Expertbetyg
Fördelar
- Effektiv luftrenare.
- Tyst.
- Möjlighet att köpa till specialfilter.
Nackdelar
- Klumpig.
- Mindre svalkande effekt än konkurrenter.
- Få funktioner och data i app.
- Inga smarta hemmet-funktioner.
Omdöme
Pure A9 utför allt det den utger sig för att göra med bravur. Den renar vårt hem effektivt och tyst och är barnsligt lätt att använda. För bättre betyg hade vi önskat att produkten ännu bättre utnyttjade sina smarta funktioner och sensorer. Generellt sett passar Dysons alternativ Pure Cool Link vår livsstil bättre, men vi kan definitivt se att den effektiva luftreningen och designen kommer tillta många kunder.
Läs vårt stora test av luftrenare
Med smarta hemmets intåg i våra liv kommer allt fler uppkopplade produkter. Ett segment som växt den senaste tiden är smarta prylar inom segmentet luft och inomhusmiljö, såsom fläktar och luftrenare. Det är lätt att se varför – våra somrar blir allt längre och varmare, och pollensäsongen känns allt jobbigare för varje år.Dyson har länge varit ledande inom appstyrda luftrenare med sin Link-serie. Nu släpper även Electrolux sitt smarta alternativ Pure A9, inom samma prisklass som Dysons Pure Cool Link och med liknande funktioner. Electrolux erbjuder två olika modeller beroende på hur stor area du vill täcka, varav vi har testat den mindre som ska kunna täcka 92 kvadratmeter.
Design
Vi må ha testat den mindre versionen, men även denna modell är något av en koloss. Pure A9 mäter 72,5 x 31,5 centimeter och väger nästan 9 kilo. Hela konstruktionen känns massiv, med en solid, hexagonformad kropp i granitgrått och ordentliga handtag i läder. I en mindre lägenhet kan den därför vara lite problematisk att placera, du kommer helt enkelt få ge upp en halv kvadratmeter för den här luftrenaren.

I övrigt tycker vi faktiskt om designen. Kombinationen grå textil och läder går hand i hand med det som brukar kallas skandinavisk inredningsstil, och touchskärmen med led-belysning som skiftar färg beroende på luftkvalitet ovantill, känns futuristisk på bästa möjliga vis. Vi kan dock tänka oss att denna design inom en relativt snar framtid kommer kännas omodern. Pure A9 kommer även i en svart version som vi inte tycker är ens i närheten lika estetiskt tilltalande.
App och smarta funktioner
Installationen går relativt smärtfritt, om vi utesluter den fysiska ansträngning som krävs för att få Pure A9 på plats. Vi tar av ett skyddande plasthölje från filtren och kopplar in sladden i eluttaget. Installationen till den tillhörande appen är också den relativt smidig, men det bör påpekas att vissa routrar behöver ställas om till enbart wpa2. Electrolux har dock förtydligat att efter en framtida uppdatering kommer den här problematiken inte uppstå.
Även om Pure A9 går att använda utan den tillhörande appen skulle vi säga att den är högst nödvändig då luftrenaren inte kommer med en fjärrkontroll. Appen är precis som hårdvaran intuitiv och lätt att komma igång med. Vi installerar luftrenaren genom att ta kort på en streckkod, skriva in wifi-uppgifter, och sedan är det i princip bara att köra igång. Förutom möjlighet att styra Pure A9:s fläkthastighet och aktivera joniserare får vi här statistik över vår luftkvalitet i realtid.

