Expertbetyg
Fördelar
- Nya snabba Snapdragon
- Hög klass på skärm och högtalare
- Stort, snabbladdat batteri
- Bra pris
Nackdelar
- Ingen zoomkamera
- Ej vattentät, oklar tålighet
- Dämpad spelprestanda vid längre sessioner
Omdöme
Snabbaste Android-mobilen hittills i ett nonsensfritt bygge, bra bild och ljud, starkt snabbladdat batteri och slagkraftigt pris. Kameran gör några udda prioriteringar, enstaka premium-egenskaper saknas och nya Android-designen är lite av en smaksak, men annars är det inte mycket vi har att klaga på.
Läs vårt stora test av mobiltelefoner
Testad produkt: Motorola Edge 30 Pro
Pris: 5 990 kronor hos MediaMarkt
Motorola har en tendens att experimentera med format och inriktning på sina premiummobiler. Vi minns unika platta Moto Z-serien med påsnäppbara moduler, de första Edge-modellerna med extra böjd skärmkant som namnet Edge just kommer ifrån och förra årets Edge 20-mobiler som skippade flaggskeppsprestanda. Edge 30 Pro känns i jämförelse väldigt återhållsam och ”normal”. Vi hade sagt förutsägbar, men det här är Motorola. Så detta hade vi inte förutsett.

Nu misstänkte vi i och för sig redan vad som var på gång. Edge 30 Pro släpptes redan innan nyår i Kina som Edge X30, och ryktena gjorde gällande att det var samma mobil som skulle komma till resten av världen inom kort. Eller nästan, det är en del detaljskillnader, men det mesta i Edge 30 Pro och Edge X30 är gemensamt.
Med Edge 30 Pro tar Motorola bort alla distraktioner och gör Edge-serien mer lik Moto, fast med lite lyxigare design. Det vill säga enkel formgivning, hög grundkvalitet på de viktigaste komponenterna, och bra prestanda i sin prisklass. Prisklassen här är premiummobil, men en billigare sådan, för precis under 8 000 kronor. Det är ett uppfriskande alternativ till de konstant dyrare toppmodellerna från Samsung, Apple, och på senare tid även Oneplus och Xiaomi.
Men så innebär det också bortbantade bonus-funktionalitet för att hålla nere priset. Edge 30 Pro har till exempel ingen riktig vattentät konstruktion utan bara ospecificerat stänktålighet, och fingeravtrycksläsare sitter i på-knappen på sidan istället för under skärmen.
Det är ett kvalitetsbygge med avrundat matt glas baktill, plant glas framtill och en plastram som håller ihop det hela. Det känns lite när vi greppar den att det inte är metallram, men stabiliteten och tåligheten verkar ändå vara hög. En lite udda detalj är att bakstycket är av Gorilla Glass 5 medan framsidan är Gorilla Glass 3. Så inget Victus här, och den äldre och mindre tåliga glastypen i skärmen där de flesta tillverkare prioriterar motsatt.
Först ut med nya Snapdragon
Telefonen finns i två färger kallade Cosmos Blue och Stardust White, bägge med ett snyggt lätt oljigt skimmer i den matta ytan. Två konfigurationer av minne finns, 8 gigabyte ram och 128 gigabyte lagring, eller 12 gigabyte ram och 256 gigabyte lagring. Det är bara den större av dem som går att köpa i Sverige, och då den är relativt billig känns en ännu mer prispressad version inte så angelägen.

För det här är en telefon med ett fokus framför allt annat, höga prestanda och en lika snabb upplevelse. Motorola har med Edge 30 Pro bestämt sig för att nu och framöver tajma sina premium-telefoner så att de matchar lanseringsschemat för bästa nya Snapdragon-processorerna. Edge 30 Pro är mycket riktigt den första stora mobilen i Sverige med Snapdragon 8 gen 1 under huven.
Då kan vi till slut göra en jämförelse mellan den och Samsungs Exynos 2200 som sitter i nya Galaxy S22-telefonerna, och konstatera att Qualcomm som så många gånger förr verkar vara snäppet snabbare på det mesta, och inte minst i grafikprestanda. Visst, Exynos har RDNA 2-teknik från AMD och kanske därmed framtiden för sig med sitt strålspårningsstöd, men pratar vi bara ren råkraft har Qualcomm övertag med god marginal.
Tappar kraft efter ett tag
Apples M15 har fortfarande tätposition i cpu-prestanda, men det är svårt att säga vad det gör i verkliga livet. De har helt olika upplägg med prestandakärnor och strömsnåla, bägge anpassade till hur vardera operativsystem fungerar. Det går inte heller att säga säkert vilken som har vassast grafik, olika spel, olika benchmarks och olika situationer ger vitt spridda resultat.
Edge 30 Pro ser ut att dämpa grafikprestanda något efter ett kort tag av grafiktungt spelande. Om det är medvetet eller på grund av begränsad värmeavledning är svårt att säga. Men chassit blir heller aldrig obehagligt varmt att hålla i. Rejält ljummet ja, men aldrig ohanterbart, som var fallet med flera Snapdragon 888-mobiler förra året.

