2023-04-05: Artikeln uppdaterad med test av Motorola Edge 40 Pro
Trots en tuff ekonomi så verkar suget efter de mesta och bästa mobilerna vara högt. Ruggigt dyra Iphone 14 Pro Max och Samsung Galaxy S23 Ultra ligger högt på operatörernas försäljningslistor. Men branschen har utmaningar. Små uppdateringar år från år och högre krav på hållbarhet, både av ekonomiska skäl och miljöskäl, gör att försäljningen rent allmänt gått ner.
Det är till exempel inte den senaste generationens Iphone som säljer bäst enligt topplistorna från Telia och Telenor, utan hos bägge är det Iphone 13 som toppar, med Iphone 14 på andra plats. Det är dock fortfarande de två giganterna Samsung och Apple som flest svenskar vill ha, och de andra ligger långt efter.
Men det ska inte hindra dig från att ha ögonen öppna för alternativen, de är många och bra, och för det mesta mer prisvärda. Tydligen behöver man inte sälja Iphone-mycket för att det ska vara värt att vara med och slåss om kunderna. Konkurrensen är hårdare än på länge. Det var ett extra intressant 2022, året då vi äntligen officiellt fick Googles Pixel-mobiler till Sverige.
Batteriladdning är en fortsatt förvirrad trend. Tillverkare som Xiaomi, Motorola, Oneplus och Realme kapprustar med egna laddstandarder och effekter ibland på över 100 watt som fyller på batteriet blixtsnabbt. Även trådlös laddning på upp till 50 watt är inte ovanligt. Här skryts det om full laddning på 20 minuter och att du aldrig behöver ladda batteriet på natten för det går blixtsnabbt på morgonen.
För flera andra leverantörer är batteriladdning mer av en parentes. Det nämns knappt, och ”snabbladdning” för dem är allt från 15 till ungefär 50 watts effekt och med max upp till 15 watt trådlöst. För det mesta får du inte ens med en laddare, utan förväntas plugga in vad du råkar ha tillhands.
På sätt och vis är det bättre, då de troget följer standarder som USB Power Delivery, vilket gör det lätt att skaffa en bra universalladdare. Förpackningar blir mindre, grönare att transportera och mindre elskrot genereras. Å andra sidan, snabb laddning är väldigt smidigt. Är det viktigt? Det får du avgöra själv.
En av de viktigaste orsakerna till att folk skaffar en mobil i toppklass är kameran, och på den punkten har det blivit tätare i toppen under senaste året än på mycket länge. Iphone och Samsung är säkra val för utmärkt kamerakvalitet, och på senare tid även Sony. De fick under året sällskap av Google, vars Pixel-mobiler länge har varit en favorit att fota med för många i världen, och Pixel 7 Pro är deras hittills bästa kameramobil.
Både Oneplus och Xiaomi har släppt mobiler som höjt ribban för respektive tillverkare markant. Bättre optik, förbättrade appar och användarupplevelse, smartare ai-hjälpt signalprocessor och proffsigare färghantering gör att de nu är uppe och tävlar på samma nivå. Kanske är just Xiaomi 13 Pro, med sin enorma entumssensor och optik som gör den rättvisa, den tekniskt sett bästa mobilkameran just nu.
Men det är många faktorer som avgör det. Bäst på exakt vad? Och för exakt vem? Det finns också andra kamerauppstickare för mer nischad användning. Till exempel Asus, vars Zenfone 9 är ovanligt bra som videokamera tack vare som gimbal-liknande bildstabilisator.
Svårt att ranka snabbhet
Här har jag samlat de bästa mobilerna du kan köpa just nu, med främsta kriteriet att alla i listan ska ha riktiga topp-prestanda. Systemkrets av snabbaste typ, snabb uppkoppling med 5g och minst wifi 6, gott om ram-minne och snabb lagring, och helst en skärm med hög bildfrekvens. Jämför du poäng från benchmark-appar mellan dem så kan du se att det skiljer sig mycket mellan snabb och snabbast.
