Playstation VR2 – en nystart för virtuell verklighet?
Efter den imponerande men kompromissfyllda Playstation VR tar Sony tekniken till nästa nivå.
Av P-A Knutsson
M3
Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
Enkel att koppla in, smidig att använda
Utmärkta kontroller som bör passa en mängd spelgenrer
Väl avvägda specifikationer för en relativt vettig prislapp
Nackdelar
Räkna inte med ett konstant flöde av påkostade storspel
Tveksam batteritid i kontrollerna
Omdöme
Med Playstation VR2 har Sony slipat bort allt svagheter i deras första vr-headset. Det nya headsetet är enkelt att koppla in och bekvämt att bära, medan VR2 Sense-kontrollerna lyder minsta vink. Lägg därtill en rad smarta och innovativa finesser, och ett hyggligt starkt spelutbud redan vid release. Kan Playstation VR2 ge vr ett välbehövligt och välförtjänt lyft? Förutsättningarna finns där i alla fall. Topplista: Bästa spelen till PS5
Hösten 2016 lanserades Playstation VR, Sonys bidrag till den då heta vr-marknaden. Även om det var en enhet byggd på kompromisser, bjöd den på en rad riktigt häftiga och nyskapande upplevelser. När Sony nu ger tekniken en ny chans ser det lovande ut på pappret, men hur är det i praktiken?
Gör om, gör rätt
Jag gillade verkligen Playstation VR. Att plugga in enheten var hysteriskt bökigt, Move-kontrollerna en nödlösning och prestandan i Playstation 4 fanns inte riktigt där. Ändå var den helt magisk när allt klaffade. Från storspel som Resident Evil 7 till specialsydda succéer som Astrobot och The Walking Dead Saints & Sinners. Lägg därtill indieklassiker som Beat Saber och Pistol Whip, plus Sonys makalösa spelskapare Dreams där allt kunde göras till virtual reality. För någon som testat det mesta i spelväg de senaste 35 åren var vr något nytt och fruktansvärt häftigt.
Till slut kom dock verkligheten ifatt och sladdkaoset, kontrollstöket och den ofta jobbigt suddiga grafiken tog bort mycket av glädjen från Playstation VR-titlarna. Inlevelsen i vr var och är fortfarande oslagbar, men eftersom jag inte fastnade för Metas vr-lösning, och inte kunde motivera kostnaden för att vr-anpassa datorn blev passen i den virtuella verkligheten sporadiska – men alltid lika roliga.
När Sony utannonserade Playstation VR2, eller PS VR2 som den också kallas, blev jag hoppfull. Inte minst för att dåliga kontroller, suddig grafik och sladdkaos är ett minne blott. Och efter en veckas intensivt vr-spelande är jag övertygad om att det är här de mest fantasifulla, roliga och intensiva upplevelserna på Playstation 5 kommer att hittas.
Ett högt pris, men utan dolda kostnader
Fast vi börjar med elefanten i rummet: priset. 600 euro, vilket blev 7 390 kronor. Ett pris som är över 3000 kronor högre än den första modellen av Playstation VR. Å andra sidan behövdes då också två Move-kontroller för 800–900 kronor, samt en kamera för 500 kronor, köpas till. Nu ingår allt som behövs.
Men det går inte att förneka att det är en hög summa, inte minst då en Playstation 5 går lös på samma pris. Så närmare 15 000 kronor totalt. Samtidigt spelar PS VR2 i en liga där konkurrenterna ligger över 10 000 kronor för headsetet, och där bara grafikkortet kostar mer än en konsol.
Faktum är att indiestudion bakom det populära skjutspelet Pavlov hävdade att PS VR2-versionen var jämförbar med ett RTX 3090. Inte för att Playstation 5 är så starkt rent tekniskt, men optimering räcker långt.
Ett välbekant headset
Den betydande prisskillnaden jämfört med föregångaren beror däremot i första hand på att Playstation VR2 är en stor förbättring. För att inte säga jättelik. Designen på headsetet känns igen, men enheten är mer välbyggd, har mycket bättre skydd mot ljusinsläpp och sitter bättre på huvudet. PS VR2 är inte heller lika kinkig med att sitta precis rätt för att ge skarp bild. Dessutom behövs endast en enda sladd för att koppla in headsetet med konsolen.
När det gäller tekniska specifikationer har PS VR2 två oled-paneler med hdr-stöd, med upplösningen 2 000 x 2 040 pixlar per öga. Synfältet ligger på 110 grader och uppdateringsfrekvensen är upp till 120 Hz. Det kan jämföras med den första PSVR som hade två Oled-paneler med 960 × 1 080 pixlar per öga och 100 graders synfält. I jämförelse har Meta Quests 2 (6 500 kronor) Lcd-paneler på 1 832 x 1 920 pixlar per öga, 90 Hz bildfrekvens och 89 graders synfält. Den är dock helt trådlös.
Blickspårning, på ren svenska
En teknisk finess PS VR2 är utrustad med är blickspårning, så kallad eyetracking, utvecklad av svenska Tobii. Det är en teknik som spårar din blick, och det är en teknik som fungerar förvånansvärt bra för flera ändamål. Till exempel går det helt sonika att titta på föremål eller alternativ i menyer för att de ska bli markerade. En annan funktion är att karaktärer kan följa din blick och reagera på det du tittar på.
Den smartaste användningen av blickspårningen är däremot så kallad foveated rendering. Det innebär att grafiken anpassas för att vara så skarp som möjligt precis där spelaren tittar, medan grafiken i periferin är suddig. Det är en lösning som fungerar alldeles ypperligt i de spel jag testat, och gör att processorkraften kan användas där den behövs bäst.