Pure A9 har en mängd olika sensorer, bland annat för luftfuktighet, koldioxid och temperatur. Vi blir därför lite besvikna av de något begränsade möjligheterna att dyka ner i den här datan, framförallt över tid. Istället får vi nöja oss med förenklade grafer. Den mer avancerade informationen om luftkvaliteten, såsom data över förekomsten av specifika partiklar och luftfuktighet, går enbart att se upp till 12 timmar bakåt. Vi kan inte heller ställa in några personliga preferenser för när Pure A9 ska aktiveras i det smarta autoläget – istället drar den själv igång när den tycker luftkvaliteten är undermålig.
Vi hade gärna sett fler möjligheter att integrera Pure A9 i vårt smarta hem. Det finns ingen kompatibilitet med några av de smarta röstassistenterna eller ekosystemen. Här har konkurrenten Dyson ett försprång, då deras produkter stöder såväl Amazons Alexa som Apples Siri. I manualen nämns funktioner som ska låta oss schemalägga när luftrenaren ska aktiveras på dagen, men det här är någonting vi får vänta på till en framtida version av appen. Vi kan inte låta bli att känna att det finns outforskad potential här – med en så pass smart produkt utrustad med en uppsjö olika sensorer hade vi önskat mer funktionalitet och information i appen.
Luftrening och fläkt
Luftflödet är minst sagt imponerande när vi sätter igång full effekt på Pure A9. Det här känns dock enbart när vi är inom en meters räckvidd. Som du kanske redan listat ut riktas denna fläkt enbart rätt upp – ingenting läcker ut längs fläktens sidor. Det här innebär att du inte kan rikta luftflödet rätt mot dig under en varm sommardag. Visst märker vi en marginell temperaturskillnad i mindre rum när vi låter Pure A9 stå på 100 procent under en längre tid, men i övrigt är inte det här produkten för dig som letar efter någonting svalkande i sommar. Det är inte heller någonting vi kräver då Electrolux inte på något sätt betonat den svalkande effekten i sin marknadsföring av Pure A9.

Istället har man tyckt på Pure A9:s förmåga att rena luften – och här presterar luftrenaren helt klanderfritt. Electrolux har ett ess i rockärmen som vi inte sett hos andra kombinerade fläktar och luftrenare på marknaden i den här prisklassen: nämligen en joniserare. En funktion som dykt upp i exklusiva bilmodeller från till exempel Tesla och Audi de senare åren. Det här är en metod som laddar små partiklar negativt och kan på så sätt samlas in.
Förutom jonisering använder Pure A9 fyra andra filter, däribland kolfilter. Här finns även möjlighet för användaren att själv anpassa luftrenaren efter sina behov genom att köpa specialutvecklade filter för olika typer av livsstil. Det finns till exempel ett filter för att rensa bort pollen, och ett annat som tar bort odör. I höst lanseras även ett aktibakteriellt filter.
Pure A9 har två lägen: manuellt och smart läge. I det smarta läget känner den själv av när luften behöver renas och höjer fläkthastigheten. Pure A9 reagerar även själv vid föroreningar från ett öppet fönster eller matos från spisen. Väl igång försvinner de skadliga partiklarna snabbt, även om vi ibland tycker att den reagerar lite sent – stundtals flera minuter efter att vi till exempel råkat bränna vid någonting på spisen.
Ytterligare en aspekt vi uppskattar med Pure A9 är ljudnivån. Electrolux menar att ljudnivån vid maxeffekt är 49 dB, och när vi mäter får vi liknande resultat (45 dB). Med tanke på effekten är det här en av de absolut tystaste modellerna vi har testat. I jämförelse kommer Dyson Pure Cool upp i cirka 60 dB. Självklart är ljudet påtagligt, framförallt när vi höjer effekten till 70 procent och mer, men under 40 procent märker vi knappt att luftrenaren är påslagen.

Specifikationer
Produktnamn: Pure A9.
Testad: Juni 2019.
Funktioner: Wifi, smart automatiskt reningsläge.
Area: Upp till 92 kvadratmeter.
Maximalt luftflöde: 476.2 liter/sekund
Mått: 72,5 x 31,5 x 31,5 cm.
Vikt: 8,9 kg.
Övrigt: Godkänt av Astma och allergiförbundet.
Ljudnivå: C:a 20-45 dB (enl. egen mätning). 17-49 dB (enl. tillverkare).
Rek. pris: Från cirka 4 500 kronor (5 490 kronor på Electrolux hemsida).