Mini-led gör mycket för att lyfta Samsungs qled-tv till oled-nivå i många situationer. Snygga Samsung QN95A är nästan lika bra på allt som dyra 8k-toppmodellen QN900A, men betydligt humanare i pris. Det blir en självklar rekommendation. Brist på manuell detaljkontroll och Samsungs nobb av Dolby Vision är ett litet minus, men för de allra flesta är det här en fantastisk tv och en prisvärd utmanare till årets bästa oled-modeller. Läs vårt test av tv-apparater med mini-led
2021-11-30: Betyg och omdöme justerat för att matcha ny betygsskala med halvpoäng, samt konkurrerande tv-apparater hösten 2021.
De flesta stora konkurrenterna till Samsung har oled i sina bästa tv, men Samsung har hållit sig till lcd-tv med led-bakbelysning – och de har under åren lyckats hävda sig riktigt bra i konkurrensen. De har vidareutvecklat sina paneler med allt bättre färg- och ljuskvaliteter och kontrast som ibland kommit nära oled-känsla. Och deras tv har både uppvisat intressant design och smarta funktioner, till ett konkurrenskraftigt pris. De var också ute med 8k-tv till ett överkomligt pris. 8k är dock fortfarande något som de flesta inte är beredda att satsa stora summor på och Samsung erbjuder också nästan alla fördelar från sina bästa 8k-toppmodeller i en 4k-version.
Här testar vi deras bästa 4k-modell QN95A i 55-tumsstorlek. Den går också att få i storlekarna 65, 75 och 85 tum. De skiljer sig inte åt annat än i storlek och strömförbrukning, även om sådant som högtalares placering givetvis kan påverka ljudbild en aning.
QN95A har alla anslutningar och processor i en separat låda, samma slimmade One Connect-box som 8k-tv:n QN900A har.
Tyvärr kan du inte montera One Connect bak på foten som du kan med QN900A, du behöver med andra ord plats för den på tv-bänken. Därför passar QN95A bäst för dig som vill väggmontera din tv. Även om den inte är lika extremtunn som lyxiga 8k-modellen och inte har samma läckert obefintliga skärmkant är det en snygg och avskalad design med slimmad profil som gör att den kan hängas tätt på en vägg.
Det finns också en snarlik modell, QN90A, med allt inbyggt i tv:n istället. Den passar därför bättre på en tv-bänk, men är i gengäld tjockare. Den har samma panel, bakbelysning, bildprocessor och mjukvara, och bör därmed ha exakt samma bildkvalitet. Enda andra avgörande skillnaden är att QN95A har hdmi 2.1 på alla fyra bildingångarna, medan QN90A bara har en hdmi 2.1-port, de andra tre kör hdmi 2.0. Platt men stor One Connect-box, och platt men liten fjärrkontroll. QN95A har earc på en av portarna, och stöd för alla viktiga tekniker som variabel bildfrekvens och extra höga hastigheter. Du har också stöd för Gsync och Freesync Premium Pro samt generellt kort svarstid, vilket gör den till en bra skärm till nya spelkonsolerna. Du får utmärkt låg insignalslagg med en konsol eller dator inkopplad. Det kan bli lite blooming-effekt i enstaka pixlar om det är hög detaljkontrast i bilden, men det är marginellt.
Oled-pris, men mer ljusstyrka
QN95A har ett pris på 21 990 kronor för 55-tumsmodellen som vi testat, medan QN90A kostar 3 000 kronor mindre. Det är billigare än konkurrenternas bästa 4k oled i samma storlek, men på ett ungefär i klass med vissa av deras enklare 4k oled-modeller. Då blir ju onekligen frågan vad du vinner på att satsa på en extra påkostad Neo Qled jämfört med en billigare oled, när de mer eller matchar varandra i pris.
