Ska du ha din tv på väggen är LG G2 en väldigt het kandidat. Den har samma lyft i ljusstyrka och färgbalans som vi ser i alla de bästa oled-tv-modellerna i år. Det är också en av de allra bästa tv-apparaterna du kan ha just nu för spel. Vill du ha tv:n på en bänk är den dock inte lika attraktiv. Det finns vassare och mer prisvärda alternativ. Stort test: Bästa 4k-tv – oled, qled och mer ljus än någonsin
Om du är lika gammal som jag kanske du känner igen namnet LG G2. Det var en av LG:s mest populära Android-telefoner på den tiden de fortfarande gjorde sådana. Den släpptes hösten 2012. Nu 20 år senare har namnet tagits över av något med en betydligt större skärm; årets uppsättning av påkostade 4k oled-tv i tillverkarens Gallery Design-serie. De finns i storlekar från 55 till 83 tum med priser mellan ungefär 25 500 och 70 000 kronor. Det här är LG:s toppmodell i 4k oled-klassen, och är främst designad för att hängas på väggen. Den har en 14 millimeters metallram runt skärmen, och sedan ett supertunnt bakstycke på bara elva millimeter. Det är allt. Med ett specialdesignat väggfäste, som du får på köpet, kan den monteras tätt mot en vägg och blir då lika diskret som en stor tavla. Förutom att det dinglar sladdar ned från den i mitten. Det finns prydlig kabeldragning på baksidan av tv:n, både för el och en knippe hdmi-sladdar.
Det finns också en påmonterbar fot som du kan köpa till om du vill ställa G2 på en tv-bänk istället. Den är riktigt snygg på en bänk och det möjliggör att vrida tv:n i sidled. Men det är mest en eftertanke och det blir inte samma eleganta känsla. Dessutom innebär det en extrakostnad. Det känns snålt att inte skicka med bägge alternativen för en tv av den här kalibern och prisklassen. Ökad ljusstyrka och kontroll på färgerna gör att oled i år mer eller mindre har utplånat de fördelar som lcd-tv trots allt fortfarande hade.
Mer ljus och bättre färger
LG G2 bygger givetvis på en av LG:s egna nya paneler med oled ex-teknik. Till skillnad från Philips och Panasonic, som också har LG-panel i sina topp-tv, använder de inte ”oled ex” som varumärke, utan kallar dem för Oled Evo Gallery Edition. Men den ska vara baserad på samma teknik, som optimerar ljuseffektiviteten och ge ungefär 30 procent högre ljusstyrka än förra årets bästa oled-baserade tv-apparater. Det genom en kombination av ny diod-teknik, effektiv värmeavledning och smarta algoritmer i bakgrunden.
Färgomfånget uppges ligga på 99 procent av dci-p3 och den levererar mycket detaljer och fina nyanser, särskilt i röda och blå färgtoner, precis som väntat. Det LG sedan saknar och som Samsungs nya konkurrende qd-oled-panel har, är en ytterligare nivå på färgomfånget, något som framförallt Sony utnyttjar väl i sin topp-tv A95K.
Du får punktljusstyrka upp till 1 100 cd/m2, G2 verkar riktigt bra på att hålla den ljusstyrkan, både på relativt stora ytor och under lång tid, utan att det mattas av. Med rätt bildkälla, som en Dolby Vision-kodad film, kan det bli bländande intensitet. Det är marginellt lägre i ljusstyrka än konkurrenternas tv-apparater i år. Troligen har LG dämpat det medvetet i sina algoritmer för att kunna kontrollera dynamiken eller leverera jämnare ljusstyrka över tid.
Nu med jämnare bild
Tv:n sköter det mesta i bildförbättringsväg utmärkt, men vi märker av en aning flimmer i högkontrastdetaljer vid uppskalning från 1080p eller 720p. Vad LG däremot blivit riktigt bra på i år är rörelsehantering, både med extremt jämn interpolering i standard- och sportläge, och behaglig balans i övergångarna i hemmabioläge med 24-30 Hz film. LG hanterar också toningar och mpeg-artefakter exceptionellt bra. Den tunna designen gör den perfekt för väggupphängning. Både LG:s oled ex och qd-oled-panel ger utmärkt färgkontroll, bättre än vad oled tidigare gett. I de välkalibrerade lägena Biosalong och Filmmaker Mode får du en behagligt neutral och naturlig ton på allt från natur och gatljus, till hudtoner på människor. Skillnaden mellan dem är framför allt att Filmmaker är tänkt för ett mer nedsläckt rum, det stänger av rörelseutjämning och är försiktig med uppskalning. Vilket inte behövs med riktigt bra bildkälla.
Ett Standard och ett Lågenergiläge ger också en snygg färgbalans, men med fler bildförbättringsfilter, som extra rörelseutjämning och tvättning av mpeg-artefakter. Det passar bäst för tv-sändningar och för en del filmtjänster där inte originalbilden är av bästa kvalitet. Ett sportläge finns med fokus på bra kontrast, jämn rörelse och tydlighet, och ett spelläge som går igång automatiskt med rätt konsol eller dator inpluggad. Men du kan också välja den manuellt i vissa lägen.
En av bildprofilerna kallad Intensiv tog jag en snabb titt på och sedan aldrig mer. Den ger en extremt uppressad färgmättnad som bara gör bilden gräll. Men den är ju lätt att undvika så det kan förlåtas. Sedan finns här slutligen ett par bildprofiler ämnade för extra ljusa eller mörka rum, som bara verkar finnas tillgängliga när tv:n spelar sdr-video.
