Expertbetyg
Fördelar
- Snygg och modern
- Okej räckvidd för prisklassen
- Bekväm och praktisk
Nackdelar
- Hemskt MMI
- Placeringen av vissa knappar och reglage
Omdöme
En snygg och modern elbil med helt okej räckvidd för de flesta. Kan du leva med det i våra ögon svårnavigerade MMI:t, då är bilen absolut intressant, även om den är har en hel del udda detaljer.
Test av de bästa elbilarna just nu
Testad bil: Peugeot e-2008
Pris:Från 404 900 kronor (före klimatbonus) hos Peugot
2008 är en av Peugeots viktigaste modeller och den senaste version finns att köpa i tre olika utföranden. Bensin, diesel eller – som den vi testar – el. Mätaren visar på strax över 30 mil när vi hämtar upp bilen fulladdad och aktiverar eco-läget.Tillverkaren har lyckats bra med designen, bilen är tuff utvändigt och går att knöka in i crossover suv-segmentet med lite vilja. Den finns inte med 4-hjulsdrift och att kalla bilen hög är en överdrift.
Även invändigt lär du imponeras av hur snyggt designat allting är. Det digitala mätarklustret framför ratten ger en tydlig 3d-känsla tack vare ett extra transparent glas som visar delar av informationen. Och i framsätet omsluts du av en läckert rundad panel. Allting är frid och fröjd tills det är dags att utforska MMI:t.

Om du inte är van vid Peugeots upplägg med knappar och menyer kommer du att vara helt förlorad. Via en mix av vipp-reglage och touchknappar (ovanför vipp-reglagen) kommer du in i olika undermenyer, men det är långt ifrån logiskt. Vi lät flera personer försöka lista ut hur man kommer in i inställningsmenyn eller bara startar en radiostation eller musik från telefonen (efter en lång process för att para ihop en iphone med bilen), och ingen lyckades utan hjälp. Det är helt enkelt imponerande hur ett designteam misslyckats så kapitalt med att ta fram ett användarvänligt gränssnitt. Som tur är funkar Carplay kanon.
Hemsk placering av reglage
En annan detalj som stör oss, och som Peugeot visserligen inte är ensamma om, är placeringen av knapparna till farthållaren. Dessa reglage sitter på en spak bakom ratten på vänster sida. Om du inte memorerar vilken knapp som sitter var är det helt enkelt omöjligt att använda den då du inte ser spaken när du kör. Det är inte ett problem om du väljer att köpa den här bilen och ägnar en stund åt att öva och/eller läsa bruksanvisningen. Men varför ska vi behöva göra det år 2021?

E-2008 är enkel och trevlig att köra, den går tyst och fint med god komfort. Visst läcker det in lite vind- och vägljud men det är inte farligt. Och det är inte orsaken till att det är hopplöst att prata handsfree i bilen, här är det mikrofonen som brister. Ljudanläggningen i testbilen låter annars bra när vi betar av våra favoritlistor i Spotify.
Smidig att köra och håller vad den lovar
Motorn har den där pigga elbilsaccelerationen som du kommer att uppskatta, men i övrigt är det här inget fartmonster. Vi gillar väghållningen och trivs bäst med den här bilen i stan, även om den funkar till längre landsvägsturer. En sak du verkligen kommer att uppskatta är att batterimätaren hela tiden visar återstående räckvidd väldigt exakt. Det känns tryggt! Förutom eco-läget finns även ett normalläge och ett sportläge.
Trots det stora batteripaketet finns här hyfsat med utrymme för packning med tanke på storleken och vuxna passagerare sitter bra även bak. Bilen känns överlag större invändigt än den ser ut. Men den har också växt en del på längden jämfört med föregångsversionen.

I taket finns en sos-knapp som skvallrar om att den här bilen är uppkopplad. Appen Mypeugeot är enkel att installera och efter att vi matat in bilens VIN-nummer dyker den upp i mobilen. Det krävs dock att du manuellt aktiverar och konfigurerar flera extratjänster innan du får tillgång till funktioner som annars brukar dyka upp direkt, så som kördata, fjärrkontroll av lås med mera.

Peugeot e-2008 börjar på 404 900 kronor, men då i det enklaste Active pack-utförandet. Bilen vi har testat heter GT Pack och först då ligger adaptiv farthållare, lane assist, backkamera och 3d-skärmen förbockade i tillbehörskolumnen. Totalt, efter klimatbonus på 70 000 kronor, hamnar testbilen på 400 000 kronor. Inte jättedyrt, men väl högt med tanke på alternativen.
De förarhjälpmedel som sitter i bilen fungerar helt okej, men vi har stött på mjukare adaptiv farthållare och lane assist. Backkameran kunde vara skarpare och det stör att den laggar till och från. Testbilen har döda vinkeln-varnare och keyless-system, som känner av och låser bilen redan när du är 3-4 meter från den. Lite udda är att du måste hålla in start-knappen en sekund när du startar eller stänger av bilen. Det här var ovant för oss och inget vi känner igen från andra biltillverkare.

Fakta Peugeot e-2008 GT
Tillverkare:Peugeot
Testad: Juni 2021
Pris: Från 404 900 kr (innan klimatbonus)
Motor: Elmotor, 136 hk
Drivning: Framhjulsdrift
Batteri: 50 kWh
Onboard-laddare: 11 kW
Snabbladdning: CCS-uttag
Räckvidd: 33,1 mil (WLTP)
Prestanda: 0-100 km/h på 8,5 sek
Toppfart: 150 km/h
Fordonsskatt: 360 kr/år