Förutom lite glansiga lyxvibbar gör inte denna mobil något unikt bra. Men inte heller något dåligt. Precis vad en telefon i prisklassen ska, med andra ord.
Xiaomi gör inga stora fel i Redmi Note 12 Pro och levererar rätt prioriterad hårdvara som gör att den blir snabb och smidig att använda i vardagen. Den sticker å andra sidan inte ut på något unikt och specifikt sätt, och det finns flera vassa mobiler i prisklassen. Men Redmi Note 12 Pro är en av de bättre. Stort test: Bästa smartphone under 6 000 kronor
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, heter det visst. Xiaomi Redmi Note 12 Pro kom redan i november 2022. Då hade knappt ens föregångaren Redmi Note 11 Pro kommit till Sverige, och den hann jag dessutom inte testa förrän denna vår. Nu lanseras uppföljaren globalt, och i april har den dykt upp i butikerna. Är den då något gott som var värt att vänta på? Det finns det absolut orsaker att tycka. Efter att ha följt Xiaomi som mobilleverantör i flera år begriper jag mig fortfarande inte på deras varumärken. På senare tid har de i alla fall lyckas skilja på dyrare premium-serien som bara heter Xiaomi, från de billigare Redmi-mobilerna. Men vad är skillnaden på en Redmi och en Redmi Note? Inte den blekaste aning. De finns i överlappande prisklasser och Note-mobilerna har inga speciella ”Note”-egenskaper. De bara heter så. Varför? Därför.
Redmi Note 12 Pro är i alla fall en av de mer påkostade Redmi-mobilerna. Med ett pris på 4 490 kronor konkurrerar den med mobiler som lite billigare Oneplus Nord CE 3 Lite och Motorola Edge 30 Neo, och lite dyrare Samsung Galaxy A54 eller Google Pixel 6a. Olika minneskonfigurationer finns, men den version av mobilen som ser ut att säljas i Sverige har 6 gigabyte ram-minne och 128 gigabyte lagring. Det finns ingen kortplats för extra lagring, men 128 gigabyte lär räcka ett tag för de flesta.
Systemkretsen i mobilen är Mediateks Dimensity 1080, som har åtta kärnor varav två med upptrimmad klockfrekvens. Den ger precis lagom med datorkraft för alla vardagsaktiviteter, och att surfa, köra Facebook och Instagram, titta på video och även multitaska i flera appar samtidigt går problemfritt. Det är först i tyngre appar som mobila Microsoft Office eller en del avancerade bildbehandlingsappar som jag märker av en viss hackighet.
Och spel. Vissa går att köra med hyfsat jämn bildfrekvens, medan andra blir för mycket för grafikkretsen Mali-G68. Är det billig mobil gaming du är ute efter finns det några vassare konkurrenter. Är det inte högsta prioritet så har Redmi Note 12 Pro många andra goda egenskaper som väger tyngre. Till exempel är lagringen av snabb typ för en mobil i denna prisklass, vilket gör att daglig hantering av appar och dokument blir rapp. 120 Hz bildfrekvens och bra kvalitet på vibrationsmotor höjer kvalitetskänslan. Xiaomi Redmi Note 12 Pro i en alternativ blå version. Ja, den är lika blank på baksidan, även om det inte riktigt framgår av denna bild.
Läcker men lätt att smutsa ner
Mobilen har en läcker design, med plan, spegelblank baksida och en ram som trots räta vinklar är fullt greppvänlig. Den blanka ytan är dock bara riktigt snygg i ungefär en halv minut, innan den är full med fula fingeravtryck och damm som lätt fastnar. För att den ska hålla sig vacker behöver du ha en putstrasa med dig konstant.
Med en 6,67 tums skärm och relativt tunna skärmkanter är den inte överdrivet bred att greppa och den levererar lyxig premiumkänsla både att titta på (när den är ren) och att hålla i. Detta trots att det egentligen är plast i ramen istället för aluminium. Den svarta modell jag testat är den som är lättast att hitta i butiker, men en blå finns också. En tredje vit modell hittar jag bara i Xiaomis egna webbutik Mistore.
En oled-skärm med skarp bild, fina färger och klockren kontrast höjer också upplevelsen. Den har 1080p-upplösning och ett färgomfång som till och med överstiger dci p3-standard en aning. I rekommenderade läget Livfull matchar den dci-p3 med minimala avvikelser. Du kan också få detaljerad manuell kontroll över färgbalans och färgtemperatur om du till exempel föredrar lite varmare toner.
Ljusstyrkan är väl godkänd, strax under 900 cd/m2 som mest. Men runt 490 cd/m2 i normalläge. Ute i solskenet med autoljusstyrka på finns reserverna för extra intensitet, och då är det bara direkt solsken på skärmen som gör den svårläslig. Med stöd för hdr10+ går det att få en riktigt intensiv filmupplevelse i skärmen. Skärmen av poled-typ är både färgstark och godkänt ljusstark
Bra ljud och hörlurport
Välbalanserade stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd gör att ljudupplevelsen också övertygar. Det är inte extremt hög detaljåtergivning i ljudet, och det finns mobiler med tyngre bas, men för mellanprisklass är det bra. Extra plus får Xiaomi för att de har traditionellt hörlursuttag, på ovansidan av mobilen. Så du behöver inte skaffa adapter till ett par gamla favorit-lurar.
