Med pressat pris utan att banta bort något viktigt, charmig design och hög kvalitet på det mesta kan Oneplus bli ett bra alternativ till dyrare Ipad- och Galaxy Tab-plattor. Den är dock mer begränsad när det kommer till vad den är bra på. Som utpräglad surfplatta är den utmärkt. Som mer mångsidig laptopersättare har den en bit kvar. Stort test: De proffsigaste surfplattorna just nu
Från att ha börjat som en väldigt nischad mobiltillverkare, med bara en prestandamobil per år i sortimentet, har Oneplus sakta men säkert breddat sig till att bli en mer konventionell leverantör. De har billiga och dyra mobiler, en smartklocka, hörlurar, och till och med tv i sortimentet i vissa länder. Och nu också en surfplatta. Oneplus Pad presenterades i februari, samtidigt som Oneplus 11 släpptes, men börjar säljas på allvar först nu. Det är en platta som uppenbart är tänkt som prisvärt alternativ till Samsung Galaxy Tab S8, Lenovo Tab P11 Pro och tio tums Apple Ipad, men inte de allra vräkigaste plattorna som Ipad Pro och Air, samt Galaxy Tab S8 Plus och Ultra. Den är billigare än närmsta konkurrenterna med sitt pris på 5 990 kronor. Då får du bara just plattan, inte heller batteriladdare ingår. Sedan finns en laddare, en pekpenna, och två fodral, ett med tangentbord och ett utan, som du kan köpa till.
Plattan är en elegant slimmad historia med byggkvalitet i toppklass, en uni Den har en upplösning på 2 800 x 2 000 bildpunkter, vilket ger plattan utmärkt punkttäthet och skärpa. Skärmen är av ips-typ, vilket gör att den där extrema kontrasten och svärtan du får med en oled uteblir. På hög ljusstyrka är svarta ytor påtagligt, tja, icke-svarta, men jämfört med många andra ips-paneler är kontrasten ändå relativt hög. Och det matchar närmsta konkurrenterna som också har ips-skärm.
Ljusstark och snabb skärm
Skärmen har upp till 144 Hz bildfrekvens, och du kan välja mellan 60 Hz- eller 144 Hz-läge. I det högre växlar den automatiskt mellan 60, 90, 120 och 144 Hz efter behov. Det ser ut att fungera utan problem och jag märker aldrig att den skulle uppdatera med lägre frekvens än väntat. Om dynamiken fungerar bra åt andra hållet, så att den ibland uppdaterar onödigt snabbt, är svårt att säga. Det kan påverka batteritiden något, men inte den visuella upplevelsen. En lyckad ips-skärm med väl balanserad automatisk ljusstyrka. Med stor färgrymd, utmärkt färgkorrekthet, bra kontroll på vitbalansen, upp till 500 cd/m2 i ljusstyrka och Dolby Vision-stöd för hdr, blir den ändå en livfull och inlevelserik upplevelse att titta på film på. Du kan också välja att aktivera färgtemperatursensor så att skärmens vitbalans justeras automatiskt. Har du sdr-video, eller film med låg upplösning och bleka färger så har plattan funktioner för att förbättra det, i stil med uppskalning i en tv. Som standard är de avslagna, och jag rekommenderar att du håller dem så utom just i undantagsfall för att förbättra videokvalitet. Det drar nämligen påtagligt extra ström.
Plattan har fyra högtalare, två på vardera kortsida, som justerar stereospridningen utefter hur du vänt plattan. Även i vertikalläge ger den en hyfsad stereospridning, men bäst låter det med liggande skärm. Ljudet är kraftfullt, fylligt och godkänt detaljerat. Det är lite mer klarhet i diskanten med en del plattor jag testat, men det är absolut inte dåligt här.
Dolby Atmos är alltid aktiverat, och du kan välja mellan fyra ljudprofiler varav en som automatiskt väljer läge åt dig. Lite mer detaljkontroll hade varit bra, men för det mesta låter det bra nog ändå. Med hörlurar anslutna får du tillgång till några extra Atmos-alternativ, eller kan stänga av det helt.