Det beror främst på att tillverkarna släpper sina bästa mobiler vid olika tillfällen på året, och en del av telefonerna i listan därför är närmre ett år gamla. Andra är däremot helt färska, och har därför hunnit få nya systemkretsar. Men jag tycker inte att du ska fästa allt för mycket uppmärksamhet på de siffrorna. Alla mobilerna här är blixtsnabba, och klarar de tuffaste app-, kamera- och spelutmaningarna utan problem.
Det finns också fler faktorer som avgör hur smidiga mobilerna är att använda, som systemoptimering och ai-funktioner som är svårare att sätta en siffra på. Vad som istället kan avgöra är annat, som hur gränssnittet ser ut och känns, hur haptisk återkoppling är designad och konstruerad, och hur bra mobilen hanterar värme från hårt jobbande kretsar. Därför har det inte så stor påverkan på mobilernas slutbetyg.
Hur länge håller din investering?
En orsak att välja en nyare mobil är dock systemuppdateringarna. Både Android och IOS-mobiler har ett tidsbegränsat mjukvarustöd från tillverkaren. Stödet räknas från när telefonen först lanserades, inte från just när du köpte den. Köper du en äldre mobil får du räkna med att ett år eller två av uppdateringar ”förbrukats”.
Apple är mycket bättre på det än andra, men inte heller en Iphone kommer att få mjukvarustöd i all evighet. Senaste IOS 16 stödjer till exempel sex år gamla Iphone 8, men inte äldre än så. Det är dock bättre än Android, där de bästa mobilerna på den punkten är Samsungs och Oneplus toppmodeller som lovar fyra år Android-uppdateringar.
Att just Google, som äger Android, inte är bäst på Android-stöd i sina egna Pixel-mobiler, utan bara uppdaterar Pixel i tre år är helt klart lite märkligt. Sedan varierar det ner till två år för vissa tillverkare, och ännu sämre för de flesta budgetmobiler. Slutet på uppdateringsstödet innebär inte att mobilen blir omedelbart obrukbar, men med tiden kan enstaka appar med mera sluta stödja den operativsystemsversion som din gamla mobil är strandad med. Själv har jag en nu sju år gammal extra mobil hemma, som fortfarande kan göra allt jag vill.
Men det är ändå osnyggt, jag har också en sex år gammal Windows-dator som utan klagomål från Microsoft får konstanta uppdateringar. Visst finns även en begränsning för den, men stödet är två till tre gånger mer generöst. Om mobiler någon gång i framtiden ska kunna ersätta datorer helt så är det här något de behöver jobba på.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi testar alla nysläppta toppmobiler när de lanseras, och här har jag sammanställt, återbesökt och uppdaterat telefontester som publicerats på M3.se och Macworld.se. Kriteriet för att vara med i testet är 5g-uppkoppling och premiumprestanda, att telefonen i skrivande stund går att köpa i svenska butiker, och att den har lanserats under senaste året.
Telefonerna testades fabriksnya eller efter fabriksåterställning, samt med senaste system- och säkerhetsuppdateringar vid testtillfället. Prestanda mättes med Antutu Benchmark, Geekbench och 3dmark, samt bedömdes under vardaglig användning med webbsurf, fotografering, sociala appar som Facebook och Instagram, videoströmning från Youtube och enstaka mobilspel. Batteritid har bedömts med videouppspelning och blandad användning under dagligt bruk.
Iphone 14 – en Iphone för folket
Iphone 14 är fortfarande en bra telefon, men är steget från Iphone 13 tillräckligt stort?
Betyg 4 av 5
Omdöme
Se Iphone 14 som en uppgradering av förra årets Iphone 13 Pro, fast till ett lägre ingångspris, med aningen färre avancerade funktioner och du kommer att bli nöjd med ditt köp. Stirra dig inte blind på att den har förra årets processor, den är ändå snabbare än nästan alla Android-telefoner som släpps idag.
Iphone 14 Pro och Pro Max – en smula mer, en smula bättre och mycket dyrare
Råstyrka, bättre kameror, en alltid på-skärm och en dynamisk ö gör Apples nya mobiltelefoner Iphone 14 Pro och Pro Max till en rolig, men dyr, upplevelse.