Det första och mest uppenbara är ljusstyrkan. Det är endast de allra bästa oled-modellerna som kan komma i närheten av en bra lcd-tv i ljusstyrka, och på den punkten briljerar QN95A med upp till 3 000 cd/m2 i teoretisk lokal maxljusstyrka. Det kan ingen oled i dagsläget matcha, inte ens de bästa. Riktigt upp dit lär du inte komma med normalt bildmaterial och normala inställningar, strax under hälften av det är mer realistiskt, men det är fortfarande väldigt mycket ljus, och en bra garanti att du får den rätta intensiteten i hdr-filmer med skarp kontrast.
Sedan får du med QN95A också en tv med det allra senaste och bästa i bildbehandlingsväg bakom skärmen… eller snarare i One Connect-boxen där nya bildprocessorn Quantum 4k sitter. Det är inte exakt samma som i 8k-tv:n QN900A, utan en snäppet enklare version, men enda påtagliga skillnaden är att den inte behöver kunna hantera uppskalning till 8k. Boxen placerar du vid sidan av. Det gör anslutningar lätt tillgängliga, men en extra pryl är alltid en extra pryl. Hänger du din tv på väggen är det dock ett stort plus, då skärmen är tunn.
Utmärkt uppskalning
Tv:n använder sig av ai-baserade rutiner (artificiell intelligens) för att optimera uppskalning, och resultatet är bland det bästa vi sett när det gäller att konvertera 1080p och 720p-bild till 4k. Det ser väldigt naturligt och rent ut i detaljerna, och det är lätt att missta en film i full hd-format för en i ultra hd. Visst blir det aldrig perfekt, men det är ibland nära.
Andra typer av smart bildbehandling, som rörelseutjämning och tvättning av bildkällor med kompressionsartefakter, klarar Samsung också godkänt bra. Det finns dock vassare konkurrenter, till exempel Sony och Panasonic som briljerar på den punkten. Det är intressant om du till exempel tittar på sportsändningar, men mindre relevant för film och tv-serier.
Mini-led gör att du med en led-tv kan få samma hundraprocentiga kontrast som med en oled, fast med extra mycket ljusstyrka när det behövs. De extremt små och täta lokala dimningszonerna, strax under 800 till antalet i 55-tums QN95A, gör att dynamiken framför allt i filmer blir smått fantastisk. Du får djupa skuggor, högintensivt ljus och snygg gradering där emellan.
Trimma mini-led för bästa upplevelse
Det finns dock utmaningar för tekniken. Du får fortfarande lokal bloomingeffekt inom de minimala dimningszonerna. Led-bakbelysning har en viss reaktionstid, så en individuell miniled-zon hänger inte riktigt med om objekt rör sig snabbt på en mörk skärm. Det är ett litet minus på en annan fantastiskt bra tv-skärm, och är inte heller något som andra modeller av mini-led-tv gör felfritt.
Samsungs hantering av det blir även lite ryckig med skarp påslagning av en led-diod för att pixlar ska hänga med och bli upplysta. Det ger ett lätt flimmer som effekt lokalt i skärmen om kameran till exempel panorerar förbi en gatlampa. Du kan kontrollera kontrasten i den lokala dimningen vilket hjälper mycket mot det, men på bekostnad av dynamik. Det är det dock värt för att få bra balans på det hela.
Premium-tv från Samsung som denna stödjer alla hdr10 och hdr10+, men inte Dolby Vision, så i vissa tillfällen får du klara dig med den lite enklare hlg-standarden för hdr. Att skala upp sdr-material till hdr-nivå är dock en sak som bra smart-tv också gör, och Samsung klarar detta bra. I årets bästa modeller, inklusive denna, får du också hdr10+ adaptive, som lägger ett smart lager av automatik på hdr10+ och optimerar bilden utefter innehåll och ljusförhållanden i rummet.