Redmi Note 13 Pro har tre kameror på baksidan, där huvudkameran på 50 megapixlar står ut som den klart bästa. Den kompletteras av en åtta megapixels vidvinkelkamera med fast fokus och en separat liten makrokamera. Du får ingen optisk zoom, men 2x-zoom ser ut att göras med avmaskning av 50-megapixelsensorn, vilket gör att resultatet blir lika bra som till exempel en 13-megapixlare med 2x-optik. Så länge ljuset är bra nog. Högre inzoomning än så innebär digital uppskalning som snabbt blir osnygg.
Huvudkameran har optisk bildstabilisator, vilket framför allt hjälper för filmning och om du fotar på kvällen i svagt ljus. Då kan den hantera långa exponeringstider bättre för en mer brusfri bild. På kvällen går automatisk långexponering igång och det kan ta runt en sekund att ta en bild. Det går att stänga av, men har du en stadig hand så belönas du med både gott om detaljer och nästan helt brusfri bild.
I dagsljus har den skarpa, färgstarka bilder med väl balanserad dynamik. Den halv-murriga ljusintensitet i bilden som många tidigare Xiaomi-mobiler levererat verkar Xiaomi nu permanent blivit av med. Jag har inte sett det i varken toppmobiler eller mellanklass från tillverkaren senaste året. Det uppskattas. Här hänger även vidvinkeln med, med matchande färger och dynamik. Men den klarar inte alls kvällsljus lika bra. Kamerorna håller rätt kvalitet. Speciellt huvudkameran med sin optiska stabilisator.
Uppdateras snart?
Redmi Note 12 Pro kommer med Android 12, och när en uppdatering till Android 13 kan tänkas ske är ännu oklart. En uppdatering till Android 13 uppges redan ha kommit i mars, men syns inte till här. Det kan dröja lite till innan den finns för globala versionen av mobilen. Därefter ska även Android 14 vara utlovat som systemuppdatering. Mobilen har dock senaste egna gränssnittet MIUI 14, så du får samma design och de flesta funktioner och egenskaper som vårens nya Xiaomi-toppmodeller har.
Det har sina för- och nackdelar. Det är ett flexibelt system som kan ställas in så att den passar ju ditt sätt att navigera och lägga upp appar och widgets. Du kan justera allt från animeringshastighet till ikonstorlek. Det är också ett bitvis rörigt och överväldigande system med en del funktioner och extra onödiga appar som Xiaomi gott hade kunnat banta bort.
Du får hela mappar på startsidorna med ”rekommenderade” appar och spel, förinstallerade. Som om du inte kan välja att hämta hem de du vill ha själv. Det är med andra ord ren bloatware som du kan vilja rensa upp så fort du startat mobilen. Xiaomis egna webbläsare, musikspelare, bildgalleri mer mera känns också lite onödiga. En del av dem går att avinstallera, men inte alla. Både högtalare och hörlursport på ovansidan. Det blir det pluspoäng för.
Utmärkt batteritid och snabb laddning
Med 5 000 milliamperetimmars batteri och en rätt så strömsnål systemkrets och skärm av poled-typ övertygar batteritiden. Jag kan strömma sdr-film i 1080p-upplösning på hög skärmljusstyrka i upptill 18 timmar, och under aktivt användande av webbläsare och appar är det sällan den inte räcker från morgon till kväll, oavsett om jag är uppkopplad på wifi eller via 5g. En del appar som Instagram och Tiktok slukar energi och kan minska batteritiden påtagligt, men det är inget som är unikt för denna mobil.
Batteriet laddas snabbt med medföljande 67 watts-laddare som följer usb pd-standard. Det tar en knapp timma att gå från helt tomt till helt fullt. De första 50 procenten fylls på på lite under 20 minuter. Sedan går resten långsammare. Så har du bråttom så kan det räcka.
Xiaomis mobil står sig bra i konkurrensen. Mycket tack vare sin lyxiga design, fina skärm, goda batteritid och höga grundkvalitet i kameran. Den presterar bättre än många konkurrenter i prisklassen, men du kan alltid få tag på äldre före detta toppmobiler med mer kraft i om det bara är prestanda du är ute efter. Just nu kanske framför allt ett drygt år gamla Google Pixel 6e.
Specifikationer
Produktnamn: Redmi Note 12 Pro 5G Testad: April 2023 Tillverkare: Xiaomi Systemkrets: MediaTek Dimensity 1080 Processor: 2st Cortex-A78 2,6 GHz + 6st Cortex-A55 2 GHz Grafik: Mali-G68 MC4 Minne: 6 GB Lagring: 128 GB Skärm: 6,67 tum poled, 1080×2400 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidinkel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, a-gps, galileo, nfc Operativsystem: Android 12 med MIUI 13, 2 år Android-uppdateringar Övrigt: Fingeravtrycksläsare på sidan, stänktålig (ip53) Batteri: 5 000 mAh, ca 18 tim (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 15 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 34 tim samtal Batteriladdning: 67 W usb (pd 3.0) Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,8 cm Vikt: 187 gram Rek. pris: Från 4 490 kr Pris: Från 3 691 kronor via Prisjakt
Prestanda
Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade mobiler som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.