Betyg 4,5 av 5
Iphone 14 Pro
Iphone 14 Pro har samma design, färger och nyheter som Iphone 14 Pro Max. Iphone 14 Pro har dock ett smidigare format och är enklare att sköta med en hand. Det är en smaksak, men du når de flesta delarna på skärmen enklare med en något mindre telefon. Å andra sidan får du snäppet sämre batteritid i den här modellen, men det är en kompromiss vi är villiga att göra.
Positivt
Blixtsnabb
Mycket bra kameror
Grym bildstabilisering
Ljusstark skärm
Bra operativsystem
Negativt
Priset
Betyg 4 av 5
Iphone 14 Pro Max
Samma design, nya färger och en del efterlängtade nyheter, som alltid på-skärm, och en del nyheter, som Dynamic Island och en suverän bildstabiliseringsteknik gör Iphone 14 Pro Max riktigt rolig att använda. Pro och Max skiljer sig endast åt i skärmstorlek och batteritid. Den här har bättre sådan. Men formatet är i biffigaste laget.
Asus Zenfone 9: Charmig minimobil med vassa prestanda
Den läckra mobilen Asus Zenfone 9 drar in på måtten, men inte på kraften
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
Asus har tagit minstingen Zenfone 8 och förbättrat flera punkter. Zenfone 9 har en stadig kamera med imponerande skärpa, ljud och bild i världsklass, ett gäng smarta gränssnittstillägg och en ny design som både är charmig och praktisk. Vi är tveksamma om det är smart med en så pass kraftfull systemkrets, då det leder till överhettning i det kompakta chassit. Men kan du hantera det och inte kör tunga mobilspel är den väl värd sitt högre, men fortfarande rimliga, pris.
Grundmodellen i Pixel 7-serien är en kvalitetstelefon med få negativa sidor. Men den präglas fortfarande av vad vi inte får.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Pixel 7 har inte samma toppmobilskänsla som Pixel 7 Pro. Du får fortfarande en snabb och modern telefon med många intressanta funktioner, speciellt när Android 13 kombineras med Googles Tensor G2-krets. Vi är inte helt övertygade av ett par designval och saknar zoomkamera, ljudkvalitet och större batteriet från 7 Pro. Med tanke på priset är det dock svårt att klaga.
Positivt
Bra prestanda för pengarna
Byggkvalitet i toppklass
Utmärkt huvudkamera
Rena och smarta Android 13
Negativt
Ingen zoomkamera
Plattare ljud
Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
Testad: Oktober 2022 Tillverkare: Google Systemkrets: Google Tensor G2 Minne: 8 GB Lagring: 128/256 GB Lägst pris: Från 5 990 kronor via Prisjakt (8/128 GB)
Google Pixel 7 Pro: Vi testar Googles nya toppmobil
Lever toppmodellen Pixel 7 Pro upp till hajpen? Vi har testat!
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
De som längtat efter Pixels Sverige-debut lär inte bli besvikna av den nya toppmodellen. Den är inte snabbast på marknaden men utan tvekan snabb nog. Du får genomtänkt design, ett system med smart automatik som fungerar, för det mesta utmärkta kameror och ett batteri som räcker längre än väntat. Det finns mycket som kan locka många svenskar att bli nya Pixel-användare. Ett inte hutlöst pris trissar upp omdömet ett extra steg.
Positivt
Välbyggd, elegant med egen stil
Högklassig och lättanvänd kamera
Utmärkt skärm och ljud
Lång batteritid
Negativt
Steget efter i prestanda-racet
Svagare vidvinkel och vissa vitbalansproblem
Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
Testad: Oktober 2022 Tillverkare: Google Systemkrets: Google Tensor G2 Minne: 12 GB Lagring: 128/256 GB Lägst pris: 8 490 kronor hos Amazon Sverige (12/128 GB)
Den perfekta kompanjonen till Lenovos företagsdatorer. Men vad innebär det?
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Det märks vad Thinkphones huvudfokus är, ett företag som redan är Lenovo-kund får ut mer av den än oss vanliga konsumenter. Det finns ändå tillräckligt mycket intressant här för att inte avfärda den helt. Komfort, tålighet, batteritid och en del bonusfunktioner lockar. Den måttliga kameran och prestanda som ligger steget efter årets nya toppmodeller gör dock att den är svår att rekommendera för alla.
