Fler mobiltester:
2023-08-08: Artikeln uppdaterad med tester av Asus Zenfone 10, Motorola Razr 40 Ultra, Nothing Phone 2, ROG Phone 7 Ultimate, Samsung Galaxy Z Flip 5, Samsung Galaxy Z Fold 5, Sony Xperia 1 V.
Trots en tuff ekonomi så verkar suget efter de mesta och bästa mobilerna vara högt. Ruggigt dyra Iphone 14 Pro Max och Samsung Galaxy S23 Ultra ligger högt på operatörernas försäljningslistor. Men branschen har utmaningar. Små uppdateringar år från år och högre krav på hållbarhet, både av ekonomiska skäl och miljöskäl, gör att försäljningen rent allmänt gått ner.
Det är till exempel inte den senaste generationens Iphone som säljer bäst enligt topplistorna från Telia och Telenor, utan hos bägge är det Iphone 13 som toppar, med Iphone 14 på andra plats. Det är dock fortfarande de två giganterna Samsung och Apple som flest svenskar vill ha, och de andra ligger långt efter.
Men det ska inte hindra dig från att ha ögonen öppna för alternativen, de är många och bra, och för det mesta mer prisvärda. Tydligen behöver man inte sälja Iphone-mycket för att det ska vara värt att vara med och slåss om kunderna. Konkurrensen är hårdare än på länge. Det var ett extra intressant 2022, året då vi äntligen officiellt fick Googles Pixel-mobiler till Sverige.
Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!
Stor skillnad på laddning
Batteriladdning är en fortsatt förvirrad trend. Tillverkare som Xiaomi, Motorola, Oneplus och Realme kapprustar med egna laddstandarder och effekter ibland på över 100 watt som fyller på batteriet blixtsnabbt. Även trådlös laddning på upp till 50 watt är inte ovanligt. Här skryts det om full laddning på 20 minuter och att du aldrig behöver ladda batteriet på natten för det går blixtsnabbt på morgonen.
För flera andra leverantörer är batteriladdning mer av en parentes. Det nämns knappt, och ”snabbladdning” för dem är allt från 15 till ungefär 50 watts effekt och med max upp till 15 watt trådlöst. För det mesta får du inte ens med en laddare, utan förväntas plugga in vad du råkar ha tillhands.
På sätt och vis är det bättre, då de troget följer standarder som USB Power Delivery, vilket gör det lätt att skaffa en bra universalladdare. Förpackningar blir mindre, grönare att transportera och mindre elskrot genereras. Å andra sidan, snabb laddning är väldigt smidigt. Är det viktigt? Det får du avgöra själv.
Läs också: Mobilerna med bäst kamera – stort test
Bästa mobilkameran
En av de viktigaste orsakerna till att folk skaffar en mobil i toppklass är kameran, och på den punkten har det blivit tätare i toppen under senaste året än på mycket länge. Iphone och Samsung är säkra val för utmärkt kamerakvalitet, och på senare tid även Sony. De fick under året sällskap av Google, vars Pixel-mobiler länge har varit en favorit att fota med för många i världen, och Pixel 7 Pro är deras hittills bästa kameramobil.
Både Oneplus och Xiaomi har släppt mobiler som höjt ribban för respektive tillverkare markant. Bättre optik, förbättrade appar och användarupplevelse, smartare ai-hjälpt signalprocessor och proffsigare färghantering gör att de nu är uppe och tävlar på samma nivå. Kanske är just Xiaomi 13 Pro, med sin enorma entumssensor och optik som gör den rättvisa, den tekniskt sett bästa mobilkameran just nu.
