Xperia 10 II är en uppgradering av Xperia 10 på alla viktiga punkter. Den har fortfarande beskedliga prestanda i prisklassen, vilket lite grann drar ner ondömet, men inte diskvalificerar den. Den har fått rätsida på batteritiden som här är utmärkt, och den är dessutom vattentät. Ytterligare en av flera riktigt bra mellanmobiler i år. Stort test: Bästa mobilerna under 4 000 kronor
Xperia 10 II testades juni 2020, och uppdaterades november 2020 med nya prisuppgifter och omdöme.
Efter några år med rejäl namnförvirring bland Sonys mobiler blev det förra året lite mer raka rör, med Flaggkeppet Xperia 1 och mellanvarianten Xperia 10 på våren och kompakta prestandamobilen Xperia 5 på hösten. Hur följer Sony upp det? Med mer namnförvirring.
Egentligen är det ganska enkelt. De nya mobilerna har får tillägget II, 2 med romerska siffror. Xperia 1 II och Xperia 10 II. Frågan är snarare hur det ska uttalas ”Xperia ett, två” låter galet. Sony själva säger ”mark 2” men det rullar inte heller direkt enkelt av tungan.
Oavsett vad har vi här testat Xperia 10 II, den billigaste i trion, som också rymmer extra kompakta Xperia 5 II. Detta är en direkt uppföljare till Xperia 10, med liknande egenskaper – mellanklassprestanda, långsmal design i Sonys typiskt stramt fyrkantiga stil, ett kompakt grepp och en skärm med 21:9-format.
Håller på traditionerna
Vi gillar Sonys val att gå sin egen väg när det gäller mobildesign, både i skärmformatet och den rätvinkliga designen, och att de blankt vägrar haka på trender som böjda skärmar, fingeravtrycksläsare i skärmen, samt flärp eller hål för selfiekamera. Istället har de kvar några millimeter marginal i ovankant för det. Det har vi inget som helst emot. Det är bara uppfriskande att någon inte försöker likna alla andra. Xperia 10 II finns i två färger, den vita vi testade, och denna svarta. Nya generationen av luren har fått ett högre utgångspris, strax under 4 000 kronor istället för 3 500 kronor, men de förbättringar Sony har gjort mellan modellerna är väl värd en extra slant.
För det första har konstruktionen lyxats till lite, med glasbaksida och mindre plastig känsla i ramen och knapparna på sidan. Det är fortfarande plast, men helhetsintrycket är mer solitt. Till råga på allt har Sony också gått och gjort telefonen vattentålig, med full ip65 och ip68-klassning. Det innebär att den tål att både tappas i soppskålen, och att spolas av i diskhon efteråt.
Rejäl uppgradering i batteri
Xperia 10 II är någon millimeter bredare och ett par millimeter längre än sin föregångare, men det finns en väldigt god orsak till det. En av de saker vi inte gillade med Xperia 10 var dess tveksamma batteritid vid aktiv användning. Det hade två huvudorsaker, en inte särskilt strömsnål ips-skärm och ett underdimensionerat batteri. Här är batteriet betydligt större, 3 600 mAh har Sony lyckats få in. Skärmen är dessutom utbytt till en oled-panel som är betydligt strömsnålare.
Skärmen ser också betydligt bättre ut, främst tack vare klockrena kontrasten. Det var inget fel på skärmen i Xperia 10, men här får vi djup svärta och mer neutrala färger. Exakt var den ligger i färgomfång har vi inte koll på, och då inte Sony själva anger det antar vi att den inte har hdr-stöd eller matchar någon standard utom möjligen srgb.
Men upplevelsen i både Netflix, på webben och i fotogalleriet håller klart godkänd nivå. Ljusstyrkan är högre i Xperia 10, men tack vare utmärka kontrasten i oled-panelen här är de ungefär likvärdiga att använda i starkt solljus – inte perfekta, med bägge fungerar.