Edge 30 Ultra: Vi testar Motorolas 200-megapixelmobil
Motorola samlar många stora siffror i en och samma mobil, och kombinerar de med en sympatiskt liten siffra i form av prislappen. Men siffror är inte allt. Hur är nya toppmodelllen att använda?
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Det hade kunnat vara alldeles lysande, men Motorola verkar mer intresserade av att bocka av höga siffror för Edge 30 Pro, istället för att tänka efter hur dessa gör en mobil bättre. Bra batteriegenskaper är ett stort plus, men en skärm som inte kan kontrollera färgerna och högtalare med mer kraft än finess förtar intrycket. Kamerorna fotar bara godkänt bra, trots flera ovanligt stora och högupplösta sensorer.
Positivt
Välbyggd och med egen stil
Bra kameror i dagsljus
Stort och snabbladdat batteri
Fördelaktigt pris
Negativt
Skärm och högtalare som saknar finess
Opålitlig kvalitet för nattfoto och film
Ojämna prestanda trots snabb krets
Testad: September 2022 Tillverkare: Motorola Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 Minne: 12 GB Lagring: 256 GB Lägst pris: 8 710 kronor hos ComputerSalg
Motorola Edge 40 Pro: Snygg, komplett och prisvärd mobil
Motorola utmanar dyra mobiljättarna med pressat pris, samtidigt som de inte verkar kompromissa bort någonting.
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
Det här är den toppmobil i år som hittills tveklöst ger mest för pengarna. Topprestanda, lyxkänsla, kvalitet på allt, gott om minne och alla funktioner du kan önska, plus ett par till. Så vad är haken? En kamera med färg- och ljusbalans som inte alltid kan matcha de allra bästa, och måttlig optisk zoom. Det är allt.
Motorola är med i vikmobils-racet igen. Nya Razr infriar förväntningarna och överraskar med pressat pris.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Två års väntan har gjort en enorm skillnad. Razr går från att vara en komiskt dyr flippbar mellanklassmobil till en konkurrenskraftig sådan med många egenskaper i toppklass. En vikbar mobil innebär alltid kompromisser, men de är inte stora och många. Särskilt inte då Motorola lyckas hyvla priset så bra som de gör.
Positivt
Prestanda i toppklass
Vikmobil utan springa och veck
Utmärkt skärm och högtalare
Hög klass på huvudkameran
Negativt
Bred att greppa
Ingen vidare vidvinkel
Ingen trådlös laddning
Halvdan vidvinkel- och selfiekamera
Testad: Oktober 2022 Tillverkare: Motorola Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1 Minne: 8 GB Lagring: 256 GB Lägst pris: 11 490 kronor hos Webhallen
Nya Oneplus-mobilen sticker ut mindre än deras toppmodeller någonsin gjort. Men den levererar där det verkligen gäller.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Vi tappar ytterligare lite av de egenskaper som gjort att Oneplus stuckit ut genom åren. Men återfår några av de viktigaste; kompromisslösa prestanda och blixtsnabb känsla, samt ett lockande pris. För att inte tala om lysande batteritid och supersnabb laddning. Oneplus 10T känns mer som en klassisk Oneplus än vad Oneplus 10 Pro gjorde, trots att vi fått säja adjö till ikoniska slidern på sidan. Klarar du dig utan Pro-modellens mer avancerade kamera är den ett bättre köp.
I nya mobilen sneglar Oneplus tillbaka på egenskaper som gjorde dess klassiker populära.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Oneplus visar att det går att bygga en höjdartelefon utan att priset skenar. Allt är inte hundraprocentigt, men är du inte inbiten mobil-gamer eller kräver trådlös laddning så är det mesta i toppklass. En kamera som överträffar förväntningarna och wifi 7-stöd överraskar positivt.
