt goda kvalitet.
Asus lösning har dock några tydliga nackdelar. För det första missar du möjligheten till extra batteri, och därmed är driftstiden för Vivotab Smart ungefär hälften av vad du som mest får ut av de andra.
För det andra måste tangentbordet också ha ström och laddas separat. Det räcker dock länge, under en veckas användning behövde vi aldrig plugga in det.
För det tredje är det inte lika praktiskt. Du kan inte sitta med datorn i knäet och skriva, utan måste ha en flat bordsyta för att ställa upp allt.
Å andra sidan är Asus platta det mest behändiga alternativet om du bara vill ha den som surfplatta och för det mesta struntar i tangentbordsmöjligheter. Det kan finnas en hel del användare som ser värde i det.
Med samma hårdvara som konkurrenterna är prestanda ungefär som förväntat, men vi upplever en del små irriterande stopp och hackande vid fönsterhantering och diskåtkomst.
Kanske det behövs en bios- eller drivrutinsuppgradering?
+ Slimmad och lätt. Hög kvalitet. Bra pris.
– Omständlig tangentbordslösning. Inget extra batteri. Få anslutningar.

Samsung Ativ Smart PC
Stilig Samsung orkar länge

Ativ är namnet på alla Samsungs nya produkter med touch och Windows 8, även kommande smarta telefoner med Windows Phone 8. Formatet är samma som HP Envy X2, 11,6 tum och alltså är den snäppet större än de flesta surfplattor. Vikten är också i överkant med sina 745 gram, men formen är slimmad och inbjudande att hålla i. Formen och materialvalet för tankarna till Samsung Galaxy Note.
Liksom den har Smart PC också en pekpenna infälld i ena sidan. Det är en helt klart kul detalj som anteckningsboks- och ritappar extra användbara.
Plattan trycks ned i dockan och med ett diskret snäpp sitter den sedan stadigt. Anslutningen dem emellan är en ytkontakt som du inte märker av när delarna är monterats isär.
Tangentbordsdockan inne-hållet förutom fullstort tangentbord och en kompakt men fullt fungerande musplatta också två extra usb-portar. Det gör Ativ Smart PC till en hyfsat väl-utrustad liten notebook.
Ett litet problem är att skärmen inte går att fälla upp lika långt som de flesta bärbara pc när datorn är i notebookläge. Två små lister på kortsidorna runt skärmen innehåller stereohögtalare, som tyvärr inte låter något vidare. Hörlurar är en klar tillgång hör.

Tiden då Atom innebar ett handikapp för dig som
vill göra lite mer prestandakrävande saker som att titta på film är sedan länge förbi. Vi körde utan problem 1080p-film i flera olika format, inklusive strömmat från webben.
Ativ Smart PC är ett bra exempel på vad pc-plattformen och Windows är kapabla till år 2012. Den är inte minst i klassen men ändå smidig nog som surfplatta. Som bärbar är den lite tung och tjock i denna ultrabooks-era, och prestanda är i underkant, men priset är inte alls dumt för en bärbar med ips-skärm.
+ Relativt goda prestanda. Bra batteritid. Pekpenna.
– Kan tippa. Tung och tjock. Tunt ljud.

Här är alternativen
Vi har här testat de hybrider som klarar Windows 8 men fortfarande är slimmade och fläktlösa som surfplattor.
Det finns ett helt gäng andra alternativ. För det första har vi de som vi kunde bekanta oss med redan innan Windows RT och Windows 8 lanserades, ett par riktigt spännande Android-hybrider från Asus. Den senaste och bästa heter Transformer Pad Infinity och kan skryta med Tegra 3-processor, 10-tumsskärm med 1 920 x 1 080 bildpunkter och Android 4.1.

Tidigare i våras testade vi också Microsoft Surface RT, den första och mer surfplatteinriktade av Microsofts nya egna datorutbud. Den är också baserad på Tegra 3, men kör givetvis Windows RT i stället. Skärmen är inte heller lika högupplöst, och den har inte extra batteri.
Det släpps också en handfull kraftfullare hybrid-plattor främst för företag, som kör Windows 8 Pro och har Intel Core i3 och till och med Core i5-processorer istället. Då pratar vi om ett rejält lyft i prestanda, men också om datorer som är tjockare och tyngre, har fläktkylning och kortare batteritid.
Samsung har en bastant Pro-variant av Ativ Smart PC som du bland annat kan få med 3g-modem inbyggt. Från Lenovo hittar vi Thinkpad Helix i typisk lätt ruggad Lenovo-stil och till och med Intel Core i7 under skalet. Och så har vi ju kommande Microsoft Surface Pro, som vi hoppas ska dyka upp i Sverige inom snar framtid.
Fakta om pc-plattorna
Klicka på tabellen för att se i stort format

Så gjorde vi urvalet och testet
Vi tog in samtliga datorer i kategorin som vid testtillfället var lanserade, och som hade Atom-processor och Windows 8. Samtliga fyra tillverkare deltog.
Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5 för processorprestanda, Sunspider i Internet Explorer 10 för webbprestanda, samt HD Tune Pro för att mäta lagringsprestanda.
Prestanda bedömdes sedan manuellt med uppspelning av videofiler i wmv och xvid-format upp till 1 080p samt strömning från Youtube och Netflix, laddning och navigering i stora pdf-filer i Adobe Reader samt webbnavigering i Internet Explorer 10. Batteritiden mättes med Imtec Battery Mark 1.1.
Då datorerna inte har rörliga delar gjordes ingen mätning av ljudnivåer.
Vi tog in samtliga datorer i kategorin som vid testtillfället var lanserade, och som hade Atom-processor och Windows 8. Samtliga fyra tillverkare deltog.
Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5 för processorprestanda, Sunspider i Internet Explorer 10 för webbprestanda, samt HD Tune Pro för att mäta lagringsprestanda.
Prestanda bedömdes sedan manuellt med uppspelning av videofiler i wmv och xvid-format upp till 1 080p samt strömning från Youtube och Netflix, laddning och navigering i stora pdf-filer i Adobe Reader samt webbnavigering i Internet Explorer 10. Batteritiden mättes med Imtec Battery Mark 1.1.
Då datorerna inte har rörliga delar gjordes ingen mätning av ljudnivåer.
Datorerna prestandamättes med Cinebench 11.5 för processorprestanda, Sunspider i Internet Explorer 10 för webbprestanda, samt HD Tune Pro för att mäta lagringsprestanda.
Prestanda bedömdes sedan manuellt med uppspelning av videofiler i wmv och xvid-format upp till 1 080p samt strömning från Youtube och Netflix, laddning och navigering i stora pdf-filer i Adobe Reader samt webbnavigering i Internet Explorer 10. Batteritiden mättes med Imtec Battery Mark 1.1.
Då datorerna inte har rörliga delar gjordes ingen mätning av ljudnivåer.