Men det är många faktorer som avgör det. Bäst på exakt vad? Och för exakt vem? Det finns också andra kamerauppstickare för mer nischad användning. Till exempel Asus, vars Zenfone 9 är ovanligt bra som videokamera tack vare som gimbal-liknande bildstabilisator.
Svårt att ranka snabbhet
Här har jag samlat de bästa mobilerna du kan köpa just nu, med främsta kriteriet att alla i listan ska ha riktiga topp-prestanda. Systemkrets av snabbaste typ, snabb uppkoppling med 5g och minst wifi 6, gott om ram-minne och snabb lagring, och helst en skärm med hög bildfrekvens. Jämför du poäng från benchmark-appar mellan dem så kan du se att det skiljer sig mycket mellan snabb och snabbast.
Det beror främst på att tillverkarna släpper sina bästa mobiler vid olika tillfällen på året, och en del av telefonerna i listan därför är närmre ett år gamla. Andra är däremot helt färska, och har därför hunnit få nya systemkretsar. Men jag tycker inte att du ska fästa allt för mycket uppmärksamhet på de siffrorna. Alla mobilerna här är blixtsnabba, och klarar de tuffaste app-, kamera- och spelutmaningarna utan problem.
Det finns också fler faktorer som avgör hur smidiga mobilerna är att använda, som systemoptimering och ai-funktioner som är svårare att sätta en siffra på. Vad som istället kan avgöra är annat, som hur gränssnittet ser ut och känns, hur haptisk återkoppling är designad och konstruerad, och hur bra mobilen hanterar värme från hårt jobbande kretsar. Därför har det inte så stor påverkan på mobilernas slutbetyg.
Hur länge håller din investering?
En orsak att välja en nyare mobil är dock systemuppdateringarna. Både Android och IOS-mobiler har ett tidsbegränsat mjukvarustöd från tillverkaren. Stödet räknas från när telefonen först lanserades, inte från just när du köpte den. Köper du en äldre mobil får du räkna med att ett år eller två av uppdateringar ”förbrukats”.
Apple är mycket bättre på det än andra, men inte heller en Iphone kommer att få mjukvarustöd i all evighet. Senaste IOS 16 stödjer till exempel sex år gamla Iphone 8, men inte äldre än så. Det är dock bättre än Android, där de bästa mobilerna på den punkten är Samsungs och Oneplus toppmodeller som lovar fyra år Android-uppdateringar.
Att just Google, som äger Android, inte är bäst på Android-stöd i sina egna Pixel-mobiler, utan bara uppdaterar Pixel i tre år är helt klart lite märkligt. Sedan varierar det ner till två år för vissa tillverkare, och ännu sämre för de flesta budgetmobiler. Slutet på uppdateringsstödet innebär inte att mobilen blir omedelbart obrukbar, men med tiden kan enstaka appar med mera sluta stödja den operativsystemsversion som din gamla mobil är strandad med. Själv har jag en nu sju år gammal extra mobil hemma, som fortfarande kan göra allt jag vill.
Men det är ändå osnyggt, jag har också en sex år gammal Windows-dator som utan klagomål från Microsoft får konstanta uppdateringar. Visst finns även en begränsning för den, men stödet är två till tre gånger mer generöst. Om mobiler någon gång i framtiden ska kunna ersätta datorer helt så är det här något de behöver jobba på.
Iphone 15 är ett tryggt köp