Realme GT 2 Pro: Utmanar med rätt pris och unik kamera
Här får du prestanda, skärm och batteritid i toppklass, utan att betala oförskämt mycket.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Realme har varit en lovande utmanare i flera år och med GT 2 Pro har de fått till sin bästa telefon hittills. Kameran är ett stort lyft, även om den har en del kvar för att konkurrera med de allra bästa, men du får prestanda, batteritid, uppdateringspolicy och skärm i toppklass i ett ovanligt charmigt paket.
ROG Phone 6 Pro: Gamingmobil med långlivad topp-prestanda
Asus gamingmobil med uppgraderad Snapdragon och specialbyggd kylning sätter rekord i långlivad prestanda.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
ROG Phone 6 Pro är svår att rekommendera för gemene man, men alla prylar är inte byggda för alla. Vill du ha absolut maxad mobil spelprestanda och inte bryr dig om komfort eller pris, har du det här, plus en av de bästa skärm- och högtalarkombinationer du kan få. Det är samtidigt svårt att se Pro-modellens fördelar mot mindre dyra ROG Phone 6. Flera av dess specialfunktioner är också långt från behändigt användarvänliga.
Positivt
Optimerade prestanda
Utmärkt skärm och ljud
Extra mycket batteri
Många bra tillbehör och extrafunktioner
Negativt
Svårhanterade extra kontroller
Stor och tung
Kylaren ingår ej
Rejält dyr
Testad: Juli 2022 Tillverkare: Asus Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1 Minne: 18 GB Lagring: 512 GB Lägst pris: Från 27 049 kronor via Prisjakt
Samsung Galaxy S23: Minstingen gör mest rätt även i år
Den minsta och billigaste modellen känns mest lyckad av de tre nya modellerna.
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
Prishöjningen kan inte ignoreras, men det känns faktiskt som du får mer extra värde här för de extra pengarna än i de andra mer orimligt dyra telefonerna i S23-serien. Så här mycket prestanda, kamerakvalitet och funktionsrikedom i ett kompakt bygge med få nackdelar, det kan vara värt en slant.
Samsung Galaxy S23 Plus: Bra, men åter igen anonym
Det här är en bra mobil med många bra egenskaper. Trots det är det svårt att säga varför du ska köpa en.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Samsung har det inte lätt med sina Plus-modeller. De är tveklöst bra mobiler, men överskuggats av toppade och mycket bättre Ultra. I år känns prishoppet från mycket dyr S23 Plus till ännu lite dyrare S23 Ultra inte så stort att det rättfärdigar allt du går miste om.
Samsung Galaxy S23 Ultra: Tungviktare med mycket av det mesta
Stora lyft i både prestanda och pris.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Med en mångsidig funktionalitet som ingen annan mobil kan matcha, vässade prestanda och toppkvalitet på det mesta, är Galaxy S23 Ultra en värdig Android-utmanare till Iphone 14 Pro Max om mobilernas tungviktstitel. Tyvärr också när det gäller priset.
Galaxy Z Flip 4: Samsung bygger vidare på flippad framgång
Efter förra årets överraskningar känns nyheterna i Galaxy Z Flip 4 mer avslagna. Men det är inte negativt. Flip har mognat och kan nu finputsas.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Den som väntade sig något radikalt från Samsung lär bli besviken, men om du var nyfiken på förra årets Z Flip, men höll tillbaka på grund av batteritiden, är det nu dags. Det, och andra små livskvalitetsförbättringar, gör att vi rekommenderar den. Kameran är fortfarande medioker för prisklassen, men det är en kompromiss som man nog fortsatt får acceptera.
Nu börjar det kännas som att Samsungs stora vikmobil till slut kan ersätta både en surfplatta och en premium-mobil.
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
Subtila men betydande designförändringar, prestanda i toppklass, smartare multitasking och äntligen en kamera som gör att vi inte längtar tillbaka till Galaxy S-mobilerna. Galaxy Z Fold 4 är en förbättrad vikbar hybrid på flera punkter. Det är inte, och kommer nog aldrig att bli, en pryl för de stora massorna, men för den som är en fan av konceptet finns det mycket att gilla.
Sony Xperia 1 IV: Den mesta Sony-telefonen någonsin
Sony tar mediaskapande till en helt ny nivå.
