Expertbetyg
Fördelar
- Höga prestanda
- Utmärkt bildskärm
- Hög byggkvalitet och komfort
- Snabb, säker och smart huvudkamera
- Extremt snabbladdat batteri
Nackdelar
- Inga besked om tålighet
- Måttligt zoomomfång i kameran
- Ojämn batteritid
Omdöme
När den kom satte den nya nya prestandarekord för Android, och var bättre på att hålla prestandan uppe än konkurrenterna. Sedan dess har flera gått om, men Xiaomi 12 Pro är fortfarande blixtrande snabb. Den har även utmärkt skärm, stram design, brutalsnabb laddning och en kamera som bitvis är i absoluta toppklass. En del detaljer håller den dock från ett riktigt toppbetyg, men är ändå en riktigt hödjarmobil.
Stort test: bästa toppmobilerna
Testad produkt: Xiaomi 12 Pro
Pris: 9 429 kronor hos Amazon Sverige (12/256 GB)
Våren är den hetaste säsongen för nya mobilsläpp om du inte är en inbiten Apple-fan i alla fall. Och Xiaomi har dragit sitt strå till stacken med två färska erbjudanden. Kompaktare och lite billigare Xiaomi 12 och större Xiaomi 12 Pro, som ska innehålla allt av det bästa som den kinesiska tillverkaren har att komma med just nu. Här har vi testat Pro-modellen.

Med en prislapp på 11 490 kronor för den enda konfiguration som säljs, med 12 gigabyte ram-minne och 256 gigabyte lagring, hamnar den på samma prisnivå som en Samsung Galaxy S22 Plus, Oneplus 10 Pro och Iphone 13 Pro. Inte det dyraste du kan köpa i mobilväg, men inte långt ifrån. De dyrare alternativen, förutom orimligt dyra Apple Iphone, har alla någon sorts extra gimmick, som Asus gaming-mobil ROG Phone 5s Pro med extern kylare, eller Samsungs Galaxy S22 Ultra med sin Notes-pekpenna.
Så förväntningarna och kraven är höga. Hur bra lyckas Xiaomi 12 Pro leva upp till dem? Designen är stramare och mer återhållsam än i föregångarna Mi 11 och Mi 11 Pro, med mindre avrundade hörn och kanter. Skärmen har fortfarande böjda långsidor, men de påverkar inte den synbara skärmbilden eller pekskärmsfunktioner. Den är annars exakt lika bred, men har en aningen mindre bildpanel, så skärmkanterna utmed långsidorna är inte lika väl dolda som de var i Mi 11. Det ger dock fortfarande ett nästan kantfritt intryck.
Baksidan är av Gorilla Glass 5 och framsidan har nya Gorilla Glass Victus, med en enkel matt aluminiumram som håller ihop det hela. Ram och bakstycke är bägge matta i ytan, och är både tåligt mot repor och håller fingeravtryck borta. Det finns tre färger att välja på, en grå som är nära mattsvart, samt ljusare blå och lila modeller. Vilka som kommer finnas bland operatörer och större butiker är i skrivande stund oklart, men samtliga tre kommer gå att köpa via Xiaomis egna webbutik.

Sticker ut baktill
Kamerapanelen på baksidan är i samma färg och matta yta, men sticker upp abrupt i ena hörnet och lägger på nästan två millimeter där den är som tjockast. Det är givetvis ett irritationsmoment, men ett som man får leva med om man också vill ha stor kamera av hög klass i sin mobil. Du får med ett transparent skap som gör telefonen tryggare att hantera, men även med det på sticker kameradelen ut.
Precis som i Oneplus 10 Pro är det en sak vi saknar, IP-klassning för vattentålighet. Vi antar kallt att det inte beror på något stort problem med tåligheten, telefonen ser ut att ha rätta konstruktionen runt sådant som sim-kortslucka och usb-port för att tåla en hel del. Men att det saknas officiella uppgifter eller ens vaga uttalanden om tålighet är inte idealt.
Vi begär inte ip-klassning specifikt, men någon sort uttalad trygghet hade varit bra. Speciellt för en så här dyr mobil. Och när tillverkarens egna billigare Redmi Note-mobiler som vi testade nyligen har det, är det märkligt att ingenting kommuniceras om det i premium-mobilerna.

