Expertbetyg
Fördelar
- Stort färgomfång och hög precision
- Hög punktljusstyrka
- Klockren för spel
- Nytt gränssnitt med bättre överblick
Nackdelar
- Ingen Dolby Vision
- Kan behöva soundbar
- Begränsad möjlighet till detaljinställning
- Nya gränssnittet behöver trimmas
Omdöme
Samsung visar att det finns plats för panel-innovation i branschen. De bygger inte den allra bästa tv:n med sin oled-panel, det är fortfarande Sony som gör topp-tv. Men med tanke på att Samsung S95B är signifikant billigare är det den absolut mest prisvärda tv:n vi testat i år. Och är du gamer, då har Samsung ett övertag mer fler snabba hdmi-portar och smartare funktioner. Det blir absolut tummen upp.
Läs vårt test av bästa 4k-tv
Pris vid testtillfället
$2,799.99 (65-inch model)
Bästa pris idag: Samsung S95B TV
Samsung var fram till i år den sista stora tv-tillverkaren som inte hade oled-tv i sitt sortiment. Den enda som gjorde tv-paneler med oled-teknik var konkurrenten LG. Samsung har en tendens att så lite som möjligt använda konkurrenters hårdvara. De är dock allt annat än obekanta med oled, det är Samsung som gör de flesta oled-skärmar i mobiler och laptops. I år har de till slut börjat tillverka sin egna oled-tv med egentillverkad panel, Samsung S95B.

Det här har två effekter. För det första får du ett större färgomfång och mycket fin kontroll över nyanser. En oled-skärm kan vanligen matcha dci p3-standarden, med både färgomfång och hög precision, eller i alla fall komma upp i 97-98 procent av den. Det innebär runt 75 procent av en ännu högre standard kallad rec.2020. Med qd-oled kommer du upp i någonstans mellan 80 och 83 procent av rec.2020.
Det här har vi inte egna instrument bra nog för att mäta, men det är en effekt som går att uppleva om du har en högklassig bildkälla. Färger som är så nära verkliga livet att det kräver ett tränat öga för att se skillnaden. För det andra kan tv:n pressa mycket ljusstyrka ur pixlarna, som bäst en bit över 1 100 cd/m2. Vi har inte sett någon bra förklaring på varför, men vi gissar på att det kan ha att göra med att oled-tekniken bara kontrollerar just ljusnivå.
Ett ljust oled-år
Hög ljusstyrka är inte Samsungs panel ensam om, även den nya oled ex-panel från LG, som sitter i nyligen testade Philips Oled+937, kan leverera liknande ljusstyrka. Det gör att orsaken att skaffa en lcd-tv med ledbelysning är ännu mindre än förr. Nu behöver du inte längre välja mellan intensiv ljusstyrka, med rätt bländande hdr-effekt, hundraprocentigt djup svärta och perfekt kontrast från pixel till pixel. I alla fall om du är beredd att betala för det.

S95B har typisk slimmad oled-tv-design. Panelen är en fönstertunn glasskiva med tunn matt metallbaksida med en omslutande metallram. I bakstycket, centralt på baksidan, finns alla anslutningar och elektronik. Den One Connect-dosa som funnits för en del av Samsungs andra modeller de senaste åren syns inte röken av här, utan du pluggar in dina antennkablar, usb-enheter och bildkällor traditionellt på baksidan.
En stabil fyrkantig fot mitt under tv:n lyfter upp skärmen ungefär en decimeter från tv-bänken. På baksidan fungerar foten också som behändig kabelränna för ström- och hdmi-sladdar. Det går att täcka portar, programmodul, strömkabel och fot med paneler, som gör att den blir snygg att skåda även bakifrån, om du inte har den stående mot en vägg. Du kan givetvis också väggmontera S95B, vilket blir stiligt då den bara är fyra centimeter tjock.
Det här är den andra tv:n vi testat med qd-oled. Sony släppte Bravia A95K, sin bästa 4k-oled för året. Den landade i testlabbet först och är vår favorit hittills i år. Det tack vare smart ljusoptimering för stora ytor, briljant bildhantering och ljud så bra att vi aldrig suktar efter soundbar. Kan Samsung ge den en match? Eller är de bara näst bäst på att använda sin egen panel?
Lockande prispress
Ser vi till priset är det fördel Samsung. Panelen finns i två storlekar, 55 och 65 tum. Samsungs 55-tumsmodell kostar 24 990 kronor, hela 9 000 billigare än Sonys. 65-tummaren, som kostar 34 990 kronor, blir skillnaden hela 10 000 kronor. Vill du ha en tv med (enligt oss) bästa paneltekniken just nu, för bästa pris, så är det inget snack om saken.

