Expertbetyg
Fördelar
- Behändiga extra funktioner
- Fri från bloatware
Nackdelar
- Stor, klumpig och plastig
- Halvdana prestanda
- Usel högtalare
- Långsam laddning
Omdöme
Vi hade hoppats på mer av Ulefone. Note 13P har påtagliga problem med komforten, prestandan och ljudet och lyckas inte övertyga med mer än godkänd batteritid. En enkel men stabil kamera slarvars sedan bort med virrig kamera-app. Det vi gillar bäst med mobilen är ett sympatiskt gränssnitt, men det räcker inte för att rädda den.
Test: Bästa billiga smartphone – under 2500 kronor
Jag testade denna telefon för knappt ett år sedan, och redan då kändes det som om Ulefone låg långt efter konkurrenterna. Sedan dess har inte mycket hänt. Det finns visst en Ulefone 14, men den har jag inte lyckats få in för test, ännu. Så kanske finns det hopp om förbättring. Nu är det inte “vanliga” mobiler Ulefones huvudfokus, de är mest kända för sina extra tåliga men fortfarande prisvärda pansarmobiler. Även denna mobil har en del funktioner som passar för tuffa arbetsplatser, som en extra knapp för push to talk-tjänst och många sätt att kontrollera enheten utan skärmpek. Men utan den extra grova designen, vikten och tåligheten.
Lägst pris: Från 1 870 kronor via Prisjakt
Ulefone Note 13P säljs i Ulefones egna svenska webbshop, och går också att få tag på i ett fåtal andra svenska butiker. Priset har dalat till under 1 600 kronor i vissa butiker. Tidigare har du fått köpa Ulefones mobiler av butiker som direktimporterad, men numera satsar de på Sverige med svensk distributör och svensk webbsajt.
Första intrycket av Note 13P är att det är en stilren mobil, om än stor i måtten. Ingenting med den sticker ut designmässigt, och är det något den påminner oss om så är det en del Motorola Moto G-modeller som vi sett genom åren. Den har en blank välvd baksida med snyggt gråsvart skimmer och rundade kanter, även de i samma blanka plast. Framsidan har en 6,5-tumsskärm med relativt breda skärmkanter och plan glasyta med förmonterad plast för repskydd ovanpå. Den går att ta bort, men stör inte så mycket att vi känner behov av det.
Andra intrycket, när vi väl lyfter och börjar använda Note 13P, är att den är en jobbigt plastig, svettig och otymplig telefon, som drar till sig smuts, damm och fingeravtryck nästan imponerande snabbt och det krävs konstant putsande för att den ska vara fortsatt vacker att skåda. Den känns nästan oljig i ytan och har pilliga volymknappar och på-knapp som kan vara svåra att lokalisera på känn. Ett fodral kan därför vara bra, och ett enkelt silikonskal ingår. Dock fortfarande helblankt så du får inte avsevärt mer bekvämt grepp.

På-knappen har inbyggd fingeravtrycksläsare, och den har vi inga klagomål på. Den ger trygg och snabb identifiering. Utöver det har vi usb-port och monohögtalare i botten, ett hörlursuttag upptill och ett kamerahus på baksidan som först ser ut att rymma tre kameror. Den nedre av de tre är dock… ingenting, bara en designdetalj. Antagligen har Ulefone en annan mobil med trippelkamera och använder samma design här för att spara pengar. Inget fel med det, men det ser lite udda ut.
Blygsamma prestanda
Prestanda i mobilen är i blygsammaste laget med systemkretsen Mediatek Helios G35. Det är i princip samma som Helios G37 vi testade i TCL 30+, fast utan stöd för högupplöst kamera. Upplösningen på huvudkameran i Note 13P är 20 megapixel, och då behövs inte det.
De två mobilerna borde därför ha likvärdiga prestanda, men Ulefone halkar efter konkurrenten med några procent. Inte extremt, men tillräckligt för att det ska märkas i lite mer lagg vid exempelvis bläddring på tunga webbsidor. Det är fortfarande godkänt för att vara en budgetmobil, men med lite mindre marginal.
Å andra sidan är Ulefone Note 13P snabbare på en punkt, hanteringen i kameran. Med en enklare och mer lågupplöst sensor är autofokus snabbare och mer pålitlig, och kameran klarar av rörliga objekt och skakig hand bättre. Nu tar inte Note 13P några direkt mästerliga foton den heller. Färger saknar en del intensitet och ger finns en grynighet i bilder på nära håll även i dagsljus. Kvällsfoton blir överraskande rena och brusfria, men är i gengäld mörka även i långexponerande natt.
Hur är det med svenskan?
I kameraappen kan vi se en sak som sedan går igenom i hela systemet, halvdan översättning av gränssnittet till svenska. Nattfoto heter ”nattliga skytte”, foto heter ”bild” och det är en hel del särskrivningar. Vi uppskattar att Ulefone vill etablera sig i Sverige men en genomgång av appar och egna Android-gränssnittet med en lokal svensk, så att det inte blir Google Translate-vibbar på det hela, hade uppskattats.