Enkla funktionella kameror
En åtta megapixlars relativt vidvinklig selfiekamera sitter på ena långsidan av skärmen. Den ger dig godkänd bildkvalitet för videosamtal, med följsam skärpa, lite brus, och inget påtaglig släp i bilden. Färger i ansiktet har dock en tendens att bli något flammiga. Kameran används också för att låsa upp plattan. Någon fingeravtrycksläsare finns inte, så ansiktsupplåsning är enda biometriska alternativet. Inte ultimat säkert, men det fungerar i alla fall snabbt och problemfritt för mig. Det är inte för kameran baktill man köper en surtfplatta. Selfiekameran kan vara viktigare, för sådant som videosamtal. Den gör ett bra jobb, och är lite extra vidvinklig. På baksidan sitter en rund kamerapuck centralt placerad och sticker ut ett par millimeter. Det känns lite överdrivet med tanke på att det bara är en rätt så alldaglig 13-megpixlare plus en led-blixt. Men den matchar senaste Oneplus 11 i design, och den cirkelslipade baksidan som utgår från kameran är riktigt tilltalande. Oneplus Pad har ungefär samma gröna färg som går att få till Oneplus 11. Men till skillnad från telefonen så finns här inget svart alternativ.
Övre långsidan av plattan har en avfasad plattare kant, där det finns magnetlås för Oneplus egna pekpenna Stylo, och på motsatta sidan ytkontakt för att docka tangentbordet. Förutom på-knapp och volym-knappar samt hål på sidorna för mikrofon och högtalare har den inte fler anslutningar eller yttre detaljer. Oneplus Pad har därmed varken simkorts-läsare eller plats för extra minneskort. Inte heller vanlig 3,5 millimeters hörlursport. Såvitt jag kan se så har inte plattan någon specificerad tålighet mot vatten. Ett och annat stänk lär den överleva, men bada definitivt inte med den.
Till min testenhet fick jag med tangentbordsfodralet, vilket annars kostar 1 799 kronor att köpa separat. Det är snyggt, välbyggt och stadigt, fast som alla tangentbord i det här formatet något trångt. Vill du även ha pennan kostar den 1 169 kronor. Hur bra den är håller jag mig från att uttala mig om då jag inte kunnat testa den på allvar. Men den fanns tillgänglig på Mobile World Congress-mässan, så jag kan rapportera att den i alla fall är bekväm att greppa. Då var dock inte stödet i plattan helt klart. Vi får hoppas att det är det nu. Gott om prestanda för surf, appar och spel. Mediateks bästa systemkretsar kan numera utmana på allvar. I alla fall på nivån under de allra senaste och bästa Apple- och Snapdragon-kretsarna.
Inte snabbast, men snabb nog
Oneplus Pad drivs av Mediateks systemkrets Dimensity 9000, som levererar prestanda som räcker och blir över till det mesta. Det är på ungefär samma nivå som Snapdragon 8 gen 1 i Galaxy Pad S8. Lite efter på enkärniga beräkningar, men annars står den sig bra i konkurrensen. 8 gigabyte ram-minne och 128 gigabyte lagring med god men inte extrem läshastighet är precis vad jag väntar mig, och också precis vad jag får. Mer lagring hade varit bra med tanke på att det inte går att expandera, men det är svårt att klaga med tanke på priset.
Plattan klarar allt jag utsätter den för utan större problem. Från surf på tunga webbsidor, till bläddring i pdf-magasin, till jobbande i kontorsappar, högupplösta videomöten, tidsfördrivande spel och appar för bild- och filmredigering. Det är inte heller några problem att köra två till tre appar parallellt. Snabb och pålitlig wifi 6-anslutning gör också mycket för att hålla känslan av snabbhet uppe.
Gränssnittet Oxygen OS 13.1 hanterar tvådelad skärm på ett utmärkt sätt. Det är storskärmsversionen av Android 13 i botten, och Oneplus lägger till enstaka men bra tillägg som gör hanteringen praktisk. Du kan växla mellan appar du parat ihop på ett rättframt och smidigt sätt. Det finns inga möjligheter att dela in skärmen i fler fönster, men då Oxygen OS sedan tidigare också tillåter ett flytande fönster kan du som mest ha tre appar på skärmen på en gång. Även om det blir lite rörigt. Fodral med stöd och tangentbord finns att köpa till. Det är utmärkt för textinmatning, men Oneplus behöver göra mer med muspekar-anpassningen av gränssnittet.
