Vintertid när du kör dina elradiatorer för fullt är det väldigt vanligt att luften blir på tok för torr hemma. Inomhus bör luftfuktigheten ligga mellan 40-60 procent och så här års är det inte ovanligt att den kryper nedåt 20 procent eller lägre.
Testade luftfuktare
- Beurer LB 37
- Clas Ohlson
- Medisana UHW
- Philips 3000-serie
- Smartmi Rainforest
- Vintoney Luftfuktare 500 ml
- Xiaomi smartme Evaporative Humidifier 2
Beurer LB 37: Snygg och diskret för stora rum

Den här maskinen smälter in i vilket modernt vardagsrum som helst med sin vita rena och diskreta design. Tanken som rymmer två liter vatten är placerad på ovansidan och du lyfter enkelt av den när du fyller upp med vatten. Skruva sedan fast locket ordentligt – sedan är det bara att vända tanken och lägga den tillrätta och trycka igång maskinen med en knapp. Enklare än så här blir det knappast.

Till skillnad från många luftfuktare går Beurer LB 37 näst intill ljudlöst. I nattläget hör du den inte alls hur mycket du än försöker lyssna efter den. Samtidigt pumpar den ut ånga i rasande takt. Det här är en maskin som fixar stora rum, maxkapacitet är 200 ml/h och det känns som att vi ständigt behöver fylla upp den stora tanken.
I ett litet sovrum på 10 kvadratmeter får du snabbt Amazonaskänsla medan du relativt enkelt får upp luftfuktigheten från 20 till 35-40 procent i ett vardagsrum på 30 kvadratmeter, även om det står “upp till 20 kvadratmeter” på kartongen. Du skiftar enkelt läge (150 eller 200 ml/h samt dag/natt-läge) genom antal tryck på den enda knappen på maskinen.
Beurer LB37 har ingen inbyggt lampa så om du är ute efter en kombinerad luftfuktare och nattlampa är det här inte modellen för dig. Du kan dock använda apparaten med aromoljor om du vill att rummet ska dofta gott, något som en del maskiner inte är avsedda för. Om du har hårt vatten där du bor rekommenderas ett filter som finns att köpa separat.
Omdöme

- Snygg
- Bra kapacitet
- Ljudlös

- Ett lägre läge än 150 ml/h hade varit bra
Specifikationer
Testad: Januari 2022Tillverkare: Beurer
Pris: Kostar 539 kronor hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 200 ml/h
Vattenbehållare: 2 liter
Aromoljor: Ja
Filter: Tillval
Belysning: Nej

Claes Ohlsson Doftspridare och luftfuktare – billig, diskret och klen

Du lossar enkelt locket och fyller behållaren med vatten. Luftfuktaren rymmer inte mycket, endast en deciliter vatten, och när vi startar upp den ser vi endast en mycket svag strimma ånga från den. Här kan du också välja att droppa i ett par droppar doftolja. Och det här är egentligen enda meningen med den här prylen i våra ögon.

Vi testar Clas Ohlsons luftfukare i ett sovrum på 12 kvadratmeter och efter en hel natt igång märker vi ytterst lite skillnad i faktisk luftfuktighet. Mätaren går från 22 procent till 25 procent, fortfarande en bit över hälsosamt inomhusklimat. Och att behållaren fortfarande är halvfull på morgonen bekräftar att effekten är väldigt liten. Men visst doftar det gott när vi droppar i lite “Beach Roses”-olja.
Apparaten har en timerfunktion för avstängning efter 30, 60, 90 eller 120 minuter. Alternativt stänger den av sig själv när vattnet är slut. Vilket tar omkring 36 timmar. Bra funktion för doften, men knappast något du vill använda för att rummet blir för fuktigt. Lite synd också att den inte har inbyggd lampa.
Omdöme

- Liten och diskret
- Fungerar med oljor

- Klen luftfuktning
- Låter den del
- Ingen inbyggd lampa
Specifikationer
Testad: Februari 2022Produkt: Doftspridare och luftfuktare
Pris: Kostar 249 kronor hos Clas Ohlson
Fukteffekt: Upp till 50 ml/h
Vattenbehållare: 0,5 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Ja, 2 extra ingår
Belysning: Ja
Betyg 1,5 av 5