Fördelar
- Bra skärm
- Bra batteritid
- Snabb, trots förra årets processor
- Porträttläget
Nackdelar
- Förra årets processor kan innebära att telefonen inte får nya IOS-uppgraderingar lika länge
Att påstå att Iphone 15-modellerna är ett dåligt köp är inte sant. De är utan tvekan två mycket bra telefoner, varav den större har grym batteritid. Bägge är rappa som tusan och gillar du att spela mobilspel har jag svårt att tänka mig att det finns något som kan få dem ned på knä. Alla andra sysslor du kan tänkas vilja göra går alldeles utmärkt. Men det finns en sak som skaver – läs mer för att få reda på vad det är.
Betyg: 4 av 5
Testad: September 2023
Tillverkare: Apple
Systemkrets: A16 Bionic
Minne: 4 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Bildskärm: 6,7 tum Super Retina XDR, 2 796 x 1 290 (Plus), 6,1 tum 2 556 x 1 179 (Iphone 15) bildpunkter, 460 ppi
Kameror: 48 + 12 + 12 megapixel ultravidvinkel, vidvinkel och tele. 12 megapixel selfie
Apple Iphone 15 Pro och Pro Max – för dig som vill ha det bästa

Fördelar
- Bra kameror
- Snabba
- Snygga!
- Lättare
- Det är en Iphone!
Nackdelar
- Sladden som följer med stöder endast usb 2.0-hastighet.
- Dyra
Det här är två telefoner i absoluta toppklass: bra kameror, supersnabb processor, nytt tillverkningsmaterial och – äntligen! – en kontakt som lirar med alla andra apparater du har hemma. Vill du bli ägare till en av dessa får du dock slanta upp en hel del deg.
Betyg: 4,5 av 5
Testad: September 2023
Tillverkare: Apple
Systemkrets: A17 Pro
Minne: 8 GB (Pro Max) 6 GB (Pro)
Lagring: 128 (endast Iphone 15 Pro) 256/512 GB – 1 TB
Bildskärm: 6,7 tum Super Retina XDR, 2 796 x 1 290 bildpunkter, 460 ppi
Kameror: 48 + 12 + 12 megapixel ultravidvinkel, vidvinkel och tele. 12 megapixel Truedepth (selfie-kamera)
Anslutningar: Usb c
Asus ROG Phone 7 Ultimate

Fördelar
- Mycket höga prestanda
- Utmärkt ljud och bild
- Många extra kontroller
- Extern kylare ingår
Nackdelar
- Jobbigt stor och tung
- Kamera i mellanklass
- Priset
Asus stora, tunga och avancerade skrytbygge sätter nya prestandarekord och imponerar med både tekniska innovationer och lysande skärm och ljud. Tar du Android-gaming på samma blodiga allvar som en pc-byggar-entusiast, kan den vara rätt för dig. Annars blir det svårt att rättfärdiga dess höga vikt, höga pris och mer alldagliga kamera.
Betyg: 4 av 5
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 680 MHz
Minne: 16 GB
Lagring: 512 GB
Asus Zenfone 10 – hög prestanda i ett litet format

Fördelar
- Topprestanda i miniformat
- Utmärkt skärm och ljud
- Många sätt att anpassa
- Smart och stabil kamera
Nackdelar
- Kräver en del manuell hantering
- Blir varm och throttlar grafik
Zenfone ockuperar en viktig nisch i smartphoneutbudet och den som söker efter något riktigt kompakt behöver inte leta vidare. Här får du prestanda, komfort, kvalitet och en kamera som överraskar positivt, till ett bra pris.
Betyg: 4,5 av 5
Testad: Juni 2023
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 680 MHz
Minne: 8/16 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Google Pixel 7: Stort prisvärde, mindre wow-faktor

Fördelar
- Bra prestanda för pengarna
- Byggkvalitet i toppklass
- Utmärkt huvudkamera
- Rena och smarta Android 13
Nackdelar
- Ingen zoomkamera
- Plattare ljud
- Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
Pixel 7 har inte samma toppmobilskänsla som Pixel 7 Pro. Du får fortfarande en snabb och modern telefon med många intressanta funktioner, speciellt när Android 13 kombineras med Googles Tensor G2-krets. Vi är inte helt övertygade av ett par designval och saknar zoomkamera, ljudkvalitet och större batteriet från 7 Pro. Med tanke på priset är det dock svårt att klaga.
Betyg: 4 av 5
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Google
Systemkrets: Google Tensor G2
Processor: 2 st Cortex-X1 2,85 GHz, 2 st Cortex-A78 2,35 GHz, 4 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G710 MC10
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,3 tum oled, 1080×2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med ldaf och led bak, 10,8 megapixel fram
Google Pixel 7 Pro: Högklassig och lättanvänd kamera