Både snabb och stabil
Xiaomi 12 Pro drivs givetvis av senaste snabba Snapdragon 8 gen 1-kretsen, och gör ett bättre jobb med att pressa topprestanda ur den än de andra mobiler vi testat med samma hårdvara. Precis som höstens Xiaomi 11T Pro så har den ett extra prestanda-läge som du kommer åt och kan aktivera i inställningsmenyn. Tanken med det är att få bra vardagsprestanda men undvika överhettning och onödig batteriåtgång.
Men till skillnad från 11T Pro så är 12 Pro även ruskigt snabb i sitt standardläge. Snabbare än alla andra Android-mobiler vi testat, och är i vissa testmoment uppe och sniffar på Iphone 13 Pro-nivå. Växlar vi till prestandaläget får vi ytterligare några procent extra fart. Skillnaden är att den bara lyckas hålla de extra procenten i någon minut innan värmen tar ut sin rätt och telefonen sjunker i prestanda till lite under standardlägets mer stabila prestanda.
Kör vi ett stresstest med tung spelgrafik ser vi att den snabbt tappar prestanda. Men den går då som sämst från extra snabb till, tja, fortfarande väldigt snabb. Däremot blir den snabbt obekvämt varm att greppa. Så ska du spela tunga Android-spel rekommenderar vi skal på.

Skärmen är ungefär så premium det kan bli, en stor 1440p amoled-panel med stort färgomfång, bra färgkontroll och hög ljusstyrka. Vid normaldrift innebär det att den kan lysa med nästan 1 000 cd/m2. I ett speciellt solljusläge samt lokalt vid hdr-uppspelning kan den gnistra till med upp till 1 500 cd/m2. Du får stöd för hdr10 samt Dolby Vision för hdr.
Skärmen har 120 Hz bildfrekvens och avläsningsfrekvens på 480 Hz för extra direkt pekkontroll. Bildfrekvens går att ställa i två lägen, Standard som justerar frekvens automatiskt, eller Manuell där du kan välja 60, 90 eller 120 Hz. I standardläge kan den gå ner till riktigt låg frekvens för att spara ström. Det uppges vara en av de nya ltpo2-panelerna som kommit i år, samma teknik som i till exempel Oneplus 12 Pro, vilket borde innebära en lägsta frekvens på så lite som en hertz.
Ljudet kan förbättras
Vi har också höga förhoppningar på ljudet i Xiaomi 12 Pro, med Dolby Atmos-stöd och dubbla högtalarelement på vardera kortsida för diskant respektive bas. Det är bra tryck och fyllighet, och för en film eller ett spel ger den en livfull och välbalanserad ljudbild. Men något kommer bort i ljudhanteringen eller mixen, för det försvinner distinkta detaljer, speciellt i mellanregistret, när vi spelar upp musik. Ljudmixen känns också tveksamt balanserad mellan höger och vänster. En orsak till det är att högtalarna sitter högt på ena kortsidan och lågt på andra, så det blir lätt olika klang på grund av handplacering.

I botten sitter en usb-port som inte transporterar data särskilt snabbt, tydligen är det bara usb 2.0-standard för dataöverföring, vilket är märkligt när all annan kommunikation är av snabbaste sort, 5g givetvis, och wifi 6E. Den är desto snabbare på att transportera energi. Du får samma brutala 120 watts-laddare här som till XIaomi 11T Pro, och samma stöd för upp till hela 50 watts trådlös laddning.
Batteriet på 4 600 mAh laddar vi från nästan tomt till fullt på exakt 20 minuter, lite långsammare än vad Xiaomi själva uppger, men fortfarande snabbare än någon annan mobil vi testat, inklusive Xiaomi 11T Pro. Skillnaden mellan får laddtid och Xiaomis uppgivna kan bero på så små tillfälligheter som temperatur i rummet. Batteriet ger i teorin riktigt bra driftstid till mobilen, och i vissa situationer stämmer det, men vi överraskas också av att den drar mer än väntat vid andra tillfällen, som vanlig webbsurf. Troligen är det automatiken i bildfrekvens, ljusstyrka och skärmupplösning som är mer optimerad för kvalitet än energieffektivitet.
Bästa Xiaomi-kameran hittills
Den största nyheten i Xiaomi 12 Pro är kameran. Här har Xiaomi ryckt ut det mesta från föregångaren, och satsar stort på ett ny 3×50-paket, tre sensorer, från vidvinkel till telezoom, alla med 50 megapixels sensor. Det är inte samma sensor i alla tre dock, huvudkameran har en ny och extra stor Sony-sensor, IMX707. Den har inte bara stor sensoryta utan också stor bländaröppning som möjliggör extra hög ljuskänslighet, och optisk bildstabilisering.
Det här är utan tvekan den bästa kamerahårdvara Xiaomi haft i en telefon. Du får både skarp bild med många pixlar, och en mycket snabb hantering. Fokus är nära omedelbar, AI-stödd objektsspårning, speciellt för ansikten gör ett bra jobb med att hålla det viktiga skarpt, och vi det här för första gången något som bara Sonys mobiler tidigare gett oss, pålitlig fokus på ögon när vi har ansikten nära nog i sökaren.

