Oneplus visar att det går att bygga en höjdartelefon utan att priset skenar. Allt är inte hundraprocentigt, men är du inte inbiten mobil-gamer eller kräver trådlös laddning så är det mesta i toppklass. En kamera som överträffar förväntningarna och wifi 7-stöd överraskar positivt. Bästa smartphone just nu – test av mobiler i toppsegmentet
Oneplus har varit ute på villovägar på senaste åren och har haft svårt att hitta sin identitet efter att de blivit ett varumärke under Oppo-koncernen. Och telefonerna de levererat har varierat i kvalitet från fullträffar som 2021 års toppmodell 9 Pro, till mer tveksamma 10 Pro förra året. Nu är årets första Oneplus här, Oneplus 11. Får de ihop helheten denna gång? Oneplus 11 lanserades redan tidigare i vintras i Kina, men nu kommer alltså den internationella versionen, med klassiska OxygenOS-gränssnittet istället för Oppos Color OS. Det ser ut att vara årets toppmodell, och kommer det någon Oneplus 11 Pro i framtiden så är det något Oneplus lyckats vara väldigt tyst om.
Med en stor rund kamerapanel på baksidan och två iögonfallande färgval, blankt grön eller grovt mattsvart, är Oneplus 11 en mobil som definitivt drar blickarna till sig. Trots 6,7 tums skärm är den tack vare tunna skärmkanter och avrundade långsidor både fram och bak bekväm att greppa. Jag gillar känslan i den matta ytan på min testmobil, men andra som testat att hålla i den har anmärkt att de tycker den känns hal och ville hellre ha en glasblank baksida.
En detalj som kommer glädja Oneplus-fans är att alert-reglaget på sidan är tillbaka, så att du med ett enkelt pet kan ställa den i stör ej-läge, eller ljudlös med vibration. Det skippade Oneplus med senaste modellen, men det gick visst inte hem bland köparna, så nu gör den snabb comeback.
Det är en telefon som på många andra sätt också känns som ett steg tillbaka till gamla tiders Oneplus. Fokus på prestanda som går utöver bara snabb systemkrets, hög byggkvalitet och komfort, ett gränssnitt optimerat för en snabb upplevelse, och ett konkurrenskraftigt pris. Baksidan på mattsvarta Oneplus 11 känns igen från till exempel höstens Oneplus 10T. En lite annan känsla i ytan, men samma stil.
Håller priset på rätt nivå
Efter att just ha testat Samsung Galaxy S23-serien som går hårt åt plånboken är det välkommet med en prestandamobil som lyckas hålla sig runt 10 000-kronorsstrecket. Oneplus 11 är storleks- och funktionsmässigt mest jämförbar med Galaxy S23 Plus som kostar mellan 14 och 15 tusenlappar, så det är verkligen en stor skillnad.
Du får betala 9 990 kronor för enklaste modellen med 8 GB ram och 128 GB lagring, och 10 890 kronor för den modell jag fått testa, med hela 16 gigabyte ram-minne och 512 gigabyte lagring. Det känns som en bra uppgradering, både dubbelt upp med ram-minne och lagring. En skillnad på dem är att lagringen i 256 GB-modellen är av nya snabba ufs 4.0-typen medan det är ufs 3.1 i 128 GB-modellen. Det innebär att du inte bara får mer lagring utan betydligt snabbare, med läshastighet på över tre gigabyte i sekunden för stora filer.
Prispress sker inte helt utan kompromisser, till exempel har inte Oneplus 11 fullt vattentät konstruktion utan du får klara dig med stänktålighet och ip64-klassning. En annan sak som Oneplus 11 inte har är trådlös laddning. Å andra sidan är dess usb-laddning uppiggande snabb. Den använder Oppos proprietära SuperVooc-teknik och med 100 watts effekt i medföljande laddaren kan du fylla mobilens 5 000 milliamperetimmars batteri på lite under en halvtimme. Inte snabbast någonsin, ens från Oneplus, men övertygande snabbt. Gröna Oneplus 11 med blank baksida. Här tillsammans med nya true wireless-lurarna Buds Pro 2.
Ny processor och nytt nätverk
På en annan punkt ligger Oneplus dock före konkurrenterna. Det här är den första mobilen som kommer till Sverige med wifi7-stöd. Eller nästan. Hårdvaran finns här, men det hela kommer att låsas upp med en planerad systemuppdatering i maj. Till dess får du nöja dig med wifi 6e. Och det är ju inte så dumt det heller.
