Dualsense Edge – kvalitetskontroll med hög prislapp
Dualsense Edge är Sonys första försök med en mer avancerad handkontroll – men är förbättringarna värda den högre prislappen?
Av P-A Knutsson
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Dualsense, men bättre på det mesta
Bra anpassningsmöjligheter
Smart att kunna byta ut hela styrspaks-modulen
Nackdelar
Högt pris
Kort batteritid
Bara två extraknappar
Omdöme
När Sony hoppar på tåget med mer tävlingsinriktade specialkontroller levererar de en gedigen handkontroll utan större överraskningar. Grunderna känns väl igen från originalkontrollen, men med bland annat bättre grepp, fastare styrspakar, möjligheter att anpassa det mesta och inte minst två extra knappar på baksidan av kontrollen. Dualsense är en ypperlig kontroll och Dualsense Edge är snäppet bättre på det mesta, men inte ett nödvändigt köp.
Dualsense Edge är Sonys svar på exempelvis Microsofts Xbox Elite Series 2-kontroll och de tävlingsinriktade Scuf-kontrollerna. Det innebär en handkontroll med bättre grepp, utbytbara styrspakar, extra knappar på baksidan av kontrollen, möjligheten att konfigurera knapparnas funktioner – och en saftig prislapp. För oss i Sverige är Dualsense Edge dessutom extra dyr på grund av vår ovanligt klena valuta. I priset på cirka 2 700 kronor ingår, förutom handkontrollen, en väska med lucka för laddning, två uppsättningar paddlar att använda på baksidan av kontrollen, två extra uppsättningar styrspakar, en lång usb c-sladd samt en klämma för att hålla fast laddsladden i kontrollen.
Fina justeringar
I handen känns Dualsense Edge i mångt och mycket som en vanlig Dualsense. Den väger aningen mer, men det är knappt märkbart. Även knapparna känns ungefär som vanligt, men det märks att Edge-modellen är mer påkostad med fastare styrkors, klickvänligare symbol-knappar och mer precica styrspakar. En annan enkel förbättring som gör stor skillnad är gummidetaljerna på R2 och L2, som ger ett bättre grepp.
Den stora, men väntade, nyheten hittas dock på baksidan av kontrollen, där två så kallade paddlar kan fästas. Två varianter ingår, en lång och en kort, vilket gör att de flesta bör kunna hitta en bekväm position med fingrarna.
Paddlarna ger emellertid inte tillgång till nya funktioner, utan används för att kopiera andra knappar. På så sätt går det att komma åt exempelvis trekant och kryss utan att behöva släppa styrspakarna, eller slippa den smått opålitliga manövern att trycka in en styrspak för att springa. En funktion som också fungerar som förväntat är möjligheten att låsa nedryckningen av R2 och L2 till tre olika lägen. Men eftersom ett flertal Playstation 5-spel bygger på att kunna trycka in axelknapparna med olika motstånd, faller funktionen platt. Vid sidan av att skjuta snabbare i onlineskjutspel eller kanske tvärnita i racingspel, har jag svårt att se mig själv använda låsningen. Då är det tur att den är valfri.
En annan förvånansvärt smart finess i Dualsense Edge är möjligheten att enkelt byta ut hela modulen för styrspaken. Om en styrspak börjar bli sliten eller få problem med driftande, kan en ny komponent köpas för cirka 250 kronor. En riktigt smart och prisvärd lösning för att förlänga livslängden på kontrollen.
Den mjuka varan
Vid sidan av rena fysiska justeringar kan kontrollens mjukvara också anpassas via tillbehörsmenyn i Playstation 5. Här kan samtliga knappar byta funktion och känsligheten i spakar och axelknappar anpassas, likaså styrkan i skakningar och axelknapparnas motstånd. Inställningarna kan sedan sparas i olika profiler som är enkla att nå och byta mellan. Det som förväntas, med andra ord.
Batteri i tiden
Mycket av snacket kring Dualsense Edge har rört batteritiden. Och ja, den är kort. Batteritiden är till och med snäppet kortare än i en vanlig Dualsense, mycket beroende på att batterikapaciteten minskat från 1 560 mAh till 1 050 mAh.
Kaos och katastrof enligt vissa. För min del är det emellertid inget jag har märkt av, trots intensivt spelande. Mina spelpass varar däremot sällan mer än fyra-fem timmar i sträck, och därefter ställer jag ner kontrollen i laddstället (Dualsense Edge passar fint i Sonys officella). Någon enstaka timme senare är kontrollen redo för nästa pass.
För alla som svär sin tunga svart över den klena batteritiden i Sonys kontroller finns en nödlösning i form av den långa usb-sladd som ingår. Det ingår också en sorts klämma, som gör att sladden inte hoppar ur kontrollens laddport. Men det är en nödlösning som sagt. Längre batteritid hade varit optimalt, men det är alltså inget som finns här.
Märks någon skillnad?
Finesser i all ära, men om de inte gör någon reell skillnad för spelandet faller allt platt. Lyckligtvis gör förbättringarna i Dualsense Edge skillnad, även om det inte transformerar upplevelsen.
I till exempel Gran Turismo 7 finslipar jag mina tider och har lättare att hålla mig på rätt sida om bangränserna. Jag kan också justera bilinställningar under racen utan att behöva släppa ratten, så att säga. I Destiny 2 gör de mer exakta spakarna mitt sikte bättre, samtidigt som det blir smidigare att springa och utföra specialattacker med extraknapparna. I Forspoken blir det enklare att plocka upp föremål och använda hälsopaket utan att behöva släppa styrspakarna.
Det är inga omvälvande förbättringar, men skillnader som gör spelupplevelsen snäppet mer behaglig – oavsett speltyp och hur seriöst jag spelar. Att gå tillbaka till en vanlig kontroll blir faktiskt svårt.
Bäst blir bättre, till ett högt pris
I min bok är Dualsense den vassaste kontrollen till dagens konsoler. Dualsense Edge är en vidareutveckling som är lika bra eller bättre på allt – undantaget batteritiden.
Om förbättringarna är värda det tredubbla priset av en vanlig handkontroll är däremot svårare att säga. Spelar du mycket på Playstation 5, vill ha en extra bra upplevelse och har 2 700 kronor som bränner i plånboken – slå till! Dualsense Edge är en bättre variant av den bästa kontrollen, men ett nödvändigt köp är den inte.
Dualsense Edge
Testad: Januari/februari 2023 Tillverkare: Sony Format: Playstation 5 Anslutningar: Usb typ c, headset, Bluetooth Pris: Kostar från 2 790 kronor på Prisjakt