Snabbt går det i vilket fall som helst, riktigt snabbt, och med 12 gigabyte ram-minne och pigg ufs 3.1-lagring tuggar sig telefonen igenom tunga appar, stora dokument och webbsidor, intensiv multitasking och alla spel vi testar på den utan att någonting upplevs som segt. Snabb och till synes problemfri uppkoppling via wifi 6 med stöd för wifi 6E, samt givetvis 5g, bidrar också till det. Liksom en 144 Hz bildskärm med snabb pekavläsning.
Kvalitet på ljud och bild
Skärmen är en oled med 1080p-upplösning som i 6,7 tums storlek är så pass punkttät att vi inte ser var poängen skulle vara med att gå upp i upplösning. Den har stöd för hdr10+ och en färgpalett som uppges matcha dci-p3. Med den fina intensitet i framför allt röda färgtoner vi får har vi ingen anledning att tvivla på det. De flesta toppmobiler med liknande oled-skärmar håller idag så pass hög klass att det mest känns akademiskt att orda om det.
Maximala ljusstyrkan är inte lika löjligt hög som i Samsungs senaste toppmobiler, men landar fortfarande på en bit över 600 cd/m2, och vi har inga problem att använda den ute i solskenet. Det kan dock finnas tillfällen då direkt solljus och reflexer stör. Men det är väl en sak vi får leva med i en lite mer prispressad mobil som denna.
Ljudet går inte heller av för hackor. Edge 30 Pro har Dolby Atmos-stöd och högtalare på vardera kortsida som levererar väl balanserat, fylligt och fint detaljerat ljud, speciellt bra för musik och media. Det blir givetvis inget jättetryck ifrån högtalare i mobil-storlek, men det här är ungefär så bra det kan bli.

Android 12 i original-stil
Vi ser en del intressanta detaljer bland ljudinställningar, bland annat möjligheten att ställa ljudvolym per app. Om det är en Motorola-specifik funktion eller om det ingår i Android 12 är oklart, men vi har inte sett det på andra mobiler med Android 12. I Edge 30 Pro är det en original Android 12-upplevelse som gäller, med endast några diskreta funktionstillägg från Motorola.
Den mest markanta är Ready For, Motorolas skrivbords- och mediacenter-gränssnitt på mobilen om du ansluter den till en extern skärm. Det har potential, och flyter på bättre än någonsin med höjda prestandan, men saknar flertalet av de dedicerade och anpassade tillämpningar som till exempel Samsung Dex har.
Då Motorola utöver det inte gör något markant eget med gränssnittet innebär att vi här får Googles nya Material You-design, som avviker stort från Android 11. Större och mer informativa ikoner i snabbinställningsmenyn, större och mer fingervänliga reglage för sådant som volym, ljusstyrka och liknande och möjlighet att färgmatcha gränssnittsgrafik till bakgrundsbilder.
Det är också ny stil på ikoner och rundad stil på widgetar och andra rutor, samt ett gäng små nya funktioner. Vi är lite kluvna. En del av det nya är snyggt och uppfriskande, medan andra detaljer gör överblicken och vad som får plats på en skärm sämre.