Smarta finesser
På tal om smarta finesser måste jag också nämna knappen på undersidan av headsetet. Med ett tryck på den pausas spelet och jag kan se (verkligheten) utanför headsetet genom inbyggda kameror. Perfekt att använda för att leta upp kontrollerna, eller se vad (eller vem) som precis fick en smäll av vilt viftande händer.
En annan smart detalj är en liten fläkt i headsetet som minskar risken för imma på linserna, samt vibrationer i headsetet som faktiskt lyfter spelkänslan en hel del – och tydligen ska hjälpa mot illamående. Något annat jag uppskattar är att headsetet kan skanna av rummet för att rekommendera en spelyta och märka ut saker som står i vägen.
Kontroller med koll
Ett genomtänkt headset i all ära, men den klart största skillnaden mellan Sonys nya och gamla vr-lösning är de kraftigt förbättrade kontrollerna – kallade VR2 Sense. Bort med de begränsade Move-kontrollerna och in med något som påminner om det som blivit standard i vr på pc.
Det innebär två smått futuristiska ringbeklädda kontroller som har mer eller mindre samma knappar som en Dualsense. Vad som saknas är ett styrkors, men det som tillkommit är rörelsekänslighet och fingerspårning. Det senare innebär att spelen kan känna av vart vissa fingrar är utan att någon knapp trycks ner. Kontrollernas spåras via inbyggd teknik och kameror i själva headsetet, så inga extra kameror eller basstationer behövs.
Det enda negativa som kan sägas om kontrollerna är att batteritiden inte är den bästa. Runt 4–5 timmar ungefär, sedan är det slut. Båda kontrollerna behöver laddas via varsin usb c-sladd, vilket kan bli bökigt. Det officiella laddstället för VR2 Sense-kontrollerna kan därför vara värt en titt. Både för förvaring och laddning.Det officiella laddstället för kontrollerna kostar cirka 500 kronor extra.
Nytt, gammalt och nygammalt – men framtiden då?
I slutändan är Playstation VR2 är en genomtänkt produkt där det känns som Sony har balanserat rätt vad gäller kvalitet, specifikationer och pris. Visst kunde den vara mindre plastig, ha bättre batteri i kontrollerna och erbjuda tio extra graders synfält. Men ett högre pris vill ingen ha.
Playstation VR2 ger alltså virtual reality förutsättningarna för ett uppryck – om spelen finns där. Och sett till spelutbudet är det en det en diger och varierad lista med titlar som lanseras kring releasen. Sonys egna och vr-exklusiva Horizon: Call of the Mountain är titeln det pratats om mest, men det kommer faktiskt ett par andra titlar som faktiskt imponerat på oss mer.
Lägg därtill kompletta vr-uppdateringar av Gran Turismo 7, No Man’s Sky och Resident Evil Village, som vi tyvärr inte haft möjlighet att spela ännu. Vi har inte heller kunnat testa nyversionerna av PSVR-klassiker som Tetris Effect, Synth Rider, Job Simulator, Pistol Whip med många fler.
Det stora frågetecknet kring PS VR2, och egentligen vr som helhet, är hur framtiden ser ut. Spelutvecklingen blir bara dyrare och dyrare, och vr-hjälmar kommer aldrig nå i närheten av lika stor målgrupp som vanliga konsoler. Antalet storproduktioner lär med andra ord bli begränsat. Men vill du ha nya spännande och unika spelupplevelser med oslagbar inlevelse, då är det mot vr blicken ska vändas.
Tre spel i test
Många titlar har provats på under recensionsveckan med Playstation VR 2. Här berättar vi lite mer om tre av dem!
Horizon: Call of the Mountain
Foto: Pressbild Sonys storsatsning bjuder på den bästa grafiken av lanseringsspelen och använder de flesta av finesserna i PS VR2 på smarta sätt. Call of the Mountain är dock långt ifrån ett regelrätt Horizon-spel, med utstakade gångar med alternativa vägar istället för en öppen spelvärld. Inte för att det är något direkt negativt, snarare det motsatta. Spelmomenten fokuserar mycket på strider, smygande och klättrande – och det är ofta ruskigt intensivt och kul. Ett utmärkt sätt att visa upp vad PS VR2 mäktar med, men en känsla av teknikdemo ligger och gnager i bakhuvudet
Kayak VR: Mirage
Foto: Pressbild Paddla i en kajak i härliga miljöer, eller i ett badhus. Plaska runt fritt och lugnt, eller tävla i intensiva race. Eller varför inte bli sjösjuk på riktigt i en storm i de norska fjordarna? Med realistisk grafik, magnifik fysik och härliga vatteneffekter gör Kayak VR: Mirage att jag ibland tror att den virtuella verkligheten är den riktiga. Tävlingarna är aningen frustrerande (möjligtvis för att jag är kass), men att bara guppa runt i vattnet är terapi.
Tentacular
Foto: Pressbild I Tentacular intar jag rollen som en jättelik bläckfisk, eller två enorma tentakler i alla fall. Som detta snälla, men ack så klumpiga, klumpiga monster ska jag försöka hjälpa samhället genom att till exempel stapla klosstorn och förstöra byggnader med slangbellor modell elledningar. Tempot är högt, humornivån hög och allt är så härligt underligt. Tentacular är ett perfekt exempel på totalt ologiska och galna spel som passar prima i vr.
Playstation VR2
Testad: Februari 2023 Release: 22/2 Tillverkare: Sony Format: Playstation 5 Anslutningar: Usb typ c, 3,5 mm-hörlursingång Lägst pris:7 350 kronor hos Amazon Sverige (Release: 2023-02-22)