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
Den är dyr som få, men fylld med styrkor som andra mobiltillverkare inte prioriterar. Med fler verktyg än någonsin, för dig som skapar media i nära proffsklass, har den hög inlärningströskel, men det kan vara värd besväret. Det är främst en mobil för redan frälsta Sony-fans, men är samtidigt tillräckligt bra för att kunna frälsa nya fans. Dessutom åtgärdar den ett par punkter som höll Xperia 1 III från ett toppbetyg.
Sony Xperia 5 IV: Smal kvalitetsmobil till bra pris
Gör det mesta som Xperia 1 gör, men med ett mindre format och med några kompromisser.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Xperia 5 IV är en sympatisk mobil med Sonys distinkta personlighet. Den ger dig de flesta av de funktioner som vi uppskattar i dyrare Xperia 1 IV. Som snabb, smart kamera och intressanta funktioner för både skapande och konsumerande av media, fast i behändigare format och lägre pris. Kamerorna är huvudattraktionen och trots enklare zoom levererar de hög kvalitet. Irriterande överhettning och dämpade prestanda håller dock telefonen från full pott i betyg. Men är du medveten om detta och gillar Sonys egensinniga stil kan vi absolut rekommendera den.
Sony Xperia Pro-I: Kameran framför allt i nya proffsmobilen
Nya Xperian är inte mobil först, utan först och främst en kamera.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Sonys superambitiösa mobil med halfproffsig kamera, eller halvproffsig kamera med mobil, beroende på hur man ser på saken, gör flera intressanta saker med både hårdvara och gränssnitt. Enstaka funktioner och användarscenarion glänser till, men det känns som om Sony behöver ta en omgång till och finputsa konceptet. Med tanke på priset så krävs inget mindre än perfektion, och riktigt där är vi inte ännu.
Xiaomi 12T Pro: Prestanda och pixlar till pressat pris
Många goda egenskaper till ett lågt pris.
Betyg 4 av 5
Omdöme
Väldesignat men inte iögonfallande, kraftfullt men inte utan problem, en övertygande huvudkamera men snål satsning på de andra, och ett stort batteri men inte konsekvent strömsnål drift. Det är många ”men” när vi sammanfattar Xiaomi 12T Pro. Det viktigaste ”men” är dock positivt: En del saknade egenskaper, men ett mycket bra pris för att få det viktigaste. Därför blir det ändå tummen upp.
Positivt
Höga prestanda
Hanterar stora sensorn väl
Mycket snabbladdad
Snygg, skarp skärm
Negativt
Risk för överhettning
Saknar många premium-funktioner
Ointressanta extra kameror
Testad: Oktober 2022 Tillverkare: Xiaomi Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 Minne: 12 GB Lagring: 256 GB Pris: 8 790 kronor hos Webhallen
Trots små skavanker är helheten i Xiaomi 13 övertygande.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Många goda kvaliteter till ett mindre blodigt pris gör Xiaomi 13 lätt att rekommendera. Det går undan, och den klarar sig från Pro-modellens värmeproblem. Och trots enklare hårdvara är kameran även här ett stort lyft mot tidigare mobiler från Xiaomi. Men kan den locka köpare i den förkrossande hårda konkurrensen? Det är en annan fråga.
Positivt
Höga prestanda
Utmärkt skärm och ljud
Kvalitet och smarta funktioner i kameran
Välbyggd och behändig
Negativt
Mindre övertygande vidvinkel
Rörigt gränssnitt
Bara Gorilla Glass 5
Långsam usb-port
Testad: Mars 2023 Tillverkare: Xiaomi Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 Minne: 8 GB Lagring: 256 GB Pris: 10 990 kr hos Inet
Xiaomi 13 Pro: Lyxmobil med mäktig kamera och ett par missar
Xiaomis toppmobil har mycket att gilla, men också ett par saker som oroar och irriterar.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
När Xiaomi 13 Pro är bra, så är de världsklass. Skärm, byggkvalitet, batteritid, wifi 7-stöd och framför allt nya kameran övertygar. För det mesta även prestanda, men oflexibel hantering av värme kan bli ett problem. Ett par småsaker som svettigt glättiga ytor och en tråkigt långsam usb-port håller den också från att bli en fullträff.