Stabila kameror, men zoom saknas
Kamerauppsättningen i Edge 30 Pro är också värt att prata om. Den har både intressanta premium-egenskaper och saknar andra. Det mest uppenbara är den inte har någon som helst zoomkamera, utan bara en standardkamera och en vidvinkel, bägge med en ny 50 megapixels sensor bakom. Den tredje kameran i panelen på baksidan är bara en stödsensor för djupseende till huvudkameran, för att förbättra bokeh-precisionen i kamerans porträttläge.
I rena siffror är det ett steg tillbaka från föregångarens 108-megapixelkamera, men pixelantal är egentligen en mycket dålig indikator på kvalitet. Sensoryta och ljusinsläpp är mer relevant, och med färre pixlar att hantera kan en kamera hantera informationen snabbare.
Huvudkameran med optisk bildstabilisator tar snygga, skarpa och välbalanserade bilder med stor dynamik i bilden, och med snabb och följsam fokus är det sällan den träffar fel. Det finns en liten risk att ljusa ytor som husfasader kan bli utfrätta i starkt solsken, men annars har vi inte något att klaga på. Endast i högupplöst läge, då kameran spar undan en full 50-megapixelbild utan pixelbinning, får vi problem med stabilisering, och du kan behöva en extra stadig hand.
Extra många pixlar fram
Vidvinkeln gör också ett bra jobb i allt från dagsljus till normal inomhusbelysning, och kan också dubbeljobba som väldigt närgången makrokamera. I kvälls- och nattljus med långexponering aktiverad brister det lite för Mororola, både på huvud- och vidvinkelkameran. Där en del konkurrenter är bättre på att lyfta fram skärpa och detaljer i bilder får vi här ett mjukare resultat, men inte utan att där den delen vara mer fri från brus.

Det andra som sticker ut är selfiekameran framtill, som har en sensor på hela 60 megapixlar. Riktigt varför är svårt att säga, då du normalt ändå sparar en betydligt mindre bild av sammanslagna pixlar. Men den är snabb, levererar välbalanserade färger och fin detaljrikedom. Och mestadels pålitligt porträttläge med bokeh-effekt, trots avsaknad av extra sensor för djup.
Edge 30 Pro har ett batteri på 4 800 milliamperetimmar, och ut det lyckas den klämma ut övertygande batteritid på mellan tio timmar och ett dygn av aktivt användande, beroende på vad du gör. Krävande gaming och högupplöst filmning äter batteriet snabbare, men annars ska du inte behöva vara orolig för batteribrist under en normal dag.
Snabbt eller trådlöst, välj själv
Med det slår den Galaxy S22 Plus med ett par timmar i bägge våra testmoment, videoströmning på full ljusstyrka och 60 Hz, samt enklare webbsurf på låg ljusstyrka och dynamisk bildfrekvens. Det är förväntat, eftersom den också har ett aningen större batteri. Det mest intressanta är dock snabbladdningen med hela 68 watts effekt med medföljande biffig laddplugg. Den fyller batteriet på under en timme, och till hälften ännu snabbare, på bara 19 minuter.
Det är något vi uppskattar stort för en stressfri tillvaro, och som det är frustrerande att de två dominanterna Samsung och Apple inte anammar. Så ofta som vi är på väg att lämna hemmet och upptäcker att batterimätaren på mobilen blinkar rött är möjligheten att köpa sig några timmar batteritid på en kvart mycket värdefull. När den dessutom även har stöd för 15 watts trådlös laddning och omvänd trådlös laddning på 5 watt har vi inte mycket att klaga på.
Vi har kritiserat Motorola tidigare för klen uppdateringspolicy för Android i sina mobiler. Det kan vi inte göra här, då du för det första har Android 12 redan, och sedan lovas funktionsuppdateringar i två år och säkerhetsuppdateringar i tre. Det är inte lika bra som en del av konkurrenterna, men ett stort lyft från Motorolas tidigare undermåliga uppdateringslöften, och får anses godkänt. Dessutom får du två års garanti på hårdvaran istället för vanliga ett år. Det uppskattas.
Specifikationer
Produktnamn: Motorola Edge 30 Pro
Testad: Mars 2022
Kontakt: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Processor: 1 st Cortex-X2 3 GHz + 3 st Cortex-A710 2,5 GHz + 4 st Cortex-A510 1,8 GHz
Grafik: Adreno 730
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,7 tum p-oled, 1080×2400 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 50 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + djupsensor med led bak, 60 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c med Displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 12 med My UX
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig, trådlös laddning, 2 års garanti
Batteri: 4 800 mAh, 18 tim 45 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 21 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 144Hz), ca 30 tim samtal
Batteriladdning: 65 W usb (TurboPower), 15 W trådlös (qi)
Storlek: 16,3 x 7,6 x 8,8 cm
Vikt: 196 gram
Rek. pris: 7 990 kr
Pris: 5 990 kronor hos MediaMarkt
Prestanda
Antutu Benchmark: 992 506 poäng
Geekbench 5: 3 712 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 290 poäng
3dmark Wild Life: 9 393 poäng
Lagring, läsning: 1 914,6 MB/s
Lagring, skrivning: 993,3 MB/s