Men panelen är inte det enda som avgör bildkvalitet, ytan hur den är implementerad och mjukvaran som driver den kan göra stor skillnad. Här har fortfarande Sony Bravia A95K övertaget med vad vi tycker är bästa signalbehandlingen, och sedan ett par år den klart bästa rörelsehanteringen i någon tv.
Men Samsung S95B är allt annat än dålig. Den skalar för det mesta upp snyggt, även om det kan bli ett visst flimmer runt detaljer med hög kontrast. Färghantering, rörelsehantering och ”tvättning” av insignalsbrus och kompressionsartefakter är kompetenta. Samsung ai-drivna Intelligent-läge, som gör att du för det mesta kan strunta i att gräva bland inställningar, är något som också många användare kan uppskatta. Det träffar för det mesta rätt. Om än inte alltid.
Slår du av det kan du istället manuellt välja mellan dynamisk, standard, film och filmmakar-läge, där det senare tar bort all egen anpassning och kör filmer precis som de är kodade av filmskaparen, Det kräver dock en högklassig bildkälla för att det ska se bra ut. För det mesta föredrar vi bioläget. Pluggar du in en spelkonsol får du upp ett spelläge, och med en dator inkopplad får du två alternativ för skrivbordsarbete och underhållning.
Intensiv hdr, men ingen Dolby Vision
Du får intensiv ljusstyrka på små ytor under begränsad period. Det blir samma effekt här som i Philips Oled+937, en riktigt gnistrande hdr-upplevelse med solkatter i bilden som nästan kan blända på riktigt. Sony Bravia A95K ser dock ut att göra ett bättre jobb med att lysa upp stora ytor längre, tack vare kylning på baksidan.

Tyvärr är Samsung fortsatt envisa med att inte stödja Dolby Vision, bara hdr10+ och hdr 10+ Adaptive. Det gör att alla filmtjänster inte kan leverera perfekt. De flesta stora stödjer hdr10+, så det är inte en enorm nackdel, men det finns enstaka där du får nöja dig med hdr10.
Samsung har inte så detaljerat med bildinställningar som andra avancerade tv har för sådant som signalförbättring, rörelsehantering och färger. Funktionerna och rutinerna finns, men det finns många parametrar som du kan ställa in på andra tv som inte finns här. Du får lita på att Samsung vet vad de gör. Vi har inga större klagomål, men för den som vill ha manuell stenkoll på sin tv är Samsung inte rätt val.
Smart ljud, men inte mäktigt
Framförallt inte för ljudet, där du bara har antingen automatiskt ”Intelligent”-läge eller två alternativ, standard och ”förstärkt”, som ger extra tryck i basen. Samt en manuell equalizer. Ljudet från inbyggda högtalarna är rent och välbalanserat och det går att dra upp volymen i topp utan att det rister i elementen.
Men det är inte så maffigt som i Philips toppmodell och inte lika distinkt och detaljerat som i Sonys. Det kan behövas en soundbar eller subwoofer för att få det där riktiga trycket i ljudet. Då blir Samsungs Symphony Q-funktion ett plus, då det gör det enkelt att kombinera tv:ns ljud med externt.
Samsungs smarta adaptiva ljudrutin, som anpassar ljudet efter buller i rummet uppskattas. Det passar bra tillsammans med den ljusstarka panelen och gör S95B till en idealisk tv för mer stojiga situationer än en lugn biokväll i vardagsrummet. Som att samlas runt och kolla på en match eller spela spel tillsammans.