Fördelar
- Välbyggd, elegant med egen stil
- Högklassig och lättanvänd kamera
- Utmärkt skärm och ljud
- Lång batteritid
Nackdelar
- Steget efter i prestanda-racet
- Svagare vidvinkel och vissa vitbalansproblem
- Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
De som längtat efter Pixels Sverige-debut lär inte bli besvikna av den nya toppmodellen. Den är inte snabbast på marknaden men utan tvekan snabb nog. Du får genomtänkt design, ett system med smart automatik som fungerar, för det mesta utmärkta kameror och ett batteri som räcker längre än väntat. Det finns mycket som kan locka många svenskar att bli nya Pixel-användare. Ett inte hutlöst pris trissar upp omdömet ett extra steg.
Betyg: 4,5 av 5
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Google
Systemkrets: Google Tensor G2
Minne: 12 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,7 tum oled, 1440×3120 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 48 megapixel 5x telefoto med ldaf och led bak, 10,8 megapixel fram
Lenovo Thinkphone: Säker och seriös mobil

Fördelar
- Välbyggd och bekväm
- Snygg skärm och bra ljud
- Testad mot vatten och fall
- Bra batteritid
Nackdelar
- Inte imponerande kamera
- Förra generationens prestanda
- Vissa funktioner kräver Lenovo-laptop
Det märks vad Thinkphones huvudfokus är, ett företag som redan är Lenovo-kund får ut mer av den än oss vanliga konsumenter. Det finns ändå tillräckligt mycket intressant här för att inte avfärda den helt. Komfort, tålighet, batteritid och en del bonusfunktioner lockar. Den måttliga kameran och prestanda som ligger steget efter årets nya toppmodeller gör dock att den är svår att rekommendera för alla.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Februari 2023
Tillverkare: Lenovo / Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,6 tum, p-oled, 1080×2400 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 50 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + djupsensor med led, 32 megapixel fram
Motorola Edge 30 Fusion: Slimmad mobil med rätt edge

Fördelar
- Snygg, slimmad och lyxig
- Bra prestanda
- Bra bild och ljud
- Snabb lättanvänd kvalitetskamera
Nackdelar
- Ingen zoomkamera
- Ingen trådlös laddning
- Snålt med Android-uppdateringar
Med Edge 30 Fusion drar Motorola ned på ambitioner och pris. Och träffar mer rätt än med Edge 30 Ultra. Den har nära nog toppklass i prestanda, utmärkt skärm och ljud, snabb uppkoppling och bra batteritid. Kameran är inte lika maxad, men fortfarande bra och enklare att använda. En riktigt bra mobil helt enkelt, så länge du inte måste ha det senaste och mest maxade.
Betyg: 4 av 5
Testad: November 2022
Tillverkare / kontakt: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 888+
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 6,55 tum p-oled, 1080×2400 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 50 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + djupsensor med led bak, 32 megapixel fram
Motorola Edge 30 Ultra: En mobil med monsterkamera

Fördelar
- Välbyggd och med egen stil
- Bra kameror i dagsljus
- Stort och snabbladdat batteri
- Fördelaktigt pris
Nackdelar
- Skärm och högtalare som saknar finess
- Opålitlig kvalitet för nattfoto och film
- Ojämna prestanda trots snabb krets
Det hade kunnat vara alldeles lysande, men Motorola verkar mer intresserade av att bocka av höga siffror för Edge 30 Pro, istället för att tänka efter hur dessa gör en mobil bättre. Bra batteriegenskaper är ett stort plus, men en skärm som inte kan kontrollera färgerna och högtalare med mer kraft än finess förtar intrycket. Kamerorna fotar bara godkänt bra, trots flera ovanligt stora och högupplösta sensorer.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: September 2022
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,67 tum p-oled, 1080×2400 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 200 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2x telefoto med led bak, 60 megapixel fram
Motorola Edge 40 Pro: Snygg, komplett och prisvärd mobil

Fördelar
- Höga prestanda
- Genomgående kvalitet
- Alla viktiga premiumegenskaper
- Rätt pris
Nackdelar
- Saknar det lilla extra för foto
- Kan bli varm
Det här är den toppmobil i år som hittills tveklöst ger mest för pengarna. Topprestanda, lyxkänsla, kvalitet på allt, gott om minne och alla funktioner du kan önska, plus ett par till. Så vad är haken? En kamera med färg- och ljusbalans som inte alltid kan matcha de allra bästa, och måttlig optisk zoom. Det är allt.
Betyg: 4,5 av 5
Testad: April 2023
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Minne: 12 GB
Lagring: 256/512 GB
Motorola Razr 40 Ultra: Nyskapande, charmig, ojämn och dyr

