Advance Wars 1-2 Re-boot Camp: En renoverad klassiker med problem
Nintendo och indiestudion Wayforward återupplivar en klassisk serie med en reboot som både imponerar och underlevererar.
Av P-A Knutsson
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Härligt beroendeframkallande
Perfekt balans mellan enkelhet och djup
Smockfullt med innehåll
Nackdelar
Högt pris för två i grunden runt 20 år gamla spel
Den nya 3d-grafiken är inte lika charmig som originalet
Onödigt begränsat onlineläge
Omdöme
Precis som grundspelen det baseras på, är Advance Wars 1-2 Reboot Camp ett charmigt, lagom utmanande och härligt beroendeframkallande strategispel. Undermåligt onlinestöd och att det snarare rör sig om en trogen remaster, gör det dock svårt att släppa känslan av att Nintendo lika gärna kunde ha släppt originalspelen på sin onlinetjänst med retrospel.
15 år efter den senaste delen och över 20 år efter orignalreleaserna gör den omtyckta och hyllade Advance Wars-serien comeback i form av en reboot. En reboot som snarare är en trogen remake av de två Gameboy Advance-spelen. Men varför laga något som inte var trasigt?
Ett rutigt mönster och deformerade soldater
Advance Wars är en strategispelserie med enkelt men utmanande gameplay som grundpelare. Det är också en stor anledning till att serien var så omtyckt i början av millennieskiftet. Det är klurig strategi, utan att vara för svårt eller kräva något större småpill med utrustning och uppehåll. Varje strid utspelar sig på ett platt rutindelat slagfält som innehåller hinder och skydd såsom berg, vatten, städer och skogar. På fältet möts charmigt deformerade trupper av olika slag, trupper som alla har olika styrkor och svagheter. Till exempel behövs marktrupper för att ta över städer, flygplatser, baser med mera – platser som behövs för att kunna framställa nya trupper. Marktrupperna kan däremot inte röra sig långa sträckor och faller som furor mot lite tyngre motstånd.
Större delen av attackerna sköts därför med fordon bestående av alltifrån pansarvagnar och artilleri till ubåtar och attackflyg. Det finns ett hyggligt stort utbud av mördarmaskiner, men eftersom de flesta strider i kampanjen begränsar antalet tillgängliga fordonstyper blir det sällan rörigt med många alternativ. På gott och ont.
Strategi på spelets villkor
Det märks nämligen att större delarna av banorna i kampanjen har en mer eller mindre tydlig väg till framgång. Om en typ av trupp förstörs tidigt i striden kan det vara omöjligt att slutföra uppdraget, hur bra det än går efter den inledande missen. Det kan till exempel bli omöjligt att slå ut en viss motståndartrupp eller ta över fiendens huvudkvarter. Vanligtvis är det ganska lätt att veta vilka trupper som måste skyddas, men ett antal av mina strider slutade i ett snöpligt ingenmansland på grund av ett tidigt misstag.
Lyckligtvis tar det inte emot alltför mycket att börja striden på nytt, men det märks att vissa inslag hänger kvar från en tid då spel var mindre förlåtande. Att det är möjligt att spola tillbaka alla händelser under den pågående rundan, gör i alla fall att uppenbara misstag eller rena feltryck kan korrigeras.
Nytt med få nyheter
På tal om saker som hänger kvar från förr passar det som en beskrivning av hela Advance Wars 1-2 Reboot Camp. För trots att reboot brukar stå för en fristående omstart, är det här en överlag trogen remake av två gamla men goda Gameboy Advance-spel. Nyheterna som fås är härligt remixad musik, nya mellansekvenser med röster, snäppet bättre artificiell intelligens och ny 3d-grafik. Av nyheterna är det grafiken som märks mest, men inte enbart av godo. Även om den nya grafiken passar och gör vissa saker bättre än originalet, saknar jag verkligen de gamla charmiga pixlarna.
Kom igen nu Nintendo
Likt originalspelen bjuder Advance Wars 1-2 Reboot Camp på ett par extra spellägen som ackompanjerar de långa kampanjerna. Dels finns möjligheten att enkelt skapa och dela egna kartor, dels går det att spela fristående kartor mot två till fyra mänskliga motståndare eller datorn.
Superkul på alla sätt utom ett: i onlineläget går det endast att spela med och mot vänner – det vill säga ingen matchmaking för att möta slumpmässiga spelare. Inte heller går det att ladda ner kartor skapade av andra än vänner. Att det 15 år gamla Nintendo DS-spelet Advance Wars: Days of Ruin hade stöd för båda delarna gör inte saken bättre.
Det är svårt att inte bli förbannad på Nintendos ignorans när det kommer till onlinespel. Inte minst när Reboot Camp hade passat perfekt för alltifrån ledartavlor, samarbetslägen, kartdelning och till och med enklare turneringar. Men istället får vi ingenting vid sidan av det allra enklaste.
Fantastiskt, och fantastiskt sniket
Jag har precis lika svårt att sluta spela Advance Wars 1-2 Reboot Camp nu som när originalspelen var nya och heta. Ändå kan jag inte släppa känslan av besvikelse. Även om det är ett paket fyllt med innehåll, har jag svårt att smälta prislappen – inte minst när grunderna är så pass lika originalet och självklara inslag som onlinestöd är hopplöst underutvecklat. Det går också att diskutera om den nya 3d-grafiken faktiskt är bättre än de gamla charmiga pixlarna.
Men som sagt, grunderna är fortfarande fantastiska och det är positivt att enkelt kunna få tag på och spela uppdaterade versioner av två klassiker. Men nog borde paketet vara billigare, mer utvecklat eller kanske innehålla de Japan-exklusiva föregångarna? Eller varför inte bara återsläppa de två originalspelen på Nintendos svältfödda onlineprenumeration?
Advance Wars 1-2 Reboot Camp
Testat: April 2022 Genre: Strategi Utvecklare: Way Forward Utgivare: Nintendo Plattform: Nintendo Switch Storlek: 6,7 GB Pris: Från 549 kronor via Prisjakt (Switch)