Medisana UHW: Hög effekt men gräsligt utseende

Det här är en luftfuktare för dig som vill få upp luftkvaliteten ordentligt i stora rum. Tanken rymmer hela 4,2 liter. Men den som designat åbäket borde få sparken. Maskinen är inte bara gräsligt ful, den är samtidigt extremt plastig. Den både ser ut och känns som en dåligt konstruerad leksakshjälm.
Luftfuktareffekten i Medisana UHW kan ställas in steglöst och utöver den har den inbyggd lampa. Men vem vill lysa upp den här gräsliga historien så att den syns? Effekten är det dock inget fel på, den pumpar ut vattenånga så att vi blir oroliga för vattenskada på golvet under den. Den gör det dock inte ljudlöst, det porlar hela tiden i maskinen vilket gör att den går bort om du är känslig för ljud.
Att fylla tanken är enkelt; du lyfter loss den, skruvar upp locket och häller i vatten. Sedan när du förslutit tätningen vänder du den bara upp och ned och sätter tillbaka den i maskinen. Max fukteffekt är 300 ml/h vilket räcker till stora rum och här märker vi absolut skillnad på fuktmätaren. Vardagsrummet på 30 kvadrat är inga problem att få upp till 40 procent luftfuktighet på några timmar.
Här finns inbyggd “nattlampa” i form av blått upplyst reglage. Varken snyggt eller effektivt.
Omdöme

- Hög fukteffekt
- Stor tank

- Ful
- Plastig
- Porlar
Specifikationer
Testad: Januari 2022Tillverkare: Medisana
Pris: Kostar 605 kronor hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 300 ml/h
Vattenbehållare: 4,2 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Nej
Belysning: Ja, (vred)

Philips 3000-serie: Kvalitetsmaskin från Philips


Philips 3000 är onekligen lätthanterlig, men det finns ett per grejer att tänka på innan den är redo för att fukta luften. Det medföljande luftfuktningsfiltret måste läggas i blöt i en halvtimme innan det används för första gången och en gång i veckan ska det även rengöras, vilket tar runt en timme. Efter sex månader är filtret förbrukat och ska då ersättas med ett nytt. Vi får i knappt tre liter vatten i tanken vilket i vårt fall (på vintern och en initial luftfuktighet runt 30 procent) räcker mellan två och tre dagar innan vi behöver fylla på.

Arbetsgången är relativt högljudd, i alla fall när vi kör i autoläget. Så snart luftfuktigheten fallen en bit under det önskade drar den i gång rejält. Så ska den användas i sovrummet gäller det att komma ihåg att ställa den i nattläget. Då hörs den inte alls och samtliga lysdioder släcks ner.
Det här är en maskin som fixar rum upp till 45 kvadratmeter och maxkapacitet är hela 300 ml/h. Tekniken som används kallas Nanocloud vilken skapar en fin dimma som är osynlig för ögat och som även ska vara extremt svår för bakterier eller smuts att fästa vid.
Omdöme

- Snygg design
- Effektiv luftfuktning
- Relativt stor tank

- Relativt dyr
- Filtret måste rengöras med mellanrum …
- … samt ersättas efter 6 månader
Specifikationer
Testad: Januari 2022Tillverkare: Philips
Pris: Kostar 1 899 kronor hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 300 ml/h
Vattenbehållare: 2,6 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Ja
Belysning: Nej
Betyg 4,5 av 5

Smartmi Rainforest: Effektiv luftfuktare

Humidifier Rainforest består av tre delar, en vattentank i botten som rymmer tre liter, ett filter samt den motoriserade huvudenheten. På ovansidan finns förutom utblåset en display som visar aktuell luftfuktighet samt vilket av de tre lägena – ”Auto”, ”Manual” eller ”Sleep” – som för tillfället används. På frontens övre del finns en knapp för att välja läge och på baksidan hittar vi strömbrytaren samt sensorn som mäter luftfuktighet samt temperatur i realtid.

Installationen är enkel, du behöver bara installera den tillhörande Smartmi-appen i din telefon och därefter följa anvisningarna i den för att koppla upp enheten mot ditt trådlösa nätverk. Därefter är det dags att fylla vattentanken, som går att göra på två sätt: antingen lossa underredet och ta med den till kranen eller med hjälp av en tillbringare hälla vattnet direkt på enhetens ovansida. Smidigt!
Appen är enkel och har ett snyggt gränssnitt. Här ställer du in önskad nivå av luftfuktighet, det vill säga en målbild för apparaten. Har du ställt den i autoläget arbetar den intensivt för att uppnå denna för att sedan gå ner i varv och sedan upprätthålla nivån. I ”Sleep”-läget arbetar den i stort sett ljudlöst och lämpar sig utmärkt nattetid om du har luftfuktaren placerad i sovrummet. I Sleep-läget får du emellertid räkna med att luftfuktigheten kommer att sakta sjunka.
Det är inget snack om att det är en riktigt snygg produkt vi har att göra med och det är en fröjd att betrakta den medan den arbetar. Den transparanta midjan levererar en snygg visuell upplevelse som liknar regndroppar som flödar nedåt på en fönsterruta.
Omdöme

- Jämn och tyst gång
- Uppkopplad, smidig app
- Enkelt handhavande, inklusive rengöring
- Läcker visuell effekt

- Pris
- Relativt liten vattentank
Specifikationer
Testad: December 2022Tillverkare: Smartmi
Pris: Från 1 990 kronor via Prisjakt
Fukteffekt: Upp till 200 ml/h
Vattenbehållare: 3 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Ja
Belysning: Nej
Övrigt: Kompatibel med Amazon Alexa, Apple Homekit samt Google Home
Betyg 4,5 av 5