Det Oneplus saknar som Apple, Samsung och även Lenovo gör bättre, är att ge plattan ett riktigt bra skrivbordsgränssnitt som passar att köra muspekare på. Tangentbordsdelen har en musplatta, och visst, jag kan dutta runt på den istället för att peta på skärmen. Men det ger inte så mycket extra utan ett gränssnittsläge anpassat för det. Sådant som markeringshantering för textfält, dra-och-släpp-funktionalitet och fönsterhantering verkar helt vara upp till individuella appar.
Stort, snabbladdat batteri
Med tanke på hur tunn och lätt Oneplus Pad är, är det överraskande att den har ett batteri på hela 9 510 milliamperetimmar. Det är tacksamt, då den stora högfrekventa ips-skärmen kan dra en hel del ström om du inte tyglar den med dämpad ljusstyrka. Nu är det ju väldigt sällan den behöver köras på full ljusstyrka, men flitig användning i sommarsolen kan komma att bli en utmaning.
Vid mer normal användning klarar den sig bra. Jag strömmar film nonstop i åtta till tolv timmar beroende på upplösning och bildkälla. Bra hdr-material och hög bildfrekvens drar mest men det bör ändå räcka för en långflygning. Dämpad ljusstyrka gör mycket för batteritiden, och håller jag mig inomhus och har automatiskt ljusstyrka på räcker batteriet för blandad surf och app-användning från tidig morgon till sen kväll. Tunn design till trots får Oneplus plats med ett stort batteri. Oneplus säger också att Pad ska ha extra lång standby-tid, på upp till en månad. Det har jag inte haft tillfälle att testa, ännu. Men nu när en första recension av alla andra aspekter av plattan än klar ska jag lägga den åt sidan passiv i några dagar. Sen får vi se hur mycket det påverkat batterinivån. Så återkom om en vecka eller två, så har jag mer klarhet även på den punkten.
Snabbladdat, men ingen laddare
När det är dags att fylla på batteriet kan det gå snabbt… om du råkar ha en Oneplus-mobil hemma och därmed en kraftfull laddare av Oneplus proprietära SuperVooc-typ. Plattan stödjer då laddning på upp till 67 Watts effekt. Någon laddare får du dock som sagt inte med.
Kanske lite snålt, men Oneplus räknar visst med att du också har Oneplus-mobil. I OxygenOS finns också en liten uppsättinng funktioner som fil- och utklipps-synkning du kan sätta upp mellan enheter. Oneplus vill som alla andra skapa eko-system. Men nja, något Apple eller Samsung är de inte, så det blir nog en utmaning. Det är ju knappt så att en jätte som Samsung ens träffar rätt med det.
Oneplus Pad finns bara i just en version. Det säljs i lite olika minnesvarianter i olika delar av välden men i sverige är bara en modell som gäller. Det gör den mer begränsad än konkurrenterna. Det finns till exempel ingen version med 4g- eller 5g-modem inbyggd, och det finns ingen möjlighet att få mer än de 128 gigabyten som är dess inbyggda lagring. Är det inte begränsningar som stöd just dig, och du inte heller känner behov av säkrare biometri i form av fingeravtrycksläsare, eller ett mer laptopliknande gränssnitt med tangentbord och musplatta ansluten, så är det en utmärkt surfplatta.
Specifikationer
Produktnamn: Oneplus Pad Testad: April 2023 Tillverkare: Oneplus Systemkrets: MediaTek Dimensity 9000 Processor: 1st Cortex-X2 3,05 GHz + 3st Cortex-A710 2,85 GHz + 4st Cortex-A510 1,8 GHz Grafik: ARM G710 MC10 848 MHz Minne: 8 GB Lagring: 128 GB Skärm: 11,61 tum ips, 2800×2000 bildpunkter, 144 Hz Kameror: 13 megapixel med led bak, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: Wifi 6, bluetooth 5.3 Operativsystem: Android 13 med OxygenOS 13.1, 3 års uppdateringar Övrigt: Stöd för penna och dockbart tangentbord, säljs separat Batteri: 9 510 mAh, ca 11 tim 30 min (hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 13 tim blandad användning (låg ljusstyrka, 144Hz) Batteriladdning: Upp till 67 W usb (SuperVooc). Laddare ingår ej. Storlek: 25,8 x 18,9 x 0,65 cm Vikt: 552 gram Pris: 5 990 kronor hos Proshop (Releasedatum: 2023-05-18)
Prestanda
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade mobiler som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.