Fördelar
- Läcker design och förbättrad komfort
- Två utmärkta skärmar
- Valfria appar på utsidan
- Förbättrad uppdateringspolicy
Nackdelar
- Aggressiv throttling under hög last
- Mellanklass på kameran
- Endast halvsnabb laddning
- Gränssnittet tål att putsa på
Motorola tar förra årets modell och designar om det mesta, från färg och form, till flipp-funktioner. Det är ibland lyckat, aldrig ointressant, men inte heller alltid helt väl genomfört. Ett saftigt pris gör vissa aspekter, som äldre systemkrets och enklare kamera, svårare att motivera.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Juni 2023
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Nothing Phone 2: Mer prestanda och ännu mer egen stil

Fördelar
- Nästan topprestanda
- Unik, utstickande design
- Utmärkt skärm och ljud
- Kvalitetskameror
Nackdelar
- Saknar enstaka premium-egenskaper
- Inte lika prisvärd som Nothing Phone 1
Det mesta med Phone 2 är en naturlig utvecklig av förra årets lyckade debut. Förfinat gränssnitt, vidareutveckling av Glyph och uppgraderad kamera. Men den tar också ett kliv upp i pris och prestanda, till en nivå där det finns många fler vassa konkurrenter.
Betyg: 4 av 5
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Oneplus 10T: Det smartare valet

Fördelar
- Prestanda i toppnivå
- Snygg, ljusstark och snabb skärm
- Stort och extra snabbladdat batteri
- Fördelaktigt pris
Nackdelar
- Ingen alert-kontroll på sidan
- Kameror mer i mellanklass
- Ingen trådlös laddning
Vi tappar ytterligare lite av de egenskaper som gjort att Oneplus stuckit ut genom åren. Men återfår några av de viktigaste; kompromisslösa prestanda och blixtsnabb känsla, samt ett lockande pris. För att inte tala om lysande batteritid och supersnabb laddning. Oneplus 10T känns mer som en klassisk Oneplus än vad Oneplus 10 Pro gjorde, trots att vi fått säja adjö till ikoniska slidern på sidan. Klarar du dig utan Pro-modellens mer avancerade kamera är den ett bättre köp.
Betyg: 4 av 5
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Minne: 8/16 GB
Lagring: 128/256 GB
Oneplus 11: Tillbaka på rätt spår

Fördelar
- Höga prestanda
- Välbyggd och bekväm
- Överraskande bra kamera
- God batteritid
Nackdelar
- Ingen trådlös laddning
- Ojämn grafikprestanda
- Något svaga högtalare
Oneplus visar att det går att bygga en höjdartelefon utan att priset skenar. Allt är inte hundraprocentigt, men är du inte inbiten mobil-gamer eller kräver trådlös laddning så är det mesta i toppklass. En kamera som överträffar förväntningarna och wifi 7-stöd överraskar positivt.
Betyg: 4 av 5
Testad: Februari 2023
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Minne: 8/16 GB
Lagring: 128/256 GB
Samsung Galaxy S23: Minstingen gör mest rätt även i år

Fördelar
- Höga prestanda
- Utmärkt skärm och ljud
- Förbättrad videofilmning
- Kompakt och bekväm
Nackdelar
- Tappar lite prestanda under långköring
- Fortfarande ganska dyr
Prishöjningen kan inte ignoreras, men det känns faktiskt som du får mer extra värde här för de extra pengarna än i de andra mer orimligt dyra telefonerna i S23-serien. Så här mycket prestanda, kamerakvalitet och funktionsrikedom i ett kompakt bygge med få nackdelar, det kan vara värt en slant.
Betyg: 4,5 av 5
Testad: Februari 2023
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 for Galaxy
Minne: 8 GB
Lagring: 128 / 256 GB
Samsung Galaxy S23 Plus: Bra, men åter igen anonym

