Expertbetyg
Fördelar
- Kompakt
- Wifi-uppkoppling
- Enkelt handhavande
Nackdelar
- Medioker luftrening
- Vissa funktioner/information kräver kostsamt abonnemang
- Kvalitetskänsla och design
Omdöme
Sensibo Pure är en liten och kompakt luftrenare som ligger relativt bra till i pris. Funktionellt erbjuds det mesta som kan förvänts av en modern uppkopplad modell. Sett till design och kvalitetskänsla lämnas en hel del att önska. Våra mätningar visar på en medelmåttig, om än godkänd, rening av luften. Att det krävs ett abonnemang för att få tillgång till tillverkarens så kallade ”analyser av luftkvaliteten” samt statistik bakåt i tiden känns riktigt girigt.
TEST: Bästa luftrenare – för mindre pollen och renare luft hemma
Bästa pris idag: Sensibo Pure
Enligt den svenska distributören är Sensibo Pure den mest avancerade och smarta luftrenaren på marknaden. Visst, den är har wifi-uppkoppling och med den tillhörande appen kan du göra vissa inställningar. Men ”den mest avancerade och smarta…”? Nja.
Billig känsla, ful som stryk
Om vi tar det från början och inleder med form och design blir vi inte direkt däckade av den här luftrenaren. Känslan av billig hårdplast är påtaglig, synliga skarvar och det klonkar till rejält när vi öppnar upp botten för att avlägsna den skyddande plasten från partikelfiltret. Huruvida den är snyggt formgiven eller inte är givetvis en bedömning för var och en att avgöra, men frågar ni oss är den nästintill motbjudande och ingenting vi vill ha ståendes framme för allmän beskådan.
På enhetens övre del finns kontrollpanelen, som består av totalt fyra knappar med vilka du slår på/av enheten, väljer fläkthastighet (låg, hög eller auto), aktiverar timerfunktionen (fyra alternativt åtta timmar) samt väljer om den integrerade led-lampan ska lysa starkt, dämpat eller inte alls. Även här slås vi av hur billig konstruktionen både känns och upplevs.
Nåväl, vi kanske inte ska haka upp på det yttre – fungerar allt som det ska, sett till funktionalitet och rening, är ett ju även ett liv i det fördolda ett alternativ.

Användarvänlig app
Installationen är föredömligt enkel. Installera den tillhörande appen, skanna in qr-koden som är placerad på undersidan av luftrenaren och luftrenaren är redo för att börja rena luften i ditt hem. Sensibo Pure är för övrigt kompatibel med Google Assistent, Amazon Alexa och Apple Homekit.
Utöver samma funktioner som erbjuds via knappsatsen kan du i den användarvänliga appen, med ett för övrigt trevligt och överskådligt gränssnitt, även få information om aktuell luftkvalitet och filtrets återstående livslängd, schemalägga reningen samt aktivera Pure Boost-funktionen.

Pure Boost-funktionen innebär enkelt förklarat att fläkten drar på i full kareta när, eller om, vissa kriterier uppfylls och det går att välja mellan två olika grundlägen – känslig eller normal – följt av olika triggers för att funktionen ska aktiveras: Om luftkvalitén inomhus alternativt utomhus är dålig (eller en kombination av dessa två) eller om du lämnar hemmet så att luften är optimalt renad när du kommer hem (geolokalisering).
Exakt vilken nivå av luftföroreningar som krävs för att boost-funktionen ska aktiveras framgår inte i manualen eller när vi söker efter relevant information på nätet.

Statistik och analyser kostar extra
Gillar du att grotta ner dig i statistik kommer du att bli besviken. Sensibo bjussar på registrerade händelser, data för luftkvalitet timme för timme samt för ett dygn tillbaka i tiden. Vill du ha statistik över en längre tid liksom ”en kontinuerlig analys av luftkvaliteten inomhus baserad på väder- och luftföroreningsdata samt aviseringar vid hög luftförorening” krävs ett Sensibo Plus abonnemang för 59 kronor (!) i månaden. Ett upplägg som känns, om vi ska utrycka oss milt, riktigt snålt.
Hur effektivt renar då ”den mest avancerade och smarta luftrenaren på marknaden”? Våra partikelmätningar* visar på ett mediokert resultat. Bäst snittresultat (efter flertalet mätningar) noterade vi för PM 2,5 som reducerades från 116 till 69. Motsvarande siffror för PM5 blev 16 till 14 och för PM10 (större partiklar såsom pollen) blygsamma 11 till 7.
*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå ytterligare mätningar utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.
Specifikationer
Modell: Sensibo Pure
Testad: Juni 2022
Tillverkare: Sensibo
Funktioner: Totalt tre effektlägen, inbyggd led-belysning
Area (rekommenderad): 16 kvadratmeter (upp till 27 m² med Pure Boost aktiverat).
Filter: Förfilter, Hepa, aktivt kol.
Maximalt luftflöde: Upp till 130 m³/h
Mått: 19,5 x 19,5 x 38,8 cm.
Vikt: knappt 2 kilo
Ljudnivå: upp till 53 dB