Expertbetyg
Fördelar
- Byggkvalitet i toppklass
- Unik, utstickande design
- Högklassig skärm
- Glyph är inte bara en gimmick
Nackdelar
- Något svettig att greppa
- Skevt stereoljud
- Ingen laddare
Omdöme
Den coola designen och roliga extra funktioner i all ära, Nothing Phone 1 är först och främst en riktig bra mobil för pengarna. På flera punkter utmanar och matchar den mobiler i högre prisklass. Prestanda, ljud och kamera är det enda som känns mellanklass, och de är också helt okej. Lägg sedan till överraskande användbara Glyph-gränssnittet och läcker, utstickande design, och det här kan bli succé.
Stort test: Bästa smartphone under 6 000 kronor
Testad produkt: Nothing Phone 1
Pris:4 927 kr hos Amazon Sverige (8/128 GB), 5 590 kr hos Amazon Sverige (8/256 GB), eller (12/256) för 5 990 kr hos Amazon
Nyligen presenterade Nothing sin omtalade första mobil Phone 1. Den brittiska uppstickaren med svenskanknytning tack vare medgrundaren Carl Pei har på bara något år lyckats bygga upp ett spännande varumärke. Och det utan att knappt ha släppt några produkter.
Tidigare har vi bara sett hörlurarna Ear 1. De gav en fingervisning om vad vi har att vänta oss, kvalitet till ett bra pris, kombinerat med egensinnig design. Även med det i åtanke lyckas Phone 1 överraska.

För det första är det en mobil i prisklassen runt 5 500 kronor, och inte som vi hade trott en ny premium-konkurrent till flaggskeppen från Apple, Samsung, Xiaomi och Peis förra projekt Oneplus. Det kan visa sig vara ett smart drag, då det är en prisklass där det inte just nu finns lika många bra konkurrenter, och där det är lättare att locka användare till att pröva något nytt. I alla fall om Nothing lyckas leverera kvalitet, plus något extra. Och de gör de.
Phone 1 är byggd på systemkretsen Snapdragon 778G+ som ger bra mellanklassprestanda. Den har 128 eller 256 GB lagring, och i skrivande stund 8 GB ramminne. En tredje modell med 12 GB ska bli tillgänglig framåt sensommaren.
Nothing har ett väl optimerat gränssnitt och en 120 Hz skärm med snabb reaktionsförmåga, så i alla vardagliga situationer kan vi inte känna skillnad på detta och en Snapdragon 8 gen 1-mobil. Den märks först när vi försöker köra de mest tungrodda apparna och spelen, att den saknar det lilla extra som skiljer toppmobilerna från resten. Phone 1 har också snabbare typen av ufs-lagring, vilket gör mycket för sådant som laddningstider för appar.

Enkla kameror med god grundkvalitet
På en handfull punkter till märks det att det inte är en Iphone 13 Pro Max- eller Galaxy S22 Ultra-konkurrent. Det mest uppenbara är kanske kamerorna. Det är dubbla linser på baksidan, där många konkurrenter, både dyrare och billigare har tre eller till och med fyra. Men de två kameror du får håller hög kvalitet, är snabba i hanteringen och lätta att använda.
Huvudkameran är Sonys 50-megapixlare IMX766 som med stor sensoryta tar in mycket ljus och ger skarpa foton med välbalanserade färger och god dynamik. Den fokuserar snabbt på både fasta och rörliga motiv och är lätt att hala upp ur fickan för ett snabbt foto med för det mesta hög grundkvalitet.
Skuggor i starkt solljus kan bli lite mörkare än vi är vana vid från en del konkurrerenade telefoners kameror, men detaljerna och nyanserna finns där. Appen har en 2x zoomläge som är heldigitalt och fortfarande ser riktigt bra ut, men därefter tappar kameran snabbt detaljskärpa om vi försöker zooma in mer.
Andra kameran är en vidvinkelkamera med till ytan mindre sensor men fortfarande med 50 megapixels upplösning. Riktigt vad det ska vara bra för är svårt att säga, då den inte riktigt lyckas utnyttja de många megapixlarna till något bra. Den tar överlag bra bilder med rätt färger skärpa och kontrast, kanske med lite överexponering som gör ljusa ytor utfrätta. Men den är inte bättre är flera liknande mobiler med 12-16-megapixelsensorer. Det blir snabbt detaljförluster på pixelnivå.