Som alltid kommer en ny kraftfull Oneplus med senaste och bästa Snapdragon-kretsen. Eller faktiskt inte, denna gång, eftersom Qualcomm gör en specialversion av Snapdragon 8 gen 2 just för Samsung som faktiskt är marginellt snabbare. Här är det den näst snabbaste vanliga versionen av systemkretsen som gäller. Det blir ett bra tillfälle att ställa den mot Samsungs version.
Skillnaden på den på pappret är marginella, det handlar om en liten höjning av klockfrekvensen på snabbaste processorkärnan, samt på grafikkretsen. I verkliga livet visar det sig vara just en marginell skillnad, som i stort äts upp av felmarginalen i de individuella tester jag kan göra. Då kan 16 megabyte minne istället för 8 gigabyte i en Galaxy S23 Plus, vara en viktigare fördel för Oneplus. Mobilen ligger bra i handen.
Orosmoment, men bara för gaming
Användaren får viss kontroll över prestandan själv. Som standard är topprestanda aningen begränsad, antagligen för att spara på batteriet. Med prestandaläget manuellt påslaget får jag ut några få procent extra, speciellt ur enskilda processorkärnor. Det hade varit ett plus om det läget var mer lättillgängligt i gränssnittet, men Oneplus vill kanske inte att folk har på det konstant och sabbar batteritiden.
För spelgrafik syns en liten fördel för Samsungs specialkrets, och här gör inte Oneplus prestandaläge någon stor skillnad. Men skillnaden är inte avgörande stor. Däremot har Oneplus 11 andra problem som gaming-mobil. Under hög belastning av grafikkretsen börjar den snabbt att tappa prestanda och kan få riktigt tunga tapp i bildfrekvens. Denna typ av så kallad throttling sker när hårdvaran blir för varm.
Jag märker inte av likande prestandaproblem vid cpu-intensiva jobb, som högupplöst videofilmning, så problemet verkar vara begränsat till just grafikretsen. Kör du bara lite Candy Crush eller dagens Wordle (gör folk fortfarande det?) så är det givetvis ingen fara, och många hyfsat krävande spel funkar också bra, tack vare ai-driven teknik under ytan som optimerar hur hårdvaran utnyttjas och jämnar ut bildfrekvensen. Det undviker dock inte att jag faktiskt får en del märkbara tapp i frekvens i de tyngsta mobilspelen. Widgetpanelen Shelf är en av få saker som känns onödig och ivägen i Oxygen OS. Men den går att inaktivera.
Utmärkt bild
Ett sätt att undvika överhettning kan också vara att ställa skärmen i 1080p-läge istället för dess fulla 1440p-upplösning. Då kan många spel hänga med längre. Det är faktiskt standardläget i systemet, och för det mesta finns det ingen som helst anledning att gå upp i upplösning; bilden är skarp, snygg och detaljerad även då. Amoled-skärmen här är inte bara skarp, utan ljusstark nog för de allra flesta situationer, så färgglad och färgsäker som en toppmobil numera ska vara, och har stöd för både Dolby Vision och hdr10+.
Skärmen är också ovanligt snabb. Inte i just bildfrekvens, det är samma 120 Hz maxfrekvens som i många toppmobiler nu för tiden. Givetvis dynamisk för att spara ström, och med ltpo3.0-teknik kan frekvensen detaljstyras från 1 Hz upp till max. Samplingsfrekvensen för pek på 1 000 Hz är den högsta jag hittills sett, och tillsammans med utmärkt haptisk feedback och telefonens smidiga gränssnitt känns Oneplus 11 väldigt behaglig att kontrollera.
Högtalarna i telefonen levererar rent och klart ljud, och tack vare Dolby Atmos stöd gör det att få bra ljudbild för både musik och film, även om det saknas manuell equalizer-kontroll. Ljudet lämnar dock lite att önska när det kommer till tryck och fyllighet i bastoner. Nu begär jag inte så mycket av den varan ur en mobil, men det finns absolut andra som klarar sig bättre på den punkten.