Tizen i ny kostym
Samsung håller kvar vid operativsystemet Tizen. Samsung-användare kan glädjas åt bekanta funktioner som Smartthings-stöd och behändiga dual view för att köra två källor samtidigt. Men allt är inte sig likt. Samsung har gått över till en startsida i helskärm med bättre överblick över appar, funktioner och innehåll än tidigare. Tizen innebär att du har färre appar att välja bland än vad Android-baserade tv har, även om Samsung sett till att alla de viktigaste givetvis finns där. Du behöver inte gå miste om stora serier eller filmer.
Gränssnittet har en del irritationsmoment. Till exempel auto-uppspelning i ett fönster av det som visades senast, gör att tv:n konstant försöker väcka vår anslutna Playstation, eller börjar strömma filmer där vi pausade dem. Vi hittar inget sätt att stänga av det. Ett annat problem som behöver fixas är att det i startskärmsläge är segt att navigera med fjärrkontrollen, det blir ofta lagg mellan knapptryck och reaktion. Det är inte fjärrkontrollens fel. I andra appar reagerar tv:n snabbare på knapptryck. Vi hoppas Samsung kan trimma det med en uppdatering.
Du får också en gratis innehållstjänst på köpet, Samsung TV Plus, som samlar flera strömmande gratistjänster som Pluto TV och Rakuten TV, samt kryddar med några egna. Det kanske inte är en “killer app”, men har du tråkigt en lördagseftermiddag finns det mycket att slötitta på.

Rätt egenskaper för gaming
Det här är en mycket bra tv för spel, med 120 Hz bildfrekvens, fyra hdmi 2.1-portar med precis all ny funktionalitet (förutom earc, som bara finns på en av dem), låg insignalslagg på så lite som sex millisekunder, och ett spelläge med både matnyttig information med bildinställningar för att passa olika typer av spel.
Vill du inte koppla in en konsol har Samsung nyligen fått stöd för Xbox-strömning med en app du kan ladda hem. Bara installera appen, abonnera på Xbox Gamepass Ultimate, och strömma spelen istället. Det kräver dock bra uppkoppling, hest fast nätverk direkt till routern, men bra wifi kan också räcka. Det är dock en utmaning, eftersom S95B, precis som de flesta smart-tv, obegripligt nog fortfarande kör wifi 5 istället för wifi 6.
Allt som allt tar inte Samsung tätposition i kampen om titeln årets bästa tv. Men med fantastisk teknik i grunden och inga stora klavertramp kan vi inte annat än rekommendera den. Vill du ha det allra bästa i tv-väg just nu slår Samsung inte Sonys toppmodell i bildbehandling, och ingen slår Philips topp-tv på ljudsidan. Men Samsung kontrar med bättre prisvärde.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung S95B
Testad: Oktober 2022
Tillverkare: Samsung
Paneltyp: Qd-oled
Storlek: 55 tum (QD55S95B), 65 tum (QD65S95B)
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Lokal dimning: Oled
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, hdr10+ adaptive
Operativsystem: Tizen OS
Ljud: 2.2.2, 2×10 W + 2×10 W + 2x10W subwoofwer
Anslutningar: 4st hdmi 2.1 (en med earc), 2st hdmi 3.0, lan, optisk audio ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (med fot): 122,4 x 76,7 x 28,7 cm (55 tum)
Vikt (med fot): 20,9 kg (55 tum)
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 300×300 mm
Rek pris: 24 990 kr (55 tum), 34 990 kr (65 tum)
Aktuellt pris: Från 14 990 kronor via Prisjakt (55 tum)