Som en sorts trygghetsförsäkring innan barnen kommer in i den riktiga skärmåldern är Xplora X5 Play ett riktigt bra val. Klockan är enkelt att förstå för barnen och appen är bra för de vuxna. Bästa gps-spåraren för allt du äger
Till slut är det dags att släppa iväg barnen på egen hand ibland, men det känns kanske för tidigt att ge dem en mobiltelefon med internet, sociala medier och den där stora skärmen som är så ömtålig. Med en gps-klocka kan ni hålla kontakten på ett enkelt sätt för alla inblandade. Xplora startade i Norge och finns i hela Norden. Deras gps-klockor kan hålla ett vaksamt öga på var barnen befinner sig, men de har också flera barnanpassningar som gör dem särskilt intressanta.
Den senaste modellen heter Xplora X5 Play och är lämplig från cirka fyra år. Den finns i tre färger, rosa, blå och svart/grå. Den ser definitivt stor ut på små barnarmar, men de klagade inte alls.
Med klockan går det att ringa, skicka röstmeddelanden, bilder (det finns en inbyggd kamera) eller emoji. Den har gps, så att du som vårdnadshavare har full koll på var barnet befinner sig. Hemma kan den ansluta till wifi.
Den har också stegräknare, kamera, ett skolläge och en SOS-funktion.
Kom igång
Det är inte särskilt krångligt att komma igång med installation och registrering, men det tar en liten stund att få ordning på allt, har du ett otåligt barn kan det vara en god idé att börja processen ensam.
Du behöver skapa profiler för dig själv och eventuella andra vuxna som ska ha tillgång till klockan/barnet. Du skapar också en profil för barnet och länkar klockan med en qr-kod på skärmen. Här är exempel på hur Xplora-appen ser ut.
Xplora behöver ett aktivt abonnemang för att fungera som aktiveras enkelt via ett mail. Köper du ett år i förskott kostar det 99 kronor per månad. Sex månaders förskott ger en månadskostnad på 109 kronor. Vill du få en månadsfaktura kostar det istället 119 kronor. Så kan ni hålla kontakten I appen lägger du in godkända telefonnummer som barnet kan kontakta vid behov. För mindre barn är det särskilt fiffigt att det går att lägga till bilder på personerna, barnet inte behöver kunna läsa för att ringa rätt.
Högtalaren i klockan är inte superstark, i bullriga miljöer kan det vara svårt att höra vad som sägs under ett samtal.
Det går att skicka röstmeddelanden, vilket också fungerar bra för barn som inte kan läsa, men det går också att skicka bilder, emoji eller använda färdiga korta fraser.
Alarmknapp och trygghetszoner
Det finns endast en knapp på klockans sida som används för att starta och väcka klockan, men om barnet håller in den i några sekunder ringer klockan till föräldern som ett larmsamtal. Bra om det händer något.
Klockan tål en hel del och är vattentålig. Den ska dock inte badas med. Det går att köpa till skyddsplast att sätta över skärmen.
Utöver att du kan se var klockan befinner sig på en karta i appen, kan du skapa så kallade trygghetszoner och få notiser om barnet lämnar zonerna. Det är enkelt att göra i appen, men zonerna måste vara relativt stora, 300 meter är den minsta diametern som går att ställa in.
Ska barnet ha klockan på sig i skolmiljö finns ett särskilt läge du som förälder kan aktivera mellan vissa tider och då kan barnet enbart se vad klockan är. Resten får vänta till efter skoltid.
Batteri och laddning
Klockan har ett 800 mAh-batteri som ger upp till 72 timmars batteritid. Den laddas med medföljande usb-kabel med magnetfäste som fästs på baksidan av klockan. Batteritiden är bra med tanke på klockans storlek och funktioner.
Så länge man har med sig kabeln går det att så klart att ladda med en powerbank eller liknande om man är iväg när batteriet börjar ta slut.
Musik, kamera och stegräknare
Klockan har några funktioner som är för barnen direkt. Det finns en inbyggd kamera på två megapixel som de kan ta bilder med och skicka till de godkända kontakterna. Inte så värst bra kvalitet, men det räcker för ändamålet och var visst riktigt roligt enligt barnen som hjälpte till att testa klockan.
Det går att skicka mp3-filer via chatten till klockan som barnet kan spara till Musik-appen och lyssna på med klockans högtalare. Det går dock inte att ansluta några hörlurar via 3,5-millimeterskontakt eller bluetooth.
Sedan finns det en stegräknare inbyggd och här har Xplora lagt till en aktivitetsplattform de kallar för Go play, där barn kan byta steg mot mynt som kan användas i butiken. Det finns också tävlingar med chans att vinna priser. Kanske fungerar det som extra motivation till rörelse för en del barn, men våra var nog lite för små för att förstå eller ens behöva det. Full fart ändå.
Kort kan nämnas att klockan också har alarm och tidtagarur, samt en kalkylator.
Specifikationer
Produkt: Xplora X5 Play Testad: Maj 2022 Tillverkare: xplora.se Plattform: Android eller IOS Skärm: 1,4 tums tft-pekskärm i färg Storlek: 55 x 44 x 15 mm. Vikt: 54 gram. Batteritid: ca 2 dygn. Kommunikation: 4g, 3g, 2g, gps Laddare: Usb med magnetkoppling. Vattentålighet: Vattentålig (IP68) Geofence: Ja, det går att ha flera olika. Pris abonnemang: 109 kr/mån vid årsabonnemang. Rek. pris: 1 990 kronor Pris: Från 1 690 kronor via Prisjakt