Asus är riktigt duktigt på att lansera stabila byggen. Nexus 7 från förra året var i princip en glasskiva med en baksida av plast. Ingenting kändes knepigt eller överflödigt med den. Nexus 7 var liten, kraftfull och låg bra i handen. Sedan skapade Asus också den första plattelefonhybriden Padfone (får inte blandas ihop med Fonepad) som inte bara var ett skevt koncept, utan också en riktigt bra telefon. Kombinationer mellan plattor och telefoner är något som Asus är riktigt bra på helt enkelt. Vilket får oss att bli lätt besvikna på Fonepad.
Långt från en prestandabest
Fonepad är en av de första enheterna med Intel Atom-processor, mer specifikt Intel Atom Z2420. Processorn är ingen fyrkärnig historia, utan en enkelkärnig rackare med en klockhastighet på 1,2 GHz. Tillsammans med 1 GB arbetsminne lyckas Fonepad prestera bra utan några större konstigheter vid användning av vardagsapplikationer. Problem dyker dock upp vid spelande av tyngre spel. I benchmarkprogrammet Antutu fick vår Fonepad strax över 9 000 poäng medan den första versionen av Nexus 7 fick över 12 000. Men som sagt, prestandan duger till vardagsanvändning.
Fördelen med Intel Atom-processorn är att den är riktigt strömsnål. Tillsammans med ett batteri på 4270 mAh går denna platta med ringfunktion att använda under längre perioder utan några som helst problem. Vill du titta på en två timmar lång dokumentär om hajar, eller något annan majestätisk best, kan du göra det med en fulladdad Fonepad och fortfarande ha ungefär 80 procent batteri kvar. Till och med mer om du inte kör på högsta ljusstyrkan. Skulle du vilja titta på samma film på en S4 eller HTC One hinner du knappt se slutet av dokumentären om du inte har en micro usb-laddare i närheten. Enligt Asus har Fonepad en standby-tid på upp till 751 timmar och en taltid på 32,5 timmar. Batteriet kommer alltså att räcka väldigt, väldigt länge.
Dimensionerna har Fonepad ärvt från Nexus 7 rakt av. Måtten är 196,4 x 120,1 x 10,4 mm och vikten ligger på 340 gram. Likheterna tar dock slut där. Borta är den baksida av gummi som har blivit ersatt av en platta av aluminium på Fonepad. Borta är också den hårda glasskiva som sitter på Nexus 7:an. På Fonepad sitter det en mer plastig skärm som känns betydligt billigare än kusinens. Den nya skärmen är också en riktig jävel när det gäller att samla på sig fettfläckar och fingeravtryck. En putsduk är därför ett måste att ha med sig.
Bortsett från skärmens yttre känns Fonepad som en stabil platta. Knapparna på sidan är mjuka och bekväma att trycka på. Aluminiumbaksidan ger ifrån sig en lyxigare känsla som Nexus 7 inte hade. Det tråkiga är att du tittar betydligt oftare på Fonepadens fingeravtrycksberikade framsida än den lyxiga baksidan. På baksidans topp hittar vi också en lucka som döljer plattans sim- och sd-kortläsare. Luckan är av hård plast och kan vara svår att få upp. Men detta är inget större problem om du inte känner för att byta micro sd-kort flera gånger om dagen.
Mjukvara som faktiskt är användbar
Fonepad driver Android 4.1 med ett Asus-exklusivt gränssnitt. Det är en relativt ren Androidupplevelse jämfört med Touchwiz eller Sense 5, vilket är någonting som uppskattas. De speciella appar som är förinstallerade på Fonepad är förvånansvärt användbara. Med Splendid kan du kontrollera färger, ljusstyrka och modifiera skärmen nästan precis hur du vill. Audio Wizard är en equalizer med fem olika lägen som du kan byta mellan beroende på vad du gör. Tittar du på film kan du enkelt dra ner menyn för att komma åt ljudkontrollen och välja just filmläget. Audio Wizard fungerar dock bara på den högtalare som sitter på Fonepads baksida.

På skärmens nedre kant hittar du de olika navigationsknappar som oftast finns på Android-enheter. Till höger om flik-knappen hittar vi dock en fjärde knapp som ger oss tillgång till Fonepadens så kallade flytande appar som mail, webbläsare och anteckningar. Du kan själv välja att lägga till fler applikationer i listen. Men om inte apparna går att köras i “flytande form” så kommer de endast att fungera som genvägar. Atom-processorn klarar av att köra den ordinarie webbläsaren eller ett spel tillsammans med en flytande kalkylator eller en videospelare. Men testar vi att använda flera flytande applikationer samtidigt märker vi att processorn inte riktigt pallar trycket.
Med följer också program som Buddybuzz som samlar alla dina sociala nätverk på ett och samma ställe och Asus Webstorage där du får 5 GB gratis lagringsutrymme i molnet. Bortsett från Asus egna applikationer kan du givetvis använda alla applikationer som fungerar på en vanlig Android-enhet.

Du kan köra en webbläsare i webbläsaren så att du kan läsa M3.se när du läser M3.se
Asus Fonepad är ingen telefon. Det är en platta med samtalsfunktion och förra årets hårdvara vilket gör att enheten har ett riktigt lågt pris. Trots att vi är besvikna på prestandan blir vi ändå väldigt imponerade av batteritiden. Använder du Fonepad aktivt under en hel dag kan du med säkerhet lita på att det finns kräm kvar i luren när du kommer hem.
Fonepad är en bra platta för dig som letar efter någon större mobiltelefon och tycker att det är viktigare med batteritid än prestanda. Planerar du att använda plattan för att ringa vill vi yttra ett varningens ord: Använd headset. Annars kommer du se ut som en dåre.
+
Får nästan aldrig slut på batteri
Färgsprakande skärm
Väldigt lågt pris
–
Låg prestanda
Fettfläckar överallt
Betyg: 7
Pris: 2 290kr
Tillverkare: Asus
Mått: 196 x 120 x 10mm
Vikt: 340g
4G: Nej
Skärm: 7 tum isp-lcd
Upplösning: 1280 x 800 / 216 ppi
Minne: 16 GB inbyggt, plats för microsd-kort
Kamera: Frontkamera med 1,2 megapixlars upplösning
Processor: Intel Atom 1,2 GHz
Arbetsminne: 1 GB
Batteri: 4270 mAh
Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
Övrigt: Micro sd-kortläsare
Under Computex-mässan i Taiwan berättade Asus att företaget kommer släppa en uppgraderad version av Fonepad med en 1,6 GHz processor i stället för 1,2 GHz.
Tillverkare: Asus
Mått: 196 x 120 x 10mm
Vikt: 340g
4G: Nej
Skärm: 7 tum isp-lcd
Upplösning: 1280 x 800 / 216 ppi
Minne: 16 GB inbyggt, plats för microsd-kort
Kamera: Frontkamera med 1,2 megapixlars upplösning
Processor: Intel Atom 1,2 GHz
Arbetsminne: 1 GB
Batteri: 4270 mAh
Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
Övrigt: Micro sd-kortläsare
Under Computex-mässan i Taiwan berättade Asus att företaget kommer släppa en uppgraderad version av Fonepad med en 1,6 GHz processor i stället för 1,2 GHz.