Kameran överraskar mest
Trots ambitiösa försök har Oneplus aldrig lyckats ta sig in i den verkliga elitklubben för mobilkameror. Men i Oneplus 11 är de faktiskt närmre än någonsin. Jag hade inga skyhöga förväntningar, bara som alltid en stabil och ”inte alls dålig” kamerauppsättning, med en eller ett par intressanta gimmickar, som förra årets fisköge-läge, men nu verkar det som om Hasselblads-samarbetet som startade 2021 på allvar gett utdelning. Charmig eller bara konstig? Åsikterna om kamerapucken går isär. Huvudkameran är baserad på Sonys utmärkta 50-megapixelsensor IMX860 och även vidvinkelkameran och ”porträttzoomen” som Oneplus kallar sin 2x telezoom, har bra Sony-sensorer, och till synes högklassig optik. Alla tre fotar skarpt och pålitligt, med en utmärkt verklighetstrogen färgbalans i de flesta situationer, även i utmanande kvälls- och nattljus. Vidvinkeln och zoomen har inte samma stora ljusintag och kan därför tappa en del detaljer i mörkret, men de hänger ändå med bra.
Jag blir extra imponerad just av hur bra de tre kamerorna matchar varandra i dynamik, färger och, tja, känsla, när jag hoppar mellan olika brännvidder. Det här ska vara just tack vare kalibrering signerad Hasselblad. Makroläget, som av någon anledning föll bort i Oneplus 10 Pro, är tillbaka. Det använder vidvinkelkameran, och byter som standard automatiskt till det när du kommer tillräckligt nära ett motiv.
Stabil batteritid
En orsak till oro var strömförbrukningen, efter att ett par tidiga recensioner från Kina där telefonen först släpptes klagade på dålig batteritid. Men det ser jag inte röken av i mina mätningar. Med telefonen ställd på fabriksinställningar strömmar jag film i nästan exakt ett dygn på full ljusstyrka. Då pratar vi sdr-film och utan de videoförbättringsfunktioner som telefonen har.
Du kan till exempel aktivera uppskalning om du har lågupplöst video, eller skala upp från sdr till hdr. Den senare ser dock inte ut att dra så mycket extra batteri. Bara marginellt. Det finns andra sätt att få Oneplus 11 att dra extra ström, som att köra skärmen i sitt fulla 1440p-läge, och köra högprestandaläget konstant, men även då får den absolut inte underkänt i batteritid.
Oneplus lovar också att batteriet ska hålla extra länge. Så här i skrivande stund innan den globala lanseringen har de ingen konkret siffra på hur mycket det innebär, men runt en fördubbling av ”det vanliga antalet” laddcykler nämns på den produktgenomgång jag fick för en dryg vecka sedan. Kameran övertygar både med detaljer, skärpa, välbalanserad färg och dynamik, samt snabb hantering. Den har inga magiska bonusfunktioner, utan fotar bara kort och gott mycket bra. Både med ai-driven automatik och i ett manuellt pro-läge för den som vill ha kontroll.
Nu med fler uppdateringar
Det är Android 13 i botten, och förbättrad uppdateringspolicy på fyra år systemuppdateringar och fem år säkerhetsuppdateringar. Det är samma som tidigare ledande Samsung, och det tillsammans med snacket om bra livslängd på batteriet gör det här till en mobil du ska kunna ha glädje av länge. Då är det ju också ett plus i kanten att den är förberedd för framtidsteknik som wifi 7.
Det gör att Oneplus 11 kommer in med ett offensivt erbjudande i årets mobilrace. Inte allra mest kraftfull, men fortfarande blixtrande snabb, speciellt den dyrare och klart bättre av två modeller. De egenskaper den saknar eller är jämförelsevis svag på är inte saker som en del användare bryr sig om. Och den har ett par egna ess i rockärmen.
Specifikationer
Produktnamn: Oneplus 11 Testad: Februari 2023 Tillverkare: Oneplus Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 Processor: Kryo Prime 3,2 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz Grafik: Adreno 740, 680 MHz Minne: 8 GB/16 GB Lagring: 128 GB/256 GB Skärm: 6,7 tum amoled, 1440×3216 bildpunkter, 120 Hz dynamisk frekvens Kameror: 50 megapixel + 48 megapixel vidvinkel + 32 megapixel 2x telezoom med led, 16 megapixel fram Anslutningar: Usb 2 typ c Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e/7, bluetooth 5.3, agps, galileo, nfc Operativsystem: Android 13 med OxygenOS 13, 4 års systemuppdateringar Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare i skärm, stänktålig (ip64) Batteri: 5 000 mAh, ca 24 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 42 tim samtal Batteriladdning: 100 W usb (SuperVooc) Storlek: 16,3 x 7,4 x 0,85 cm Vikt: 205 gram Pris: 9 990 kr (8/128 GB), 10 890 kr (16/256 GB) Pris:Från 9 990 kronor via Prisjakt (8/128 GB) eller från 10 888 kronor via Prisjakt (16/256 GB)