Det avlånga skärmformatet är praktiskt om du ska bläddra på långa webbsidor, och ger dig möjlighet att avnjuta bredbildsfilm utan att krympa den onödigt mycket. Å andra sidan kan 16:9-film bli onödigt kompakt att titta på. Skärmformatet gör också multitasking på delad skärm riktigt praktiskt. Xperias Android-gränssnitt känns igen från förra året. Vi ser inga stora nyheter här. Som standard kör den knappnavigering, men det går att välja Android 10:s svepgester istället.Snabbare, men inte snabb I föregångaren klagade vi lite på att multitasking gick segt, den hade helt enkelt inte prestanda och minne nog för att kunna utnyttja funktionen problemfritt. Det är det ändring på i Xperia 10 II, som uppgraderats från småsega Snapdragon 630 till Snapdragon 665 som ger en betydligt piggare upplevelse.
Någon flaggskeppsklass är det inte och det finns även flera lurar i samma prisklass som är kraftfullare. Du ska nog undvika att spela grafiktunga spel på den. Under för första test gav vi den omdömet att prestandan räcker till i vardagen, om än med lite liten marginal. Ju mer vi sedermera använt den kan vi dock konstatera att det finns en del situationer då den trots allt upplevs som lite för långsam för att vi ska kunna rekommendera den utan reservation.
Sony levererar som alltid ljud i god klass, och dess inbyggda högtalare i botten ger oss snygga och rena toner med hög tydlighet i alla frekvenser. Det är bara väldigt synd att det handlar om en högtalare och inte en till på andra kortsidan. Stereoljud i den här fina kvaliteten hade varit lysande. Med bluetooth eller med trådade hörlurar i så har du också möjlighet till bra ljud. Här finns stöd hi res-audio, och både ldac och aptx hd via bluetooth.
För övrigt får vi det mesta som vi förväntar oss, snabb 4g-uppkoppling men inte 5g, stabil wifi 5 men inte wifi 6, och Android 10, som vanligt med Sonys egna gränssnitt. Det är numera exemplariskt rensat så att vi slipper en massa extra program. De får vi istället valet att installera, eller välja bort, vid konfiguration.
Trippelkamera fotar bra men segt
Slutligen kollar vi in nya kamerorna. Här har Sony stoppat in tre stycken baktill, en 12 megapixel Exmor R-sensor som huvudkamera, samt en vidvinkel och en 2x zoom, bägge med 8-megapixelsensorer. Den fotar överlag snyggt i utomhusljus och ner till normalbelysning inomhus. Bilder blir skarpa med neutrala färger och väl godkänd dynamik. Kanske drar de lite åt det ljusa hållet, men då är vi petiga. I mörkare rum får vi problem med jobbigt seg fokus. Då gäller det att vara tålmodig med avtryckaren. Tre kameralinser som alla håller mellan godkänd och god klass, men ingen som direkt briljerar. Zoomen beter sig ungefär likadant, vilket får ses som väl godkänt för en kamera i prisklassen. Vidvinkellinsen verkar inte ha fokusfunktrion utan stort fast skärpedjup. Det gör den snabb, och vi har inga stora klagomål på kvaliteten. Det är en enkel kamera så vi ska inte förvänta oss proffsklass. Den har dock ett val för linskorrigeringsfunktion som gör ett bra jobb, så vi slipper fiskögeeffekt.
Det har kommit flera bra under året, kanske som en reaktion på att flaggskeppen blivit extra dyra. Sony Xperia 10 II sällar sig nu till Samsung Galaxy A71 och Xiaomi Mi Note 10 Lite som ytterligare en sådan, med allt du behöver i vardagen, och batteritid utöver det vanliga. Den är inte lika kraftfull som de två men kostar också mindre och har ett par andra fördelar, speciellt sina behändiga mått, den vattentäta konstruktionen och den utmärkta ljudkvaliteten.
Specifikationer
Produktnamn: Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52 Testad: Juni 2020 Tillverkare: Sony Systemkrets: Snapdragon 665 Processor: 4st Kryo 260 Gold 2 GHz + 4st Kryo 260 Silver 1,8 GHz Grafik: Adreno 610 Minne: 4 GB Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB Bildskärm: 6 tum amoled, 1080×2520 bildpunkter Kameror: 12 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 8 megapixel 2x zoom med led bak, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, nfc Operativsystem: Android 10 med Xperia UX Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, vattentät (ip68) Batteri: 3 600 mAh, ca 20h webbvideo (wifi), 16h blandad användning (4g), 31h samtal (3g) Storlek: 15,7 x 6,9 x 0,8 cm Vikt: 151 gram Rek. pris: 3 990 kronor Pris: Från 3 990 kronor på Prisjakt