Tänk efter var du placerar G2
Det finns dock anledning att höja ett varningens finger för ljusa rum. LG G2 har en reflekterande bildyta. Det gäller att placera den rätt och kontrollera vad som kan bli en störande ljuskälla bakom ryggen där du sitter. Det är något som framför allt Samsung och Philips gör betydligt bättre i sina bästa tv-modeller. Helt plan baksida, med plastpaneler som döljer kabeldragning, och även fäste för antingen fot eller väggmontering, beroende på vilket du föredrar. En annan sak som kan bli en nackdel är att LG inte stödjer hdr10+, vilket gör att enstaka videotjänster inte får bästa möjliga dynamik i bilden. Dock väl finns stöd för hdr10 professional och Dolby Vision. För det mesta kommer det gå att få utmärkt dynamik. Men borde inte en tv som du betalar så här mycket för faktiskt ha en komplett täckning av de viktigaste hdr-formaten? Det är något som både Samsung och LG får avdrag för.
G2 är en av de bästa tv du kan skaffa just nu för att koppla både en eller två spelkonsoler till. Alla fyra hdmi-portar har stöd för hdmi 2.1 med hög datahastighet för upp till 120 Hz 4k-bild, variabel bildfrekvens, låglatensläge och allt annat som optimerar för gaming. Dessutom har den stöd för AMD Freesync och Nvidia Gsync, om du vill ansluta en pc, och utmärkt låg insignalslagg. Med tv:n i spelläge får du också en meny med både prestandainformation för bilden och möjlighet att göra snabba detaljinställningar för att passa just spelet du kör.
Soundbar kan behövas
Vad du inte får i denna superslimmade tv, jämfört med andra toppmodeller i år, är tungt ljud. Du får fyra tio watts rundriktade högtalare och två tio watts subwoofers i botten. De ger ett rent och klart ljud med alla detaljer du kan begära och till och med så bra surround du kan begära, utan att investera i riktigt hemmabio-audio med satellithögtalare i rummet.
Men att kalla subwoofern här för en subwoofer är att sträcka på definitionen. Det är helt enkelt svårt att få den rätta tyngden, djupet och värmen i basen i en så här tunn konstruktion utan ordentliga resonansutrymmen. Det finns flera tv som du inte behöver skaffa en ljudlimpa till för att få ljud i toppklass, framför allt Panasonic LZ2000 och Philips Oled+ 937. LG G2 är inte en av dem. Å andra sidan, använder du den som den är tänkt och hänger den på väggen, så blir det snyggt med en limpa under. Lättnavigerade WebOS som styrs bäst med viftpinne. LG hör till tv-tillverkarna som kör sin egna smart tv-plattform. LG:s WebOS är nu inne på version 22, och behåller samma grundupplägg som de haft senaste åren. En list med appar i botten som inte avbryter aktuell bildvisning, men ger snabb tillgång till att växla till något nytt. Även inställningsmenyer är snabbt tillgängliga med en sidopanel. Med egen plattform är det givetvis en viss risk att du inte kan hitta precis alla appar du vill ha. Men alla de stora och viktiga finns här, du lär inte gå miste om några populära filmer och tv-serier.
Allt styrs med LG:s unika Magic Remote, som med rörelsedetektor i fjärren gör den till ett trollspö som kontrollerar en muspekare. Fjärrkontrollen har också helt vanliga sifferknappar, styrkors när muspekare inte passar, samt snabbknappar för Netflix, Prime, Disney+ och Rakuten. Även för Google Assistent och Amazon Alexa, som bägge går att aktivera för röststyrning. Systemet har också ett behändigt bild-i-bildläge, smarta hemmet-hubb, Apple Airplay-stöd och annat smått och gott som kan komma till användning.
Tuff tätstrid
Men allt det är grädde på moset. Du köper en G2 för att få den snyggaste möjliga oled-tv:n att hänga på väggen. Och i år är den klart snyggaste i designen och ger en väldigt bra bild. Konkurrerande toppmodellerna från Sony, Panasonic, Philips och Samsung har alla enstaka saker de gör bättre än LG, framförallt ljudmässigt, men också i vissa fall bildmässigt. Ingen slår Panasonics biokänsla och färgkontrollen i Sonys toppmodell är något alldeles extra.
Men det är små marginaler i tätstriden och alla årets toppmodeller gör bra ifrån sig. LG G2 är en välrundad och mångsidig tv som inte gör bort sig på någon punkt. Men det är en nischad tv, för du måste verkligen ha väggplats för den, och helst också komplettera med externt ljud för en hundraprocentig upplevelse.
Specifikationer
Produktnamn: LG Oled G2 (OLED65G26LA) Testad: December 2022 Tillverkare: LG Paneltyp: Oled evo Gallery Edition (Oled Ex) Storlek: 55 tum, 65 tum, 77 tum, 83 tum Testad modell: 65 tum Upplösning: 4k uhd, 2160p Bildfrekvens: 120 Hz Lokal dimning: Oled Hdr: Hlg, hdr10 pro, Dolby Vision, Dolby Vision IQ Operativsystem: WebOS 22 Ljud: 4.2, 4×10 W + 2×10 W subwoofwer Anslutningar: 4st hdmi 2.1 (en med earc), 3st usb 2, lan, s/pdif, ir ut Trådlöst: Wifi 5, bluetooth Mått (utan fot): 142,8 x 80,4 x 2,5 cm (65 tum) Vikt (utan for): 24,5 kg (65 tum) Övrigt: Designad för väggmontering, fot för bänkplacering säljs separat Energiklass: F Väggfäste: Proprietärt, medföljer Rek pris: 25 491 kr (55 tum), 35 991 kr (65 tum), 52 991 kr (77 tum), 69 991 kr (73 tum) Aktuellt pris: 24 990 kr på Komplett (65 tum)