Fördelar
- Mycket kraftfull
- Utmärkt skärm och ljud
- Aningen trimmad kamera
- God batteritid
Nackdelar
- Kan bli varm under belastning
- Något kantig att greppa
- Måttligt med nyheter
- För dyr för att skilja sig från S23 Ultra
Samsung har det inte lätt med sina Plus-modeller. De är tveklöst bra mobiler, men överskuggats av toppade och mycket bättre Ultra. I år känns prishoppet från mycket dyr S23 Plus till ännu lite dyrare S23 Ultra inte så stort att det rättfärdigar allt du går miste om.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Februari 2023
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 for Galaxy
Minne: 8 GB
Lagring: 256/512 GB
Samsung Galaxy S23 Ultra: Tungviktare med mycket av det mesta

Fördelar
- Mycket kraftfull
- Utmärkt skärm och ljud
- Förbättrad videofilmning
- Bra batteritid
Nackdelar
- Stor och tung
- Dyr
Med en mångsidig funktionalitet som ingen annan mobil kan matcha, vässade prestanda och toppkvalitet på det mesta, är Galaxy S23 Ultra en värdig Android-utmanare till Iphone 14 Pro Max om mobilernas tungviktstitel. Tyvärr också när det gäller priset.
Betyg: 4 av 5
Testad: Februari 2023
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 for Galaxy
Minne: 8 GB/12 GB
Lagring: 256 GB/512 GB/1 TB
Samsung Galaxy Z Flip 5 – få men viktiga förbättringar

Fördelar
- Välbyggd, kompakt och bekväm
- Nu utan glipa!
- Bästa prestandan i en vikbar
- Utmärkt för selfies
Nackdelar
- Begränsad funktion i ytterskärmen
- Throttlar prestanda
- Börjar bli dyr igen
Med ny mekanik, stor ytterskärm och smidigt system träffar årets Flip väldigt rätt, även om prishöjningen känns. Hade Samsung fegat mindre och låtit fler appar använda stora ytterskärmen hade det kunnat bli full pott. Men nästan allt som kunde vara bättre sitter i mjukvaran, så det finns hopp om det i framtiden.
Betyg: 4 av 5
Testad: Juli 2023
Produktnamn: Galaxy Z Flip 5 SM-F731B
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 for Galaxy
Processor: Kryo Prime 3,36 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 719 MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 256/512 GB
Samsung Galaxy Z Fold 5: En av de bästa vikbara mobilerna just nu

Fördelar
- Förstklassig konstruktion
- Bra prestanda
- Lång batteritid
- Användbar programvara
Nackdelar
- Alldeles för dyr
- Stort veck i huvudskärmen
- Obehaglig, tung form
- Kamerorna är dåliga för priset
Galaxy Z Fold 5 är en mycket bra vikbar telefon, men den är fortfarande en nischad och dyr enhet. Samsungs vikbara mjukvara imponerar, men kamerorna är en besvikelse.
Betyg: 4 av 5
Testad: Juli 2023
Mått utfälld: 129.9x 154,9 x 6,1 mm
Mått ihopfälld: 67.1 x 154,9 x 13,4 mm
Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Minne: 12 GB RAM-minne
Lagring: 256 GB/512 GB/1 TB UFS 4.0 lagringsutrymme
Sony Xperia 1 V: Teknisk briljans

Fördelar
- Seriös och stadig design
- Fantastisk skärm och ljud
- Hög fotokvalitet
- Avancerade verktyg för foto och film
Nackdelar
- Ingen dynamisk skärmfrekvens
- Mjäkig snabbladdning
- Bara två års uppdateringar
- Priset
Det här är årets tekniskt sett bästa mobil hittills, med redig design, lysande ljud och bild och väldigt kompetent kamera. Den är nischad till entusiaster som kan lägga ner mycket tid på att lära sig mästra den. Priset är tungt och inlärningströskeln för avancerad användning hög. Då blir mer grundläggande minus som tveksam batteriladdning och få utlovade uppdateringar mer påtagliga.
Betyg: 4 av 5
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 680 MHz
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB, plats för mikro sd
Sony Xperia 5 IV: Smal kvalitetsmobil till bra pris

