Ctek Njord är en smart lösning för dig som har behov av att nyttja boxen på flera olika ställen. Jag gillar funktionerna i appen och boxen levererar som den ska, men avsaknaden av stöd för lastbalansering gör att du måste hålla stenkoll på effekten när du kopplar in den så att du inte bränner säkringar. Läs vårt stora test av laddboxar för elbilen
Ctek Njord är en portabel laddbox för dig som inte vill eller kan installera en fast box, eller om du vill kunna ta med dig laddboxen på resan. Den levererar upp till 11 kW och med den medföljande appen kan du ställa in laddscheman, effekt med mera. Har du ett (eller kanske flera) sommarställen där du vill kunna ladda din elbil? Eller vill du kunna ladda hos bekanta utan att sova kvar och vänta på seg laddning via 230 V-uttag? Då är Ctek Njord helt klart en intressant lösning. Inte unik (det finns andra alternativ) men genomtänkt för den här målgruppen.
Finns det bara ett trefasuttag dit du ska bege dig kan du räkna med att kunna ladda din bil betydligt snabbare än med reservlösningen över ett vanligt enfastuttag, som i de flesta fall inte ens är lämpligt eller godkänt för konstant belastning under längre tid. Ett trefasuttag i sig (CEE) säger dock ingenting om hur hög last du kan nyttja, det kan ju vara så att det är installerat på klen säkring ändå. Så innan du kopplar in din Tesla till den där dammiga kontakten i vedboden på torpet behöver du ha koll på hur du kan belasta uttaget.
Jag testar Ctek Njord i ett relativt nyinstallerat CEE-uttag med 3-16 A och boxen börjar direkt att mata ut maxmal effekt, närmare 11 kW till den Kia Niro EV jag kör samma vecka. På Njord finns ingen display men med hjälp av en ledupplyst batterisymbol i fronten kan du se aktuell status. Men för att nyttja boxen maximalt behöver du använda Cteks app.
Bra app
Du parar enkelt ihop boxen med appen med hjälp av en pinkod som medföljer i paketet. Efter några minuter och en firmwareuppgradering är jag igång och kan ställa in maximal laddeffekt, ställa in scheman, justera ljusstyrkan på ledlampan på boxen med mera. Du kan även ansluta boxen via ditt trådlösa nätverk. Om du vill ändra boxens inställningar krävs dock bluetoothanslutning, av säkerhetsskäl. Det här är inte Ctek ensamma om. Appen är tydlig och enkel att använda.
Tät och säker
Boxen är IP65-klassad vilket innebär att den klarar av regn och att den är dammtät. Bra för en laddbox där du kanske inte alltid kan styra hur skyddad den är under laddning. Boxen har fem meter lång fast kabel, vilket i och för sig är smidigt när du vill ha allt i ett och bara slänga med i bilen. Men ett uttag där du själv kan bestämma kabellängd hade annars varit smidigt.
Boxen har inbyggd jordfelsbrytare så det behöver du inte tänka på innan du kopplar in till befintligt CEE-uttag. Men – om du saknar trefasuttag och hade tänkt installera sådant nytt, då bör du vara medveten om att jordfelsbrytare är ett krav sedan en tid tillbaka (inte enligt gamla reglerna) vilket medför en extra kostnad.
Till skillnad från till exempel EVconnects portabla trefasladdare har inte Ctek Njord stöd för lastbalansering. Det här innebär att boxen inte har en aning om hur hårt din anläggning belastas och kör du på med fullt blåt är det lätt att bränna säkringar på löpande band. Du måste helt enkelt själv hålla koll på hur mycket du törs belasta ditt nät, antingen genom att ställa in effekten rätt i appen, eller genom att ställa ned laddeffekten i din elbil. Det här är Ctekt Njords största brist.
Under huven sitter en säkring samt en analog mätare, något du knappast har nytta av som privatperson. Med fasta kablar blir den lite knölig att frakta. Väska rekommenderas (medföljer ej).
Installationsrabatt för portabel box
Prislappen är en viktig detalj, det är nämligen enkelt att göra fel när du köper den här boxen. Listpriset för enbart boxen är 10 995 kronor, och om du har ett uttag redo att användas känns det ju smartast att slå till på det här sättet, eller hur?
Men då blir du blåst på “Grön Teknik”-avdraget på 50 procent. Detta gäller nämligen enbart vid installation. Därför lönar det sig ordentligt att låta en elektriker “installera” boxen, även om du redan har uttag. Det vill säga komma ut och konfigurera appen åt dig på plats. På så sätt halveras proset på boxen och på en extremt enkel och snabb (det vill säga billig) installation. Då landar du enkelt under 7 000 kronor, med installation.
Fakta Ctek Njord
Testad: April 2023 Tillverkare:C-tek E-mobility Maxström och laddningseffekt: 11kW vid 16 A/3-fas Uppkoppling: Wifi, bluetooth Rfid-läsare: Nej Lastbalanserare: Saknar stöd Skyddsklass: IP65 Mått: 250 x 140 x 80 mm Fast kabel på box: Ja (5 meter) Övrigt: Portabel, Ansluts till CEE-kontakt, väggfäste medföljer Lägst pris: 6 485 kronor med installation i befintligt CEE-uttag (inkl Grön Teknik-avdrag)
Mitt jobb som chefredaktör är att se till att innehållet vi producerar håller högsta möjliga kvalitet. Kontakta mig om du har frågor eller synpunkter på det vi publicerar!