Det är inte det enda som blivit smartare och mer automatiskt. Som standard är tv:n inställd i ett ”intelligent läge” som i stort sett automatiserar alla tv-inställningar åt dig. Det letar metadata i innehåll, analyserar bild och ljud med ai och väljer rätt bildläge utan att du behöver lyfta ett finger. Och för det mesta gör den ett bra jobb med det. I alla fall för bilden.
Svårt att kontrollera ljud
Vi får en snygg och väl anpassad upplevelse nästan jämt, och det är endast när vi vill ha lite extra biokänsla och går över till det separata filmskaparläget som vi känner behov av att slå av det. Intelligenta anpassningen av ljudet är sämre på att träffa rätt, och sådant som uppspelad musik låter inte som vi förväntar oss. Men det går att köra ljudet i vanligt ointelligent standardläge separat. Då låter det bättre.
QN95A har inte några massiva högtalare och saknar det där riktiga djupet i bastonerna, men gör ett bra jobb med de den har. Du får ett rent och neutralt ljud. Möjligen med något försiktigt ställd diskant.
Samtidigt gör Samsung mycket smart med ljudet bakom kulisserna, som anpassar tonen till bakgrundsbruset, och applicerar intelligent ljudpositionering så att ljud följer händelser på skärmen. Det går att slå av om det inte faller dig i smaken, men för det mesta är det bara ett plus. Vi saknar dock möjlighet att växla mellan ljudlägen med olika equalizer.
Överhuvudtaget är Samsungs snåla på att ge dig manuell kontroll över både bild och ljud i din tv. De är inte första valet för den tekniskt kunnige som vill finjustera och kalibrera själv. Däremot är det här ett bra val för alla oss andra som bara vill ställa upp, plugga in och få bra nog bild direkt.
Inga stora nyheter i systemet
Smart-tv-systemet Tizen är lättnavigerat och snyggt, med en enkel och anpassningsbar rad av favoritappar i botten av skärmen. Du har alltid din senaste bildkälla i bakgrunden, på bekostnad av att du inte får någon direkt överblick över olika appar och tjänsters innehåll. En del detaljer som att kunna växla mellan bildlägen och justera andra inställningar ligger också två till tre klick längre bort än det gör i andra moderna smart-tv-system.
Samsung har under åren lyckats bra med att bygga upp app-stöd och allt som är viktigt för en svensk mediakonsument finns här, möjlighetvis med undantag av en del nischade filmtjänster. Det som inte finns är det lätt att strömma till din tv från en mobil. Speciellt om du har en Samsung-mobil, då finns det extra verktyg för smidig parkoppling och skärmspegling.
Allt styrs med styrkort från en minimal fjärrkontroll som har usb-uppladdat inbyggt batteri och solceller för uppladdning på baksidan. Den har endast ett fåtal andra specialknappar, samt knappar för tre appar, Netflix, Prime Video och nya appen Samsung TV Plus, som ger dig en handfull gratis tv-kanaler av tablå tv-typ. Det är en mix av nyheter, sport och mestadels underhållning. Inget väldigt spännande, men ett plus i kanten om du inte har stort kabel-tv-paket själv.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Neo Qled QN95A Testad: Augusti 2021 Tillverkare: Samsung Paneltyp: Va-lcd Storlek: 55, 65, 75, 85 tum Upplösning: 4k uhd, 2160p Bildfrekvens: 24-120 Hz Lokal dimning: Mini-led Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+ Operativsystem: Tizen 6.0 Ljud: 4.2.2, 70 Watt Anslutningar: One Connect med 4 st hdmi 2.1 (earc på en port), 3 st usb 2, lan, digital audio ut Trådlöst: Wifi 5, bluetooth Mått (på bord): 144,63 x 28,54 x 89,29 cm Vikt: 30,3 kg Energiklass: G Väggfäste: Vesa 200×200 mm Rek pris: 21 990 kr (55 tum), 29 990 kr (65 tum), 39 990 kr (75 tum), 59 990 kr (85 tum) Aktuellt pris: Från 21 990 kr på Netonnet