Fördelar
- Fin skärm och utmärkt ljud
- Snabba smarta kameror
- Smal och greppvänlig
- Fördelaktigt pris
Nackdelar
- Halkar efter i prestanda
- Blir snabbt varm
- En del bloatware
- Halvsnabb laddning
Xperia 5 IV är en sympatisk mobil med Sonys distinkta personlighet. Den ger dig de flesta av de funktioner som vi uppskattar i dyrare Xperia 1 IV. Som snabb, smart kamera och intressanta funktioner för både skapande och konsumerande av media, fast i behändigare format och lägre pris. Kamerorna är huvudattraktionen och trots enklare zoom levererar de hög kvalitet. Irriterande överhettning och dämpade prestanda håller dock telefonen från full pott i betyg. Men är du medveten om detta och gillar Sonys egensinniga stil kan vi absolut rekommendera den.
Betyg: 4 av 5
Testad: September 2022
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Grafik: Adreno 730
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Xiaomi 12T Pro: Prestanda och pixlar till pressat pris

Fördelar
- Höga prestanda
- Hanterar stora sensorn väl
- Mycket snabbladdad
- Snygg, skarp skärm
Nackdelar
- Risk för överhettning
- Saknar många premium-funktioner
- Ointressanta extra kameror
Väldesignat men inte iögonfallande, kraftfullt men inte utan problem, en övertygande huvudkamera men snål satsning på de andra, och ett stort batteri men inte konsekvent strömsnål drift. Det är många ”men” när vi sammanfattar Xiaomi 12T Pro. Det viktigaste ”men” är dock positivt: En del saknade egenskaper, men ett mycket bra pris för att få det viktigaste. Därför blir det ändå tummen upp.
Betyg: 4 av 5
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Xiaomi 13: Välbalanserat kraftpaket

Fördelar
- Höga prestanda
- Utmärkt skärm och ljud
- Kvalitet och smarta funktioner i kameran
- Välbyggd och behändig
Nackdelar
- Mindre övertygande vidvinkel
- Rörigt gränssnitt
- Bara Gorilla Glass 5
- Långsam usb-port
Många goda kvaliteter till ett mindre blodigt pris gör Xiaomi 13 lätt att rekommendera. Det går undan, och den klarar sig från Pro-modellens värmeproblem. Och trots enklare hårdvara är kameran även här ett stort lyft mot tidigare mobiler från Xiaomi. Men kan den locka köpare i den förkrossande hårda konkurrensen? Det är en annan fråga.
Betyg: 4 av 5
Testad: Mars 2023
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Xiaomi 13 Pro: Lyxmobil med mäktig kamera och ett par missar

Fördelar
- Höga prestanda
- Utmärkt skärm och ljud
- Stor och smart kamera
- Stort snabbladdat batteri
Nackdelar
- Hårdvaran riskerar överhettning
- Baksidan mycket känslig för fläckar
- Långsam usb-port
- Har bloatware
När Xiaomi 13 Pro är bra, så är de världsklass. Skärm, byggkvalitet, batteritid, wifi 7-stöd och framför allt nya kameran övertygar. För det mesta även prestanda, men oflexibel hantering av värme kan bli ett problem. Ett par småsaker som svettigt glättiga ytor och en tråkigt långsam usb-port håller den också från att bli en fullträff.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Februari 2023
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi testar alla nysläppta toppmobiler när de lanseras, och här har jag sammanställt, återbesökt och uppdaterat telefontester som publicerats på M3.se och Macworld.se. Kriteriet för att vara med i testet är 5g-uppkoppling och premiumprestanda, att telefonen i skrivande stund går att köpa i svenska butiker, och att den har lanserats under senaste året.
Telefonerna testades fabriksnya eller efter fabriksåterställning, samt med senaste system- och säkerhetsuppdateringar vid testtillfället. Prestanda mättes med Antutu Benchmark, Geekbench och 3dmark, samt bedömdes under vardaglig användning med webbsurf, fotografering, sociala appar som Facebook och Instagram, videoströmning från Youtube och enstaka mobilspel. Batteritid har bedömts med videouppspelning och blandad användning under dagligt bruk.