Vintoney Luftfuktare 500 ml: Minifuktare som imponerar

Vitnoneys luftfuktare har inbyggd belysning och som så många andra modeller i det här segmentet har apparaten endast en knapp på höljet. Genom att hålla in knappen cirka två sekunder, en eller flera gånger, styr du lampan. Kortare tryck styr luftfuktarfunktionen. Den senare har två lägen, ett konstant på och ett där det puffas ut ånga med några sekunders mellanrum. Läckert! Lampan kan vara på, av eller pulsera snyggt (vitt).
Informationen på Amazon antydde att luftfuktaren skulle vara batteridriven, men vi lyckas i alla fall aldrig starta den utan att ha usb-kabeln inkopplad.
Hur bra gör den då jobbet med att höja luftfuktigheten? Jo, riktigt bra, i små rum. 50 ml/h (maxläget) är inte jättemycket, men i ett sovrum på 10 kvadratmeter gör det faktiskt märkbar skillnad. Under några nätter fick vi upp luftfuktigheten från 21-22 procent till över 35 procent i rummet vilket är bra.
I ett större rum blir det dock väldigt marginell effekt. Vi får ut 10-16 timmars drift på en full tank beroende på läge och två extra filter medföljer. Tillverkaren rekommenderar inte att du använder doftoljor i den.
Omdöme

- Perfekt till små rum
- Ljudlös
- Billig
- Inbyggd lampa

- Fixar inte doftoljor
Specifikationer
Testad: Januari 2022Tillverkare: Vitnoney
Pris: Kostar 170 kronor hos Amazon Sverige
Fukteffekt: Upp till 50 ml/h
Vattenbehållare: 0,5 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Ja, 2 extra ingår
Belysning: Ja

Xiaomi Smartmi Evaporative Humidifier 2: Snygg, användarvänlig och uppkopplad

Smartmi fortsätter att lansera nya smarta produkter för hemmet och givetvis vill tillverkaren vara med och slåss om marknadsandelar, även i det här segmentet. Och av de luftfuktare vi hittills testat är den här utan tvekan den mest avancerade.
Designen lämnar lite att önska och den till färgen gräddvita enheten pryder vilket stilfullt hem som helst. Samt – den på fronten placerade displayen skvallrar om att Smartme Evaporative Humidifier 2 tillhör skaran av mer avancerade luftfuktare.
Installationen är busenkel, via appen (Mi Home/Xiaomi Home) är det bara att följa anvisningarna och allt är klart inom någon minut. Displayen har två touchknappar för effektläge respektive skärmens ljusstyrka, här visas även aktuell luftfuktighet, nuvarande effektläge samt vattennivån i den fyra liter stora tanken.

Påfyllning sker antingen genom att avlägsna tanken från huvudenheten och ta med den till närmaste vattenkälla eller genom att hälla vattnet direkt ner i maskinen, genom ett galler på enhetens ovansida, och då utan att du behöver stänga av maskinen. Smidigt!
I tanken finns en förångningsenhet som under drift roterar långsamt och i kombination med den inbyggda fläkten skapar en fin och jämnt fördelat vattenånga. Du behöver med andra ord inte oroa dig för fukt på golvet eller nära placerade möbler.
Rengöring av tanken och förångaren bör enligt rekommendation göras en gång i veckan, ett förehavande som är avklarat på några minuter. Skulle vattennivån hamna under minimumnivå fortsätter enheten att ”torrköra” under åtta timmar, detta för att förhindra att odörer eller bakterietillväxt uppstår.

Effektlägena är fyra till antalet, tre manuella och ett så kallat autoläge. Och just autoläget ger oss lite huvudbry då det inte går att ställa in önskad nivå av luftfuktighet som maskinen ska arbeta för att hålla – vare sig i appen eller direkt på enhetens display. Efter dialog med leverantören visar det sig att autoläget har siktet inställt på 70 procents (!) luftfuktighet.

Omdöme
En snygg och avancerad luftfuktare som presterar bra med en tunn, osynlig vattenånga. Appen ger en bra överblick och möjliggör fjärrstyrning inklusive automation samt timerfunktion.
Uppkopplad
Jämn och relativt tyst gång
Enkelt handhavande, inklusive rengöring
Stor tank

Autoläget lämnar en del att önska
Specifikationer
Modell: Evaporative Humidifier 2Testad: Mars 2022
Tillverkare: Xiaomi Smartmi
Pris: Kostar 1 359 kronor hos Proshop
Fukteffekt: Upp till 260 ml/h
Vattenbehållare: 4 liter
Aromoljor: Nej
Filter: Nej
Övrigt: Uppkopplad via wifi, tillhörande app
Belysning: Nej
Betyg 4 av 5