Ett plus är att den har makrofunktion, så det går att ta riktigt snygga närgångna bilder. Det många mellanklassmobiler med fyrdubbel kamera har är just en separat makro och en djupsensor för bättre foto med kort skärpedjup. Nothing Phone 1 klarar allt detta med vidvinkelkameran, så du förlorar inget markant med färre separata kameror.
Rätta funktionerna för priset
Phone 1 saknar vissa avancerade egenskaper som Wifi 6E-stöd, esim, eller ”riktig” vattentäthet i IP68-klass. Men det är det å andra sidan inte alla toppmobiler som har heller. Glasdelarna av chassit är inte senaste och tåligaste Gorilla Glass Victus, utan Gorilla Glass 5, en vanlig kompromiss i mellanklassmobiler. Fortfarande tåligt men inte det senaste och allra bästa.
Telefonen har stereohögtalare, då högtalaren för samtal dubbeljobbar som mediahögtalare. Men det är inte särskilt bra balans mellan höger och vänster. Det är betydligt mer kraft i högtalaren i botten. Ljudkvaliteten går annars inte att klaga på, det är bra detaljåtergivning i alla frekvenser. I alla fall på den sida som dominerar ljudbilden. Om det här är något som går att trimma och balansera om med firmware hoppas vi Nothing fixar det snart. Men det kan ju också vara så att övre högtalaren helt enkelt är för klen.
Där tar sedan kompromisserna slut. På punkt efter punkt osar det istället premium-klass om Phone 1. Det är ett läckert kvalitetsbygge i lyxiga material. Den yttre formen för tankarna till Iphones nuvarande stil, med stram aluminiumram med raka sidor och plana glasytor fram och bak, fast då utan Iphonens irriterande skärmflärp på framsidan, utan bara ett direktare selfiekamera-hål.

Den är lite mindre i måtten än en Iphone 13 Pro Max, men en knapp millimeter tjockare. Trots snäppet större batteri är den dock klart lättare, och väger in strax under 200 gram. Volym- och strömbrytarknappar på sidorna är stora och tydliga men med rätt motstånd så att vi inte kommer åt dem av misstag. Vi loggar in med snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare under skärmen. Möjligen sitter den lite långt ner i skärmytan för att vara riktig bekväm, men då är vi petiga.
Iögonfallande stil med funktion
Det som mest gör att Nothing sticker ut är givetvis den unika designen, Transparent baksida med vad som ser ut som komponenter bakom. Nu är det inte telefonens kretskort du ser utan bara ett lager under glaset som är inspirerat av komponenterna. Du ser var spolen för trådlös laddning sitter, var en del interna kablar går, och var en del andra enheter sitter, men det är inte dessa du egentligen ser, utan en representation av dem.
Det kanske inte faller alla i smaken, och den helblanka baksidan gör telefonen svettigare att greppa än om den varit matt. Men coolt och annorlunda är det onekligen. Speciellt när de lysande led-ränderna i Glyph-gränssnittet börjar blinka. Det är Phone 1:s mest unika funktion, ett gäng lysande lister på baksidan, som kan ställas in att ge signaler i olika mönster vid samtal, meddelanden och andra notifikationer.
Nothing har en samling av tio ”ringsignaler” och tio ”aviseringsljud” som kombinerar ett distinkt ljud, ljusblink och haptisk vibrering. Du kan även använda dina egna ljud, men då får du ingen kontroll över ljuseffekter och vibrering utan tilldelas en standardsignal för det. Ringsignalerna kan sedan precis som vanligt kopplas till en viss kontakt så att du både ser, hör och känner vem som ringer, och på samma sätt kan du välja olika meddelandesignaler till olika typer av notifieringar.

Fler användningsområden
Du kan ställa in så att Glyph-effekterna aktiveras när telefonen ligger med skärmen nedåt. Du kan också använda en av lamporna ovanför usb c-porten i botten som batterindikator om du usb-laddar batteriet. En sista funktion är som extra belysning för kameran. Bara en led-diod baktill kan ge för vasst ljus för porträtt, och här får du då en mjukare och naturligare belysning om du till exempel fotar att porträtt. På lagom avstånd blir det riktigt användbart.
Här finns potential att göra mer. Möjlighet att designa signa egna Glyph-signaler hade varit pricken över i, det lägger vi till önskelistan för framtida systemuppdateringar. Kanske också annan integration av belysningen i olika appar. Nothing verkar öppna för sådant, de har redan ett par tredjeparts-integrationer i sitt gränssnitt Nothing OS.
En för Tesla så att du kan göra sådant som låsa upp bilen och kolla batteristatus från telefonen, och ett för Airpods för att ansluta, kolla status och göra vissa inställningar utan att behöva installera extra app. Vi har varken bil eller lurar tillgängliga så vi får ta Nothing på orden att dessa fungerar.
Minimalistiskt gränssnitt
Utöver det är Nothing OS ett enkelt och avskalat gränssnitt som förutom lite typografi, bakgrunder och ikondesign ligger mycket nära Android 12. Här finns ingen bloatware eller onödiga egna appar som ska ersätta Googles, och egna gränssnittsfunktioner är begränsade till en handfull extra widgets. Nothing utlovar tre års Android-uppdateringar och fyra år säkerhetsuppdateringar för Phone 1. Det är helt klart väl godkänt. Det finns de som lovar mer, men också betydligt mindre.