För det finns saker i gränssnittet som ger plus i kanten. Du får tillgång till ett säkert barnläge, plus ett förenklad gränssnittsläge för seniorer och synskadade. Det finns också en stor uppsättning alternativ för gest och rörelsestyrning som gör att du kan hantera mycket utan pekskärm om du till exempel har handskar på. Den push to talk-knapp vi tidigare nämnde kan också programmeras om till att öppna andra appar eller funktioner på enkeltryck, dubbeltryck och långtryck.
Du får också en säkerhets- och optimerings-app, en egen ljudinspelare och en anteckningsbok. Men lyckligtvis är det helt fritt från tredjeparts bloatware. Vore det inte för översättningsmissarna och det faktum att det är Android 11 istället för Android 12 utan klara besked om uppdatering, gillar vi verkligen mjukvaran här.
Bättre bild än ljud
Telefonen har en ips-skärm med 1080p-upplösning. Den kan varken kallas bra eller dålig, och levererar behagliga om än inte så intensiva färger, och en del kontrastskiftning i snäva betraktningsvinklar. 450 cd/m2 i ljusstyrka är i lägsta laget för problemfri användning utomhus. Så länge du håller dig från direkt solsken bör den dock vara användbar.

Ljudkvaliteten ur telefonens enda högtalare för media i botten är tyvärr under all kritik. Det är burkigt och skränigt och inte bara bastoner utan en hel del mellanregister verkar nästen helt bortklippt. Här behöver du definitivt ansluta hörlurar för en acceptabel ljudkvalitet. Det låter bättre i andra ändan med samtalsljud i örat, men även där är klangen lite metallisk.
Med ett batteri på 5 180 milliamperetimmar hade vi hopp om lång batteritid, men Note 13P levererar inte vad vi hoppats på. Vi har sett flera mobiler med mindre batteri och liknande prestanda som håller längre. Med en liten 10 Watts batteriladdare är den också tålamodsprövande att ladda.
Det är inte lätt att sätta ihop en bra smartphone på en så här snäv budget, och även större tillverkare som Samsung och Motorola har trampat i klaveret på den punkten med vissa mobiler i år. Ulefone Note 13P gör dem sällskap, och med äldre system och ljudkvalitet som inte håller hamnar den efter även dem.
Specifikationer
Produktnamn: Ulefone Note 13P
Testad: September 2022, uppdaterad augusti 2023
Kontakt: Ulefone
Systemkrets: Mediatek Helio G35
Processor: 4 st Cortex A53 2,3 GHz + 4 st Cortex A53 1,8 GHz
Grafik: Power VR GE8320
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum ips, 1080×2400 bildpunkter
Kameror: 20 megapixel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med Ulefone UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan
Batteri: 5 180 mAh, 10 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 14 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 31 tim samtal
Batteriladdning: 10 W usb c
Storlek: 16,23 x 7,57 x 0,99 cm
Vikt: 199 gram
Rek. pris: 2 018 kr
Lägst pris: Från 1 870 kronor via Prisjakt
Prestanda
Antutu Benchmark: 124 146 poäng
Geekbench 5: 845 poäng
Geekbench 5 en kärna: 166 poäng
3dmark Wild Life: Ej mätt
Lagring, läsning: 280,5 MB/s
Lagring, skrivning: 192,4 MB/s