Dynamiken och nyanseringen i mörka och ljusa ytor är bland de bättre vi sett, och färgtemperaturen är mer lik konkurrenternas mobiler än tidigare. Xiaomis mobilkameror brukar annars leverera en dovare och aningen kallare bild än andra mobiler. Hudtoner är nu mer smickrande, om än inte alltid lika realistiska. Det är extra tydligt i kvällsfoto med varma gatljus, där det blir en aning rödstick. Vi uppskattar att Xiaomi inte överdriver ljudkompensationen i mörka miljöer, utan förlitar sig på sin goda dynamik istället. Det gör att resultatet blir mer verklighetstroget.
Det går också överraskande bra att ta en stor bild och förstora upp delar av den i efterhand. Det är det många mobiler som kämpar med, då de lägger på för mycket artificiell skärpa i efterbehandlingen. Xiaomi lyckas med det utan fula skuggeffekter på nära hand, och med litet behov av brusreducering kan naturliga detaljer och nyanser behållas.

Inte samma klass på resten
De andra två kamerorna är mer mellanklass på. De använder Samsungs betydligt mindre Isocell JN1-sensor, och saknar optisk stabilisering. Vidvinkeln har fast fokus, vilket gör att funktioner som makro via den linsen inte är en möjlighet, och den är också aningen mjuk i fokusen utåt kanterna. Men den är snabb, hanterar mörka miljöer bra, och samma smidiga nattläge som huvudkameran har fungerar både här och i zoomkameran.
Den 2x optiska zoom som telelinsen erbjuder är ett udda steg bakåt från 5x periskopzoom i Mi 11 Pro. Men den telefonen såldes aldrig i Sverige, extrema Mi 11 Ultra fanns bara i en minimal upplaga, och höstens 11T-modeller hade makro istället. Så det här är ett steg uppåt från den bästa ”vanliga” Xiaomi-mobilen vi fick se förra året. Det går också bra att använda de extra pixlarna för att få bra hybridzoom upp till åtminstone 10x. Färgtemperaturmässigt matchar varken zoom eller vidvinkel huvudkameran, utan har kvar de kallade och dovare toner som vi blivit vana med från Xiaomi.
Håller vi oss till huvudkameran så är det här en av de bästa mobilkameror vi testat. Speciellt att filma med. Den har smart och följsam autofokus, stabil ljus- och färghantering, grundläggande bildstabilisering även om vi vill filma i hela 8k, och extra bra och snyggt följsam stabilisering för lägre upplösningar. Men ser vi till helheten så är extrakamerorna fortfarande för svaga för att vi ska kunna kora Xiaomi 12 Pro till en marknadsledare.

Godkänt med uppdateringar
Operativsystemet är Android 12 med nya MIUI 13 som gränssnitt. Det är ett gränssnitt som kan vara smidigt, om du väl lär dig dess små egenheter och tar dig tid att anpassa navigering och upplägg efter egen smak. Kommer du från en annan tillverkare kan dock upplägg, termer och design ta tid att vänja sig vid. Xiaomi utlovar tre år av Android-uppdateringar och fyra år av säkerhetsuppdateringar. Då det utgår från Android 12 är det godkänt, om än inte bäst i klassen.
Priset är en tröskel för många användare, och Xiaomi är liksom Oneplus sedan länge inte det mest prisvärda för den som vill ha premium-prestanda till bra pris. Nu fajtar de på samma arena som Samsung och Apple, och då krävs det något alldeles extra för att hävda sig mot giganterna.
Kan Xiaomi 12 Pro lyckas med det? Den har många goda förutsättningar, och slår andra mobiler på samma prisnivå. Frågan är om du bryr dig om att spara ett par tusen, eller istället satsar extra på Samsungs eller Apples topptelefoner istället. Om du uppskattar snabbladdningen som både Apple och Samsung ignorerar, kan svaret vara ja.
Specifikationer
Produktnamn: Xiaomi 12 Pro
Testad: April 2022, uppdaterad november 2022
Kontakt: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Processor: 1 st Cortex-X2 3 GHz + 3 st Cortex-A710 2,5 GHz + 4 st Cortex-A510 1,8 GHz
Grafik: Adreno 730
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,73 tum amoled, 1440×3200 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + 50 megapixel tele 2x med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med MIUI 13
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 600 mAh, 20tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 29 tim samtal
Batteriladdning: 120 W usb (Xiaomi HyperCharge), 50 W trådlös
Storlek: 16,36 x 7,46 x 0,81 cm
Vikt: 205 gram
Rek. pris: 11 490 kr
Pris: 9 429 kronor hos Amazon Sverige (12/256 GB)
Prestanda
Antutu Benchmark: 1 030 429 poäng
Geekbench 5: 3 854 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 233 poäng
3dmark Wild Life: 10 087 poäng
Lagring, läsning: 1 806,3 MB/s
Lagring, skrivning: 1 338,6 MB/s