Skärmen är en 6,55 tums 1080p oled-panel med alla de goda färgegenskaper som vi förväntar oss av en modern oled-mobil. Stort färgomfång som ger lyster i foton och film och det med hög färgkorrekthet, tio bitars färghantering för rätta dynamiken, och stöd för hdr10+, rejäl ljusstyrka både kontinuerligt för utomhusanvändning och punktvis för bästa hdr-upplevelse, och hög bildfrekvens.
Är det något som saknas så är det ltpo-teknik för skärmen. Den växlar automatiskt mellan 120 och 60 Hz, men drar inte ner b bildfrekvensen ytterligare föra att spara mer ström. Det är inte heller något vi begär i den hör prisklassen, och Nothing lyckas bra med att hålla nere energiförbrukningen trots det. Med ett 4 500 mAh batteri får vi utan aktiv användningstid på nästan 20 timmar, så länge vi inte råkar använda enstaka extra krävande appar.
Laddar halvsnabbt, med rätt laddare
Batteriet laddas sedan hyfsat snabbt med en Power Delivery eller Quick Charge-kompatibel laddare med effekt upp till 33 Watt, eller med trådlös qi-laddare upp till 15 Watt. Laddare får du dock skaffa själv separat. Via usb tar det med en snabb nog laddare av rätt typ precis över 70 minuter att gå från noll till 100 procent. När vi till slut lyckades hitta en laddare av rätt typ mätte i 73 minuter. Det får anses vara inom felmarginalen.
Hade Nothing Phone 1 bara varit en ”vanlig” mobil i övre mellanklass så hade den fortfarande varit väl värd pengarna. Stabila prestanda, kompetent kamera, material och bygge i premium-klass, trådlös laddning, lång batteritid och en lysande skärm för bara strax över 5 000 kronor är inte helt hel. En del små skavanker som tveksamt stereoljud och en svettig blank baksida kan vi förlåta.

Lägg till det den läckra designen, som inte bara sitter i skalet med transparenta baksidan och Glyph-belysningen, utan även i sådant som haptisk feedback gränssnittsstil och systemljud, och den växer från att vara bra och prisvärd till att även ha en coolhetsfaktor vi inte sett i en mobil sedan Marshall försökte göra en rock’n’roll-telefon. Det finns utrymme för förbättringar och mer innovation, men redan nu kan vi utan tvekan rekommendera Nothings mobil-debut.
Specifikationer
Produktnamn: Nothing Phone 1
Testad: Juli 2022
Tillverkare: Nothing
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 778G+
Processor: Cortex-A78 2,5 GHz + 3 st Cortex-A78 2,4 GHz, 4 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Adreno 642L
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,55 tum oled, 1080×2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 50 megapixel vidvinkel med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med NothingOS
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig (ip53)
Batteri: 4 500 mAh, 20 tim 40 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 19 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 38 tim samtal
Batteriladdning: 33 W usb (pd 3.0, qc 5.0), 15W trådlös (qi), 5W omvänd trådlös. Laddare ingår ej
Storlek: 15,92 x 7,58 x 0,83 cm
Vikt: 193 gram
Pris: 4 927 kr hos Amazon Sverige (8/128 GB), 5 590 kr hos Amazon Sverige (8/256 GB), eller (12/256) för 5 990 kr hos Amazon
Prestanda
Antutu Benchmark: 571 748 poäng
Geekbench 5: 2 972 poäng
Geekbench 5 en kärna: 816 poäng
3dmark Wild Life: 2 849 poäng
Lagring, läsning: 1 737,8 MB/s
Lagring, skrivning: 1 371,7 MB/s